SARS-CoV-2

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Zablokowany
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

Re: SARS-CoV-2

26-03-2020, 08:02

Ascetic pisze:@medrad
ja mam drożdży w bród. jedna z podstawowych pozycji na liście. dodam, że drożdże można mrozić.
Tak sobie przypomniałem, że do chlebka czy też innego barszczyku starczy zakwas, który można zastawić samemu.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

26-03-2020, 08:28

Medard pisze:
Rumburak pisze:Smieszkujcie dalej z ojca Klimuszko a ja zaczynam planowanie, co będę porabiał jak już mleko i miód zacznie z kranu płynąć. Wrócimy do tematu za parę miesięcy.

Medardzie, litości. Wulkan to metafora. Możesz wstawic tam co chcesz. Wirusa, PiS albo burgera z tofu.

Każdy może zrobić taką przepowiednię, że kiedyś ludzie wymrą, bo jest jakieś prawdopodobienstwo, że to nastąpi.
Robią to również naukowcy, którzy wyliczają, co statystycznie może uśmiercić ludzkość. Gdy wymrą pszczoły to po jakimś czasie również ludzie itp.

Przepowiednia o której można dyskutować w jakikolwiek sposób powinna mieć również podaną przyczynę.
Wtedy przynajmniej jest ciekawie, bez względu co to za bzdura.

Obawiam się, że jednak nasze pokolenie nie doświadczy tego dobrobytu. Nie widać tych decyzji i skutków byśmy mieli zostać tygrysem światowym. Trzeba jeszcze poczekać.
Nie no, Medard szacun za rzeczową analizę. Pisząc te pierdoły nie przyszło mi do głowy, że ktoś potraktuje to poważnie i będzie próbował dyskutować:)
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Medard

26-03-2020, 09:56

Szkoda, myślałem, że wreszcie ktoś poważnie potraktuje klimuszkę.
Piję ziółka, które on polecał.
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

26-03-2020, 10:05

Nie wiem na co czekają ci u góry, powinni ratować te regiony polski gdzie zakażeń jest zdecydowanie mniej i na pierwszy odstrzał powinna pójść stolica na wzór finów.
Awatar użytkownika
Sybir

26-03-2020, 10:09

Wprawdzie jestem zwolennikiem ostrych cięć, ale lubię, kiedy są dobrze umotywowane. Separacja większych ośrodków miejskich może dobrze wyglądać (choć pod kątem propagandowym też nie do końca), ale jak by to wyglądało w praktyce?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
mocny2_3
rasowy masterfulowicz

26-03-2020, 10:12

Sybir pisze:Wprawdzie jestem zwolennikiem ostrych cięć, ale lubię, kiedy są dobrze umotywowane. Separacja większych ośrodków miejskich może dobrze wyglądać (choć pod kątem propagandowym też nie do końca), ale jak by to wyglądało w praktyce?
Tak jak w chinach, to jest nalepszy przykład.
Awatar użytkownika
Medard

mocny2_3 pisze:Nie wiem na co czekają ci u góry, powinni ratować te regiony polski gdzie zakażeń jest zdecydowanie mniej i na pierwszy odstrzał powinna pójść stolica na wzór finów.

Najlepiej gdyby odcięcie wiązało się z zaprzestaniem dopłacania do budżetu państwa. Niech każde województwo, miasto itp sobie samo radzi finansowo.
Ostatnio zmieniony 26-03-2020, 10:13 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uglak

Sybir pisze:ale jak by to wyglądało w praktyce?
To oczywiste.

Obrazek
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Sybir

26-03-2020, 10:20

mocny2_3 pisze:Tak jak w chinach, to jest nalepszy przykład.
Na pewno do powtórzenia w całej UE. Zresztą, w Chinach zagrało co innego, nie tylko odcięcie Hubei.
Medard pisze:Najlepiej gdyby odcięcie wiązało się z zaprzestaniem dopłacania do budżetu państwa. Niech każde województwo, miasto itp sobie samo radzi finansowo.
Zapraszam do tematu politycznego.
uglak pisze:
Sybir pisze:ale jak by to wyglądało w praktyce?
To oczywiste.

