Behemoth v.2

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

Re: Behemoth v.2

15-10-2018, 08:58

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

25-10-2018, 13:55

[youtube][/youtube]

ciekawe
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

25-10-2018, 16:52

Realizacyjnie majstersztyk na pewno - co by o nich nie mówić. Mi akurat gary nie podeszły, ale za zgrabne sample i orkiestracje - szacun.
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

25-10-2018, 20:06

Anzhelmoo pisze:Realizacyjnie majstersztyk na pewno - co by o nich nie mówić. Mi akurat gary nie podeszły, ale za zgrabne sample i orkiestracje - szacun.
Gary przed miksem brzmiały zajebiście, co słychać w filmiku.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

25-10-2018, 22:30

Anzhelmoo pisze:Kolega Maria bdb oddał sedno sprawy.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie tylko Nergal sobie pożycza to i owo. Widzę, że Marian pożyczył sobie mój nick. Ale niech mu będzie - twórczo go wykorzystał.

Żartuję rzecz jasna, Marian mnie nie zna.

Rzadko tu zaglądam, jeszcze rzadziej piszę. Metal już jakby przestaje kręcić. Tym niemniej śledzę co bardziej istotne nowości, próbuję słuchać i rzucam okiem na wasze opinie. Celowo napisałem "próbuję słuchać", bo absolutnie pierwszym wyznacznikiem wartości płyty (rzecz jasna subiektywnej, mojej) jest to, czy jestem w stanie - w skupieniu, bez bólu i ziewania, tudzież wiercenia się - przesłuchać ją do końca. Niestety, Behemoth jest już dla mnie niesłuchalny. Wytrzymałem do 5. ścieżki i wyłączyłem. Jeśli mnie coś drażni, po co się męczyć. Nie chcę pisać o jakości kompozycji, bo w zasadzie elementy wkurwiające przesłoniły odbiór całości. Pierwsza rzecz to bardzo głośna napierdalanka perkusyjna. Bolą mnie uszy i zęby - nie jestem pewien, w jakiej kolejności. Sam się zastanawiam, dlaczego mi to kiedyś w metalu nie przeszkadzało? A może inni robili to subtelniej, z większą gracją? Muszę sobie przypomnieć. Druga rzecz, to maniera wokalna Nergala. Egzaltacja w każdym słowie. W jego wokalu akcenty przypadają w zasadzie na wszystkie sylaby, nie ma zmiłuj. Wygląda to tak, jakby każdy wers miałby być najważniejszy. Wtedy żaden nie jest istotny. Co mi się spodobało? Sympatyczny, chociaż nieco za długi chórek bachorków, który w zasadzie nie powinien mieć żadnego wpływu na odbiór płyty.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

26-10-2018, 00:01

Po pierwsze brzmienie bębnów na tej płyty jest mocno zjebane, i wcale nie dziwię, że Cię to tak irytuje (mam podobnie). Powiedzmy sobie szczerze: im dłużej Behemoth siedzi w studio, tym bardziej perkusja brzmi jak gówno. Wymyślili sobie patent na "mocny" werbel i są święcie przekonani, że tak jest super. Nic kurwa bardziej mylnego.

Po drugie jeśli chodzi o manierę wokalną Nergala, to jest na to jedno wytłumaczenie. Mianowicie Nergal to pierdolony narcyz, zapatrzony w siebie. Myśli pewnie że na każde "wyśpiewane" swoje słowo, każda niewiasta od razu dostanie orgazmu, a każdemu mężczyźnie stanie. Dlatego tak dobitnie akcentuje każdy wykrzyczany przez siebie wyraz. Co z tego wychodzi, wiadomo.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

26-10-2018, 00:15

^ Za czasów 'Satanica' Nergal darł japę jak należy.Klasyczny black metalowy wyziew. Potem bywało różnie. Te nakładki na późniejszych płytach też miały swój urok, ale od czasu 'The Satanist' to ja już podziękowałem. Z ostatniej płyty fajne wokale są na tym kawałku co nie wszedł na album. Reszty nie chce mi się komentować. W USA etc. na pewno wszystko się podoba przeciętnemu słuchaczowi ;)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

26-10-2018, 00:45

mad pisze:
Anzhelmoo pisze:Kolega Maria bdb oddał sedno sprawy.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie tylko Nergal sobie pożycza to i owo. Widzę, że Marian pożyczył sobie mój nick. Ale niech mu będzie - twórczo go wykorzystał.

Żartuję rzecz jasna, Marian mnie nie zna.

Rzadko tu zaglądam, jeszcze rzadziej piszę. Metal już jakby przestaje kręcić. Tym niemniej śledzę co bardziej istotne nowości, próbuję słuchać i rzucam okiem na wasze opinie. Celowo napisałem "próbuję słuchać", bo absolutnie pierwszym wyznacznikiem wartości płyty (rzecz jasna subiektywnej, mojej) jest to, czy jestem w stanie - w skupieniu, bez bólu i ziewania, tudzież wiercenia się - przesłuchać ją do końca. Niestety, Behemoth jest już dla mnie niesłuchalny. Wytrzymałem do 5. ścieżki i wyłączyłem. Jeśli mnie coś drażni, po co się męczyć. Nie chcę pisać o jakości kompozycji, bo w zasadzie elementy wkurwiające przesłoniły odbiór całości. Pierwsza rzecz to bardzo głośna napierdalanka perkusyjna. Bolą mnie uszy i zęby - nie jestem pewien, w jakiej kolejności. Sam się zastanawiam, dlaczego mi to kiedyś w metalu nie przeszkadzało? A może inni robili to subtelniej, z większą gracją? Muszę sobie przypomnieć. Druga rzecz, to maniera wokalna Nergala. Egzaltacja w każdym słowie. W jego wokalu akcenty przypadają w zasadzie na wszystkie sylaby, nie ma zmiłuj. Wygląda to tak, jakby każdy wers miałby być najważniejszy. Wtedy żaden nie jest istotny. Co mi się spodobało? Sympatyczny, chociaż nieco za długi chórek bachorków, który w zasadzie nie powinien mieć żadnego wpływu na odbiór płyty.
Napisales o wszystkim czego na tej plycie nie ma. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

