SARS-CoV-2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
-
- rasowy masterfulowicz
Re: SARS-CoV-2
Po przemyśleniu sprawy doszedłem do wniosku że mogą mnie pocałować w chuja z tym zakazem wchodzenia do lasu.Jeśli w koło jest betonowisko, 2km dalej park który pilnuje policja to 4km dalej jest las do którego pójde z psem tak czy siak.Ten zakaz jest skrajnie popierdolony w mojej ocenie
- moonfire
- zahartowany metalizator
Niezamrażanie gospodarki. Polecam bez emocji przeczytanie tego artykułu: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ead?src=mt" onclick="window.open(this.href);return false;Scorn pisze:Co masz na myśli?moonfire pisze:Islandia również na szwedzkiej ścieżce. Ciekawe. Coraz bardziej skłaniam się ku myśli, że to dobre rozwiązanie.
Scenariusz włoski i tak pewnie nas czeka, czy popuścimy rygory czy nie. Ten sposób pozwoli uniknąć przynajmniej jednego nieszczęścia, bo masowe zgony przed nami. Jeśli do tego na własne życzenie rząd chce sobie fundować 40-procentowe bezrobocie, szalejącą przestępczość oraz samobójstwa i rozpad więzi społecznych, cóż - pewnie sam się wyżywi. Jesteśmy za biednym państwem na pakiet 2 w 1: masowe zgony i krach. Uniknijmy chociaż drugiego, gdy pierwsze jest pewne tak czy siak.
Za późno. Poza tym w naszej cywilizacji życie jest najważniejsze. Ja wiem, że to brzmi szokująco, szczególnie w miejscu w którym od lat panuje ciche przyzwolenie na eutanazję, ale taka jest oficjalna wersja. Nikt w Polsce nie zaryzykuje takiej decyzji.moonfire pisze:Niezamrażanie gospodarki. Polecam bez emocji przeczytanie tego artykułu: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ead?src=mt" onclick="window.open(this.href);return false;Scorn pisze:Co masz na myśli?moonfire pisze:Islandia również na szwedzkiej ścieżce. Ciekawe. Coraz bardziej skłaniam się ku myśli, że to dobre rozwiązanie.
Scenariusz włoski i tak pewnie nas czeka, czy popuścimy rygory czy nie. Ten sposób pozwoli uniknąć przynajmniej jednego nieszczęścia, bo masowe zgony przed nami. Jeśli do tego na własne życzenie rząd chce sobie fundować 40-procentowe bezrobocie, szalejącą przestępczość oraz samobójstwa i rozpad więzi społecznych, cóż - pewnie sam się wyżywi. Jesteśmy za biednym państwem na pakiet 2 w 1: masowe zgony i krach. Uniknijmy chociaż drugiego, gdy pierwsze jest pewne tak czy siak.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronaw ... ie/3k41bl8" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiem, że substancja to jeszcze nie lek, ale zadziwia mnie szybkość z jaką opracowuje się nowe metody mające pozbyć się koronawirusa. Ciekawi mnie jedynie, czy gdyby była taka presja udałoby się odnaleźć leki lub szczepionki na inne wirusy? Podejrzewam, że tchnie to trochę teorią spiskową, bo już każdy ma na końcu języka, że pewnie nikt nie chce mieć nowych leków...
Zostańmy więc na chwile przy koronie. Myślicie, że uda się znaleźć jakąś nowatorską metodę leczenia? Czy czeka nas jakiś przełom?
Wiem, że substancja to jeszcze nie lek, ale zadziwia mnie szybkość z jaką opracowuje się nowe metody mające pozbyć się koronawirusa. Ciekawi mnie jedynie, czy gdyby była taka presja udałoby się odnaleźć leki lub szczepionki na inne wirusy? Podejrzewam, że tchnie to trochę teorią spiskową, bo już każdy ma na końcu języka, że pewnie nikt nie chce mieć nowych leków...
Zostańmy więc na chwile przy koronie. Myślicie, że uda się znaleźć jakąś nowatorską metodę leczenia? Czy czeka nas jakiś przełom?
-
- mistrz forumowej ceremonii
Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
tomaszm pisze:Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.
Aż tak źle? Przypomnij jakie to rejony, kojarzę tylko że Śląskie...
-
Lubliniec
https://czestochowa.wyborcza.pl/czestoc ... rlych.html
Powiem Wam coś dziwnego. Nie wiem o co chodzi ale ja np mam od tygodnia temperaturę miedzy 37,5 a 38 i czuję się wyśmienicie. Przed chwilą kolega mierzył u mnie termometrem rtęciowym gorączkę ,bo spożywamy bimber i rozkminiamy przy kiełbasie śląskiej -wynik 37,8 czuje się On wyśmienicie.