Obrazek
Obrazek

Niektórzy pewnie tak by to widzieli :/
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

26-03-2020, 10:27

Sybir pisze:Wprawdzie jestem zwolennikiem ostrych cięć, ale lubię, kiedy są dobrze umotywowane. Separacja większych ośrodków miejskich może dobrze wyglądać (choć pod kątem propagandowym też nie do końca), ale jak by to wyglądało w praktyce?

Bądźmy szczerzy - w praktyce w ogóle by to nie wyglądało.
Awatar użytkownika
Medard

26-03-2020, 10:47

Nasum pisze:

Szczególnie u nas, gdzie zaraz byłaby wielka narodowa ucieczka w swoje (czy bezpieczne?) strony, na działki nad Bugiem, do domów w górach itp.
Awatar użytkownika
uglak

26-03-2020, 10:49

Obscene już przygotowuje grunt pod odwołanie edycji 2020:
Will OBSCENE EXTREME survive the year 2020? Only together!!!

We keep receiving loads of emails and messages as for this year's OEF and if we have a plan B. Yes, we have. The plan is that, if the situation with COVID-19 does not settle down, we will have to shift the 2020 edition to July 2021. We are in contact with all the bands and the situation in some countries (Spain and Italy) is really dramatic and it will certainly get worse in some countries like the US where many great bands are supposed to arrive from. We take their opinions into account and are not subject to some sort of media frenzy as some of you might think.

We will make the final decision in late April/early May and let you know the details!

Let's go back to the potential plan B however: Yes, we will survive one year, but probably only with your help. We want to keep organising Obscene. We still want to keep OEF as an independent festival, we want to do it without sponsors and we don't want to sell the space at OEF to commercial companies.

What can you do in the event of plan B?

Retain your 2020 ticket and come to Obscene in 2021 with this ticket... Why should you do that? Obscene Extreme is in the final stage of preparation. We have made payments for the band's flying tickets, advance payments to the bands, VAT payments (15% each ticket!), paid fees to card organizations in the range of additional several percent, paid rent for the venue Battlefield, payments for the OEF promotion (ads in magazines, flyers, posters, stickers, massive advertising around the world), sending promotions across Europe, etc.

Try to understand us and if you can, help us. A year of work is over, but we strongly believe that we will be able to survive as a family till 2021.

If you still would like to get your money back for your ticket, send us an email with more information: how much you bought the ticket for, where you bought it, etc. We will certainly get back to you. Now, but please, let's wait a few weeks!

Thanks! Stay vital, positive and mellow so that viruses stay away from you!

#StayObscene!

Curby and Obscene Extreme crew
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

26-03-2020, 10:57

mocny2_3 pisze:Nie wiem na co czekają ci u góry, powinni ratować te regiony polski gdzie zakażeń jest zdecydowanie mniej i na pierwszy odstrzał powinna pójść stolica na wzór finów.
co Ty masz z tą stolicą ? ;_)

co do samego zamknięcia szujowski słusznie zauważył, że rozkłada się względnie równomiernie. więc płonne Twoje nadzieje. mi by też właściwie pasowało. jakiś wyjazd do szczecina, czy pod krapkowice się nie odbędzie. cieszyłbym się.
Poro
Awatar użytkownika
Hatefire

26-03-2020, 11:02

Nasum pisze:

No, ale przecież w praktyce to jest bardzo proste. Ile jest dróg wylotowych z każdego miasta. Pewnie kilkanaście, czy dwadzieścia kilka. Postawić po patrolu policji czy wojska i sprawa załatwiona. Wiadomo jakimś lasem, z plecakiem ktoś się przeciśnie. No ale ile byłoby takich ludzi.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Nasum

