Najlepsze płyty roku 2019
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: Najlepsze płyty roku 2019
Prosiałke zapodał bardzo interesującą listę tegorocznych demówek. Jest co sprawdzić. Po kilku odsłuchach aż się prosi żeby takie materiały jak Gutvoid czy Burnt Decay wyszły na cd
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Zacząłem przegląd tej listy od hippisów z Javva,Harlequin pisze:No to jadziem z podsumowaniem. Może w weekend ktoś to przeczyta.
5. Javva – Balance Of Decay
Jestem oczarowany tą płytą, tym jak ona brzmi i wybrzmiewa. Brzmi to z grubsza trochę tak jakby Dire Straits chciało coverować Mr. Bungle. Muzyka jest rozbudowana, inspirowana różnymi gatunkami, od jazzu, przez funk, blues po rock. Kompozycje są intensywne, ale nienachalne, nie epatują techniką i pokazem umiejętności, w zamian oferując naprawdę zajebiste piosenki, w których każdy dźwięk jest jakąś tam wisienką i smakołykiem do ucha.
Kręcone na jakimś targu staroci czy innym śmieciowie, ma to jakiś urok, ale to chyba nie dla mnie :)
[youtube][/youtube]
A tutaj live w Pogłosie:
[youtube][/youtube]
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
No tak xDHarlequin pisze:Ja odfoliowuje płyty i słucham ich ;)Triceratops pisze:Widze, ze prosialke wyrasta nam tu na nowa Marie konopnicka ;D
Czekam az zaczniesz pisac ksiazki, moze sie okaze, ze masz skilla xD
woodpecker from space
- Medard
Przecież coś pisze, była już recka. Czy to nie ten sam Harlequin, który był kiedyś na darkplanet?
Ostatnio zmieniony 14-12-2019, 18:22 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
- Triceratops
- Medard
Od żydoszatana?Triceratops pisze:I ten z metalowego blogaska?
- Triceratops
Nie mam pojecia, zaloz temat o kolejnym pisarzu, moze ten bedzie plodny i nie bedzie mial zatwardzenia
woodpecker from space
- Medard
Po co, żebyś się ekscytował?Triceratops pisze:Nie mam pojecia, zaloz temat o kolejnym pisarzu, moze ten bedzie plodny i nie bedzie mial zatwardzenia
Jak zechce to sobie sam założy.
- Triceratops
- Harlequin
Tylko darkplaneta, żadnych blogasków.
- Medard
Coś właśnie się znalazło:Harlequin pisze:Tylko darkplaneta, żadnych blogasków.
https://www.darkplanet.pl/Muzyczne-pods ... 52260.html
Powinni poprawić wygląd tej strony.
- Harlequin
Tia. Wrzuciłem, może cos tam forum troche sie ruszy. Generalnie serwis juz w zasadzie stricte informacyjny, prowadzony przez małżeństwo + jeden recenzent z Wawy. To chyba już troche hobbystycznie tylko ze strony Kuby i Agi, raczej skupiaja sie na innych serwisach z tego co kojarze.
- ultravox
- zahartowany metalizator
To i ja zrobię listę. Płyty roku jako takiej nie odnotowałem, jedynie kilka wartych uwagi pozycji. Oto one:
BLUT AUS NORD - Hallucinogen
NOCTURNUS AD - Paradox
DEATHSPELL OMEGA - The Furnaces of Palingenesia
EHLDER - Nordabetraktelse
BLOOD INCANTATION - Hidden History of the Human Race
Trzeba jednak zaznaczyć, że każdy z tych zespołów/artystów ma na swoim koncie ciekawsze nagrania.
Rozczarowania:
MAYHEM, TENEBRIS
BLUT AUS NORD - Hallucinogen
NOCTURNUS AD - Paradox
DEATHSPELL OMEGA - The Furnaces of Palingenesia
EHLDER - Nordabetraktelse
BLOOD INCANTATION - Hidden History of the Human Race
Trzeba jednak zaznaczyć, że każdy z tych zespołów/artystów ma na swoim koncie ciekawsze nagrania.
