Allegro v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- zawlekacz
- w mackach Zła
Re: Allegro v.2
on co poł roku robi wystawki, przed swietami grudniowymi i wiosennymi, nakupowuje na Camden i jak stacjonuje w uk i potem w Polsce biznesy kreci.
nie ma to tamto
- Gall
- weteran forumowych bitew
https://allegro.pl/uzytkownik/SPlanetoi ... i-1-3-1024" onclick="window.open(this.href);return false;
Posprawdzajcie sobie co ciekawego tu wisi, a wisi sporo. Wyhaczyłem od niego ostatnią EP-kę Gospel of the Horns na CD za śmieszną kasę. Wysłał raz-dwa.
Posprawdzajcie sobie co ciekawego tu wisi, a wisi sporo. Wyhaczyłem od niego ostatnią EP-kę Gospel of the Horns na CD za śmieszną kasę. Wysłał raz-dwa.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
-
https://allegro.pl/oferta/killer-mike-r ... 8606612857" onclick="window.open(this.href);return false;

-
- w mackach Zła
W tym roku nie szaleję . Jednakże lubię wiedzieć kto co maAdrianSmith pisze:Ktoś zna tego Gościa ?December pisze:https://allegro.pl/uzytkownik/ury242?bm ... i-1-1-1024
W przyszłym zamierzam wydać trochę grosza na mega rary :-)
Te Emperory trochę mnie kuszą
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
https://allegro.pl/uzytkownik/Mary_Magd ... i-1-4-1024" onclick="window.open(this.href);return false;COFFIN pisze:
WHOREDOM RIFE - Dommedagskvad / DIGI Terratur
MARDUK - Frontschwein
MARDUK - Wormwood / Pudełkowe wydanie
MARDUK - Plague Angel / I wydanie
TRIUMPHATOR - Wings of Antichrist / I wyd.
WATAIN - Rabid Death's Curse / II wyd
WATAIN - Sworn to the Dark / Pudełko
WATAIN - Lawless Darkness / Pudełko
NEFANDUS - The Nightwinds.../ Behold The Hordes
GEHENNA - Unravel
SATYRICON - The Shadowthrone / Monnfog / The End
BAPTISM - As the Darkness Enters
BAPTISM - Grim Arts of Melancholy
BAPTISM - Morbid Wings of Sathanas
ARMAGEDDA - Only True Believers / Drakkar
ONDSKAPT - Arisen from the Ashes / I wyd.
FURIA - Martwa Polska Jesień / I wydanie
ALLEGIANCE - Hymn Til.... / Marduk
ALLEGIANCE - Blodornsoffer / Marduk
ZAVORASH - In Odium Veritas / Selbstmord
BERGRAVEN - Dodsvisioner / I wyd.
NECROPOLE - Solarite
'Come the Blessed Madness'
- ggfh
- w mackach Zła
wydawalo mi sie, ze w pierwszym wydaniu tego demo Emperor to jeszcze plakat byl. przynajmniej u mnie byl.
- Bloodcult
Zgadza się, był.
-
https://allegrolokalnie.pl/oferta/absce ... ed-autopsy" onclick="window.open(this.href);return false;

-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Osobnicy z Allegro twierdzą, że jedynym sposobem by wystawiać przedmioty tak jak dawniej jest podanie danych prowadzonej działalności gospodarczej, co śmierdzi mi jakimiś konszachtami z urzędem skarbowym.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- uglak
chodzi o potwierdzenie, ze masz dzialalnosc skoro jest takie wymaganie. Allegro od nastu lat wspolpracuje z US.
mnie zastanawia inny sposob - co z kontami firmowymi firm, ktore juz nie istnieja. moze to jest sposob na wystawianie dalej na prawdziwym Allegro?
mnie zastanawia inny sposob - co z kontami firmowymi firm, ktore juz nie istnieja. moze to jest sposob na wystawianie dalej na prawdziwym Allegro?
