MORBID ANGEL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

Re: MORBID ANGEL

06-12-2017, 10:21

Jaka krucjatę? Pytam jedynie gdzie ten mrok?
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

06-12-2017, 10:40

est pisze:
nicram pisze:Jeżeli miałbym jakieś punkty odniesienia znaleźć to raczej do C
Nawet riff z Rapture się tam przewija.
Zgadza się.
mistrzsardu pisze:
nicram pisze:A każdy zespolik pokroju Blood Incantation (bardzo lubię) czy inny przywołany w tym wątku, mogą tylko pomarzyć o wyczyszczeniu butów Morbid Angel.
Nie porównuj wielokrotnego mistrza świata wszechwag z pretendentem. Pamiętaj jednak, że zasada "bij mistrza" cały czas obowiązuje.
Po prostu śmieszą mnie niektóre histeryczne reakcje i porównania jakiś planktonowych zespołów, które mogą być kometą, która przyleci, odleci i tyle będzie widziana, ze Słońcem. :-)
Plagueis pisze:
nicram pisze:Po pierwsze nigdy wcześniej nie byli tak brutalni. Po drugie na tej płycie prawie nie ma melodii. W jakimś stopniu widzę w tym pewne novum w twórczości Treya. Jak już Nasum zauważył, płyta jest dość mroczna, pierwotna, wściekła i naładowana negatywną energią.
Napięcie rośnie, cierpliwość się kończy - mam nadzieję, że Empik dotrzyma terminu. ;)
Łapaj kolego: " onclick="window.open(this.href);return false;
Kurier z płytą już do mnie jedzie. :-)
ozob pisze:Jaka krucjatę? Pytam jedynie gdzie ten mrok?
W dźwiękach, atmosferze.
all the monsters will break your heart
535

06-12-2017, 12:43

Przypominam, że nie chodzi o zrzucanie bogów z piedestalu i odbieranie zasług, ale porównanie tego co nagrywa się tu i teraz. Faktem jest, że Blood Incantation nagrywają obecnie zdecydowanie ciekawszą muzykę od Morbid Angel.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

06-12-2017, 12:49

535 pisze:Przypominam, że nie chodzi o zrzucanie bogów z piedestalu i odbieranie zasług, ale porównanie tego co nagrywa się tu i teraz. Faktem jest, że Blood Incantation nagrywają obecnie zdecydowanie ciekawszą muzykę od Morbid Angel.
To oczywiste. Dla pełni obrazu bardzo chciałbym również porównać aktualną formę koncertową obu kapel, ale jak widać zorganizowanie wyjazdu do Europy jest przedsięwzięciem przerastającym intelektualnie i organizacyjnie największą legendę death metalu, więc w tej kwestii mamy walkower.

Nie zmienia to faktu, że nowy materiał Morbid Angel to bardzo dobra płyta, która nie jest rozczarowaniem ani nie przynosi tej jakże zasłużonej formacji wstydu. Tylko tyle i aż tyle.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 12:55

nie wiem. mnie się tam zawsze wydawało, że mimo wszystko metal niesie ze sobą jakiś tam rodzaj kontestacji. no i dlatego i ponieważ w świetle tego chyba można swobodnie wciągnąć gluta nosem i puścić melę na bogów, ćwierć-bogów, czy małych bożków. w tym na MA. <choć akurat tegoroczną płytę uważam za selektywnie udaną.>
Z głębokim zapałem będziemy starać się kultywować ducha samo wyrzeczenia się.
est
mistrz forumowej ceremonii

06-12-2017, 13:01

Z tym metalem to prawie jak w piłce nożnej.
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:04

est pisze:Z tym metalem to prawie jak w piłce nożnej.

możesz rozwinąć ? enigmo ty nasza ;-)
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

06-12-2017, 13:10

Starspawn depcze całe te napuszone Heretiki i inne nudy pokroju Illud Divinum Insanus.
Blood Incantation nagrał płytę doskonałą którą się wyśmienicie słucha. Ja oceniam bowiem jakość płyt danej kapeli, cóż więc z tego, że "Bogi z Tampy" mają w swej dyskografii wyśmienite materiały skoro i gniotów nie brakuje.
Nie mam więc zamiaru na siłę wielbić wyblakłe gwiazdeczki tylko dlatego, że w chuj lat temu byli wielcy a na tej wielkości bujają się po dzień dzisiejszy. Szacun to ja oddaję Immolation którzy dawno temu prześcignęli Morbidów o kilka długości.

