SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Zablokowany
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

Re: SARS-CoV-2

05-04-2020, 14:34

Nasum pisze:Dlatego napisałem " jako ciekawostka " ;-) Przy okazji, dobry wykład farmaceutyczny ;-
Wiesz, takie kopiuj wklej. Nie że zażywałem, chociaż czasami rżę :) W sumie niech testują, moze się
okazać że lek jakiś jest, tylko trzeba go zestawić z problemem i wpaść na niekonwencjonalne terapie.
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

05-04-2020, 14:39

SODOMOUSE pisze:
Nasum pisze:Dlatego napisałem " jako ciekawostka " ;-) Przy okazji, dobry wykład farmaceutyczny ;-
Wiesz, takie kopiuj wklej. Nie że zażywałem, chociaż czasami rżę :) W sumie niech testują, moze się
okazać że lek jakiś jest, tylko trzeba go zestawić z problemem i wpaść na niekonwencjonalne terapie.

Czasami najciemniej pod latarnią, więc wcale nie zdziwiłbym się, gdyby lek powstrzymujący koronawirusa już był, tylko w jakiś sposób go przeoczyli. Tak jak w przypadku tych leków na malarię - znany od dawna, podobno pomaga, chociaż nie wiem jakie efekty przynosi podczas terapii. Ostatnio usłyszałem lub wyczytałem - teraz trudno mi sobie przypomnieć - o kolejnym leku, który eksperymentalnie zastosowano w Lublinie na trzech pacjentach i prognozy były optymistyczne. Też ponoć jakiś znany specyfik przeznaczony na coś zupełnie innego. Może nie do końca są to leki które usuną wirusa z ciała pacjenta w szybkim czasie, ale powstrzymują jego namnażanie.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 15:18

Tylko to niestety nie takie proste. Nikt o zdrowych zmysłach nie będzie aplikował leku o nieznanym działaniu na daną jednostkę chorobową. To nie spisek Big Pharmy, tylko standardowe procedury.

Kolego Sybir nie rżnę specjalisty w sprawach o których mam pojęcie popularnonaukowe, co najwyżej. Sugerujesz koniec na czerwiec czy raczej październik?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

05-04-2020, 15:23

Październik to raczej II tura. Taka czy inna :)
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 15:26

Nie strasz. Ja już teraz gadam do psa od tej izolacji ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

05-04-2020, 15:40

Hatefire pisze:Nie strasz. Ja już teraz gadam do psa od tej izolacji ;-)
Hehe nie będziesz pierwszy, drugi etap to już Flaszka z psem...Jarzombek testował w filmie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybir

05-04-2020, 15:52

Hatefire pisze:Kolego Sybir nie rżnę specjalisty w sprawach o których mam pojęcie popularnonaukowe, co najwyżej. Sugerujesz koniec na czerwiec czy raczej październik?
U nas imho do lata będziemy się bujać (ze szczytem gdzieś między świętami wielkanocnymi a połową maja), potem przerwa na oddech i na przełomie listopada/grudnia prawdopodobna powtórka - o ile ten nowy koronawirus będzie się zachowywał tak, jak pozostałe obecne w naszym środowisku. Trudno mi określić, na ile taki scenariusz jest prawdopodobny.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Nasum

05-04-2020, 16:19

U mnie nieopodal jest szpital - od wczoraj stoi przed nim namiot. Wygląda mimo wszystko tak trochę.... złowieszczo.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 16:22

No cóż kiedyś wydawało się, że przyszłość będzie wyglądała jak w Star Treku. Teraz to wirusowe gówno, załamanie klimatu itp. To będzie raczej Mad Max.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

05-04-2020, 16:24

Chiny kazały Włochom zapłacić za przekazane im środki ochrony osobistej. Jednak był to te same produkty, który wcześniej Włosi przekazali Państwu Środka bezpłatnie - twierdzi brytyjski tygodnik “The Spectator”.
https://businessinsider.com.pl/polityka ... ne/ck5qb7n" onclick="window.open(this.href);return false;
Nasum

05-04-2020, 16:40

Obrazek

Nie wiem na ile to wiarygodne informacje, jeżeli śmierdzi to teorią spiskową to mówcie, wrzucę to do stosownego tematu. Nie będę komentował smierci matek podczas porodu, alkoholu, papierosów czy wypadków, ale w zestawieniu do malarii czy też do sezonowej grypy - przyjmując, że liczby są prawdziwe - to jak określić obecnego wirusa? Jako bardziej zjadliwego i niebezpiecznego, którego pojawienie się uzasadnia podjęcie takich działań jak ogólnospołeczna kwarantanna, czy może wskaźnik ten pokazuje, że nowa jednostka chorobowa jest w zasadzie tak samo groźna, ale jedynie przez to że nowa, wzbudza takie obawy?

