Duchowość, religia etc.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Jesteś ateuszem?

TAK
68
52%
NIE
62
48%

Liczba głosów: 130
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

Re: Duchowość, religia etc.

07-07-2018, 15:24

proste. z jedzeniem bym jeszcze uwierzył, ale z piciem? kurwa w tej kwestii jestem agnostykiem jednak, tak jak w tysiącu innych ;)

edit: właśnie zauważyłem, że każdy niemal ateista "wie", że boga nie ma. tzn niby tylko nie wierzy, ale w sumie jest tak bardzo pewny, jak to tylko możliwe. dość zabawne
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

07-07-2018, 15:46

Heretyk pisze:szanować? no nie wiem. tak już całkiem poważnie pisząc, ktoś dobrze powiedział, że to taki zlepek hipokryzji i absurdów, aż w głowie się nie mieści. ale może taki właśnie jest "bóg". kto to wie tak naprawdę
prawdopodobnie taki wlasnie jest, jesli istnieje :-) no nic, czeka nas malo przyjemna wiecznosc :-)
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-07-2018, 15:52

Kiedys tu cytowalem swietna ksiazke o Wimie Hofie, slynnym holendrze, ktory potrafi kontrolowac swoj uklad immunologiczny i moze siedziec godzinami w przereblu, oraz wszedl na Mount Everest w samych slipkach. Tego wszystkiego sie "nie da". Autor, znany dziennikarz Scott Carney tez "wiedzial, ze sie nie da", zapisal sie na kurs (ktore sa w Polsce podczas zimy) i zostal jednym z apologetow Hofa. Wiekszosci po prostu nie chce sie sprobowac, bo wola przyjac gotowe przemyslenia i poglady. Ja tez kiedys bylem ateista/redukcjonista/materialista, ale coz, palec bozy mi pogrozil i zmusil do samodzielnego myslenia i poszukiwania ;) Nie wyobrazasz sobie jak dziwnie jest czasami funkcjonowac wsrod ludzi, zwlaszcza podczas roznego rodzaju dyskusji na te tematy na imprezach itc. Znakomicie podsumowuje to ten obrazek ze znanego filmu
Obrazek
woodpecker from space
Heretyk

07-07-2018, 15:55

kurwa, triceps, ale co to ma wspólnego z jakimś jebanym bogiem czy wiarą? chyba bardziej z niesamowitymi możliwościami ludzkiego ciała i umysłu? powiedzmy. bo o tym tylko czytałeś. ja czytałem o takich rzeczach, że w głowie się to zapewne nie zmieści 99% ludzkości. tylko co z tego? nic w sumie :D
Awatar użytkownika
Triceratops

07-07-2018, 15:56

W pierwszym poscie inicjujacym temat jak i w jego tytule nie ma nic o bogu ani wierze.
woodpecker from space
Heretyk

07-07-2018, 15:58

a do czego się odnosi termin "atezim"? bo chyba zaczynam się gubić
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

07-07-2018, 16:03

Triceratops pisze:Znakomicie podsumowuje to ten obrazek ze znanego filmu
Obrazek
filmu, którego reżyser deklaruje się jako ateista:D żeby nie było, żaden przytyk, ot ciekawostka.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Triceratops

08-07-2018, 12:20

Heretyk pisze:a do czego się odnosi termin "atezim"? bo chyba zaczynam się gubić
Ateizm? Bylo przeciez walkowane i profesorowie ustalili jasne definicje
Drone pisze:Porozmawiajmy o tej żałosnej nerwicy natręctw dręczącej współczesny świat cywilizowanego Zachodu. Myślę, że tak ostro naszkicowana teza wystarczy, aby rozpocząć miłą i kulturalną wymianę poglądów.
twoja_stara_trotzky pisze:religia jak każda inna.
viewtopic.php?f=19&t=12305&hilit=ateizm" onclick="window.open(this.href);return false;
woodpecker from space
Nasum

08-07-2018, 13:01

Triceratops pisze:Tylko glupi nie ma watpliwosci i wszystko juz wie.

Ja np wiem, ze mozna 14 dni nie jesc i nie pic i zyc, wiem, bo ostatnio to zrobilem. Glupi, wie, ze to niemozliwe, bo mu powiedzieli i uwierzyl.