Guilty of being right
-
Ten wymóg jest chory, a wg mnie oznacza to preludium do jakiś manewrów podatkowych.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Medard
Oczywiście tak, ale nie rozumiem, po co kolejny olx, gumtree itp.Pacjent pisze:Ten wymóg jest chory, a wg mnie oznacza to preludium do jakiś manewrów podatkowych.
Bo allegro lokalne utraciło funkcjonalności allegro i bliżej ma do olx.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Triceratops
W ogole jest popierdolone a wszelkie transakcje i tak odbywaja sie poza. Pynajmniej ja tak mialem te pare razy jak musialem skorzystac z tego gowna
woodpecker from space
- Hatefire
Sprzed dwóch dni o polityce Allegro.
wyborcza.pl pisze: Za usunięcie negatywnego komentarza na Allegro sprzedawca płaci i 80 zł. Dlaczego to się opłaca?
Prosta matematyka wygląda tak. Sklep na Allegro na 600 transakcji w kategorii odzież damska dostaje komentarze od około 10 proc. kupujących. To 50-60 osób. Wystarczą więc dwa negatywy (a kupujący chętniej wystawiają negatywne oceny niż pozytywne) i procent osób polecających sprzedawcę leci ostro w dół.
Forum dla sprzedawców. Opowiada właściciel sklepu internetowego wystawiający na Allegro: „Znajomy otrzymał telefon z uszkodzoną baterią. Chodziło o iPhone'a 8. Po kontakcie do sprzedawcy usłyszał chamskie: 'To nie moja wina' od jakiejś pracownicy. Wkurzył się, zrobił zwrot i wywalił negatywa na maksymalną liczbę znaków. Dodatkowo strasznie przeciągali zwrot kasy”.
Po wystawieniu negatywa sytuacja od razu diametralnie się zmieniła.
Na screenach z transakcji widać, jak nagle w cudowny sposób zmienia się podejście sprzedawcy.
„Chciałbym zaproponować rekompensatę od firmy w zw. z opóźnieniem zwrotu, to problem po naszej stronie i nie powinno tak długo trwać. Zależy nam na rozwiązaniu problemu. Czy kwota 80 zł w ramach zadośćuczynienia by Pana satysfakcjonowała?".
Najwidoczniej satysfakcjonowała, bo negatywny komentarz został usunięty. Podobnego rodzaju propozycje zdarzają się często, zmienia się tylko stawka. Czasami jest to 20, czasami 50 zł, a najczęściej nie gotówka, tylko zniżka na zakupy – 5 czy 10 proc. w zależności od wartości przedmiotu.
Skąd się to bierze i dlaczego to się opłaca sprzedawcy?
Żeby to zrozumieć, trzeba sobie uświadomić, jak w ostatnim czasie zmieniło się Allegro.
Serwis założył w 1999 r. w Poznaniu holenderski przedsiębiorca Arjan Bakker. Allegro wzorowane było na amerykańskim eBayu, czyli było przede wszystkim platformą aukcyjną, na której sprzedawały głównie osoby prywatne i osoby prowadzące niewielką działalność gospodarczą.
Teraz jest całkiem na odwrót. To de facto największy w kraju sklep internetowy. Jak ktoś kupuje coś w sieci, nie ma wyjścia, prędzej czy później tu trafi. Klienci kupują tu ponad 1,2 mln produktów dziennie.
Założenie jest takie, że handel mają prowadzić głównie sklepy, i to najlepiej duże sklepy (swój oficjalny sklep na Allegro ma zresztą samo Allegro).
Co za tym idzie, o ile na początku równowaga między kupującym a sprzedającym była mniej więcej zachowana, o tyle teraz szala przechyla się coraz bardziej na korzyść kupujących.
Bo to na nich zależy Allegro najbardziej.
Symbolicznym tego punktem był styczeń 2017 roku, od kiedy ocenę transakcji mogą wystawić tylko kupujący, a nie jak wcześniej kupujący i sprzedający.
Tyle że kupujący stracili całkowicie motywację, aby to robić. Nie ma z tego żadnych korzyści.
