NILE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: NILE

09-09-2019, 13:33

Płyta pojawi się 1 listopada.
bartwa

09-09-2019, 13:37

Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka. Uwielbiam tę płytę, CD zajechałem przed laty na śmierć w samochodzie. Coś nowego? Nawet nie będę do tego podchodził.
Nasum

09-09-2019, 13:38

W sumie mogę nawet zrozumieć takie podejście, ale chociażby dwójkę to mógłbyś choć raz przesłuchać. Poza tym, tracisz sporo dobrej muzyki, ale Twoja wola ;-)
bartwa

09-09-2019, 13:42

Nasum pisze:W sumie mogę nawet zrozumieć takie podejście, ale chociażby dwójkę to mógłbyś choć raz przesłuchać. Poza tym, tracisz sporo dobrej muzyki, ale Twoja wola ;-)
Jesli chodzi ci o 'Black seeds...' to mi nie podeszła. Chyba że mówisz o czymś innym...?
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

09-09-2019, 14:05

Szczerze powiedziawszy, po wydaniu "Black Seeds..." Nile popełnił co najmniej kilka świetnych krążków (na czele z monumentalnym "In Their Darkened Shrines" i nasterydowanym "Annihilation of the Wicked") i kompletnie do mnie nie dociera całe to klepanie o zjadaniu własnego ogona. Nile zjada własny ogon w taki sam sposób, w jaki robi to, np. Immolation i nie widzę w tym nic zdrożnego, wręcz przeciwnie.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
ramonoth
rasowy masterfulowicz

09-09-2019, 14:25

Szkoda, że nie mogę być jutro w Warszawie, bo ciekawość mnie zżera czy udało się Karlowi godnie zastąpić Dallasa.
bartwa

09-09-2019, 14:27

Plagueis pisze:Szczerze powiedziawszy, po wydaniu "Black Seeds..." Nile popełnił co najmniej kilka świetnych krążków (na czele z monumentalnym "In Their Darkened Shrines" i nasterydowanym "Annihilation of the Wicked") i kompletnie do mnie nie dociera całe to klepanie o zjadaniu własnego ogona. Nile zjada własny ogon w taki sam sposób, w jaki robi to, np. Immolation i nie widzę w tym nic zdrożnego, wręcz przeciwnie.
Jeśli muzyka mi pasuje to mogą zjadać co tylko chcą. Sęk w tym, że tylko Nephren-Ka mi się podoba. Co do nowej płyty to przyznaję, że dogmatycznie nie interesują mnie nowe materiały Slayerów, Nilów, Kreatorów czy innych Mayhemów. Niech się cieszą, że pierwsze płyty im wyszły.
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

10-09-2019, 10:05

Marny ten nowy wałek. Taki plastikowy, sprawnie zagrany tech-death z nieco epipskim/bliskowschodnim frazowaniem. Gary brzmią tragicznie.
Pacjent

10-09-2019, 11:34

+100! Nie wiem jak można lubić taki plastik.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

10-09-2019, 11:40

Nom ... z takim brzmieniem tylko Industrial metal miałby sens
ryjek
rozkręca się

10-09-2019, 15:07

Dzisiaj w progresji sobie ich obadam. Na żywo pewnie będzie oki
Nasum

13-09-2019, 11:53

Na żywo nowe numery brzmią naprawdę ok, tak więc nowa płyta raczej biedna nie będzie. Zarzuty o zjadaniu swego ogona raczej do mnie nie trafiają. Przecież ich koncept mógł zaskoczyć słuchacza tylko raz, podczas premiery debiutu, kiedy to było naprawdę świeże i nowe. Później tylko rozwijali swój styl. Ja tam nadal ich bardzo lubię, a jak przyjadą kolejnym razem to z chęcią wybiorę sie po raz kolejny na ich gig.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

13-09-2019, 12:44

A mnie kompletnie nie rusza ten kawałek. Poprzednia płyta podobała mi się w okolicach premiery, ale w ogóle do niej nie wracam. Aż sobie odpalę coś dla przypomnienia, i jestem niemal pewien, że będzie to lepsze niż nowy utwór.

