Wybitnie mnie wkurwia v. 2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2

17-01-2019, 20:16

Pacjent pisze:My wychowani w erze pieców węglowych i palenia w nich byle czym w okresie PRL-owskiego kryzysu, wdychający siarczany z licznych fabryk, przebywający głównie na placach i boiskach, a nie przed monitorami komputerów, pozbawieni nowoczesnej wiedzy ekologicznej, domagamy się odpowiedzi na pytanie: jakim prawem żyjemy?

Dobre pytanie. Nie wiem czy to miejska legenda, ale kiedyś jakaś grupka naukowców dokonująca pomiarów stężenia zanieczyszczeń w powietrzu a Śląsku znalazła miejsce, w którym teoretycznie ludzie nie powinni żyć - nie wiem, czy było to fizycznie niemożliwe, czy raczej wyjątkowo niewskazane. Tymczasem okazało się, że to było centrum jednego z miast Śląskiej aglomeracji, nie pamiętam, Bytom czy Katowice. W sumie nawet gdyby była to miejska legenda to nie odbiegałoby to aż tak bardzo od prawdy - pamiętam program trzeci telewizji regionalnej, zawsze podawano tam komunikat o stężeniu dwutlenku węgla, siarki, czy cholera wie jeszcze jakich innych zdrowotnych odczynników. Zawsze normy były przekroczone o 50, 80, czy 100%. Zapamiętałem szczególnie jedno takie "ogłoszenie" w którym ze stoickim spokojem poinformowano, że dzisiejsze stężenie jakiegoś syfiastego związku przekroczyło dopuszczalne normy o 500%.
Pacjent

17-01-2019, 20:21

W moich okolicach nie ma już większości zakładów, które "truły" mnie za komuny, ale jest sporo kolektorów słonecznych, wiatraków itp. sprzętów, a dzieciaki siedzą w domach, zwłaszcza zimą.
PS. Chciałbym podkreślić, że nic mi nie wiadomo o tym by ktoś z mojego pokolenia, z mojej dzielnicy zmarł śmiercią naturalną.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Nasum

17-01-2019, 20:24

Całkiem możliwe. To jedno z najbardziej obskurnych, brudnych, zaniedbanych miast na Śląsku. Architektonicznie to zapewne perełka bo jakby ktoś się o to zatroszczył, wyremontował, wyburzył tą nowoczesną, gównianą galerię handlową która szpeci jeszcze bardziej to miasto i pasuje do tych zabytkowych budynków jak róża do kożucha albo jak świni siodło, to może jeszcze coś udałoby się uratować. A tak pewnego pięknego dnia w jednej z dzielnic trzeba było ewakuować i przesiedlić chyba z 500 osób, bo ich osiedle dosłownie zapadało się pod ziemię ze względu na szkody górnicze.
Nasum

17-01-2019, 20:26

Pacjent pisze: PS. Chciałbym podkreślić, że nic mi nie wiadomo o tym by ktoś z mojego pokolenia, z mojej dzielnicy zmarł śmiercią naturalną.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby za kilkaset lat, o ile nasza cywilizacja jeszcze będzie istniała, archeolodzy trafili na nasze kości lub całkiem dobrze zakonserwowane ciała i będą zachodzić w głowę, jakim cudem w kościach można odnaleźć połowę tablicy Mendelejewa.
Awatar użytkownika
Stoigniew
zahartowany metalizator

17-01-2019, 20:34

ja mieszkam sobie w mieście powiatowym, bez jakiegoś wielkiego przemysłu. jak trzeba to się żyje. moje rodzinne strony to wioseczka 20 kilometrów od tego miasta. jak jeżdżę tam od czasu do czasu do rodziców to tam może nie ma smogu, ale powietrze normalnie po prostu śmierdzi... nie zawsze, ale nie jest to zjawisko rzadkie.
nie kojarzę takiej sytuacji wówczas jak tam mieszkałem i dorastałem. teraz tak jest od kilku lat. i to nie jest tak że czuję po prostu inne powietrze, sąsiedzi czy znajomi mieszkający tam na stałe też potwierdzają moje spostrzeżenia, i w sezonie grzewczym od kilku lat ograniczają wyjścia na zewnątrz :)
Awatar użytkownika
Triceratops

17-01-2019, 20:40

535 pisze:Przecież to wszystko z troski. Kto nam będzie serwował tyrady o zdrowiu w razie jakby coś? To mówisz, że z tej płyty i z folii to się prawie nie kurzy?
Moze i sie kurzy, ale jakos daje rade na przeciagach i na razie iest ok. Nie w takich warunkach sie gralo w pilke czy pracowalo w polu co roku na zniwach. Ja nie z tych co se gola klate, odbyt i jajca.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