Powiem Wam coś dziwnego. Nie wiem o co chodzi ale ja np mam od tygodnia temperaturę miedzy 37,5 a 38 i czuję się wyśmienicie. Przed chwilą kolega mierzył u mnie termometrem rtęciowym gorączkę ,bo spożywamy bimber i rozkminiamy przy kiełbasie śląskiej -wynik 37,8 czuje się On wyśmienicie.
- Lukass
Chitozan jest modny od ładnych kilku lat, ale do leku to tu brakuje kolejnych kilku lat, minimum. Zresztą, cytując żarcik ze środowiska osób poszukujących leków przeciwnowotworowych - każdy już sto razy wyleczył raka. U myszy. Szansa na szybki przełom to nowe zastosowanie leków już stosowanych w innych celach. Znane skutki uboczne, prosta ścieżka wprowadzenia na rynek. Mocy obliczeniowej do selekcji jest w cholerę, nawet najszybszy superkomputer na świecie ma teraz priorytetowy dostęp dla takich badań, a firmy z branży IT sypią kasę łopatami, bo każdy chce wyjść na dobroczyńcę ludzkości.Nasum pisze:https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronaw ... ie/3k41bl8
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
Zmierzcie zatem temperaturę bimbru.tomaszm pisze:Lubliniec
-
- postuje jak opętany!
Rozumiem.535 pisze:Za późno. Poza tym w naszej cywilizacji życie jest najważniejsze. Ja wiem, że to brzmi szokująco, szczególnie w miejscu w którym od lat panuje ciche przyzwolenie na eutanazję, ale taka jest oficjalna wersja. Nikt w Polsce nie zaryzykuje takiej decyzji.moonfire pisze: Niezamrażanie gospodarki. Polecam bez emocji przeczytanie tego artykułu: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityk ... ead?src=mt" onclick="window.open(this.href);return false;
Tyle, że wcale nie jest tak, że życie na Islandii wygląda w miarę normalnie. Są zakazy i obostrzenia, ruch na ulicach niewielki. Gospodarka również jest zamrażana, częściowo przez zakazy, a częściowo samoczynnie - przez upadek turystyki. Islandia jest jednym z najbardziej zależnym od turystyki krajem świata. Około 15% wszystkich zatrudnionych pracuje w tej branży. Przez krach w ciągu tygodnia do urzędu pracy wpłynęło tysiące wniosków o zasiłek. Koszty pomocowe są ogromne, tyle że Islandię prawdopodobnie na to stać. Ciężko porównywać ten kraj z państwem z dykty i gówna, jak ktoś to pięknie tutaj określił.
No i rząd przynajmniej ma plan (i to dalekosiężny). Jak to wypali w praktyce - ciężko cokolwiek przewidzieć w tym momencie. Islandczycy mają jednak doświadczenie z głębokiem kryzysem gospodarczym - kraj zbankrutował ledwie 12 lat temu.
Model szwedzki dla Polski nie jest możliwy - jak kolega 535 słusznie zauważył. Sprzeciw społeczny na to nie pozwoli.
Polacy wolą męczeńsko umierać na krzyżu, przecież to oczywiste.
BTW w Islandii przeprowadzono ostatnio badania w związku z koronawirusem. Padło pytanie: Czego obawiasz się bardziej - samej choroby czy jej skutków gospodarczych? Ponad 3/4 stwierdziło, że kryzysu gospodarczego.
heykvísl og ofn
- WaszJudasz
U mnie dla odmiany jak dotąd zero potwierdzonych przypadków, tzn. formalnie jeden, ale tylko dlatego, że sanepid liczy po miejscu zamieszkania, nie przebywania w tym momencie.tomaszm pisze:Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- Ascetic
WaszJudasz pisze:U mnie dla odmiany jak dotąd zero potwierdzonych przypadków, tzn. formalnie jeden, ale tylko dlatego, że sanepid liczy po miejscu zamieszkania, nie przebywania w tym momencie.tomaszm pisze:Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.
może już nie żyją? w sensie, że pomarli w domach. w sensie, że pomarli przed zrobieniem testów.
lys på slutten av lys
- Medard
Wydaje się, że duża część ludzi nie chce umierać, by ratować komuś przed bankructwem restaurację, hotel, albo biuro podróży. W sytuacji pandemii, nawet gdyby nie było zakazów państwowych, to duża część tych usług zwyczajnie by się nie utrzymała. Przykład Nowego Jorku, gdzie ludzie sami ograniczyli wyjścia do lokali.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Ascetic
wydawac to ci sie może nawet, że jesteś bystryMedard pisze:Wydaje się, że duża część ludzi nie chce umierać, by ratować komuś przed bankructwem restaurację, hotel, albo biuro podróży. W sytuacji pandemi, nawet gdyby nie było zakazów państwowych, to duża część tych usług zwyczajnie by się nie utrzymała. Przykład Nowego Jorku, gdzie ludzie sami ograniczyli wyjścia do lokali.
lys på slutten av lys
-
Scorn pisze:
BTW w Islandii przeprowadzono ostatnio badania w związku z koronawirusem. Padło pytanie: Czego obawiasz się bardziej - samej choroby czy jej skutków gospodarczych? Ponad 3/4 stwierdziło, że kryzysu gospodarczego.
