BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
Re: BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL
^ A po kilku latach split i wspólna trasa ;)
-
- postuje jak opętany!
^
Czas leczy rany ;) A zwłaszcza pieniądze.
Czas leczy rany ;) A zwłaszcza pieniądze.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
oczywiście wydawca Łyczing Auor.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- yossarian84
- rasowy masterfulowicz
odpuszczam po 2 kawałkach. totalnie nijaka kontynuacja totalnie nijakiej płyty. przesłuchane debiutu kilka razy całkowicie wyczerpuje u mnie ochotę na dalszy kontakt z zespołami batuszka.
- smooker
- w mackach Zła
- Bloodcult
Łódź jak zwykle - po stronie prawdy...
- Triceratops
kurwa ale gowno, wracam do picia bimbru zeby jakos zapomniec ten stracony czas. Nie wiem o co ten krzyk generalnie, gruby tez wrzucil na bandcampa swoja batusze?Chal-Chenet pisze:Wtem!
Cały album drabikowskiej Batushki wylądował na Bandcampie.
https://batushka-panihida.bandcamp.com/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
- sGrzelu
- rozkręca się
Wrzucił, wrzucił ale nie odbiło się od warstwy mułu i tam mam nadzieję, że zostanie.Triceratops pisze:kurwa ale gowno, wracam do picia bimbru zeby jakos zapomniec ten stracony czas. Nie wiem o co ten krzyk generalnie, gruby tez wrzucil na bandcampa swoja batusze?Chal-Chenet pisze:Wtem!
https://batushka-panihida.bandcamp.com/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
ALL YOU NEED IS LOVE...
GRINDCORE IS LOVE...
ALL YOU NEED IS GRINDCORE.
GRINDCORE IS LOVE...
ALL YOU NEED IS GRINDCORE.
- empir
- zahartowany metalizator
Kwestia dyskusyjna. Jednym się podobał debiut, innym nie. Jak zawsze.uglak pisze:Ghostempir pisze:Otoczka może zwrócić na muzykę uwagę. Ale gdy ta jest gówniana to otoczka chuja da.
Nie wyobrażam sobie by można było słychać jakiejś kapeli dla otoczki. Ale ja się pewnie nie znam.
Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
- maciek z klanu
Pierdolenie. Całkiem dobra płyta na polskim poziomie. Lepsze niż debiut. Nie robi mi ale zaskoczony jestem on plusTriceratops pisze:kurwa ale gowno, wracam do picia bimbru zeby jakos zapomniec ten stracony czas. Nie wiem o co ten krzyk generalnie, gruby tez wrzucil na bandcampa swoja batusze?Chal-Chenet pisze:Wtem!
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- SODOMOUSE
^ Maciek, myślę że na spokojnie, porozmawiamy o tym zaskakującym wydawnictwie, już za niecały tydzień, w towarzystwie świń:)
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Triceratops
A zapomnialem, ze paraolimpiada ma inne kryteria niz normalna. No to masz racje, zupelnie gowniana plyta na gownianym poziomie.maciek z klanu pisze:Pierdolenie. Całkiem dobra płyta na polskim poziomie. Lepsze niż debiut. Nie robi mi ale zaskoczony jestem on plusTriceratops pisze:kurwa ale gowno, wracam do picia bimbru zeby jakos zapomniec ten stracony czas. Nie wiem o co ten krzyk generalnie, gruby tez wrzucil na bandcampa swoja batusze?Chal-Chenet pisze:Wtem!
woodpecker from space
- nicram
+1. Co prawda debiut bardziej mi się podobał, ale to też jest dobre. Wręcz genialne, przy materiale Bartushki.maciek z klanu pisze:Pierdolenie. Całkiem dobra płyta na polskim poziomie. Lepsze niż debiut. Nie robi mi ale zaskoczony jestem on plusTriceratops pisze:kurwa ale gowno, wracam do picia bimbru zeby jakos zapomniec ten stracony czas. Nie wiem o co ten krzyk generalnie, gruby tez wrzucil na bandcampa swoja batusze?Chal-Chenet pisze:Wtem!
all the monsters will break your heart
- Erkropka
- rozkręca się
O, bandcamp zniknął ;D
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Konto jak i album jest, ale projekt podpisany jako...Krzysztof Drabikowski.
