KAT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
535

Re: KAT

08-03-2019, 18:32

Widzę Medard że szukasz....Rzuć okiem do tematu o Behemoth w którym parę razy chwaliłem zmysł biznesowy Barberiana, to że przy okazji robi z siebie cyrkowca jest zupełnie inną sprawą. W kwestii pamięci. No właśnie drogi Medardzie , ja pamiętam no ale widzę, że chyba nic z tego nie będzie. Szkoda ,bo miałem odłożone talary. Cóż, pójdą na winyl Kata. Niech Roman ma na tego rozjebanego mopa.Trwała będzie jak znalazł.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

08-03-2019, 19:01

535 pisze:Widzę Medard że szukasz....Rzuć okiem do tematu o Behemoth w którym parę razy chwaliłem zmysł biznesowy Barberiana, to że przy okazji robi z siebie cyrkowca jest zupełnie inną sprawą. W kwestii pamięci. No właśnie drogi Medardzie , ja pamiętam no ale widzę, że chyba nic z tego nie będzie. Szkoda ,bo miałem odłożone talary. Cóż, pójdą na winyl Kata. Niech Roman ma na tego rozjebanego mopa.Trwała będzie jak znalazł.
Ja też pamiętam, tylko, że to nie ode mnie zależy. Tak naprawdę, to nie wiadomo, czy gra warta świeczki.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Gotyk
zaczyna szaleć

09-03-2019, 04:14

Wczoraj U Bazyla kolejka do stoiska z merchem jak za PRLu. Sam stałem prawie pół godziny żeby kupić nową płytę.
Awatar użytkownika
TheDude

09-03-2019, 06:50

^ A był ktoś z kocem, termosem i składanym krzesełkiem? ;)
Awatar użytkownika
hcpig

09-03-2019, 08:19

Nasum pisze:
Z tym tekstem to - jeśli byłby rozpracowywany na lekcjach języka polskiego - na pytanie "co autor miał na myśli" , rozłożyłbym bezradnie ręce i poprosił o pałę.
Nie szukaj tylko u Kata ale też Alkatraz / Romek solo,

np. 'Pan Gold'
Yare Yare Daze
535

09-03-2019, 08:21

Nic dziwnego że w Poznaniu taka kolejka. Fani z Wielkopolski, słynącej z gospodarności i zamożności, najwyraźniej nie przejęli się równowartością jednej trzeciej stawki dziennej, inkasowanej przez przeciętnego robola.
535

09-03-2019, 08:23

hcpig pisze:
Nasum pisze:
Z tym tekstem to - jeśli byłby rozpracowywany na lekcjach języka polskiego - na pytanie "co autor miał na myśli" , rozłożyłbym bezradnie ręce i poprosił o pałę.
Nie szukaj tylko u Kata ale też Alkatraz / Romek solo,

np. 'Pan Gold'
Poważnie jest problem z interpretacją tego tekstu? To ja już wiem dlaczego nie możemy się dogadać i nie jest to tylko różnica pokoleń.
Awatar użytkownika
hcpig

09-03-2019, 08:29

Ja mu polecam lepsze teksty po prostu, Romek to nie tylko infantylny antyklerykalizm.

Najlepsze są na 'Wodzie' / 'Error'.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

09-03-2019, 09:30

Akurat żeś wspomniał o tekście z "Error", który jest najłatwiejszy do interpretacji i oczywisty. Z tego co pamiętam to także bezpośrednie nawiązanie do pewnego biznesmena, który dość spore piętno odcisnął w historii Kata :)
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-03-2019, 09:36

Tekstowo to do bólu politycznie poprawny antyklerykalizm. Brakuje tylko walki o prawa LGBT wewnątrz KK. Kiedyś Kostrzewski był buntownikiem, dzisiaj idzie z prądem. Na szczęście niewyraźnie śpiewa, co obecnie uważam za dużą zaletę, bo muzycznie nie jest źle, ale to poddam jeszcze dodatkowym próbom.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

