BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
mj.
postuje jak opętany!

Re: BATUSHKA - SENSATIONAL ORTHODOX BLACK DOOM METAL

20-10-2017, 11:47

:D

Nie ukrywam, że od razu pomyślałem, że wraz z podpisaniem papierów powinni im wręczyć "tutorial", pt. jak się zachowywać poza granicami kraju. Z drugiej strony manager czy tam głównodowodzący musi okiełznać jakieś 10 osób... Nie lada wyzwanie ;)
Awatar użytkownika
zawlekacz
w mackach Zła

20-10-2017, 12:36

a une tamoj w tych niemcach wiedzo, ze z najwiekszym ripoffem z polandii cyrograf podpisały?
nie ma to tamto
Awatar użytkownika
pogodancer
weteran forumowych bitew

20-10-2017, 12:46

ten szalet zdaje się synek prowadzi, a tatko zapewne nie ma z tym nic wspólnego:)
aryman
postuje jak opętany!

01-11-2017, 13:29

W związku z tym, że wreszcie posłuchałem tej osławionej Batushki i mogłem przetestować ją w kilku sytuacjach odsłuchowych, pozwoliłem sobie na luksus zmarnowania czasu na przeczytanie tej dyskusji na łamach forum. Zastanawiające, że tylu osobom chce się co jakiś czas tu zajrzeć i po raz kolejny napisać, jakie to jest straszne gówno. Ktoś za to płaci? Jeśli uważam jakąś kapelę za gówno, to po prostu ją olewam i nie chce mi się o niej czytać.
A wracając do sedna, to jest to po prostu lekka, rozrywkowa płyta. Dobrze usypia i równie dobrze akompaniuje do obierania ziemniaków czy też zawijania gołąbków na obiad (zawijałem w kapustę pekińską, co nieco trąci bluźnierstwem). Momentami niestety mocno zalatuje mi taką śmieszną kapelą jak Graveworm (tremolo i wokal), ale są też bardzo fajne patenty (VI - kobiecy zaśpiew brzmi bardzo autentycznie, VII - nieźle się zapętla w nieco siermiężny rytualny trans). Nie ma o co kruszyć kopii, nie jest to żadne arcydzieło, ale rozumiem, że może się podobać i nie sądzę, żeby Bart kupił te wszystkie recenzje. Oczywiście nie jest to także jakieś nieprawdopodobne gówno. Generalnie pomysł, że to forum jest tak elitarne i opiniotwórcze jest mocno chybiony...
Ale co musi się dziać w głowach niektórych osób twierdzących, że pomysł na ten zespół to najpierw była tylko otoczka, stroje, świece, itp. , a dopiero potem wymyślili na poczekaniu parę kawałków? To tylko w Polsce tak się interpretuje rzeczywistość.
Urodziłem się Hebrajczykiem, ale potem przeszedłem na narcyzm. (W. Allen)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

01-11-2017, 14:37

aryman pisze:A wracając do sedna, to jest to po prostu lekka, rozrywkowa płyta. Dobrze usypia i równie dobrze akompaniuje do obierania ziemniaków czy też zawijania gołąbków na obiad (zawijałem w kapustę pekińską, co nieco trąci bluźnierstwem).
Istotnie, jest to skandal!
aryman pisze:Ale co musi się dziać w głowach niektórych osób twierdzących, że pomysł na ten zespół to najpierw była tylko otoczka, stroje, świece, itp. , a dopiero potem wymyślili na poczekaniu parę kawałków? To tylko w Polsce tak się interpretuje rzeczywistość.
Cóż, w takim razie jestem popierdolonym paranoikiem... Jestem przekonany, że najpierw powstał koncept (OK chłopaki, damy jakieś niby-wschodnie zaśpiewy i przebierzemy się stosownie - może wymyślili to w Halloween), a później powstała do tego konceptu muzyka. Bo warstwa metalowa tej płyty jest po prostu dość... generyczna. Wciąż zastanawiam się, czy dać im szansę live, ale chyba szkoda mi czasu i piniondza.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
mj.
postuje jak opętany!

01-11-2017, 15:38

Żeby rozwiać powyższe wątpliwości napisze tylko (a mam info z pierwszej ręki, od głównego pomysłodawcy / założyciela, którym bynajmniej nie jest Bart) ze najpierw powstał koncept muzyczny, cała płyta została złożona, właśnie z chórami i zaśpiewami, a dopiero później pojawił się pomysł ubrania tego w cerkiewne szaty i ornamenty.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

01-11-2017, 16:53

Hehe , No przecież nikt się nie przyzna ze najpierw wpadł na pomysł stylówy cerkwia metal:D
niech to miejsce niebawem zniknie
mj.
postuje jak opętany!

