BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

Re: BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL

16-05-2019, 14:05

dcd pisze:Cepelia jak z podlaskiego bazaru:
https://batushkastore.com/SWIECA-BATUSHKA-RELIKWIA-p188" onclick="window.open(this.href);return false;
Na wyjazdowych koncertach to pójdzie jak wódka przed sylwestrem :)
Awatar użytkownika
ggfh
w mackach Zła

16-05-2019, 14:39

to teraz oba obozy babuszkokatjuszki beda debiut sprzedawac?
Awatar użytkownika
uglak

16-05-2019, 15:55

w sumie to Batushka ma jednak gigantyczny wplywa na scene - w skutek tylko jednego konfliktu podwoila nam sie liczba zespolow grajacych ortodoksyjny black metal ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
TheDude

16-05-2019, 16:42

Poszedłbym na taki gig w małym dusznym klubie. Masa dymu, świece, szaty i wpierdol od popa :)
Awatar użytkownika
maciek z klanu

16-05-2019, 17:43

TheDude pisze:
dcd pisze:Cepelia jak z podlaskiego bazaru:
https://batushkastore.com/SWIECA-BATUSHKA-RELIKWIA-p188" onclick="window.open(this.href);return false;
Na wyjazdowych koncertach to pójdzie jak wódka przed sylwestrem :)
Ale gówno hahaha jeszcze większą hujowizna niż ołtarz morbidow
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
TheDude

16-05-2019, 17:50

^ No panie, to drewniane coś Morbidów to była siara total :)
Awatar użytkownika
Chal-Chenet
zaczyna szaleć

18-05-2019, 23:48

Jest update okładki nowej Bartushki.

Obrazek
535

18-05-2019, 23:56

Jako że wyciekł preorder, wyciekła także tracklista

1. "Omni Potens" – 2:28
2. "Too Extreme!" – 6:13
3. "Existo Vulgoré" – 3:59
4. "Blades For Baal" – 4:52
5. "I Am Morbid" – 5:16
6. "10 More Dead" – 4:51
7. "Destructos vs the Earth" – 7:15
8. "Nevermore" – 5:07
9. "Beauty Meets Beast" – 4:56
10. "Radikult" – 7:37
11. "Profundis - Mea Culpa" – 4:05
Awatar użytkownika
Erkropka
rozkręca się

19-05-2019, 00:01

535 pisze:Jako że wyciekł preorder, wyciekła także tracklista
[/i]
Patrzałem na metalarea u ruskich, ale linka nie ma!
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-05-2019, 10:41

Chal-Chenet pisze:Jest update okładki nowej Bartushki.

Obrazek

Gówniana.
Awatar użytkownika
Maleficio
zahartowany metalizator
Kontakt:

19-05-2019, 10:53

Nie chcę nić sugerować ale wczorajszy występ Madonny na Eurovision

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TheDude

19-05-2019, 13:34

Backstage

Obrazek
Scorn
postuje jak opętany!

19-05-2019, 20:35

To była tracklista robocza. Oficjalnie:

1. всемогущий (Vsemogushchiy) - 2:28
2. слишком экстремальный (Slishkom ekstremal'nyy) - 6:13
3. существовать вульгарно (Sushchestvovat' vul'garno) - 3:59
4. лезвия для баала (Lezviya dlya Baala) - 4:52
5. я болезненный (Ya boleznennyy) - 5:16
6. Еще 10 погибших (Yeshche 10 pogibshik) - 4:51
7. Деструктос против Земли (Destruktos protiv Zemli) - 7:15
8. никогда больше (Nikogda bol'she) - 5:07
9. красота встречает зверя (Krasota vstrechayet zverya) - 4:56
10. радикальный культ (Radikal'nyy kul't) - 7:37
11. Глубины - моя вина (Glubiny - moya vina) - 4:05
heykvísl og ofn
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

19-05-2019, 22:07

W tym miejscu warto byłoby dla celów kronikarskich podać też obecny skład Hermh (via Nekroknyp), a przynajmniej ten, który nagrywa płytę:
- Inwestor (Hermh)
- Pavulon (Hate, Antigama, Obscure Sphinx, i miliard innych)
- Krzysztof Kurek (Thaw)
- Artur Rumiński (Furia, Thaw, Gruzja, Mentor, ARRM)
- Artur Grassman (Squash Bowels, Meat Spreader)
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Asia Tuchaj-Bejowicz
postuje jak opętany!