26-10-2018, 02:59

mad pisze:maniera wokalna Nergala. Egzaltacja w każdym słowie. W jego wokalu akcenty przypadają w zasadzie na wszystkie sylaby, nie ma zmiłuj. Wygląda to tak, jakby każdy wers miałby być najważniejszy. Wtedy żaden nie jest istotny.

oczywista oczywistość a przy tym zaledwie jeden z wielu czynników dyskwalifikujących ten zespół całkowicie, kurwa kim trzeba być żeby sięgać po płyty Behemoth ?? :D jego lider obrzydził siebie samego i zespół tak ze nie oddadzą tego żadne słowa, mniej więcej tak od piętnastu lat jak widze nergala w TV to zasłaniam oczy i twarz rękoma ale to nie pomaga, kiedyś próbowałem wejść pod szafe ale głowa mi sie nie zmieściła.
Awatar użytkownika
Sybir

26-10-2018, 03:14

Lucek pisze:
mad pisze:maniera wokalna Nergala. Egzaltacja w każdym słowie. W jego wokalu akcenty przypadają w zasadzie na wszystkie sylaby, nie ma zmiłuj. Wygląda to tak, jakby każdy wers miałby być najważniejszy. Wtedy żaden nie jest istotny.
oczywista oczywistość
Jest to, imo, prawda najprawdziwsza. Nigdy nie trawiłem maniery wokalnej Pana Adama.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

26-10-2018, 08:32

Na demach i debiucie i Satanice nagrał zajebiste wokalizy .
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

26-10-2018, 21:24

Na nowej płycie obiektywnie te wokale są zrealizowane wzorowo, 100 lat to przodu chociażby w stosunku do poprzedniego krążka, nawet nad akcentem popracowano. To co nam przeszkadza, a więc nadmierna egzaltacja wynika poniekąd z konwencji. Behemoth jest z założenia zespołem patetycznym, doniosłym - i szczerze powiedziawszy w materiale utrzymanym w tej stylistyce nie wyobrażam sobie innych wokali. I to co na mnie robi wrażenie, to fakt, że wbrew pozorom to wcale nie jest takie prymitywne i "tanie" jak większość kapel z nurtu symphonic black z lat 90-tych. Są orkiestracje, jest kicz, ale to wszystko jednak gdzieś tam w tle się przeplata, jako smaczki, ale nie powiedziałbym, by było wysunięte na pierwszy plan, w przeciwieństwie do kapel pokroju Dimmu Borgir. A przede wszystkim jest profesjonalnie zaaranżowane, czego wielu kapelom kiedyś brakowało.

Porównywanie nowej płyty do KSM - a pewnie takie wkrótce się pojawią - kompletnie nie ma sensu :)
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Slyd

26-10-2018, 22:06

Lucek pisze:

oczywista oczywistość a przy tym zaledwie jeden z wielu czynników dyskwalifikujących ten zespół całkowicie, kurwa kim trzeba być żeby sięgać po płyty Behemoth ?? :D jego lider obrzydził siebie samego i zespół tak ze nie oddadzą tego żadne słowa, mniej więcej tak od piętnastu lat jak widze nergala w TV to zasłaniam oczy i twarz rękoma ale to nie pomaga, kiedyś próbowałem wejść pod szafe ale głowa mi sie nie zmieściła.
Ale pierdolisz głupoty, rzygać się chce na te twoje "przemyślenia".....
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

26-10-2018, 22:26

Anzhelmoo pisze:Porównywanie nowej płyty do KSM
A chuj, niech bedzie.

Ostatni Behemoth > ostatnie Kriegsmaschine
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
byrgh
zahartowany metalizator

26-10-2018, 22:32

To ten wokalny analfabeta potrafił kiedykolwiek "ryczeć"? Fascynujące, bo wszystko, co słyszałem, brzmiało jak przesterowane gówno z ust spierdoliny-amatora :)

A Lucek jak zwykle z sensem.
Awatar użytkownika
COFFIN

26-10-2018, 22:33

ozob pisze:
Anzhelmoo pisze:Porównywanie nowej płyty do KSM
A chuj, niech bedzie.

Mogłem tu nie zaglądać:D
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Drone

26-10-2018, 22:34

ozob pisze:
A ja szanuję odwagę za coming out i to w tak ponury, październikowy wieczór ;)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

26-10-2018, 22:56

Wokalny analfabeta, chujowy gitarzysta tworzacy slaba muzyke. Tylko nie wiedziec czemu sprzedaje tyle plyt i z tego zyje. (:
Awatar użytkownika
Drone

26-10-2018, 23:02

Właśnie! Np. chłopaki z IMMOLATION mogliby wreszcie nagrywać porządną muzykę, a nie pracować na etatach! Nie mówiąc o pewnym pracowniku norweskiej poczty...
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

26-10-2018, 23:08

Jezeli o mnie idzie to w tym momencie zarowno Immolation jak i Darkthrone moglyby juz od paru ladnych lat nie istniec. Scena metalowa nie odczulaby ich nieobecnosci.
ODPOWIEDZ