Pokój odsłuchowy
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- SATYROS
- w mackach Zła
Re: Pokój odsłuchowy
Uff...
minęły dwa długie lata i jest!
Pokój przeznaczony na sprzęt grający i płyty, gotowy.
Czeka mnie teraz wniesienie i ustawienie mebli, instalacja gratów no i poukładanie ogromnej ilości płyt.
Szukam obecnie firmy z Wrocławia lub okolic, która wykonuje pomiary akustyczne oraz wycisza pomieszczenia.
Może ktoś coś poleci? Firmę sprawdzoną, solidną. Oczywiście nie zdzierającej skóry z klienta:))
minęły dwa długie lata i jest!
Pokój przeznaczony na sprzęt grający i płyty, gotowy.
Czeka mnie teraz wniesienie i ustawienie mebli, instalacja gratów no i poukładanie ogromnej ilości płyt.
Szukam obecnie firmy z Wrocławia lub okolic, która wykonuje pomiary akustyczne oraz wycisza pomieszczenia.
Może ktoś coś poleci? Firmę sprawdzoną, solidną. Oczywiście nie zdzierającej skóry z klienta:))
-
- rasowy masterfulowicz
Gratulacje, prosimy o zdjęcia. Także innych posiadaczy pokojów odsłuchowych zachęcam do ujawnienia swoich pieczar.
Celem życia nie jest przeżycie.
- Erkropka
- rozkręca się
Koniecznie dawaj zdjęcia przy zakończeniu prac.
-
- mistrz forumowej ceremonii
jebłem ;Dmanieczki pisze:535, pan/pani chyba do Ciebie. Ladnie kosztorys zrob i zalej wszystko betonem :)ka_mag pisze:Podłączam się do pytań powyżej i zadaję własne - czy w pokoju odsłuchowym na poddaszu sprawdzi się sufit podwieszany? Lub jakie inne rozwiązanie będzie dobre?
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Medard
Ciekawe, że został wybrany Denon. Czy coś się zmieniło, bo jakoś nie słyszę go w metalu?SATYROS pisze:Dziękuję Koledzy za wszystkie cenne uwagi. Faktycznie, nie napisałem o jaki pokój wymiarowo chodzi i co tam ma być. Dzisiaj wszystko opiszę, jutro może uda mi się wstawić fotki.
Tak więc pomieszczenie znajduje się w piwnicy. Wymiary: dł. 5,50m , szer 4,20m. Wysokość na gotowo wyjdzie ok 2,30m.
Na jednej z dłuższych ścian znajdują się na wys 1,5m dwa okienka ok 80*80cm.
Na przeciwległej ścianie (długiej) w rogu jest wejście do pokoju. Na tej ścianie wg mojego planu będą stały 4 witryny na płyty CD (oczywiście mam w nich o wiele więcej półek.)
http://www.vinotti.eu/produkt/id123
W głębi od wejścia (na prawo) na krótszej ścianie będzie komoda na sprzęty grające i TV.
http://www.vinotti.eu/produkt/id129
Po przeciwległej krótkiej ścianie będzie regał na winyle. Na razie mam z Ikei
a docelowo ma być:
http://vinotti.eu/produkt/id136
Przy regale na winyle muszę wstawić jeszcze biurko z fotelem:
http://vinotti.eu/produkt/id132
http://www.vinotti.eu/produkt/id113
Zaraz przy regale na winyle (w str ściany ze sprzętem) planuję trzy leżanki
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S19023544/#/S09900812
A przed nimi stolik
http://www.vinotti.eu/produkt/id127
Sprzęt stereo będzie taki:
Wzmacniacz http://audio-database.com/DENON-COLUMBIA/amp/pma-1500r-101-e.html
Rolę odtwarzacza CD spełnia u mnie przystosowany do tego blu-ray http://www.areadvd.de/hardware/2010/denon_dbp_4010.shtml
Gramofon po wymianie flaków http://www.hifi-forum.de/viewthread-26-16246.html
Kolumny http://www.canuckaudiomart.com/details/648987327-paradigm_studio_60v4_urbane_audio_/images/418633/
Kino domowe ma mieć całkiem oddzielne głośniki i oddzielny amplituner.
Podłoga lite, klejone drewno + gruby dywan.
Największy problem mam jakie i gdzie umieścić panele lub dyfuzory. No i oczywiście ustawienie kolumn do stereo (leżanki są niskie) i nagłośnienie kina domowego.
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Manieczek sie loguje ale nie pisze. Szkoda bardzo, bo mi go bardzo brakuje........[V] pisze:jebłem ;Dmanieczki pisze:535, pan/pani chyba do Ciebie. Ladnie kosztorys zrob i zalej wszystko betonem :)ka_mag pisze:Podłączam się do pytań powyżej i zadaję własne - czy w pokoju odsłuchowym na poddaszu sprawdzi się sufit podwieszany? Lub jakie inne rozwiązanie będzie dobre?
woodpecker from space
- SATYROS
- w mackach Zła
Za te pieniądze nic lepszego do słuchania metalu raczej nie kupisz. Wiele sprzętów, konfiguracji próbowałem. To zestawienie grało najlepiej.Ciekawe, że został wybrany Denon. Czy coś się zmieniło, bo jakoś nie słyszę go w metalu?