19-05-2019, 22:21

Scorn pisze:

To była tracklista robocza. Oficjalnie:

1. всемогущий (Vsemogushchiy) - 2:28
2. слишком экстремальный (Slishkom ekstremal'nyy) - 6:13
3. существовать вульгарно (Sushchestvovat' vul'garno) - 3:59
4. лезвия для баала (Lezviya dlya Baala) - 4:52
5. я болезненный (Ya boleznennyy) - 5:16
6. Еще 10 погибших (Yeshche 10 pogibshik) - 4:51
7. Деструктос против Земли (Destruktos protiv Zemli) - 7:15
8. никогда больше (Nikogda bol'she) - 5:07
9. красота встречает зверя (Krasota vstrechayet zverya) - 4:56
10. радикальный культ (Radikal'nyy kul't) - 7:37
11. Глубины - моя вина (Glubiny - moya vina) - 4:05
Jebłem
535

19-05-2019, 22:26

Scorn pisze:2. слишком экстремальный
Można zamykać.
Awatar użytkownika
uglak

24-05-2019, 11:35

ostatnio cos brakowalo oswiadczen ;-)
Oficjalne Oświadczenie Marcin “Martin” Bielemiuk, były perkusista zespołu Batushka.

Nie wiem, z której strony zacząć. Postaram się przedstawić parę faktów i to jak sprawa wygląda z mojej perspektywy, bo niesłusznie wylało się zbyt wiele hejtu na jedną osobę, zwłaszcza że sytuacja nie wygląda dokładnie tak jak przedstawił ją Drabikowski. Uczestniczyłem w powstaniu zespołu praktycznie od samego początku. Jestem jedną z trzech osób mających swój udział w nagraniu płyty, wymieniony tam pod pseudonimem Martin.

Należałoby zacząć od tego, że bez Barta Krysiuka „projekt” Batushka prawdopodobnie nigdy by nie ujrzał światła dziennego. Zginąłby w komputerze między innymi nieskończonymi projektami i być może tak właśnie byłoby najlepiej. Wokal Barta w momencie powstawania materiału był kluczowy. Wspólnie z Drabikowskim podczas rozmowy zgadzaliśmy się, że nadaje się do tego idealnie i w związku z tym, Krzysiek postanowił go poprosić o nagranie wokali. Wstępny plan zakładał udział innego wokalisty, lecz nie byłoby to spójne z całym pomysłem. Nikt nigdy nie próbował negować, że Krzysztof jest kompozytorem i zrobił zdecydowaną większość kompozycji na płycie, ale nie w 100 % sam, jak twierdzi dzisiaj.

W sprawie nagranej przeze mnie perkusji wypowiem się później.

Kompozycje na płytę powstały w dość krótkim czasie. Batushka to nie był projekt, który powstawał miesiącami, nie było to dzieło życia, nad którym pracował dzień i noc. Sam pomysł to był jeden wielki żart i “coś głupiego” jak sam twierdził. Jeśli o mnie chodzi to początkowo nie podchodziłem do tego poważnie tylko z dużym dystansem. Sytuacja się zmieniła dopiero po zaskakująco dobrym przyjęciu pierwszego utworu, który ukazał się w sieci. Krzysztof przyznał, że napisanie muzyki zajęło mu 8 dni. Nie było w planach występów na żywo. Batushka miała się skończyć na wydaniu płyty, do czego Krysiuk też był potrzebny.

