POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: SARS-CoV-2
kolejny geniusz prawdomówności.... taki fajny... wiarygodny.... Szumow(iń)ski na Prezydenta!
26 lutego 2020
Szumowski o koronawirusie
Robert Mazurek: Panie ministrze, gdzie pan był na nartach w tym roku?
Łukasz Szumowski: Byłem we Włoszech.
Szumowski o koronawirusie: Maseczki nie pomagają. 80 proc. zachorowań przebiega w sposób łagodny
To jak pan wrócił z tych Włoch, to co? Pan się przebadał, zbadał, poszedł na kwarantannę?
Ani się nie przebadałem, ani się nie zbadałem, nie poszedłem na kwarantannę - poszedłem do pracy...
I rozsiewa pan.
...i kontrolowałem swój stan - aczkolwiek to był jeszcze czas, kiedy nie było tzw. czerwonej strefy we Włoszech.
A jak dzisiaj wraca się z Włoch, z nart, z wypoczynku, od przyjaciół, gdziekolwiek, nie tylko z tych rejonów z północy, ale z Rzymu, Wenecji, to co?
Procedura jest w tej chwili taka, że jeżeli wracamy z tych północnych rejonów - one są przez ECDC, czyli europejską agencję, która zajmuje się rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych, określone jako ryzykowny teren - wtedy powinniśmy, po pierwsze, sprawdzić, czy się czujemy dobrze, czy nie, czy mamy temperaturę, czy nie - jeżeli mamy temperaturę 38 stopni, kaszlemy, duszno nam: zgłaszamy się do oddziału zakaźnego - nie na SOR, nie do POZ, nie na izbę przyjęć - do oddziału zakaźnego.
Czyli jeśli ktoś wrócił z Włoch i źle się czuje, i ma jakieś objawy przeziębienia, grypy i tak dalej...
...ale takie poważne - bo to nie chodzi o kichnięcie dwa razy, tylko o takie grypowe objawy.
...to ma iść prosto na oddział zakaźny...
Tak.
...i powiedzieć: "Byłem...
...we Włoszech, kaszlę, mam temperaturę 38, przebadajcie mnie państwo". W większości przypadków oczywiście będzie to pewnie grypa czy paragrypa - ale chcemy, żeby taka osoba trafiała bezpośrednio na oddział zakaźny.
Pan Jonasz z Tarnowa pyta, czy może jechać teraz na narty do Włoch?
Nie zalecamy. Te rejony są w tej chwili przez ECDC uznane za ryzykowne, nie zalecamy wyjazdów.
I ja też nie zalecam, panie Jonaszu z Tarnowa, ma pan bliżej w polskie góry i tyle. A mówiąc poważnie: czy my jesteśmy gotowi na koronawirusa? Pan odpowie, że jesteśmy, a ja panu od razu zacytuję panią Dorotę Gałczyńską-Zych, dyrektor Szpitala Bielańskiego, która w "Rzeczpospolitej" grzmiała wczoraj, że przygotowani jesteśmy tylko na papierze.
Jeżeli pani dyrektor jest nieprzygotowana, to nie wypełnia rozporządzenia ministra zdrowia - bo przypominam, że każdy dyrektor powinien być zaopatrzony w środki ochrony osobistej w odpowiednim stopniu. Ale zważywszy właśnie na to, że nie wszyscy dyrektorzy niestety wypełniają swoje obowiązki poważnie - uruchomiliśmy Agencję Rezerw Materiałowych, wszystkie szpitale, gdzie są oddziały zakaźne, dzisiaj mogą uzupełnić swoje zapasy - tyle, ile potrzebują.
Czy są jakieś procedury, bo pan mówi: jesteśmy przygotowani w ten sposób, że mamy maseczki, rękawiczki, tego typu rzeczy. Ale czy są jakieś procedury? Czy wiadomo, co zrobić, jeśli zamelduje się pierwszy obywatel, u którego w szpitalu stwierdzą (koronawirusa - red.)?
Są procedury na lotniskach, procedury w oddziałach zakaźnych. Od trzech tygodni albo nawet dłużej oddziały zakaźne - zgodnie z rozporządzeniem Narodowego Funduszu Zdrowia - przyjmują bez skierowania wszystkie osoby, które wracają z rejonów dużego ryzyka, które mają objawy. Mamy wdrożone testy w laboratoriach, uruchomiamy kolejne sześć laboratoriów.
26 lutego 2020
Szumowski o koronawirusie
Robert Mazurek: Panie ministrze, gdzie pan był na nartach w tym roku?
Łukasz Szumowski: Byłem we Włoszech.