17-01-2019, 20:51

O k. o ja p. jacy delikatni.
Przynajmniej raz w tygodniu pomykam między kopcami wdychając szlachetne, krakowskie powietrze a pobiegać to czasem potrafię dobre kilka godzin i k. nic, zupełnie k. nic. Jakiś chyba czerstwy i przereklamowany ten smog.
Powietrze od lat jest syficzne tylko, że kiedyś ludzie mieli to chuju, funkcjonowali nie płacząc. Teraz nagle alergie, wysypki, pieczenie w anusie i inne wymyślone przypadłości, zupełnie jak w internetach. Co otwieram stronę to kolejny aktorzyna/celebryta/baba z wąsem chorzy, konający lub już spopieleni. Co za cipowatość .
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 21:08

^ Coś w tym jest. Jak ktoś chce sobie przeczyścić drogi oddechowe to polecam wrzucić trochę gnoju z chlewu na rozrzutnik. Za młodu robiłem to często. Jak się wychodziło na świeże powietrze to nos miał wydechy jak bolidy formuły F1. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

17-01-2019, 21:17

nicram pisze:^ Coś w tym jest. Jak ktoś chce sobie przeczyścić drogi oddechowe to polecam wrzucić trochę gnoju z chlewu na rozrzutnik. Za młodu robiłem to często. Jak się wychodziło na świeże powietrze to nos miał wydechy jak bolidy formuły F1. :-)
A latem snopki z żytem albo pszenicą.
A kto był kiedyś na młócce, to wie jaki syf leciał tej maszyny przy robicie.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 21:19

^ a jak. Maszynowanie i stawianie stogu to była miazga. Człowiek wychodził czarny, smarkał czarnych kurzem i nim pluł. Wszystko gryzło. Piękne czasy. :-)
Awatar użytkownika
Triceratops

17-01-2019, 21:20

Albo jak sie kiedys groch w stodole "wialo" :D
Zniwa to w ogole okres gdzie sie tyra w totalnym kurzu od rana do wieczora. Czasami piecze jak skurwysyn.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
nicram

17-01-2019, 21:27

Ogólnie żniwa lubiłem. Był zapierdol, ale na koniec wszyscy siadali do stołu i się jadło dobre mięsko. A już o napitku nie wspomnę. Najbardziej z pracy na wsi nienawidziłem wykopek. Zbieranie ziemniaków mnie dobijało, zwłaszcza, że dość wyrosłem i schylanie stanowiło problem.
Awatar użytkownika
Medard

17-01-2019, 21:31

Triceratops pisze:Albo jak sie kiedys groch w stodole "wialo" :D
Zniwa to w ogole okres gdzie sie tyra w totalnym kurzu od rana do wieczora. Czasami piecze jak skurwysyn.
A z grochem to nie miałem do czynienia.
Jak gorące lato, to zawsze syf przy żniwach.
535

17-01-2019, 21:38

Świetnie. Przynajmniej sam se ocieplisz ten stryszek. Tylko ostrożnie przy sikaniu.
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

17-01-2019, 23:54

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Medard

18-01-2019, 08:25

jakieś hipsterskie te żniwa, gdzie kombajn Bizon i jego kumpel Ursus?
Awatar użytkownika
zorro
zaczyna szaleć

18-01-2019, 11:34

^ i kosa :)

jak w Konopielce
Awatar użytkownika
Medard

18-01-2019, 13:24

zorro pisze:^ i kosa :)

jak w Konopielce
Nawet jak na wsi, ze 20 lat temu jeszcze takie sianokosy albo nawet żniwa widziałem. Ba, uczestniczyłem.
Awatar użytkownika
maciek z klanu

18-01-2019, 13:46

Pacjent pisze:W moich okolicach nie ma już większości zakładów, które "truły" mnie za komuny, ale jest sporo kolektorów słonecznych, wiatraków itp. sprzętów, a dzieciaki siedzą w domach, zwłaszcza zimą.
PS. Chciałbym podkreślić, że nic mi nie wiadomo o tym by ktoś z mojego pokolenia, z mojej dzielnicy zmarł śmiercią naturalną.
Nie wiem czy zakłady mają tutaj największy wpływ. Przecież na Śląsku największe przekroczenia to właśnie nie Bytom czy inne Świętochłowice ale południe tj okolice Rybnika/Wodzisławia
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
ODPOWIEDZ