To, co się działo w późniejszym etapie w związku z dużym zainteresowaniem było zasługą tylko i wyłącznie Krysiuka, który zajął się wydaniem płyty, kupieniem sprzętu, gitar, uszyciem strojów, zrobieniem całej scenografii, zorganizowaniem sali prób wraz z realizatorem, promocją, kontaktem z promotorami, organizowaniem wyjazdów, transportu i wieloma innymi niezbędnymi rzeczami. Wynikało to z jego inicjatywy i wziął to na swoje barki. Potem odbyły się pierwsze koncerty, po których zainteresowanie tylko rosło. Wszystkie dalsze kroki były negowane przez Drabikowskiego, koncerty były “niepotrzebne”, a trasa Rzeczpospolita Niewierna, która odbyła się zimą 2016 roku, jako support Behemotha była zbędna w jego opinii, bo przecież to jest bez sensu i nie warto w cokolwiek inwestować.

Koncerty odbyły się dzięki Krysiukowi, który sam zorganizował cały wyjazd, dzięki czemu zespół miał możliwość pokazania się publiczności w Polsce, co przełożyło się na sukces i dużą frekwencje na kolejnej polskiej trasie w 2018 roku. Kompozycje na płycie “projektu” Batushka, są Krzysztofa, a “zespół” powstał dzięki pracy Krysiuka. Bez tego nigdy nie odbyłby się żaden koncert na żywo i horda najgłośniej krzyczących nigdy by się nie dowiedziała o zespole. Kto ma prawo do nazwy oceni sąd, bo to ich wspólny sukces. Zespół osiągnął popularność nie dlatego, że muzyka jest wybitna, bo jest mnóstwo lepszych muzycznie zespołów, które nie są tak rozpoznawalne jak Batushka. Nie chodzi tylko o muzykę, a o cały wizerunek sceniczny, który daje niepowtarzalny klimat podczas koncertu – i tu kolejna zasługa Krysiuka. Pozycję i wysokie zainteresowanie zespół zdobył właśnie dzięki występom na żywo. To jest wspólny sukces, a nie zasługa, tylko Drabikowskiego. Krzysztof był liderem w momencie, gdy trzeba było zabrać ludziom kartki na obiad, w momencie, gdy trzeba było zamknąć na klucz pokój, żeby ktoś nie wziął z niego flaszki lub gdy trzeba było na niego czekać pod hotelem czy domem pół godziny, czy godzinę, bo on jest najważniejszy. Nieprawdopodobne i czuję się zażenowany, że muszę o tym wspominać. Nie traktował Krysiuka ani zespołu poważnie.

Wraz ze wzrostem popularności zespołu proporcjonalnie wzrastały jego kompleksy, że Batushka kojarzona jest Krysiukiem, który pełnił funkcję głównodowodzącego. Od Krzysztofa słyszało się tylko, że on nie wie, że to ostatni rok koncertów, że on nie chce i że to wszystko jest niepotrzebne i nie ma sensu tego ciągnąć, a drugiej płyty nie będzie. Mimo tego z roku na rok koncertów było co raz więcej.

Jeśli chodzi o nagrane przeze mnie partie perkusji, sam Krzysztof w pierwszym wywiadzie, który możemy do tej pory przeczytać na kultura.onet.pl napisał, że “nagrał” szkielety perkusji i to jest trafne określenie, za wyjątkiem tego, że je nagrał, ponieważ zrobił to w programie, bo nic wspólnego z perkusją nie ma i grać na niej nie potrafi. Nagranie przeze mnie partii perkusji odbyło się spontanicznie, bez prób i przygotowania, niektóre aranże powstawały podczas realizacji. Uważam, że wniosłem dużo, jeżeli chodzi o interpretacje tego, co podesłał mi Krzysztof i miałem duży wpływ na to, jak finalnie te aranże wyglądają.