02-11-2017, 07:41

Akurat (tajemnicą nie jest z jakiego powodu) byliśmy dość "blisko" początków tego projektu. Więc uwierz mi, dokładnie wiem jak powstawała płyta, jaka idea temu przyświecała, jak wyglądało kompletowanie składu. Gdzieś tam przewijały się też rozmowy dotyczące image scenicznego i całej otoczki... A to było już duuuuużo później.

Ale nie chcę na siłę nikogo przekonywać.
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

02-11-2017, 14:22

mj. pisze:Akurat (tajemnicą nie jest z jakiego powodu) byliśmy dość "blisko" początków tego projektu. Więc uwierz mi, dokładnie wiem jak powstawała płyta, jaka idea temu przyświecała, jak wyglądało kompletowanie składu. Gdzieś tam przewijały się też rozmowy dotyczące image scenicznego i całej otoczki... A to było już duuuuużo później.

Ale nie chcę na siłę nikogo przekonywać.
I nie przekonasz. Tu wiedzą lepiej.
dobry kościół to kościół spalony
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

28-02-2018, 08:14

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

28-02-2018, 08:41

trup pisze:Obrazek
nosiłbym chodź muzyki zespołu nie lubię
Awatar użytkownika
trup

28-02-2018, 08:48

a prą Cię bardzo. Batushka Store Official :-) Jedyne 45 zł i poczujesz się jak Protojerej :-)

https://www.batushkastore.com/ZIMOWA-CZ ... UKIEM-p123
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
mj.
postuje jak opętany!

28-02-2018, 11:37

Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na fakt, iż późną jesienią Batushka rusza na ostatnią część promocji "Liturgii". To znaczy, że albo kończy zabawę projektem w ogóle, albo kolejny materiał jest przygotowany i w 2019 ruszą z promocją czegoś zupełnie innego... albo nazwa "Last Pilgrimage" jest po prostu chwytem marketingowym :)
Awatar użytkownika
trup

28-02-2018, 12:36

mj. pisze:Nie wiem, czy ktoś zwrócił uwagę na fakt, iż późną jesienią Batushka rusza na ostatnią część promocji "Liturgii". To znaczy, że albo kończy zabawę projektem w ogóle, albo kolejny materiał jest przygotowany i w 2019 ruszą z promocją czegoś zupełnie innego... albo nazwa "Last Pilgrimage" jest po prostu chwytem marketingowym :)
Możliwości jest dużo :-)
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

28-02-2018, 15:02

trup pisze:Obrazek
elegancka rzecz
muszę ją mieć
Z głębokim zapałem będziemy starać się kultywować ducha samo wyrzeczenia się.
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

28-02-2018, 15:28

Najlepiej niech nie robią nic na siłę. Jeśli mają coś jeszcze do powiedzenia, niech to powiedzą, a jeśli nie, niech zamilkną na wieki. Lepiej tak, niż żeby stali drugim Iperytem.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

28-02-2018, 16:12

Czas żeby stali się całkowicie trve i na drugiej płycie dorzucili śpiewy muezzinów oraz przebrania muzułmańskie.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

28-02-2018, 23:21

Medard pisze:Czas żeby stali się całkowicie trve i na drugiej płycie dorzucili śpiewy muezzinów oraz przebrania muzułmańskie.
byloby ciekawie, ale mieliby automatycznego bana na zachodzie. obstawiam, ze zostana przy obecnych klimatach poki beda sie szekle zgadzac
Guilty of being right
535

28-02-2018, 23:26

Jestem pewien, że całkiem pokaźna grupa fanów czarnej bezkompromisowej sztuki, czeka na kolejny cios pana babci. Nieraz czytałem, że debiut to najlepsze co powstało w gatunku.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

01-03-2018, 07:19

uglak pisze:
Medard pisze:Czas żeby stali się całkowicie trve i na drugiej płycie dorzucili śpiewy muezzinów oraz przebrania muzułmańskie.
byloby ciekawie, ale mieliby automatycznego bana na zachodzie. obstawiam, ze zostana przy obecnych klimatach poki beda sie szekle zgadzac
No co Ty, raczej byliby na topie i jeszcze obywatelstwo z miejsca dostali. ;)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
ODPOWIEDZ