Przyjmując, że wirus będzie wracał cyklicznie, jeśli przewidywania będą słuszne, to czy jego zjadliwość, która jest można powiedzieć, na poziomie grypy czy malarii nie sprawi, że będzie kolejną chorobą wracającą cyklicznie?
Awatar użytkownika
trup

05-04-2020, 16:44

Ooo... Ja myślę że to już na stałe zagości wśród ludzi. Ten rodzaj wirusa i choroby. Tak jak wyżej wymienione
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 16:50

Nasum pisze:Obrazek

Nie wiem na ile to wiarygodne informacje, jeżeli śmierdzi to teorią spiskową to mówcie, wrzucę to do stosownego tematu. Nie będę komentował smierci matek podczas porodu, alkoholu, papierosów czy wypadków, ale w zestawieniu do malarii czy też do sezonowej grypy - przyjmując, że liczby są prawdziwe - to jak określić obecnego wirusa? Jako bardziej zjadliwego i niebezpiecznego, którego pojawienie się uzasadnia podjęcie takich działań jak ogólnospołeczna kwarantanna, czy może wskaźnik ten pokazuje, że nowa jednostka chorobowa jest w zasadzie tak samo groźna, ale jedynie przez to że nowa, wzbudza takie obawy?

Przyjmując, że wirus będzie wracał cyklicznie, jeśli przewidywania będą słuszne, to czy jego zjadliwość, która jest można powiedzieć, na poziomie grypy czy malarii nie sprawi, że będzie kolejną chorobą wracającą cyklicznie?
No dobrze tylko trzeba odróżnić przyczyny, które są i będą. Nastolatki zawsze będą się ciąć bo chłopak ją rzucił, a te, z którymi można walczyć.

Poza tym ciekawe jest rozróżnienie między malarią, HIV, a chorobami zakaźnymi. Wygląda na grafikę z Najwyższego Czasu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

05-04-2020, 17:50

Sprawdziłem, faktycznie liczby na worldometer się zgadzają, wystarczy zjechać na dół do działu health

https://www.worldometers.info
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

05-04-2020, 18:05

>przyczyna zgonu
>aborcja

xD
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

05-04-2020, 18:16

No w sumie liczby się zgadzają ale nie wiem co maja udowadniać, bo chyba nie to ze dużo bardziej prawdopodobne jest to ze wykitujemy na aborcje czy z powodu alkoholu prędzej niż od koronawirusa. Jak nie palisz to nie umrzesz od fajek, jak nie pijesz to nie umrzesz od alkoholu, jak nie masz aborcji to od niej nie zginiesz, samobójstwa spontanicznie nie popełnisz, i można tak ciągnąć bez końca - a z wirusem wystarczy ze ktoś kaszlnięcie i może być klops. Równie dobrze można zestawić ile dinozaurów umarło od meteorytu.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

05-04-2020, 18:25

To są jedynie dane statystyczne w czasie rzeczywistym. Narazie te dane są zawyżone tj śmiertelność procentowo. Ale ciekawe zestawienie i szybko uzupełniane dane.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 19:12

Jak oni liczą tak na bieżąco, pieniądze wydane na narkotyki? Handlarze im raporty przesyłają? Wygląda to po prostu śmiesznie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
maciek z klanu

05-04-2020, 19:21

Jak klikniesz plus koło nazwy to pokazuje źródło. Część źródeł wydaje się faktyczną i to bardzo.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Hatefire

05-04-2020, 19:27

maciek z klanu pisze:Jak klikniesz plus koło nazwy to pokazuje źródło. Część źródeł wydaje się faktyczną i to bardzo.
Nie róbmy sobie jaj. Tego typu dane to można sobie co najwyżej szacować na dłuższy okres czasu. Takie liczenie co do sekundy po prostu kompromituje tą stronę.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Zablokowany