Reasumując, z mojego punktu widzenia sprawa wygląda dość prosto. Nie ma tu mowy o żadnej kradzieży, bo takich zarzutów jest najwięcej. Etap pierwszej płyty jest zakończony, materiał z tej płyty według mojej wiedzy nie będzie grany na koncertach. Krysiuk nagrał kolejną płytę w momencie, gdy Krzysztof sam oznajmił, że nie będzie drugiej. To, że Krysiuk kontynuuje to pod szyldem Batushka jest normalne, bo sam ciężko zapracował na to, że zespół jest rozpoznawalny i istnieje. Stworzył całą scenografię i wizerunek zespołu, który bez niego zwyczajnie by nie powstał. Nie można ukraść czegoś, co powstało w dużej mierze dzięki niemu. Zespół zagrał wiele tras po całej Europie, z dużym sukcesem odbyła się trasa polska i odbyły się koncerty w USA oraz trasa po Ameryce Południowej, w której zdobył wielu fanów, którzy teraz najchętniej negatywnie komentują zaistniałą sytuację na korzyść Drabikowskiego. Są to opinie ludzi nie mających zielonego pojęcia o zaistniałej sytuacji, którzy opierają się tylko i wyłącznie na podstawie filmu puszczonego w sieć. Drabikowski zbiera obcych ludzi na facebooku siejąc propagandę, żeby jak najbardziej zaszkodzić w dalszej działalności zespołu prowadzonego przez Krysiuka.

Jest to moje pierwsze oświadczenie w tej sprawie i ostatnie, nie będę komentował dalszych wydarzeń. Sprawa zastrzeżenia nazwy była wyjaśniona w którymś z wywiadów, więc nie będę tego poruszał. Nie uczestniczyłem w nagraniach, ani na nowej płycie Krysiuka, ani Drabikowskiego. Nie mam żadnego interesu w tym, żeby zaszkodzić jednej stronie lub wybielić drugą. Zakończyłem współpracę z zespołem w trakcie trasy polskiej, jeśli mnie pamięć nie myli w kwietniu 2018 roku, ze względu na śmieszną sytuację. Krzysztof usłyszał ode mnie kilka słów prawdy na swój temat, które to zabolały go na tyle, aby odsunąć mnie od zespołu. Nie zrobił tego osobiście tylko powiedział o tym Krysiukowi i od niego się o tym dowiedziałem. Nie było to nic nowego, o czym bym nie wiedział i o czym nie wspomniałem w powyższym oświadczeniu.

Brak szacunku do muzyków, dzięki którym powinien cieszyć się z sukcesu zespołu, brak szacunku do fanów, ogromne kompleksy, które przyćmiewały mu racjonalne myślenie. Brak szacunku do promotorów, złość na osoby, które nie postępują według jego myślenia i rozkazu, (przez to przez zespół przewinęło się kilkanaście albo kilkadziesiąt osób). W końcu on jest najważniejszy. Wszystkie te czynniki przyczyniły się do sytuacji, jaka ma obecnie miejsce.

Przedstawiłem mój punkt widzenia, który niestety działa na niekorzyść Krzysztofa, ale takie są fakty. Sam na to zapracował przez całe 3 lata. Myślę, że opinia ludzi, którzy znają sytuację od środka jest kluczowa w rozwiązaniu konfliktu. Nikt z muzyków się głośno nie wypowiada, bo nie chce zwyczajnie w tym cyrku uczestniczyć, ale to, co się dzieje jest obrzydliwe i pora przerwać milczenie. Sam fakt, że większość ludzi uczestniczących w zespole jest za Krysiukiem, a reszta pozostaje neutralna z różnych powodów powinna dać innym do myślenia. Drabikowski zaczął z dobrymi kumplami, a skończył praktycznie sam.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

24-05-2019, 11:48

uglak pisze:To, co się działo w późniejszym etapie w związku z dużym zainteresowaniem było zasługą tylko i wyłącznie Krysiuka, który zajął się wydaniem płyty, kupieniem sprzętu, gitar, uszyciem strojów, zrobieniem całej scenografii, zorganizowaniem sali prób wraz z realizatorem, promocją, kontaktem z promotorami, organizowaniem wyjazdów, transportu i wieloma innymi niezbędnymi rzeczami. Wynikało to z jego inicjatywy i wziął to na swoje barki.
Bart wydawca, handlowiec, krawiec, scenograf i logistyk. Jak z Breżniewem, brakuje tylko medali Miasta Bohatera i Matki Bohatera :-D
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
hcpig

24-05-2019, 11:55

Ja już sam nie wiem co mam o tym myśleć, potrzeba sondy na trve'owość.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