https://sphieratz.bandcamp.com/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
https://sphieratz.bandcamp.com/releases" onclick="window.open(this.href);return false;
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Erkropka
- rozkręca się
- Lord Gorloj
- w mackach Zła
Co wy chcecie od tej Panihidy, całkiem to fajne. Nic szczególnego, o taki o melodyjny black metal w prawosławnej otoczce, ale słucha się przyjemnie i na pewno nie jest to żaden parujący kloc. Jest mnóstwo dużo bardziej gównianych polskich (i nie tylko) black metali, które z pożytkiem dla ludzkości powinno się natychmiast wypierdolić w kosmos. Batushka jest przynajmniej jakaś, a to już coś.
Z jednej strony jest to całe prawosławie, nie kojarzę niczego podobnego - pierwszy plus, a metaluchy lubią oryginalność, ale w wąskich ramach. Prawosławie jest ciekawe. Jest inne, jest niecodzienne, jest niewykorzystane na scenie, a jednocześnie jest zrozumiałe i bezpieczne dla przeciętnego odbiorcy. I jest wprowadzone bardzo powierzchownie: głównie w estetyce wizualnej i "prawosławnie" brzmiących wokalach. To wystarcza. Poza tym jest stary, dobrze znany, przystępny blek mietal, dokładnie taki, jakiego oczekują metalowcy. Czyli jest stary kotlet w intrygującej, oryginalnej otoczce.
Z drugiej strony jest właśnie to melodyjne patatajtum w stylu późnych lat dziewięćdziesiątych powiedzmy, które jest archaiczne i paździerzowe, ale przyjemne. Mi się tego do kotleta dobrze słucha i uszu na pewno nie rani. Myślę, że na takie granie zapotrzebowanie jest, ale wśród "zwykłych" fanów, a nie wśród wielce oświeconego państwa profesorstwa rozmiłowanego w gruzie i ósmoligowych demówkach z Finlandii czy innego zadupia. Więc to jest drugi plus.
Z trzeciej strony są koncerty z dojebaną oprawą wizualną (co by nie patrzeć, to też przyciąga uwagę - metaluchy lubią szopkę). To też ważne - a ta szopka jest jednak trochę inna niż zwykle, no bo to prawosławie znowu, a nie religijny black metal. No i zachodzi spójność przekazu - jak by to wyglądało, gdyby Litourgiyę na scenie odgrywała grupa długowłosych ziomali w dżinsach i tshirtach, którzy w przerwach między numerami zachęcaliby do robienia ściany śmierci, zbijaliby piątki, hajlowali browarami albo po prostu dziękowali publice, bo jest taka super, najlepsza na trasie, hal satan, rogi w górę? No chujowo by wyglądało, nie miałoby to żadnego sensu.Można się śmiać, że to szopka i cyrk, ale metal to jest szopka i cyrk i mnóstwo ludzi tego właśnie od niego oczekuje. Batjuszka spełnia te oczekiwania aż nadto.
Zgoda, że Batushka to produkt, ale produkt udany i nie tak całkiem gówniany. Do pewnej grupy odbiorców - o wiele szerszej niż grono zebrane na tym forum - to wyraźnie i z konkretnych powodów trafia.
Sama muzyka, pomimo interesującego konceptu, jest po prostu niezła. Spełnia oczekiwania. Jest profesjonalnie skomponowana, nagrana, wyprodukowana i, ważne, sprzedana. Można tego spokojnie posłuchać bez żenady, chociaż dałoby się z tego pomysłu (prawosławny black metal - no iskra geniuszu, to jest oryginalne i ciekawe, aż dziwne że wcześniej nikt tego kierunku nie eksplorował) wyciągnąć dużo więcej i szkoda, że Bartuś z Krzysiem się na to nie zdecydowali. No ale hej, za ten zespół odpowiadają ludzie z HERMH...