Sprzedawca: W 2018 r. liczba komentarzy to jedna trzecia zamówień, w 2019 r. widzę duuuuży spadek.
Sprzedawca 2: U mnie wystawia komentarze jakaś jedna dziesiąta kupujących i oczywiście chętniej napiszą, jak im coś nie pasowało, niż jak było super.
Przy czym wspomniana wyżej jedna dziesiąta to wcale, jak się okazuje, nie jest zły wynik.
Sprzedawca 3: pyta kolegów po fachu:
„Co robicie/robiliście, aby po zakupie na Allegro ludziska wystawiali komentarze? Przydałoby się ich troszkę, bo obserwuję od dłuższego czasu, że wpada mi jeden komentarz na 30 sprzedanych rzeczy. Czy jest tak tylko u mnie, czy coś przeoczyłem lub czegoś nie umiem?”
Handel komentarzami bądź - jak określają to niektórzy - korupcja komentarzami rodzi się właśnie z tego.
Prosta matematyka wygląda tak. Sklep na Allegro na 600 transakcji w kategorii odzież damska dostaje komentarze od około 10 proc. kupujących (raczej mniej).
To 50-60 osób. Wystarczą więc dwa negatywy (a kupujący chętniej wystawiają negatywne oceny niż pozytywne) i procent osób polecających sprzedawcę leci ostro w dół.
Sklep, aby temu zapobiec, musi sobie podciągnąć opinię. Może prosić kupujących o wystawienie pozytywów (droga długa i niepewna) bądź dogadać się w sprawie ocen negatywnych. Często wybiera to drugie rozwiązanie.
Pojawili się też kupujący, którzy starają się to wykorzystać, wlepiając negatywa, po to aby coś na tym zarobić.
Sprzedawca:
"Staram, się jak mogę aby negatywów nie dostawać. Jednak czasem się jakiś przytrafi. Zadzwoniłem do gościa i dowiedziałem się, że przedmiot był lekko uszkodzony w transporcie i że sobie sam naprawił i że już nie ma problemu.
Zgodził się usunąć negatyw. /.../ Nadal nie usuwał więc napisałem maila. I tutaj doznałem szoku.
Odpisał, że jak mu zapłacę 20 zł to usunie.
Dla mnie to szczyt szczytów. Normalnie ręce opadają.".
Allegro odpowiada sprzedającym, że z ich perspektywy liczba komentarzy nie jest tak istotna.
Komentarze mają służyć porównywaniu sprzedawców - a warunki dobre czy złe są takie same dla wszystkich.
Jeżeli więc jest jakiś problem z komentarzami, dotyczy on po równo każdego sprzedawcy na Allegro.
ak często klienci na Allegro wystawiają teraz komentarze?
- Bardzo często. Klienci wystawiają oceny w kilkudziesięciu procentach transakcji – odpowiada wymijająco Michał Bonarowski z Allegro. Nie wiadomo bowiem, czy owe kilkadziesiąt procent to 90 proc., czy na przykład 25 proc.
Handel komentarzami?
- Co do zasady budowanie jakości sprzedających nie powinno odbywać się poprzez usuwanie negatywnych komentarzy – twierdzi Bonarowski. - Z naszych danych wynika, że najlepsi sprzedawcy mający najwyższe oceny i dobre komentarze bardzo rzadko nie zgadzają się z opiniami klientów.
I dodaje, że wnioski o usunięcie ocen negatywnych składają przeważnie (choć nie wyłącznie) sprzedawcy, którzy są w trakcie poprawy jakości, ale jeszcze trochę im brakuje.
Allegro przekonuje, że sytuacja, w której to kupujący ocenia sprzedawcę, jest w profesjonalnym handlu normą. - Trudno sobie wyobrazić, że jest na odwrót i to sprzedawca ocenia klienta. Nie spotykamy się z taką sytuacją, robiąc zakupy np. w butiku czy w centrum handlowym – przekonuje Bonarowski.
