Gry planszowe / karciane/ RPG
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Plastek
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
Re: Gry planszowe / karciane/ RPG
Tak, jest to zajebisty fun. Aczkolwiek pieniążek faktycznie tutaj odgrywa dużą rolę. Poza tym wydaje mi się, po tym co obserwuję na konwentach, że jest to albo wkrótce będzie martwe hobby. Coraz mniej osób w to gra, dziś dzieciaki srają na takie rozrywki. To jest właśnie przyczyna dla której sam mocno ograniczyłem to hobby - a przerabiałem i nakurwiałem we wszystko: RPGi, karcianki, bitewniaki itp. Poza tym - komu dziś się chce mozolnie pierdolić z malowaniem figurek czy robieniem makiet? Nie te czasy.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
- Nerwowy
To jest ciekawe akurat, bo z jednej strony faktycznie masz te figurki do kupienia za jakieś absurdalne pieniądze, z drugiej jednak jest tu też masa diy jeśli komuś naprawdę chce się w to bawić (a chyba właśnie na tym polega hobby). Jakieś przerabianie, przemalowywanie używanych figurek etc.hcpig pisze:Nie wiem czy robię się stary ale mam ochotę na jakąś dywersyfikację hobby. Zawsze ciekawiły mnie te bitewniaki pokroju Warhahammer Fantasy Battle / WH40K, wielu się nad tym pałuje ale mi to śmierdzi trochę nerdowskim gównem i komercyjnym, zachodnim żuleniem piniendzy na nowe figurki za pinćet bagsów.
Gdzie jest prawda? To naprawdę taki fun że można maniaczyć?
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
Będąc nastolatkiem napieprzałem z kumplami w karciankę DOOM TROOPER. Dla nas to był kult kurwa totalny ! Oj się grało . . .

Całe uniwersum Mutant Chronicles było klimatyczne.

Całe uniwersum Mutant Chronicles było klimatyczne.
- Plastek
- Kontakt:
Też grałem. Chociaż dla mnie "Kult" to był kult.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Wolę kakaową dziurę!!
- Gore_Obsessed
Też grałem i żałuję. Tak samo z Magic: The Gathering. Żałuję i odradzam. Wór bez dna. Mogłem sobie wiele fajnych płyt i kaset kupić o wiele lat wcześniej, zamiast gromadzić to badziewie w połowie lat 90. Magic jest świetny na komputerze (grałem na PC i PS3), bo nie trzeba wydawać tysięcy złotych na karty.
Bardzo mile wspominam planszówkę Battletech, chociaż z moim kumplem z podstawówki (pozdrawiam Cię, Łukaszu!) chyba ani razu nie wygrałem.
Grą wszech czasów pozostanie dla mnie Magia i Miecz. Grałem setki razy. Kiedyś chciałem podrukować sobie dodatki i postacie wykonane przez fanów (miałem tego kilka gigabajtów na dysku ściągnięte z jakiejś strony), ale machnąłem ręką.
Bardzo mile wspominam planszówkę Battletech, chociaż z moim kumplem z podstawówki (pozdrawiam Cię, Łukaszu!) chyba ani razu nie wygrałem.
Grą wszech czasów pozostanie dla mnie Magia i Miecz. Grałem setki razy. Kiedyś chciałem podrukować sobie dodatki i postacie wykonane przez fanów (miałem tego kilka gigabajtów na dysku ściągnięte z jakiejś strony), ale machnąłem ręką.
Only SŁUCHANIE płyt is real!
- jaro216
- rozkręca się
Ma się rozumieć hehe. Sesje rozpoczynające się od rana a kończące się dopiero wieczorem z niechętnymi przerwami na obiad, bo mama już wołała od 15 minut hehe. Zakładanie koalicji, szantaże w stylu "jeśli zgarniesz mi konia i wóz to rzucę na Ciebie unieruchomienie". Wyrzucanie kart typu Legionista, ponieważ dzięki niemu wygrywało się każdą walkę i psuło klimat gry. Nekromancer, Troll, Upiór, Czarnoksiężnik moje ulubione postacie :D. Tylko "W kosmicznej otchłani" pasowało tam jak pięść do nosa.Gore_Obsessed pisze:
Grą wszech czasów pozostanie dla mnie Magia i Miecz. Grałem setki razy
- Gore_Obsessed
Mój ulubiony to chyba Wędrujący Pustelnik.
Zawsze lubiłem "W kosmicznej otchłani".
Zawsze lubiłem "W kosmicznej otchłani".
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Magia i Miecz kult nad kulty! Grałem z kuzynem całymi weekend'ami. :D Nieco później wyszła również, oparta na MiM, polska podróba z własnymi grafikami, ale też z niektórymi bezczelnie zerżniętymi postaciami z MiM (w tym ulubieniec wszystkich Jasnowidz):jaro216 pisze:Ma się rozumieć hehe. Sesje rozpoczynające się od rana a kończące się dopiero wieczorem z niechętnymi przerwami na obiad, bo mama już wołała od 15 minut hehe. Zakładanie koalicji, szantaże w stylu "jeśli zgarniesz mi konia i wóz to rzucę na Ciebie unieruchomienie". Wyrzucanie kart typu Legionista, ponieważ dzięki niemu wygrywało się każdą walkę i psuło klimat gry. Nekromancer, Troll, Upiór, Czarnoksiężnik moje ulubione postacie :D. Tylko "W kosmicznej otchłani" pasowało tam jak pięść do nosa.Gore_Obsessed pisze:
Grą wszech czasów pozostanie dla mnie Magia i Miecz. Grałem setki razy