Dla mnie NILE prawdziwie magicznym zespołem był na płytach 1-4. Mieli swój niepowtarzalny styl, interludia i klimatyczne wstawki powodowały ciary na plecach(zwłaszcza na najlepszym "Black Seeds of Vengeance"), a każda kompozycja się wyróżniała. Kolejnych rzadko słucham, ale potrafię wskazać sporo wybijających się utworów, nawet z powszechnie jebanego "At the Gate of Sethu". Mało tego, ta płyta wydaje mi się znacznie bardziej wartościowa, bo przynajmniej trochę na niej poeksperymentowali i wyszło całkiem przyjemnie. Nowy kawałek utwierdza mnie w przekonaniu, że mnie już ta muzyka nie interesuje. Nie interesuje mnie standardowy, generyczny technical death metal, do tego kompletnie bez charakteru w brzmieniu. Sorry, ale dodanie paru dzwonów nie sprawia, że czuję w tym jakąkolwiek orientalną otoczkę czy coś w tym stylu.

A właśnie leci "In the Name of Amun" z poprzedniej i to serio jest znaaaacznie lepsze - wokale z pazurem(kurwa, serio brak Dallasa boli), miażdżące zwolnienia, bitewny klimat. Ale poczekam z wyrokami na całość, choć przy takich rzeczach jak nowy Nocturnus czy Mgła to podejrzewam, że Nile niestety nie ma zbytnich szans.

Moim zdaniem formuła Nile skończyła się w 2012. Ostatnia jest (chyba) bardzo dobra, ale to recykling czwórki.
Nasum

13-09-2019, 14:54

"At the gates of sethu" byłaby klawą płytą, gdyby nie brzmienie. To jest jedyny element który mi w tej płycie nie pasuje, chociaż jak już się do niego przyzwyczaję, to tragedii nie ma.

Natomiast czy Nile jest w tej chwili zespołem, który powiela swoje patenty, i kolejne płyty sa na zasadzie kopiuj wklej, bez żadnej innowacji, świeżości i polotu? Bo tak mniej więcej rozumiem generyczność tej muzyki? Trudne pytanie, ale wydaje mi się że nie. Oczywiście zdania będą mocno podzielone, sporo osób powie że Nile skończył się na trójce a później to już ziew i nie warto sobie zawracać głowę. Nie wiem skąd się to bierze, sporo zasłużonych zespołów jest tak potraktowanych, niektórym, jak Deicide trochę się należy, ale taki Immolation też jest osądzany o generyczność, powtarzalność, o chujowe brzmienie... Mi tam ta muzyka nadal się podoba, nadal wzbudza emocje więc póki jest możliwość, to słucham i czerpię z tego radość.

Czekam na całość. Jesli płyta okaże się chujowa to na bank to powiem.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

13-09-2019, 14:58

Nasum pisze:Immolation też jest osądzany o generyczność, powtarzalność, o chujowe brzmienie
Ech, gdyby inne kapele były na tym samym poziomie generyczne, powtarzalne i chujowo brzmiące. ;) Z Nile dokładnie ta sama historia.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

13-09-2019, 15:41

Dla mnie to jest po prostu pierwszy raz, gdy nowy wypuszczony kawałek Nile nie wzbudza jakichkolwiek większych emocji. Ot, przeleciało i zapomnieć.
Nasum

13-09-2019, 17:00

No cóż, i tak bywa.
Nasum

17-09-2019, 19:53

Jakby to kogoś interesowało, to w Mysticu pojawił sie najnowszy Nile w przedsprzedaży. LP i cd, oczywiście na razie tylko w digi packu.
Awatar użytkownika
Ascetic

17-09-2019, 20:01

Nasum pisze:Jakby to kogoś interesowało, to w Mysticu pojawił sie najnowszy Nile w przedsprzedaży. LP i cd, oczywiście na razie tylko w digi packu.
nie interesuje mnie to kompletnie.
lys på slutten av lys
Nasum

17-09-2019, 20:03

Ascetic pisze:
Nasum pisze:Jakby to kogoś interesowało, to w Mysticu pojawił sie najnowszy Nile w przedsprzedaży. LP i cd, oczywiście na razie tylko w digi packu.
nie interesuje mnie to kompletnie.

Miło mi że mnie o tym poinformowałeś. W przypadku gdyby nowa płyta przypadła mi do gustu, nie będę próbował Cię nakłonić do jej przesłuchania ;-)
ODPOWIEDZ