26-03-2020, 11:07

Epidemia ospy we Wrocławiu w latach 50-tych może być jakąś wskazówką. Poblokowano drogi wylotowe, obłożono wszystkich kwarantanną i zaczęto dezynfekcję, zresztą, informacje o tym można znaleźć bez problemu w odmetach internetu. Tyle że obecna sytuacja jest zupełnie inna. Chorych mamy w całym kraju, w wielu miastach, więc nie sparalizowano by jednego ośrodka, tylko cały kraj - który zresztą jest i tak sparalizowany kwarantanną.
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

26-03-2020, 11:16

Weź pod uwagę, że mazowieckie to nie tylko Warszawa. Pomijając wielkość województwa i ilość mieszkańców, to wydaje mnie się, że statystykę zawyżają dwa złote strzały. Grójec i Nowe Miasto nad Pilicą. Nie wiem jak jest z ilością zakażeń w samej Warszawie, nie chce mi się sprawdzać. Jeśli zamkneliby stolicę to słoiki rozjechałyby się po całej Polsce i skutek byłby odwrotny od oczekiwanego. Podobnie było we Włoszech. Piszesz o rejonach najmniej dotknietych... cóż w świętokrzyskim gdzie mieszka około 1,2 mln ludzi do niedzieli wykonano bagatela 340 testów. Chyba dlatego jest tu tak mało zakażeń.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Hatefire

26-03-2020, 11:38

Nasum pisze:Epidemia ospy we Wrocławiu w latach 50-tych może być jakąś wskazówką. Poblokowano drogi wylotowe, obłożono wszystkich kwarantanną i zaczęto dezynfekcję, zresztą, informacje o tym można znaleźć bez problemu w odmetach internetu. Tyle że obecna sytuacja jest zupełnie inna. Chorych mamy w całym kraju, w wielu miastach, więc nie sparalizowano by jednego ośrodka, tylko cały kraj - który zresztą jest i tak sparalizowany kwarantanną.
No właśnie drażni mnie taki niedasizm. Nie da się otworzyć parasola w dupie i wejść po schodach krokiem marszowym, resztę się da. Wypuszczać i wpuszczać tylko np ciężarówki co coś tam wiozą, plus pracownikom niech zakłady pracy wystawią stosowne zaświadczenia skąd-dokąd, a reszta siedzi na dupie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

26-03-2020, 11:52

Rumburak pisze:
Weź pod uwagę, że mazowieckie to nie tylko Warszawa. Pomijając wielkość województwa i ilość mieszkańców, to wydaje mnie się, że statystykę zawyżają dwa złote strzały. Grójec i Nowe Miasto nad Pilicą. Nie wiem jak jest z ilością zakażeń w samej Warszawie, nie chce mi się sprawdzać. Jeśli zamkneliby stolicę to słoiki rozjechałyby się po całej Polsce i skutek byłby odwrotny od oczekiwanego. Podobnie było we Włoszech. Piszesz o rejonach najmniej dotknietych... cóż w świętokrzyskim gdzie mieszka około 1,2 mln ludzi do niedzieli wykonano bagatela 340 testów. Chyba dlatego jest tu tak mało zakażeń.
dokładnie. rumburak. jak piszesz. zwożą tą padlinę do wszawej. bo niby gdzie mają - i później głosy: napalmem na warszawę ;-)

a powinno być jak w kędzierzynie koźlu. tam zwożą kaszlących z opolszczyzny. i słyszałem od znajomej co tam mieszka, że jest bunt. tu też u mnie powinien być. chcesz kaszleć - kaszl u siebie. khe. khe.
Poro
Awatar użytkownika
Skaut

26-03-2020, 12:22

https://itvp.tv/2020/03/19/dr-wolfgangiem-wodarg/" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Drone

26-03-2020, 12:33

No to Włosi chyba robią pod kołdrą zastrzyki z benzenu swoim chorym, żeby podbić statystyki, skoro to zwykły kaszelek.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Zablokowany