Jedna z niewielu rozsądnych wypowiedzi w temacie.WaszJudasz pisze:Czy ja wiem? Jest raczej przykładem tego, że nawet machinę marketingową trzeba rozkręcić wokół czegoś. Nie dało jakoś rady wokół Hermh, nie wyszło też z żadnym innym wydawnictwem, jakie WHP starało się wypromować. Nie twierdzę, że Batushka zasługuje na uwagę, jaka stała się jej udziałem, ale jakiś trafiający w szerokie gusta haczyk w tej muzyce najwyraźniej jest.Only_True_Believers pisze:BATUSHKA jest idealnym przykładem, że otoczka,koncerty i marketing mogą z gówna zrobić bestseller.
Z jednej strony jest to całe prawosławie, nie kojarzę niczego podobnego - pierwszy plus, a metaluchy lubią oryginalność, ale w wąskich ramach. Prawosławie jest ciekawe. Jest inne, jest niecodzienne, jest niewykorzystane na scenie, a jednocześnie jest zrozumiałe i bezpieczne dla przeciętnego odbiorcy. I jest wprowadzone bardzo powierzchownie: głównie w estetyce wizualnej i "prawosławnie" brzmiących wokalach. To wystarcza. Poza tym jest stary, dobrze znany, przystępny blek mietal, dokładnie taki, jakiego oczekują metalowcy. Czyli jest stary kotlet w intrygującej, oryginalnej otoczce.
Z drugiej strony jest właśnie to melodyjne patatajtum w stylu późnych lat dziewięćdziesiątych powiedzmy, które jest archaiczne i paździerzowe, ale przyjemne. Mi się tego do kotleta dobrze słucha i uszu na pewno nie rani. Myślę, że na takie granie zapotrzebowanie jest, ale wśród "zwykłych" fanów, a nie wśród wielce oświeconego państwa profesorstwa rozmiłowanego w gruzie i ósmoligowych demówkach z Finlandii czy innego zadupia. Więc to jest drugi plus.
Z trzeciej strony są koncerty z dojebaną oprawą wizualną (co by nie patrzeć, to też przyciąga uwagę - metaluchy lubią szopkę). To też ważne - a ta szopka jest jednak trochę inna niż zwykle, no bo to prawosławie znowu, a nie religijny black metal. No i zachodzi spójność przekazu - jak by to wyglądało, gdyby Litourgiyę na scenie odgrywała grupa długowłosych ziomali w dżinsach i tshirtach, którzy w przerwach między numerami zachęcaliby do robienia ściany śmierci, zbijaliby piątki, hajlowali browarami albo po prostu dziękowali publice, bo jest taka super, najlepsza na trasie, hal satan, rogi w górę? No chujowo by wyglądało, nie miałoby to żadnego sensu.Można się śmiać, że to szopka i cyrk, ale metal to jest szopka i cyrk i mnóstwo ludzi tego właśnie od niego oczekuje. Batjuszka spełnia te oczekiwania aż nadto.
Zgoda, że Batushka to produkt, ale produkt udany i nie tak całkiem gówniany. Do pewnej grupy odbiorców - o wiele szerszej niż grono zebrane na tym forum - to wyraźnie i z konkretnych powodów trafia.
Sama muzyka, pomimo interesującego konceptu, jest po prostu niezła. Spełnia oczekiwania. Jest profesjonalnie skomponowana, nagrana, wyprodukowana i, ważne, sprzedana. Można tego spokojnie posłuchać bez żenady, chociaż dałoby się z tego pomysłu (prawosławny black metal - no iskra geniuszu, to jest oryginalne i ciekawe, aż dziwne że wcześniej nikt tego kierunku nie eksplorował) wyciągnąć dużo więcej i szkoda, że Bartuś z Krzysiem się na to nie zdecydowali. No ale hej, za ten zespół odpowiadają ludzie z HERMH...
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
and couldn't put myself
out
- Medard
Dziwne, że ukry albo ruskie czegoś podobnego nie nagrali. Ale w sumie to nie, Białystok i okolice to prawosławie.
Może im łatwiej na to spojrzeć z boku.
Może to katole zresztą.
Może im łatwiej na to spojrzeć z boku.
Może to katole zresztą.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- smooker
- w mackach Zła
Przyznam, że ładnie to opisałeś. Ja nie umiem tak dobrze w słowo pisane, ale myślę całkiem podobnie.
-
- starszy świeżak
Dobry numer wywinął Drabikowski wrzucając album przed Metal Blade. Yattering by tego nie wymyślił hehe