Szumowski o koronawirusie: Maseczki nie pomagają. 80 proc. zachorowań przebiega w sposób łagodny
To jak pan wrócił z tych Włoch, to co? Pan się przebadał, zbadał, poszedł na kwarantannę?
Ani się nie przebadałem, ani się nie zbadałem, nie poszedłem na kwarantannę - poszedłem do pracy...
I rozsiewa pan.
...i kontrolowałem swój stan - aczkolwiek to był jeszcze czas, kiedy nie było tzw. czerwonej strefy we Włoszech.
A jak dzisiaj wraca się z Włoch, z nart, z wypoczynku, od przyjaciół, gdziekolwiek, nie tylko z tych rejonów z północy, ale z Rzymu, Wenecji, to co?
Procedura jest w tej chwili taka, że jeżeli wracamy z tych północnych rejonów - one są przez ECDC, czyli europejską agencję, która zajmuje się rozprzestrzenianiem się chorób zakaźnych, określone jako ryzykowny teren - wtedy powinniśmy, po pierwsze, sprawdzić, czy się czujemy dobrze, czy nie, czy mamy temperaturę, czy nie - jeżeli mamy temperaturę 38 stopni, kaszlemy, duszno nam: zgłaszamy się do oddziału zakaźnego - nie na SOR, nie do POZ, nie na izbę przyjęć - do oddziału zakaźnego.
Czyli jeśli ktoś wrócił z Włoch i źle się czuje, i ma jakieś objawy przeziębienia, grypy i tak dalej...
...ale takie poważne - bo to nie chodzi o kichnięcie dwa razy, tylko o takie grypowe objawy.
...to ma iść prosto na oddział zakaźny...
Tak.
...i powiedzieć: "Byłem...
...we Włoszech, kaszlę, mam temperaturę 38, przebadajcie mnie państwo". W większości przypadków oczywiście będzie to pewnie grypa czy paragrypa - ale chcemy, żeby taka osoba trafiała bezpośrednio na oddział zakaźny.
Pan Jonasz z Tarnowa pyta, czy może jechać teraz na narty do Włoch?
Nie zalecamy. Te rejony są w tej chwili przez ECDC uznane za ryzykowne, nie zalecamy wyjazdów.
I ja też nie zalecam, panie Jonaszu z Tarnowa, ma pan bliżej w polskie góry i tyle. A mówiąc poważnie: czy my jesteśmy gotowi na koronawirusa? Pan odpowie, że jesteśmy, a ja panu od razu zacytuję panią Dorotę Gałczyńską-Zych, dyrektor Szpitala Bielańskiego, która w "Rzeczpospolitej" grzmiała wczoraj, że przygotowani jesteśmy tylko na papierze.
Jeżeli pani dyrektor jest nieprzygotowana, to nie wypełnia rozporządzenia ministra zdrowia - bo przypominam, że każdy dyrektor powinien być zaopatrzony w środki ochrony osobistej w odpowiednim stopniu. Ale zważywszy właśnie na to, że nie wszyscy dyrektorzy niestety wypełniają swoje obowiązki poważnie - uruchomiliśmy Agencję Rezerw Materiałowych, wszystkie szpitale, gdzie są oddziały zakaźne, dzisiaj mogą uzupełnić swoje zapasy - tyle, ile potrzebują.
Czy są jakieś procedury, bo pan mówi: jesteśmy przygotowani w ten sposób, że mamy maseczki, rękawiczki, tego typu rzeczy. Ale czy są jakieś procedury? Czy wiadomo, co zrobić, jeśli zamelduje się pierwszy obywatel, u którego w szpitalu stwierdzą (koronawirusa - red.)?
Są procedury na lotniskach, procedury w oddziałach zakaźnych. Od trzech tygodni albo nawet dłużej oddziały zakaźne - zgodnie z rozporządzeniem Narodowego Funduszu Zdrowia - przyjmują bez skierowania wszystkie osoby, które wracają z rejonów dużego ryzyka, które mają objawy. Mamy wdrożone testy w laboratoriach, uruchomiamy kolejne sześć laboratoriów.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- trup
Ale u nich bilions to u nas miliardy, Więc my mamy więcej! może nie 212 ale 12 na 10 lat. będzie dobrze!mocny2_3 pisze:W stanach pękły 2biliony dolców na pomoc xD
- trup
a to z urzędu. za samo bycie.... w odbycie.535 pisze:d. santo subito!trup pisze:30 stycznia tak mówił... Główny Inspektor Sanitarny! SARS-CoV-2 NO PASARAN!
