ZŁY mastering (Loudness war)

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: ZŁY mastering (Loudness war)

04-04-2017, 22:26

Chodzi mi o to, że nie można powiedzieć, że np. mastering nowego IMMOLATION na winylu ma lepszą dynamikę niż cd. To jest bzdura.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Gall
weteran forumowych bitew

04-04-2017, 22:33

Ale już mastering Vermis na winylu ma wiele lepszą dynamikę niż ten z CD. Perkusja brzmi na winylowej wersji przepięknie. A już jak słyszę te wybrzmiewające tomy, to koniec świata.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
Awatar użytkownika
zorro
zaczyna szaleć

04-04-2017, 23:04

Drone pisze:Chodzi mi o to, że nie można powiedzieć, że np. mastering nowego IMMOLATION na winylu ma lepszą dynamikę niż cd. To jest bzdura.
Chyba wiem o co Ci chodzi. Mastering, można powiedzieć, że to tylko equalizer, korekcja itd. Mastering sam w sobie nie ma dynamiki.

Mówiąc wprost - dźwięk z winyla (waveform) ma lepsza dynamikę niż z CD. Zgadza się? A jak nie, to wyjaśnij co miałeś na myśli.
Awatar użytkownika
Drone

04-04-2017, 23:23

Pomińmy kwestię masteringu, który jak najbardziej zmienia dynamikę (miksy przed masteringiem powinny mieć odpowiedni zapas dynamiki, a potem masteringowiec aplikuje eq, kompresję i limiter - w uproszczeniu). I generalnie master pod winyla może się różnić i często się różni ze względu głównie na potrzebę innego potraktowania basów. Ale nie o to mi chodziło.

Cały trik polega na tym, że te wartości DR (dynamic range) dla winyli w tej bazie danych są po prostu nieprawdziwe. Tu jest szczegółowe wyjasnienie:

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
zorro
zaczyna szaleć

04-04-2017, 23:57

Fajnie wyjaśnione. Widziałem to juz kiedyś.
Ciekawa sprawa z tymi pikami w winylu, bo on sam tez nie jest pewien skąd one się biorą (bardzo duzo czynników może na to wpłynąć).
Ten TT meter działa dobrze i oblicza te wartości na podstawie jakiegoś algorytmu. Też go kiedyś używałem.
Pod koniec mówi, że można porównać wartości DR z różnych płyt CD i to ma sens, bo porównujemy te same nośniki (with a grain of salt).

Na filmie jest przypadek, ze winyl, pochodzi z tego samego pliku który jest na CD (ten sam mastering na CD i winyl). Ciekawy jestem czy to jest regułą czy bywają przypadki gdzie mastering jest inny na winyl?

Z tym winylem to dziwna sprawa. Po prostu trzeba przesłuchać CD i płytę winylowa i wybrać która wersja komuś odpowiada.
Awatar użytkownika
Drone

05-04-2017, 09:50

zorro pisze: Na filmie jest przypadek, ze winyl, pochodzi z tego samego pliku który jest na CD (ten sam mastering na CD i winyl). Ciekawy jestem czy to jest regułą czy bywają przypadki gdzie mastering jest inny na winyl?
Tak, mastering pod winyl często jest inny z różnych przyczyn, ale to głównie chodzi o to, żeby dolne pasmo (poniżej ok. 150Hz) było w mono, żeby uniknąć problemów mechanicznych z prowadzeniem igły (może nawet wyskoczyć z rowka). Generalnie inne brzmienie winyla wynika w zasadzie z jego ograniczonej charakterystyki częstotliwościowej (mało wysokich częstotliwości), a nie z różnic w głośnościach masteru.
Agony
postuje jak opętany!

05-04-2017, 11:50

Drone pisze:Chodzi mi o to, że nie można powiedzieć, że np. mastering nowego IMMOLATION na winylu ma lepszą dynamikę niż cd. To jest bzdura.
Przepraszam, że ośmielę się z Tobą nie zgodzić, ale nie masz racji. Na kompaktowej wersji nowego IMMOLATION realizatorzy z premedytacją znacząco podnieśli poziom głośności materiału i w rezultacie wycięli bardzo dużą część dźwięków zarejestrowanych przez zespół w studiu. Tego zabiegu nie powtórzono podczas przygotowań edycji winylowej. W konsekwencji mamy dwie wersje brzmieniowe tego materiału: wersję ''winylową'', która brzmi dynamicznie i bogato, oraz wersję ''kompaktową'', czyli dźwiękowego klocka pozbawionego dynamiki i głębi. To nie jest bzdura, ale fakt.

Tak więc nowy album czołowej deathmetalowej kapeli z Nowego Jorku brzmi istotnie bardziej dynamicznie na Winylu niż na CD. To jest tak dobrze słyszalne, że nie trzeba powoływać się na jakieś - być może błędne - pomiary, ale wystarczą nam własne uszy.
In God We Trust
Awatar użytkownika
Drone

05-04-2017, 12:19

Agony pisze:
Przepraszam, że ośmielę się z Tobą nie zgodzić, ale nie masz racji. Na kompaktowej wersji nowego IMMOLATION realizatorzy z premedytacją znacząco podnieśli poziom głośności materiału i w rezultacie wycięli bardzo dużą część dźwięków zarejestrowanych przez zespół w studiu. Tego zabiegu nie powtórzono podczas przygotowań edycji winylowej. W konsekwencji mamy dwie wersje brzmieniowe tego materiału: wersję ''winylową'', która brzmi dynamicznie i bogato, oraz wersję ''kompaktową'', czyli dźwiękowego klocka pozbawionego dynamiki i głębi. To nie jest bzdura, ale fakt.

Tak więc nowy album czołowej deathmetalowej kapeli z Nowego Jorku brzmi istotnie bardziej dynamicznie na Winylu niż na CD. To jest tak dobrze słyszalne, że nie trzeba powoływać się na jakieś - być może błędne - pomiary, ale wystarczą nam własne uszy.
Ok, nie mówię nie, postaram się to - z ciekawości - sprawdzić.
Awatar użytkownika
zorro
zaczyna szaleć

04-06-2017, 15:00

Kolejny ciekawy przyklad:

Abbath - Abbath CD:
http://dr.loudness-war.info/album/view/102426

Abbath - Abbath LP:
http://dr.loudness-war.info/album/view/129453

Ok, niektórzy w to nie wierza. Ale jak zwykle wystarczy posłuchać i porównać.
ODPOWIEDZ