14 dni nie jadłeś i nie piłeś? Z jedzeniem, owszem, dam wiarę, ale bez kropli wody??
Awatar użytkownika
Triceratops

08-07-2018, 14:00

Owszem, w temacie Czytelnia masz ksiazke faceta, ktorty regularnie robi 21 dniowe glodowki bez wody. Daleko mi do tego poziomu ale mam nadzieje, ze go kiedys osiagne. Ale rozumiem twoje niedowierzanie w zupelnosci, przeciez gdzies jest badanie, ktore mowi...oh wait....
woodpecker from space
Karkasonne

08-07-2018, 15:13

Triceratops pisze:
Heretyk pisze:
nicram pisze:Zapytam z czystej ciekawości, bo w sumie to dla mnie egzotyczne i bardzo interesujące zagadnienie do tych wierzących: W CO WIERZYCIE? Pytami poważnie, bez szyderstwa, oceniania i tego typu rzeczy.
w sumie trudno powiedzieć, raczej nie będę się zwierzał na jakimś tam forum, ale wątpliwości, pytań i przemyśleń mam tyle, że mógłbym ci do rana opowiadać :) oczywiście nikt w miarę normalny nie będzie wierzył w boga takiego, jak ten z starego testamentu, natomiast.... kurwa, co my tam możemy powiedzieć na temat wszechświata czy "sensu"istnienia posługując się jedynie naszymi zawodnymi zmysłami/mózgiem. myślę, że niewiele. w tym momencie w zasadzie niczego już nie wykluczam. chuj wie o co tu tak naprawdę chodzi
W bogow ze Starego Testamentu, bo nie byl to jeden bog a raczej kilku (Elohim, w wydaniach brytyjskiej biblii sprzed wojny wystepuje jeszcze forma "gods") nie ma co wierzyc, wystarczy zaakceptowac fakt, ze oni byli, i dla owczesnej ludnosci byli bogami.

Ale zupelnie inna sprawa jest to, ze np patrzac na wspanialy pejzaz stojac na szczycie gory odczuwasz cos w rodzaju zachwytu polaczonego z wzruszeniem i podziwem, ze jedna muzyka cie nastraja bojowa a inna wzrusza, ze filmy wzruszaja albo smiesza. Jakiez to reakcje chemiczne powoduja albo funkcje mozgu, ze jeden placze przy balladach Bon Jovi a inny przy balladach Burzum? Co o tym decyduje, kilka molekul? Przypomne rozmowe z plastkiem nt chodzenia po weglach albo podnoszenia przewroconego traktora przez zwykle osoby - to byla funkcja mozgu, ktora jest ogolnie dostepna tylko nie wiadomo dlaczego jest zablokowana. czyli takie maslo maslane.
Przewinelo mi sie przez rece kilka biblii angielskich rowniez z Xix w i nigdzie nic podobnego nie bylo.
Awatar użytkownika
uglak

08-07-2018, 22:23

Triceratops pisze:
Heretyk pisze:w sumie trudno powiedzieć, raczej nie będę się zwierzał na jakimś tam forum, ale wątpliwości, pytań i przemyśleń mam tyle, że mógłbym ci do rana opowiadać :) oczywiście nikt w miarę normalny nie będzie wierzył w boga takiego, jak ten z starego testamentu, natomiast.... kurwa, co my tam możemy powiedzieć na temat wszechświata czy "sensu"istnienia posługując się jedynie naszymi zawodnymi zmysłami/mózgiem. myślę, że niewiele. w tym momencie w zasadzie niczego już nie wykluczam. chuj wie o co tu tak naprawdę chodzi
W bogow ze Starego Testamentu, bo nie byl to jeden bog a raczej kilku (Elohim, w wydaniach brytyjskiej biblii sprzed wojny wystepuje jeszcze forma "gods") nie ma co wierzyc, wystarczy zaakceptowac fakt, ze oni byli, i dla owczesnej ludnosci byli bogami.