Mam za sobą dwa odsłuchy Kingdoms disdained, zważywszy jak negatywne mam od lat nastawienie do tej kapeli zaskoczonym wielce gdyż kilka motywów bardzo mi przypadło do gustu.

Jeśli zaś o nowości w gatunku, przez ostatnie lata wypłynęło sporo zajebistego materiału trzeba więc uzbroić się w cierpliwość, szukać i słuchać. Stare ,uznane marki sypią się niemiłosiernie.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Żułek

06-12-2017, 13:20

EatMyFuck pisze:

jesteś tak dobry jak twój ostatni mecz ;) pewnie oto chodzi ;)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
est

06-12-2017, 13:29

Żułek pisze:
EatMyFuck pisze:

mniej więcej, ale też ...

nie wystarczy jednemu i drugiemu, że cieszy go gra jego ukochanej Szubinianki Szubin i musi wejść na forum Legii żeby napisać, że przy Szubiniance to zwykła stara k....

Jeden z drugim nie potrafi wyartykułować swojego zachwytu nad młodym (czy mniej znanym) zespołem w temacie mu poświęconym, tylko musi to podkreślić podpierając się nazwą, która cały ten gnój wymyśliła. Musi mieć odniesienie, bez którego nie może żyć. Jego opinia o najukochańszym młodziaku byłaby wyjątkowo nieczytelna bez wskazania na tego czy owego.

To jest taki schemat rozmów o młodych kapelach, które zagrały ciekawsze mecze niż oldboje.
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:31

wolff pisze:Starspawn depcze całe te napuszone Heretiki i inne nudy pokroju Illud Divinum Insanus.
Blood Incantation nagrał płytę doskonałą którą się wyśmienicie słucha. Ja oceniam bowiem jakość płyt danej kapeli, cóż więc z tego, że "Bogi z Tampy" mają w swej dyskografii wyśmienite materiały skoro i gniotów nie brakuje.
Nie mam więc zamiaru na siłę wielbić wyblakłe gwiazdeczki tylko dlatego, że w chuj lat temu byli wielcy a na tej wielkości bujają się po dzień dzisiejszy. Szacun to ja oddaję Immolation którzy dawno temu prześcignęli Morbidów o kilka długości.

Mam za sobą dwa odsłuchy Kingdoms disdained, zważywszy jak negatywne mam od lat nastawienie do tej kapeli zaskoczonym wielce gdyż kilka motywów bardzo mi przypadło do gustu.

Jeśli zaś o nowości w gatunku, przez ostatnie lata wypłynęło sporo zajebistego materiału trzeba więc uzbroić się w cierpliwość, szukać i słuchać. Stare ,uznane marki sypią się niemiłosiernie.
też jestem gotów postawić tezę, że bieżąco-współczesny DM jest najzwyczajniej pasjonujący:

a dla poparcia tezy bym tak na szybciutko wytargał:

death-doom np. najnowsza Anatomia, czy jakieś dzikie fińczyki, które 2 dobre płyty wysrały na przestrzeni 3 lat

gulateralno-post-autopsowy DM np. Undergang

o BI w kategorii jak klasykę można odkurzyć nie wspominam. ale wspomnę greckie DC.

w takich atheisto-pastelincowatym kierunku to np. Nucleus

a w np. pokazaniu jak zagrać można DM/BM to bym strzelił z Teitanblood

a jak na nowo przemycić grajnd do DM to przychodzi mi do głowy Pissgrave

i muszę oczywiście napisać o moim preferowanym i ulubiony cavernousDM, czy jak kto woli atmospheric DM. bez takiej Grave Miasmy to ja sobie nie wyobrażam, że mógłbym słuchać DM. czy Irkallian Oracle, Temple Nightside i … i mógłbym wymieniać … i wymieniać

itd. itp. tylko kilka lat wstecz sięgając.
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:32

Żułek pisze:
EatMyFuck pisze:

teraz pora na interpretacje ;-)
ja mam inną. myślę, że będzie coś o Nawałce ;-)
pączek
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:33

Plagueis pisze:
nicram pisze:Po pierwsze nigdy wcześniej nie byli tak brutalni. Po drugie na tej płycie prawie nie ma melodii. W jakimś stopniu widzę w tym pewne novum w twórczości Treya. Jak już Nasum zauważył, płyta jest dość mroczna, pierwotna, wściekła i naładowana negatywną energią.
Napięcie rośnie, cierpliwość się kończy - mam nadzieję, że Empik dotrzyma terminu. ;)[/

Spokojna głowa. Dostałem dziś info że już wysłali do salonu.DDD
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:34

est pisze:
nie wystarczy jednemu i drugiemu, że cieszy go gra jego ukochanej Szubinianki Szubin i musi wejść na forum Legii żeby napisać, że przy Szubiniance to zwykła stara k....
to akurat już sport narodowy jest ;-)
że, wtrącę taki oto offtop ...
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

06-12-2017, 13:37

Kibicuje Wiśle Kraków Legię zaś szanuję.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
EatMyFuck
postuje jak opętany!