Przykład jest nie do końca trafiony, np. w kasach w Biedronce na ekranie klient może zaznaczyć, jak bardzo jest zadowolony z obsługi. A sieć ze swej strony inwestuje grube miliony złotych w badania typu tajemniczy klient (badacze chodzą po sklepach oceniając jakość obsługi). Podobny system wzajemnej oceny ma również w branży internetowej choćby Uber.
Sprzedający uważają, że powinny być jakieś nagrody za komentarze, monety za wystawienie każdego komentarza (1 moneta to na Allegro 1 zł zniżki) albo chociaż tytuły superkupującego.
Z tego też raczej nic nie będzie, bo uprzywilejowanie klienta będzie się jeszcze pogłębiać.
Przychody serwisu w ubiegłym roku wyniosły 1,68 mld zł zł. Allegro kontrolowane przez fundusze inwestycyjne zarobiło na czysto w ubiegłym roku ponad 230 mln zł.
To dużo i mało jednocześnie. Grupa funduszy inwestycyjnych Cinven, Permira i Mid Europa zapłaciła za ten biznes w 2016 roku 3,253 mld dol., czyli 12,7 mld zł.
Fundusze nie są działalnością charytatywną. Ich celem jest rozwinięcie spółki, podbicie jej wyników, a później sprzedaż, tak aby na tym zarobić.
Toteż sprzedawcy skarżą się, że serwis goli ich z roku na rok coraz bardziej. Dajmy na to, sprzedając telefon komórkowy za 1,8 tys. zł, płaci się serwisowi 81 zł. To jest 4,5-proc. prowizja. Ale przy zabawkach do 50 zł jest to już 12 proc. prowizji dla serwisu. Przy akcesoriach samochodowych o wartości do 150 zł - do 9 proc. itp.
To też oznacza, że coraz częściej ta sama firma w sklepie internetowym ma te same produkty taniej niż w sklepie na Allegro. Drobni sprzedawcy coraz częściej zresztą mówią o ucieczce z platformy. Mówią, choć mało kto to faktycznie robi.
Jeśli nawet, to Allegro raczej nie będzie po nich płakać. Na dużych firmach zarabia się zwyczajnie lepiej i stabilniej, mają one większe możliwości.
A przede wszystkim ich skala działalności jest na tyle obfita, że radzą sobie lepiej z obsługą klienta, a ich problemy z komentarzami są mniejsze.
Allegro wie, że musi się zmieniać, bo boi się o przyszłość. Szerokie wejście do Polski amerykańskiego Amazona na razie jest ciągle bajką o żelaznym wilku (choć firma ta ma w Polsce już siedem centrów dystrybucyjnych oraz zatrudnia ponad 16 tys. pracowników).
Ale chiński AliExpress jest już konkurencją realną i coraz bardziej bolesną. Serwis należy do potężnego chińskiego Alibaba Group. Przychody tej grupy to ponad 56 mld dol. w ubiegłym roku i niemal 12 mld dol. zysku.
Produkty na AliExpress są często tańsze niż te sprzedawane oficjalnie (nie jest do nich naliczany VAT, bo polski fiskus nie potrafi tego zrobić).
Na dodatek Chiny dotują swój handel internetowy i korzystają z tego, że mogą zaproponować atrakcyjne, niezwykle niskie koszty przesyłek (większość towarów do Polski przychodzi w listach).
O tym, jak rozliczają się między sobą poczty różnych krajów, decyduje cennik Światowego Związku Pocztowego (UPU). Kraje są szeregowane do określonych kategorii. I według cennika UPU przesyłki z Chin do UE są tanie, bo Chiny należą do trzeciej kategorii państw w UPU. Europejskie poczty tracą więc pieniądze na ich doręczaniu.
A Chińczycy wchodzą coraz pewniej na Stary Kontynent, rozpoczynając jego kolonizację od Hiszpanii.
W sierpniu w Madrycie w centrum Xanadú został otworzony pierwszy showroom AliExpress Plaza. Teraz ogłoszono, że produkty z AliExpress będzie można odbierać w centrach handlowych grupy El Corte Inglés w Hiszpanii i Portugalii.