09-03-2019, 09:42

Mi się wydaje, że Roman ciągle trwa w swoich poglądach, a to, że dziś brzmią "poprawnie" to efekt zmiany czasów, gdzie takie rzeczy już nie szokują i nie robią wrażenia. Bo przeciwko czemu innemu Roman miałby się buntować i w jaki sposób? Zbyt wysoki poziom reprezentuje, by latać z jezusem przyczepionym do siura.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Pacjent

09-03-2019, 09:52

Mało jest spraw związanych z religią, czy obyczajowością, które stoją Kostrzewskiemu kością w gardle, o których może pisać bez tej dziecinady?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

09-03-2019, 12:50

I oczywiście Ty wiesz najlepiej o czym powinny być teksty Romana.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
nicram

09-03-2019, 12:55

Pacjent wie lepiej co każdy z nas powinien robić, myśleć, jak żyć czy się ubierać. Nie tylko o czym powinien pisać niejaki Roman. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
hcpig

09-03-2019, 13:12

Anzhelmoo pisze:Akurat żeś wspomniał o tekście z "Error", który jest najłatwiejszy do interpretacji i oczywisty. Z tego co pamiętam to także bezpośrednie nawiązanie do pewnego biznesmena, który dość spore piętno odcisnął w historii Kata :)
1. Po pierwsze proszę się nie nadymać.
2. Po drugie - to był przykład na kolegi Nasuma, który uważa twórczość Romana za bełkot trudny do interpretacji. Równie dobre byłoby tu 'Klielich Dla Mnie' albo 'Słowa Prawie Te Same'.
3. Po trzecie to tekst o Nergalu.
Yare Yare Daze
Pacjent

09-03-2019, 13:27

dzik pisze:I oczywiście Ty wiesz najlepiej o czym powinny być teksty Romana.
To Kostrzewski musi o tym pisać, więc mógłby to robić w mniej żenującym stylu. Nawiasem mówiąc wszyscy tutaj piszecie co i jak powinien robić dany wykonawca, bo na tym polega krytyka, a że niektórzy z Was tego nie zauważają, wytykając innym, iż to robią to już ich problem.
535

09-03-2019, 14:18

Ja widzę że styl Romana jest mocno prześmiewczy i niestandardowy. Przecież niektóre wersy szczególnie te o zabarwieniu antyklerykalnym są doskonałe. Niby nie wprost, ale jednak dosadnie. Bajanie o ich poprawności jest kompletnym nieporozumieniem, a to że ktoś tego nie łapie? Co zrobić? Podobnie jest z tekstami Janiszewskiego, czy Janerki. Podejrzewam, że kołek w siedzeniu utrudnia interpretację oraz prawidłowy osąd.
Awatar użytkownika
Medard

09-03-2019, 14:36

Trudno jest ocenić teksty Romana, bo z jednej strony tworzy nowe słowa, ma ciekawe skojarzenia i jakoś to pasuje do muzyki, a z drugiej jest to często gęsto niezrozumiały bełkot alkoholika.
Brać na serio się nie da, niby to śmieszne, ale z niepełnosprawnych umysłowo nie powinno się naśmiewać....

Ale może o to chodzi, jest to takie nasze, narodowe, chociaż z przesłaniem anty.
Te wieloletnie kłótnie pomiędzy Luczykiem, a Romkiem, też swojskie jak salceson w gs-ie. Teraz januszowanie z ceną płyty i przesyłki, to taki skrawek starego boczku dorzucony do jajecznicy.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Heretyk

09-03-2019, 14:43

535 pisze:Ja widzę że styl Romana jest mocno prześmiewczy i niestandardowy. Przecież niektóre wersy szczególnie te o zabarwieniu antyklerykalnym są doskonałe. Niby nie wprost, ale jednak dosadnie. Bajanie o ich poprawności jest kompletnym nieporozumieniem, a to że ktoś tego nie łapie? Co zrobić? Podobnie jest z tekstami Janiszewskiego, czy Janerki. Podejrzewam, że kołek w siedzeniu utrudnia interpretację oraz prawidłowy osąd.
nie inaczej
ODPOWIEDZ