Co zrobić?
a. Dać nagrodę?
b. Awansować do Spółki Skarbu Państwa
c. Widły w plecy i do pieca?
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
Re: POlitykowanie
Widzę, że jest afera :-)

Swoją drogą okazuje się że to jednak Kidawa jest najbardziej blackmetalowym kandydatem!

Swoją drogą okazuje się że to jednak Kidawa jest najbardziej blackmetalowym kandydatem!
Guilty of being right
- Ascetic
panowie. jest pytanie na późne śniadanie.
o której transmisja tego nielegalnego zgromadzenia?
mówię i pytam o posiedzenie sejmu.
o której transmisja tego nielegalnego zgromadzenia?
mówię i pytam o posiedzenie sejmu.
Poro
- TheDude
Żoożle użyć trzeba a okażą się wieści poszukiwane:
https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/transmisje.xsp#
- Ascetic
TheDude pisze:Żoożle użyć trzeba a okażą się wieści poszukiwane:
chyba myją ręce bo się spóźniają. o 14tej miał być start zarażania.
EDIT: start>
oO! rozsadzili ich po salach. kurcze, aby ich nie zaczęli tam dezynfekować ......
Ostatnio zmieniony 26-03-2020, 14:39 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
Poro
- Ascetic
- Sybir
Głosowanie nad ustawami kryzysowymi jest dzisiaj czy jutro?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Podobno ktoś napluł trepowi udającemu arystokratę w pysk. Bdb! Mam nadzieję, że ludzie zrozumieją, że tak właśnie należy traktować tę hołotę.
Ostatnio zmieniony 26-03-2020, 18:24 przez 535, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
hehe, pluli na siebie ? poważnie? ale tak ukradkiem czy wprost mela w ryło?
Nie znam szczegółów, ale podobno plujący siedział w ałdi , a śmieszny trep stwierdził, że go dorwie.
- Sybir
Panowie, Koledzy - kto kogo znowu opluł? Nic z tego nie rozumiem :D
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Wacław
- rasowy masterfulowicz
trochę to brzmi jak próba zamachu. szukam info kto na kogo się zamachnął. rozumiem, że środkiem zamachującym była nieprzebadana ślina. a wystarczyło zrobić szybki teścik i byłoby wiadomo, czy terroryzm czy zwykle chamstwo.
- Ascetic
wszystko zależy od tego, czy im się uda jutro zalogować (vide librus. kto pracuje z dzieciakiem to wie o'co'kaman) i czy ktoś nie przechwyci im haseł do logowania ; -)Sybir pisze:Głosowanie nad ustawami kryzysowymi jest dzisiaj czy jutro?
a pośrednio w temacie żywotnie ważnym dla Ciebie i interesującym też > chyba nie będzie tak źle.
https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w- ... 366258305a" onclick="window.open(this.href);return false;
Poro
- Sybir
Tak, już wszystko dotarło do mnie innymi kanałami - niemniej, dziękuję :)
- Ascetic
proszę.Sybir pisze:Tak, już wszystko dotarło do mnie innymi kanałami - niemniej, dziękuję :)
wiesz martwię się ;-) no i kupiłem płytę dla Ciebie za którą oczekuję zwrotu kasy ;-) rozumiesz ;-) <zimni nie płacą>
Poro
-
- postuje jak opętany!
W puławskim zakaźnym tacy oto bohaterscy lekarze pracowali:Ascetic pisze: https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w- ... 366258305a" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.dziennikwschodni.pl/pulawy/ ... 63183.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ascetic
kombinują jak mogą. dziwisz się? zresztą sam na pewno czytasz jak wygląda ich "zabezpieczenie".ja tam nie chciał bym być np. w ich sytuacji. to jakby jedna strona medalu. druga to taka, że do tej pory zawód marzenie, przynajmniej od strony finansowej. ok, ok. po iluś tam latach. ale zawsze.dcd pisze:W puławskim zakaźnym tacy oto bohaterscy lekarze pracowali:Ascetic pisze: https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w- ... 366258305a" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.dziennikwschodni.pl/pulawy/ ... 63183.html" onclick="window.open(this.href);return false;
i to mówię jako koleżka, który serdecznie nie lubi tej grupy zawodowej.
a tą próbę wzięcie w kamasze lekarzy odbieram jako alarm. spodziewają się dużej ilości osób hospitalizowanych (nie jest to jakoś specjalnie dziwne) i muszą kimś tych zdechlaków obsłużyć.
Poro
-
- postuje jak opętany!
Może gdyby kasa była jeszcze lepsza, to i przysięga Hipokratesa byłaby aktualna...
Kto wie?
Kto wie?