W tej chwili nie mam kasy, żeby myśleć o wymianie sprzętu na lepszy. W pierwszej kolejności i tak muszę zmienić gramofon.
Dostanę na testy fajny zestawik......
Wszystko będę pokazywał w miarę możliwości.
Nigdy wcześniej nie robiłem takiego pomieszczenia, więc czekam na konstruktywne uwagi,
- Medard
Może, ale yamaha brzmi nieźle, nad również.SATYROS pisze:Za te pieniądze nic lepszego do słuchania metalu raczej nie kupisz. Wiele sprzętów, konfiguracji próbowałem. To zestawienie grało najlepiej.Ciekawe, że został wybrany Denon. Czy coś się zmieniło, bo jakoś nie słyszę go w metalu?
W tej chwili nie mam kasy, żeby myśleć o wymianie sprzętu na lepszy. W pierwszej kolejności i tak muszę zmienić gramofon.
Dostanę na testy fajny zestawik......
Wszystko będę pokazywał w miarę możliwości.
Nigdy wcześniej nie robiłem takiego pomieszczenia, więc czekam na konstruktywne uwagi,
Polecam gramofony technicsa.
- Ascetic
M.
(aż) mi niemalże tętnica udowa z zazdrośni nie poszła …
punkt 1 zrealizowałem. aktualne lokum w 80% spłaciłem. punkt 2. wypindalam na wiochę. organizuję nowe lokum z piwnicą/ lochami i mam nadzieję, że za kilka lat też będę mógł skorzystać z Twoich doświadczeń co do budowy tak cudownych przestrzeni. tak sobie teraz myślę, że to jest właściwie moje marzenie.
ps. ciekawe, czy są tutaj osoby, które mają podobne pokoje odsłuchowe.
punkt 1 zrealizowałem. aktualne lokum w 80% spłaciłem. punkt 2. wypindalam na wiochę. organizuję nowe lokum z piwnicą/ lochami i mam nadzieję, że za kilka lat też będę mógł skorzystać z Twoich doświadczeń co do budowy tak cudownych przestrzeni. tak sobie teraz myślę, że to jest właściwie moje marzenie.
Poro
- SATYROS
- w mackach Zła
Spoko, spoko - dasz radę:) Wszystko w swoim czasie. Sam widzisz ile to u mnie trwa.Ascetic pisze:M.
Oczywiście zapraszam jak już wszystko będzie gotowe.
Kiedy będziesz wizytował swoje włości w mojej okolicy?:))
- SATYROS
- w mackach Zła
Po podanych meblach pomyślałbym, że to ma być gabinet Freuda.
- SATYROS
- w mackach Zła
Muszę, bo nie mam co z nimi zrobić:))))Karkasonne pisze:Po podanych meblach pomyślałbym, że to ma być gabinet Freuda.
-
mnie też. doprowadził forum właściwie na dno, i do dziś ciężko się z tego gówna wygrzebaćTriceratops pisze:Manieczek sie loguje ale nie pisze. Szkoda bardzo, bo mi go bardzo brakuje........
- Ascetic
1. daje sobie 5 lat. jestem dobrej myśli ;-)SATYROS pisze:1. Spoko, spoko - dasz radę:) Wszystko w swoim czasie. Sam widzisz ile to u mnie trwa.Ascetic pisze:M.
2. Kiedy będziesz wizytował swoje włości* w mojej okolicy?:))
2. pewnie latem:-) zaproszenie padło. bój się ;-)
* usilnie staram się opierdolić. po dobrej cenie. 20ar działki. okolica stawów milickich (park krajobrazowy w Dolinie Baryczy). jak ktoś lubi wędkować, chce mieć las 40 metrów od daczy = zapraszam do kontaktu.
Poro
- SATYROS
- w mackach Zła
Brałbym od ręki gdyby była kasa!Ascetic pisze:1. daje sobie 5 lat. jestem dobrej myśli ;-)SATYROS pisze:1. Spoko, spoko - dasz radę:) Wszystko w swoim czasie. Sam widzisz ile to u mnie trwa.Ascetic pisze:M.
2. Kiedy będziesz wizytował swoje włości* w mojej okolicy?:))
2. pewnie latem:-) zaproszenie padło. bój się ;-)
* usilnie staram się opierdolić. po dobrej cenie. 20ar działki. okolica stawów milickich (park krajobrazowy w Dolinie Baryczy). jak ktoś lubi wędkować, chce mieć las 40 metrów od daczy = zapraszam do kontaktu.
Super lokalizacja.
- SATYROS
- w mackach Zła
- December
- postuje jak opętany!
Konkretnie wygląda :)
- SATYROS
- w mackach Zła
Jeszcze dużo do zrobienia.December pisze:Konkretnie wygląda :)
Muszę poustawiać witryny na płyty CD. Regał na winyle. Oczywiście poukładać wszystkie płyty. A z tym będzie najwięcej pracy.
Trzeba powiesić w oknach zasłony.
No i czekam na firmę od akustyki. Pewnie wymyślą jakieś wyciszenia.
Najgorsze, że nie mam czasu na to wszystko i pewnie będzie się ciągnąć tygodniami. Pocieszam się tylko, że sprzęt już gra:)))
Widzę, że będzie tego ze dwadzieścia metrów. Wydaje się, że trochę nisko, ale ogólnie prezentuje się bdb. Gratuluję.