Wtedy nie było jeszcze na naszym rynku protoplasty MiM (MiM była chyba nawet licencją), jakim jest Talisman, który to doczekał się swojej wersji digital:

Kupiłem nawet z sentymentu, bo na planszówki nie ma już czasu, a z gier tylko STAR WARS Battlefront i Diablo 3 zainstalowane. :)
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
- uglak
przeciez to Magia i Miecz to praktycznie to samo co TalismanPlagueis pisze:Wtedy nie było jeszcze na naszym rynku protoplasty MiM (MiM była chyba nawet licencją), jakim jest Talisman, który to doczekał się swojej wersji digital:
fajnie to wyglada:

Guilty of being right
- maciek z klanu
uglak pisze:przeciez to Magia i Miecz to praktycznie to samo co TalismanPlagueis pisze:Wtedy nie było jeszcze na naszym rynku protoplasty MiM (MiM była chyba nawet licencją), jakim jest Talisman, który to doczekał się swojej wersji digital:
fajnie to wyglada:
to jeszcze nie calosc bo sa dodatkowe nakladki na srodek planszy (na finałową wieże) conajmniej kilka rodzajow :)
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
No to przecież napisałem, że MiM była chyba na licencji. :)uglak pisze: przeciez to Magia i Miecz to praktycznie to samo co Talisman
- jaro216
- rozkręca się
Piękne zdjęcie :) Jak tylko zaczął wychodzić teraz Talisman bez problemu, lekką ręką wydałbym pieniądze i cieszył jak małe dziecko. Niestety okazało się, że wszyscy dorośli i nie ma z kim grać.
- Gore_Obsessed
Magiczny Miecz miałem nawet w rękach, gdzieś w '92-'93 roku w warszawskim Pedecie na Woli zanim jeszcze ze świetnego domu handlowego zamienił się w kolejne gniazdo korporacyjnych szczurków. Nie podobała mi się jednak oprawa graficzna. Poza tym po co mi była podróbka?
Dzięki Magii i Miecz wszedłem w świat erpegów i karcianek. 4 numer czasopisma o tym samym tytule i okładce jak podstawka planszówki z pierwszej połowy '93 roku i wsiąkłem na parę lat na całego.
Z gierek komputerowych też tylko Diablo 3 + dodatek (PS3), do tego Magic The Gathering, Gran Turismo 5 Special Edition i coś tam jeszcze, ale od kiedy syn się urodził (2,5 roku temu) praktycznie nie gram. Czasu wolnego jak na lekarstwo a Heavy Metal zawsze na pierwszym miejscu.
Dzięki Magii i Miecz wszedłem w świat erpegów i karcianek. 4 numer czasopisma o tym samym tytule i okładce jak podstawka planszówki z pierwszej połowy '93 roku i wsiąkłem na parę lat na całego.
Z gierek komputerowych też tylko Diablo 3 + dodatek (PS3), do tego Magic The Gathering, Gran Turismo 5 Special Edition i coś tam jeszcze, ale od kiedy syn się urodził (2,5 roku temu) praktycznie nie gram. Czasu wolnego jak na lekarstwo a Heavy Metal zawsze na pierwszym miejscu.
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Wiesz, wtedy nie było praktycznie nic, więc brało się to, co było. Oprawa była słaba, ale była masa innych, nowych postaci, kart przygód itd., więc dla maniaka MiM - jakim byłem - było to coś wielkiego. Oczywiście, oprócz podstawki, wszystkie dodatki - głównie zerżnięte z MiM. ;)Gore_Obsessed pisze:Magiczny Miecz miałem nawet w rękach, gdzieś w '92-'93 roku w warszawskim Pedecie na Woli zanim jeszcze ze świetnego domu handlowego zamienił się w kolejne gniazdo korporacyjnych szczurków. Nie podobała mi się jednak oprawa graficzna. Poza tym po co mi była podróbka?
- Gore_Obsessed
Spoko. :) W sumie chętnie bym to kiedyś sprawdził.
Jak graliście w MiMa to postacie losowaliście czy z uporem maniaka trzymaliście się jednej, ewentualnie kilku ulubionych?
Jak graliście w MiMa to postacie losowaliście czy z uporem maniaka trzymaliście się jednej, ewentualnie kilku ulubionych?
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Zawsze rozdanie po 5 kart. Z czasem odkładaliśmy Jasnowidza na bok, przegięty był. :D Chociaż Czarownica, ze swoją zdolnością odbierania Przyjaciół, była dla niego mocnym, a raczej irytującym, przeciwnikiem. ;) Bardzo lubiłem grać Czarnoksiężnikiem i Wróżką (o ile nie było po drugiej stronie Jasnowidza oczywiście).Gore_Obsessed pisze:Spoko. :) W sumie chętnie bym to kiedyś sprawdził.
- Gore_Obsessed
Ja zawsze losowałem z całej talii. W ostatnich latach grywałem tylko z małżonką, a ta się uczepiła jak głupia Wampira. ;) Nudne to aż było.
Miałeś te postacie dołączone do 4 nr czasopisma "Magia i Miecz"? Tam była wkładka z dodatkowymi kartami przygód itd. oraz czterech nowych bohaterów, którymi można było zostać tylko w trakcie rozgrywki trafiając na przykład na odpowiednie karty zdarzeń albo rzucając czar. Herold, Mistyk, Templariusz i Rycerz Chaosu - nieźli masakratorzy, zwłaszcza dwaj ostatni.
Udało mi się znaleźć tylko Mistyka w wersji angielskiej:

A to niszczy psychikę:

;)
Miałeś te postacie dołączone do 4 nr czasopisma "Magia i Miecz"? Tam była wkładka z dodatkowymi kartami przygód itd. oraz czterech nowych bohaterów, którymi można było zostać tylko w trakcie rozgrywki trafiając na przykład na odpowiednie karty zdarzeń albo rzucając czar. Herold, Mistyk, Templariusz i Rycerz Chaosu - nieźli masakratorzy, zwłaszcza dwaj ostatni.
Udało mi się znaleźć tylko Mistyka w wersji angielskiej:

A to niszczy psychikę:

;)
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Lol, dobre! :D
Nie, nie miałem dodatkowych postaci z gazety. Nie miałem też jednego dodatku, coś ze smokami tam było.
Nie, nie miałem dodatkowych postaci z gazety. Nie miałem też jednego dodatku, coś ze smokami tam było.
- uglak
Smoki tez dopiero jakos pod koniec grania mialem (wymienilem sie z kuzynem za cos tam innego). jesli mnie pamiec nie myli to przywalili cene podobna jak za pozostale dodatki (ktore mialy plansze i wiecej kart), wiec sporo osob na poczatku olalo, a potem sie okazalo, ze naklad byl mniejszy i juz nie ma ;-)
Guilty of being right
- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
No właśnie, tak też było i ze mną. Zobaczyłem, że dodatek przynosi tylko czterech nowych Poszukiwaczy i trochę Kart Przygody, więc kupiłem Miasto, a potem sobie plułem w brodę, bo Miasto było wszędzie, a Smoki zniknęły.
Bardzo fajna stronka z opisem gry i dodatków - można zobaczyć Poszukiwaczy ze Smoków (dupy nie urywają), jak i tych, o których pisał wyżej Gore:
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... ecz-sfera&
Przy okazji, przypomniała mi się inna postać, którą bardzo chętnie grałem: Nekromanta. :)
BTW
Niebawem Nekromanta wraca do Diablo - czekam, bo to była moja ulubiona postać w drugiej odsłonie kultowej gry Blizzarda. :)
Bardzo fajna stronka z opisem gry i dodatków - można zobaczyć Poszukiwaczy ze Smoków (dupy nie urywają), jak i tych, o których pisał wyżej Gore:
http://portal.strategie.net.pl/index.ph ... ecz-sfera&
Przy okazji, przypomniała mi się inna postać, którą bardzo chętnie grałem: Nekromanta. :)
BTW
Niebawem Nekromanta wraca do Diablo - czekam, bo to była moja ulubiona postać w drugiej odsłonie kultowej gry Blizzarda. :)