Ale zupelnie inna sprawa jest to, ze np patrzac na wspanialy pejzaz stojac na szczycie gory odczuwasz cos w rodzaju zachwytu polaczonego z wzruszeniem i podziwem, ze jedna muzyka cie nastraja bojowa a inna wzrusza, ze filmy wzruszaja albo smiesza. Jakiez to reakcje chemiczne powoduja albo funkcje mozgu, ze jeden placze przy balladach Bon Jovi a inny przy balladach Burzum? Co o tym decyduje, kilka molekul? Przypomne rozmowe z plastkiem nt chodzenia po weglach albo podnoszenia przewroconego traktora przez zwykle osoby - to byla funkcja mozgu, ktora jest ogolnie dostepna tylko nie wiadomo dlaczego jest zablokowana. czyli takie maslo maslane.
o El/Elohim jest skrotowo (ale poprawnie) napisane nawet na wikipedii - jesli chcesz poszerzyc wiedze to polecam np. Literature zydowska od epoki biblijnej do haskali profesora Pilarczyka ;-)
Guilty of being right
Agony
postuje jak opętany!

14-08-2018, 16:13

Ja nie tylko wierzę, ale i wiem, że BÓG JEST.
Posiada On wszystkie te cechy i atrybuty, jakie się tradycyjnie Jemu przypisuje, tzn. wszechobecność, wszechmoc, wszechwiedzę, nieskończoność, nieomylność, doskonałość, itd. Jest Stwórcą wszystkich rzeczy i każdego z nas z osobna.
Pomimo tego, że wielkość Boga jest dla nas ludzi niepojęta, to każdy stworzony może i powinien odnosić się do Niego jako do Ojca, tak jak nas nauczył Jezus Chrystus.
Jeszcze raz podkreślę, że ja nie tylko w to wierzę, ale WIEM od około pięciu lat.
Wiem również, że kult tzw. ''Matki Bożej'' jest fałszywy, zły i zwodniczy.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Ascetic

14-08-2018, 16:35

Agony pisze:Ja nie tylko wierzę, ale i wiem, że BÓG JEST.
Posiada On wszystkie te cechy i atrybuty, jakie się tradycyjnie Jemu przypisuje, tzn. wszechobecność, wszechmoc, wszechwiedzę, nieskończoność, nieomylność, doskonałość, itd. Jest Stwórcą wszystkich rzeczy i każdego z nas z osobna.
Pomimo tego, że wielkość Boga jest dla nas ludzi niepojęta, to każdy stworzony może i powinien odnosić się do Niego jako do Ojca, tak jak nas nauczył Jezus Chrystus.
Jeszcze raz podkreślę, że ja nie tylko w to wierzę, ale WIEM od około pięciu lat.
Wiem również, że kult tzw. ''Matki Bożej'' jest fałszywy, zły i zwodniczy.

nie no.
prenumeratorów "Strażnicy" chyba jeszcze tutaj nie było ;-)
chyba ;-)

kolega z Nadarzyna, czy innej parafii/ oddziału?
Poro
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

14-08-2018, 18:02

Kurwa, zwymiotowałem!
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

14-08-2018, 20:58

Coraz, kurwa, lepiej :)
dobry kościół to kościół spalony
Pacjent

14-08-2018, 21:07

SATYROS pisze:Kurwa, zwymiotowałem!
Normalne podczas egzorcyzmów :)
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
uglak

14-08-2018, 23:48

Agony pisze:Jeszcze raz podkreślę, że ja nie tylko w to wierzę, ale WIEM od około pięciu lat.
jak to "wiesz"? pisz ksiazki, wystepuj w talkshowach i trzep kase, bo jeszcze nikt tego nie udowodnil i wszyscy musza tylko "wierzyc" ;-)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
SATYROS
w mackach Zła

15-08-2018, 00:21

Pacjent pisze:
SATYROS pisze:Kurwa, zwymiotowałem!
Normalne podczas egzorcyzmów :)
Za pierwszym razem nie rzygałem:D
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

15-08-2018, 09:01

Agony pisze: Wiem również, że kult tzw. ''Matki Bożej'' jest fałszywy, zły i zwodniczy.
To oczywiste, wystarczy spojrzeć na jego owoce: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... gorze.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
ODPOWIEDZ