06-12-2017, 13:38

wolff pisze:Kibicuje Wiśle Kraków Legię zaś szanuję.
git
Nasum

06-12-2017, 15:57

ozob pisze:Jaka krucjatę? Pytam jedynie gdzie ten mrok?

Szanuję Twoje zdanie co do nowej płyty Morbidów - nie każdy musi się spuszczać i twierdzić, że to najlepszy zespół świata który był, jest i będzie grać death metal i każda, w tym najnowsza płyta, wytyczy nowy kierunek rozwoju w tym gatunku. Muzyka zawarta na "Kingdom disdaines" nie do końca do Ciebie trafiła i uważasz ją za przeciętną, jałową, czy jakkolwiek to nazwać - spoko, przecież to Twoje zdanie, Ty to tak odbierasz, taką masz percepcję tych dźwięków, tak to słyszysz, i pewnie nikt Cię nie przekona że jest inaczej. Zawsze to ciekawe zdanie w dyskusji, płynące pod prąd.

Ale tak samo jest z odczuciem tego mroku w muzyce - tak to odbieram, tak czuję, i nie potrafię bliżej pokazać, gdzie można wspomniany mrok odnaleźć. Jest tutaj coś niepokojącego, transcendentalnego, nieuchwytnego w tej muzyce, co sprawia, że człowiek słucha i patrząc przed sobą widzi zarys otchłani. Aura otaczająca nowy krążek bardzo mi przypomina tą z Formulas..., a tam nie było mroku, była wszechogarniająca ciemność. Słucham nowej propozycji Treya i czuję, że nadal klęczy przed Przedwiecznymi, nadal zanosi modły do starych bóstw o których nikt już nie chce pamiętać. Czuję, że to jego pomysły, jego wizja, natomiast poprzednia płyta była bardziej nagrana jako kompromis pomysłów Treya i Vincenta.

Słucham tej płyty właściwie bez przerwy i powoli się przez nią przebijam. Bark tutaj melodii, wszystko wydaje się takie bardziej chropowate, pierwotne, nieokrzesane, nieoszlifowane, ale im bardziej wnikam w tą muzykę, w tą pełną majestatycznego mroku atmosferę, tym bardziej odkrywam to, czego oczekuję po Morbid Angel. Nie rozumiem utyskiwania na ich obecną formę - zachowali swój poziom, materiał jest bardzo spójny, brutalny, zadziorny i ciężki. Tego chciałem. Brak solówek, a przynajmniej takich bardziej rozbudowanych może być małym minusem, ale muszę jeszcze trochę nad tym posiedzieć. Kiedy jednak już usłyszę te jęki wydawane przez gitarę Treya, to od razu wiadomo kto to gra.
Awatar użytkownika
Plagueis
rasowy masterfulowicz

06-12-2017, 19:34

nicram pisze: Łapaj kolego: " onclick="window.open(this.href);return false;
Dzięki, ale jednak poczekam. ;)
pączek pisze:
Plagueis pisze:
Napięcie rośnie, cierpliwość się kończy - mam nadzieję, że Empik dotrzyma terminu. ;)[/

Spokojna głowa. Dostałem dziś info że już wysłali do salonu.DDD
Super! :)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
535

06-12-2017, 19:46

Co prawda jakość plików jest słaba, ale bez wątpienia jest dobrze. I jeszcze, żeby wypierdolić, a przynajmniej ograniczyć, te absorbujące uwagę, wszędobylskie, przechujowe stopy. Nie wiem w jakim celu są tak wyeksponowane? Przecież słychać, że pan perkusista potrafi przypierdolić i zakombinować. To właściwie jedyny element, który mi się nie podoba. Tak, czy owak, tym razem nowa płyta Morbid Angel, wyląduje na mojej półce.
Awatar użytkownika
hcpig

06-12-2017, 21:01

Są jakeś recenzje Trockiego tego albumu na tych waszych fejsbukach?
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