Ta ekspansja będzie postępować, a prawdziwe starcie o polski rynek dopiero się zacznie.
W przeszłości Allegro ku zdumieniu wszystkich właściwie wyparło z Polski swojego protoplastę, czyli serwis eBay. Allegro było zwyczajnie… nowocześniejsze.
I teraz też stara się iść w tym kierunku. Temu służy program Smart, czyli darmowa wysyłka przesyłek dla osób opłacających abonament w wysokości 49 zł rocznie.
Temu służy również odroczona płatność - "Allegro zapłać później". W ramach tej usługi klienci mogą dokonać płatności w ciągu 30 dni (bez dodatkowych kosztów).
Temu wreszcie ma służyć wprowadzana pod koniec tego roku wyszukiwarka wizualna.
Użytkownik, mając zdjęcie przedmiotu, który chce kupić, będzie mógł w ten sposób przeszukać ofertę Allegro. Dotrze w ten sposób do konkretnego produktu bądź podobnego.
Czy dzięki temu uda się mu stawić czoła chińsko-amerykańskiej konkurencji?
Nie wiadomo. Wiemy jedno: fundusze inwestycyjne bardzo nie lubią tracić pieniędzy.
Allegro założył w 1999 r. w Poznaniu holenderski przedsiębiorca Arjan Bakker.
Później kilkakrotnie serwis zmieniał właścicieli. Najpierw przejął go brytyjski QXL.com, w 2008 r. za 1,5 mld dol. Allegro kupił południowoafrykański koncern Naspers. W 2016 r. firma została sprzedana funduszom inwestycyjnym Cinven, Permira i Mid Europa Partners za 3,253 mld dol.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- uglak
korekta tam spi za Twoje pieniadze ;-)wyborcza.pl pisze:Serwis założył w 1999 r. w Poznaniu holenderski przedsiębiorca Arjan Bakker.
(...)
Allegro założył w 1999 r. w Poznaniu holenderski przedsiębiorca Arjan Bakker.
Guilty of being right
- Hatefire
Wojciech Orliński ukuł na tego typu rzeczy zbiorczy termin "portaloza". Niestety trzeba z tym żyć, jak z syfiastą pogodą w Polsce. Nic nie zrobisz ;-)uglak pisze:korekta tam spi za Twoje pieniadze ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
https://allegro.pl/oferta/nekromantix-d ... 8610521563" onclick="window.open(this.href);return false;

-
Pojutrze koniec.Pacjent pisze:LOUDBLAST - Frozen Moments Between Life and Death
https://allegrolokalnie.pl/oferta/loudb ... -and-death" onclick="window.open(this.href);return false;
SHARDS OF HUMANITY - Fractured Frequencies
https://allegrolokalnie.pl/oferta/shard ... requencies" onclick="window.open(this.href);return false;
- Mass-Turbo
- w mackach Zła
Kupował ktoś via Allegro lokalnie? Bo ja wczoraj kupiłem kasetę Lock Up i ciekawa sytuacja... Kaseta była wystawiona za 6 zł a ja byłem jedynym licytującym. Do dyspozycji ( przynajmniej w aplikacji Allegro ) mamy 3 buttony do licytowania: +1zł, +5zł, +10zł, ja kliknąłem +5zł i cena od razu wskoczyła na 11 zł. nie została przy minimalnej możliwej tylko od razu górny limit stał się ceną wyjściową. Normalnie przy starym allegro kaseta powinna mnie wynieść (przy braku innych licytujących) 6 zł jednak po zakończeniu dostałem potwierdzenie że do zapłaty za samą taśmę mam 11 blach.
Miał ktoś podobnie?
Straszna to kicha bo ustalając wcześniej jakiś limit, limit ten staje się od razu ceną wyjściową.
Miał ktoś podobnie?
Straszna to kicha bo ustalając wcześniej jakiś limit, limit ten staje się od razu ceną wyjściową.
- Żułek
wychodzi na to że apka jest do dupy
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist