Najlepsze płyty roku 2017
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ultravox
- zahartowany metalizator
Re: Najlepsze płyty roku 2017
Dlaczego uważasz, że to nie jest rap? :)
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
mówisz, że "ambitny"/ dający do myślenia/ lotny jest tekst w utworze "Trwamy" ?dr Kill pisze:Piernikowski wydał bardzo dobry album. Proszę nie pisać takich głupot, że jest to słabe lub, że jest to rap, bo gość wyszedł poza schemat tego gatunku i wykorzystuje go jako narzędzie do tworzenia swojego świata. Jak ktoś nie rozumie proszę przeczytać teksty bez muzyki i/lub wybrać się na koncert rzeczonego jegomościa. Jego koncert w Chmurach uważam za jeden z najlepszych jaki w życiu widziałem. Polecam również zapoznać się z solową twórczością 1988 - Gruda.
Poro
- ultravox
Średnio mnie interesuje twórczość Mikko Aspy. Black Cilice znam za słabo, żeby się wypowiadać.hcpig pisze:
Chyba kolega nie słyszał CB i Black Calice.
- dr Kill
- postuje jak opętany!
Proszę przeczytać sobie poniższy wywiad, tam jest wyjaśnione o co chodzi:Ascetic pisze:mówisz, że "ambitny"/ dający do myślenia/ lotny jest tekst w utworze "Trwamy" ?dr Kill pisze:Piernikowski wydał bardzo dobry album. Proszę nie pisać takich głupot, że jest to słabe lub, że jest to rap, bo gość wyszedł poza schemat tego gatunku i wykorzystuje go jako narzędzie do tworzenia swojego świata. Jak ktoś nie rozumie proszę przeczytać teksty bez muzyki i/lub wybrać się na koncert rzeczonego jegomościa. Jego koncert w Chmurach uważam za jeden z najlepszych jaki w życiu widziałem. Polecam również zapoznać się z solową twórczością 1988 - Gruda.
https://www.redbull.com/pl-pl/piernikowski-wywiad" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozostałe teksty są również bardzo dobre, np. Koniec lata. Na pewno jest lepszy niż 95% polskiego rapu. Poza tym muzycznie jest to jedna z lepszych rzeczy z tego roku.
Bo gość już wyszedł poza tą stylistykę. Wystarczy wsłuchać się dokładnie w strukturę jego utworów żeby zrozumieć, że to nie są standardowo pisane utwory z myślą o rapie.ultravox pisze:Dlaczego uważasz, że to nie jest rap? :)
- Ascetic
dr Kill pisze:Proszę przeczytać sobie poniższy wywiad, tam jest wyjaśnione o co chodzi:Ascetic pisze:mówisz, że "ambitny"/ dający do myślenia/ lotny jest tekst w utworze "Trwamy" ?dr Kill pisze:Piernikowski wydał bardzo dobry album. Proszę nie pisać takich głupot, że jest to słabe lub, że jest to rap, bo gość wyszedł poza schemat tego gatunku i wykorzystuje go jako narzędzie do tworzenia swojego świata. Jak ktoś nie rozumie proszę przeczytać teksty bez muzyki i/lub wybrać się na koncert rzeczonego jegomościa. Jego koncert w Chmurach uważam za jeden z najlepszych jaki w życiu widziałem. Polecam również zapoznać się z solową twórczością 1988 - Gruda.
https://www.redbull.com/pl-pl/piernikowski-wywiad" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozostałe teksty są również bardzo dobre, np. Koniec lata. Na pewno jest lepszy niż 95% polskiego rapu. Poza tym muzycznie jest to jedna z lepszych rzeczy z tego roku.
nie no, daj spokój.
wole zostać dyletantem. mimo wszystko. szkoda mi czasu.
jeżeli 95% polskiego rapu tekstowo odbiega in minus, to ja nie wiem nawet co powiedzieć.
a co do tekstu: uderzyły mnie w tym tekście zrzuty typu "kawa po 10 złotych" "osiedle pojebane jest" … i to w wykonaniu zawodnika tak na oko 40 letniego … czyli pewnie równolatka …
muzycznie chyba ok. choć ja się tam na rapach nie znam.
Poro
- dr Kill
- postuje jak opętany!
To skąd wiesz, że moja statystyka dotycząca jakości tekstów nie jest prawidłowa?Ascetic pisze: jeżeli 95% polskiego rapu tekstowo odbiega in minus, to ja nie wiem nawet co powiedzieć.
a co do tekstu: uderzyły mnie w tym tekście zrzuty typu "kawa po 10 złotych" "osiedle pojebane jest" … i to w wykonaniu zawodnika tak na oko 40 letniego … czyli pewnie równolatka …
Jeżeli traktujesz wyrwane dwa zdania jako wyznacznik jakości nie patrząc na całość, to co ja mogę więcej dodać? :)
- Ascetic
przepychać się nie będziemy … przekonywać pewnie też nie ma dalej sensu.dr Kill pisze:To skąd wiesz, że moja statystyka dotycząca jakości tekstów nie jest prawidłowa?Ascetic pisze: jeżeli 95% polskiego rapu tekstowo odbiega in minus, to ja nie wiem nawet co powiedzieć.
Jeżeli traktujesz wyrwane dwa zdania jako wyznacznik jakości nie patrząc na całość, to co ja mogę więcej dodać? :)
intelektualnie dla mnie jest to słabiutkie, ale wiadomo, kwestia gustu i oceny. być może też i znajomości (a właściwie braku) kontekstu, takiego jak np. trud i znój mieszkania np. na Bródnie i takich tam … nie moja bajka …
wrzuć tak pod koniec roku jakieś podsumowanie polskiego rap'u. jestem ciekawy co młodzież/ starsza młodzież ma do powiedzenia. poważnie.
Poro
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Bdb recenzent Bartek Chaciński popełnił recenzję, chyba to sobie też zapodam.
http://polifonia.blog.polityka.pl/2017/ ... zila-mnie/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://polifonia.blog.polityka.pl/2017/ ... zila-mnie/" onclick="window.open(this.href);return false;
Yare Yare Daze
- dr Kill
- postuje jak opętany!
Ze względu na jakość polskiego rapu przestałem regularnie śledzić tą scenę, dlatego też nie pokuszę się o żadne podsumowanie :) Zaglądam w te rejony już coraz rzadziej i w większości przypadków spotykam się z rozczarowaniem.Ascetic pisze:
przepychać się nie będziemy … przekonywać pewnie też nie ma dalej sensu.
intelektualnie dla mnie jest to słabiutkie, ale wiadomo, kwestia gustu i oceny. być może też i znajomości (a właściwie braku) kontekstu, takiego jak np. trud i znój mieszkania np. na Bródnie i takich tam … nie moja bajka …
wrzuć tak pod koniec roku jakieś podsumowanie polskiego rap'u. jestem ciekawy co młodzież/ starsza młodzież ma do powiedzenia. poważnie.
-
Tak rozpierdalającego połączeniu Industrialu/elektroniki i Hip Hopu nie słyszałem dawno. Łamie kręgosłup i gniecie czachę.
[youtube][/youtube]
Absolutny top tego roku.
[youtube][/youtube]
Absolutny top tego roku.
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.
- Oki
- weteran forumowych bitew
Jak dla mnie na ten moment:
ostatni Lanegan
Afghan Whigs
Spaceslug – Time Travel Dillema,
Gallileous – Stereotrip,
Infernal Majesty – No God
kolejność przypadkowa
ostatni Lanegan
Afghan Whigs
Spaceslug – Time Travel Dillema,
Gallileous – Stereotrip,
Infernal Majesty – No God
kolejność przypadkowa
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Igorrr - "Savage Sinusoid"
Jestem pozamiatany!
Jestem pozamiatany!
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
-
- zaczyna szaleć
+666Plagueis pisze:Igorrr - "Savage Sinusoid"
Jestem pozamiatany!
- ozob
Ja mam nadzieje, ze the najlepsze dopiero nadejda.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- COFFIN
Dla mnie dwa bdb materiały:Bloodcult pisze:jak na razie to NIC. Nic nie ukazało się wartego choćby wymienienia jako płyta dobra.

+

Czasem wystarczy. Chociaż jeszcze kilka powinno wyjść w 2017.
'Come the Blessed Madness'
- wolff
- rasowy masterfulowicz
Immolation.
Gęsto ,duszno, ciężko, masywnie. Doskonałe wokale, gitary które nie irytują i nie męczą, masa średnich i wolnych temp. Bardzo wysoki poziom od tylu już lat. Płyta mnie rozwaliła na drobne 5.5/6 jak nic.
Gęsto ,duszno, ciężko, masywnie. Doskonałe wokale, gitary które nie irytują i nie męczą, masa średnich i wolnych temp. Bardzo wysoki poziom od tylu już lat. Płyta mnie rozwaliła na drobne 5.5/6 jak nic.
Jebać żuli.
- Skaut
Najlepsze płyty roku 2017
Dobra, dawać mi tu listę najlepszych rzeczy w metalu z tego roku, ale nie kolejne klony Immolation czy Darkthrone. Czekam na prawdziwe unikaty.
Ostatnio zmieniony 12-08-2017, 14:34 przez Skaut, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś tam było! Człowiek!
-
- weteran forumowych bitew
Najczęściej słuchane w tym roku:

- ultravox
Najlepsze i najciekawsze rzeczy z metalu wydają obecnie takie wytwórnie jak Iron Bonehead i Invictus. Nie mam jeszcze wszystkich tych płyt osłuchanych na tyle, żeby zrobić poważny ranking, ale fakty są takie, że jeśli ktoś nie śledzi tego co tam się dzieje, to jest kompletnie oderwany od ekstremalnego metalu A.D.2017.Skaut pisze:Dobra, dawać mi tu listę najlepszych rzeczy w metalu z tego roku, ale nie kolejne klony Immolation czy Darkthrone. Czekam na prawdziwe unikaty.
- ozob
Nie bede tu wybiegak przed szereg, ale gust obiektywny kaze wskazac na Satyricon. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.