Rozczarowania:
MAYHEM, TENEBRIS
- Harlequin
Ten Ehlder faktycznie fajny, 2 x przesłuchałem i podobało mi się. Moze jak mnie najdzie faza na blacki to wróce do tego materiału.
-
Czym łodzianie rozczarowali w tym roku? Zmianą składu?ultravox pisze:TENEBRIS
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- ultravox
- zahartowany metalizator
Warstwą tekstową, bo muzycznie jest, jak zwykle, bardzo dobrze. Niestety nie jestem w stanie przełknąć takiej estetyki.
- Triceratops
Plagueis pisze:Powiem Ci, że to wielkie zaskoczenie po tej rozwlekłej i nadętej kupie, jaką był poprzedni album. Nowa płyta bardzo mi się podoba, wzięli głęboki oddech i złapali wiatr w żagle, a efektem jest bezpretensjonalna, wręcz "piosenkowa" momentami produkcja. Szczerze polecam.
Hmm, no na razie sie troche odbilem zza sciany, choc jakies tam przeblyski sa. Chyba juz wyroslem z takiego grania, ostatnie co akceptuje to bylo Awake. Badne jeszcze pare razy w kazdym razie z czystej ciekawosci, czy moze cos zatrybi.Harlequin pisze: Jedno z milszych zaskoczeń tego roku, bo po 25 latach przypomnieli sobie jak pisać sendowne, rozbudowane i intrygujące utwory. Oczywiście złote lata jużdawno za nimi, ale i tak jet to chyba ich najlepsza całościowo rzecz od czaów "Scenes...".
woodpecker from space
-
Szkoda, że ta EP-ka wyszła w roku 2018 :)ultravox pisze:Warstwą tekstową, bo muzycznie jest, jak zwykle, bardzo dobrze. Niestety nie jestem w stanie przełknąć takiej estetyki.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- nicram
No cóż. Koledze ultrawąsowi wszystko się pomieszało. Lata, style. Dzisiaj dowiedziałem się, że Morbid Angel, Deicide, Possessed to amerykański black metal...Przez trzydzieści kilka lat żyłem w przekonaniu, że to jednak death metal był. Muszę zrewidować całe swoje życie. :-)Pacjent pisze:Szkoda, że ta EP-ka wyszła w roku 2018 :)ultravox pisze:Warstwą tekstową, bo muzycznie jest, jak zwykle, bardzo dobrze. Niestety nie jestem w stanie przełknąć takiej estetyki.
Ostatnio zmieniony 15-12-2019, 12:20 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
all the monsters will break your heart
- Harlequin
Myśle, ze nie masz co się silić. Generalnie prawdziwe DT skończyło się dla mnie wraz z odejściem Kevina Moore'a, który miał spory wkład w muzykę i studził popisowe zapędy pozostałych. Nowa płyta jest przeciętna+, ale chwali się to, że same kawałki zaczęły przypiminać regularne kompozycje a nie zlepek solówek i rozwleczone, epickie hymny.Triceratops pisze:Plagueis pisze:Powiem Ci, że to wielkie zaskoczenie po tej rozwlekłej i nadętej kupie, jaką był poprzedni album. Nowa płyta bardzo mi się podoba, wzięli głęboki oddech i złapali wiatr w żagle, a efektem jest bezpretensjonalna, wręcz "piosenkowa" momentami produkcja. Szczerze polecam.Hmm, no na razie sie troche odbilem zza sciany, choc jakies tam przeblyski sa. Chyba juz wyroslem z takiego grania, ostatnie co akceptuje to bylo Awake. Badne jeszcze pare razy w kazdym razie z czystej ciekawosci, czy moze cos zatrybi.Harlequin pisze: Jedno z milszych zaskoczeń tego roku, bo po 25 latach przypomnieli sobie jak pisać sendowne, rozbudowane i intrygujące utwory. Oczywiście złote lata jużdawno za nimi, ale i tak jet to chyba ich najlepsza całościowo rzecz od czaów "Scenes...".