Myślę, że za tydzień te proporcje będą wygladały podobnie i u nas. Zresztą, moi znajomi w większości są tego samego zdania. Widzą co się dzieje i nawet jeżeli covid 19 jest groźny, to bardziej boją się skutków pandemii, które uderzą o wiele mocniej niż sama choroba.
- Medard
Ascetic pisze:wydawac to ci sie może nawet, że jesteś bystryMedard pisze:Wydaje się, że duża część ludzi nie chce umierać, by ratować komuś przed bankructwem restaurację, hotel, albo biuro podróży. W sytuacji pandemi, nawet gdyby nie było zakazów państwowych, to duża część tych usług zwyczajnie by się nie utrzymała. Przykład Nowego Jorku, gdzie ludzie sami ograniczyli wyjścia do lokali.
OK, możesz umrzeć w imię kebaba, albo parówki w bułce. Ja nie zamierzam.
Dziwnym trafem porobiłeś sobie mądralo zapasy i siedzisz w domu.
BTW jako główny forumowy doradca będziesz niedługo wiedział na jaką branżę się przerzucić i pomożesz kolegom zmienić pracę.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Ascetic
dziwny trafem zapasy zacząłem robić jak się na dobre nie zaczęło w polsce. jak będziesz grzeczny to ci narysuję dalsze scenariusze. zresztą już kilka tutaj nakreśliłem. a co do doradztwa hr. zacząłbym od windykatora. dla słabiaków na infolinię bym poszedł. dla trochę twardszych zawodników to na terenowego. dalsze wskazówki w tym zakresie to już odpłatnie.Medard pisze:Ascetic pisze:wydawac to ci sie może nawet, że jesteś bystryMedard pisze:Wydaje się, że duża część ludzi nie chce umierać, by ratować komuś przed bankructwem restaurację, hotel, albo biuro podróży. W sytuacji pandemi, nawet gdyby nie było zakazów państwowych, to duża część tych usług zwyczajnie by się nie utrzymała. Przykład Nowego Jorku, gdzie ludzie sami ograniczyli wyjścia do lokali.
OK, możesz umrzeć w imię kebaba, albo parówki w bułce. Ja nie zamierzam.
Dziwnym trafem porobiłeś sobie mądralo zapasy i siedzisz w domu.
BTW jako główny forumowy doradca będziesz niedługo wiedział na jaka branży się przerzucić i pomożesz kolegom zmienić pracę.
lys på slutten av lys
-
Ascetic pisze: a co do doradztwa hr. zacząłbym od windykatora. dla słabiaków na infolinię bym poszedł. dla trochę twardszych zawodników to na terenowego. dalsze wskazówki w tym zakresie to już odpłatnie.
Ciężki kawałek chleba. Początki moga być trudne, dużo zależy też od banku i umowy o pracę jaką podpiszesz; podstawa pewnie nie będzie szokować, więc wszystko zależy od premii i procentu od uratowanych kredytów. W takich czasach jak teraz pewnie będą mieć wzięcie, ale obawiam się o skuteczność odzysku. Pożyjemy, zobaczymy.
- WaszJudasz
Myślę, że to wysoce prawdopodobne. Wszyscy pomarli w domach. Gdyby wszyscy brali z nich przykład, pandemia wygasłaby samoistnie :)Ascetic pisze:WaszJudasz pisze:U mnie dla odmiany jak dotąd zero potwierdzonych przypadków, tzn. formalnie jeden, ale tylko dlatego, że sanepid liczy po miejscu zamieszkania, nie przebywania w tym momencie.tomaszm pisze:Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.
może już nie żyją? w sensie, że pomarli w domach. w sensie, że pomarli przed zrobieniem testów.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- WaszJudasz
No i po imprezie, wedle dzisiejszego komunikatu już jest, i to w Urzędzie Miasta :/WaszJudasz pisze:U mnie dla odmiany jak dotąd zero potwierdzonych przypadków, tzn. formalnie jeden, ale tylko dlatego, że sanepid liczy po miejscu zamieszkania, nie przebywania w tym momencie.tomaszm pisze:Robi sie coraz ciekawiej. Mój powiat 3 w Polsce pod względem zarazonych w Polsce a liczy raptem 100 tys.