ALTARAGE !

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

Re: ALTARAGE !

29-01-2017, 15:30

Altarage jest dobre. Tylko tyle i aż tyle. Nic więcej. Osobiście, mi na półce potrzebna by nie była.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

29-01-2017, 16:53

byłoby ok, jakby każdego kolejnego roku pojawiało się więcej dobrych, albo tylko średnich płyt, jak ta o której mowa

uprzedzając zdanie, które tutaj padło kiedyś "milion much nie może się mylić" i zaraz może znów paść, ja mam taką oto obserwację:

1. może się podobać, może się nie podobać. może być uznana za czołówkę zeszłego roku, albo i nie. kwestia indywidualna. po dyskusji na MMF widać, że płyta "zaistniała" w zeszłym roku. zresztą nie tylko w Polsce. i nie jako jakiś (ewentualny) lokalny hajp (zresztą trudno mówić o hajpie w przypadku zespoły który wydał jedną epkę i jedną płytę).

2. jak się spojrzy na takie NWN Forum, to można odnieść wrażenie, że zarówno CdG, Recluse, DSO czy Altarage stoją w jednym szeregu. dużo opinii. różnych. w większości na TAK. topic'i rozwinięte poza standardowe wpisy.

3. jak się spojrzy na MetalArchives = 5 recenzji. na płytę wydaną rok temu to dużo. to też sugeruje, że ludzie ją dostrzegli.

a co do takich tam uszczypliwości, że kaptury, ładne sesje, tajemniczość. nie znalazłem informacji, ale domniemam, że za tym stoją jacyś starzy wyżeracze. może i skumali, że to teraz trendi. mi się to specjalnie nachalne nie wydaje. tak jak było na początku rozkminiania tego zespołu - wymyślili się kompletnie. okładka, imidż. pewnie za kilka lat będą mieć problem, jak się stanie to niemodne i coraz bardziej śmieszne. pośrednio Nihil to uchwycił ws. Morowe. pułapka z której niełatwo wyjść. w szczególności, kiedy zahacza się o śmieszność z przebierankami (choć takie Kiss nie odpuszcza, da się?).

brzmienie wypolerowane? teraz przy nowym Immolation będzie brzmienie wypolerowane. takie co niszczy całą moc takiego grania. płyta Altarage jest kurewsko dobrze wyprodukowana i kwestia oceny, czy powinna brzmieć jak Qurixkuor (chyba specjalnie spierdolili produkcję, żeby była megakrypta a nie krypta) , czy jak Altarage. dla mnie zupełnie niezrozumiała uwaga. jedyną uwagą może być to, że tylko brzmienie przykuwa uwagę. tutaj mam dylemat.

jaka nowa płyta będzie nie mam pojęcia. może być o tyle słabo, że zaczęli z wysokiej poziomu. taki np. Teitanblood 13 lat śrubował poziom. a tu w 2 lata. tak się pocieszam, że kapele ze stajni IBH wydają coraz lepsze, a nie coraz gorsze płyty.

wtórność. jakby zespół zagrał coś np. nieodtwórczego to bym się za to nie zabrał. ja tak akurat mam. przynajmniej w DM. choć np. w takim ostatnim Vektor, intryguje mnie to, że powrzucali tak dużo do swojej muzyki. w DM szukam czegoś innego.

mi się mocno "wykrystalizowały" w ostatnim roku ścieżki muzyczne. Altarage to granie do którego wrócę, ale pewnie za kilka lat. sprzedać nie sprzedam. co nie zmienia postaci, że uważam, że to jedna z ważniejszych (dla mnie) płyt zeszłego roku.

tyle w temacie Altarage.

ps. jestem ciekaw rozwoju waszego stosunku (mało zgrabnie to ująłem) do Recluse. piszę bez złośliwości. muzyki R. jako takiej nie ogarniam więc raczej nie będę śledził.
pr0metheus

29-01-2017, 20:11

no postarales sie z tym postem, daje okejke:)
czyms mnie ten altarage ujal, mimo ze ich "kolegow z branzy" od tego uduchowionego dm nie trawie i nudzi mnie ta muzyka okropnie.
nie rozumiem tez zarzutow o wygladzone brzmienie, jest selektywnie,ale plastiku nie stwierdzono.
jest za to duzo jakiegos niepokoju, ktory mnie kupil od pierwszego odsluchu.
a co do recluse to nic sie juz nie zmieni z mojej strony, czolowka zeszlego roku. dobrze ze pan vlad nie zawiesil dzialalnosci.
mistrzsardu
zahartowany metalizator

29-01-2017, 20:23

Ascetic pisze:. płyta Altarage jest kurewsko dobrze wyprodukowana
Sama prawda!
Celem życia nie jest przeżycie.
Awatar użytkownika
Ascetic

29-01-2017, 20:25

pr0metheus pisze:no postarales sie z tym postem, daje okejke:)
czyms mnie ten altarage ujal, mimo ze ich "kolegow z branzy" od tego uduchowionego dm nie trawie i nudzi mnie ta muzyka okropnie.
nie rozumiem tez zarzutow o wygladzone brzmienie, jest selektywnie,ale plastiku nie stwierdzono.
jest za to duzo jakiegos niepokoju, ktory mnie kupil od pierwszego odsluchu.
a co do recluse to nic sie juz nie zmieni z mojej strony, czolowka zeszlego roku. dobrze ze pan vlad nie zawiesil dzialalnosci.
na sraniu/ w kościele/ obierając ziemniaki myślałem nad Altarage ;-) taki efekt ...

a tak poważnie to właśnie nie jest "ten uduchowiony DM" i to podwójnie mnie zaskakuje, że mnie ten materiał zatrzymał przy sobie.

produkcja, intensywność, może to, że na epkę nie zwróciłem uwagi i jak się pojawił ten materiał, to był efekt "niu". nieważne. nie będę bronił na siłę. dla mnie NIHL powyżej wielu innych płyt z 2016 roku. ale są też takie, które bardziej cenię.
Awatar użytkownika
Sybir

29-01-2017, 20:34

Ascetic pisze:a tak poważnie to właśnie nie jest "ten uduchowiony DM"
Otóż to. Co to za pomysły z tym duchem w muzyce Altarage?
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Ascetic

29-01-2017, 20:36

Sybir pisze:
Ascetic pisze:a tak poważnie to właśnie nie jest "ten uduchowiony DM"
Otóż to. Co to za pomysły z tym duchem w muzyce Altarage?
proszę czytać ze zrozumieniem. no właśnie nie jest to "uduchowiony DM".
Awatar użytkownika
Sybir

29-01-2017, 20:47

Ascetic, to może Ty naucz się czytać ze zrozumieniem, co? Najwyższa pora :)
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
pr0metheus

29-01-2017, 20:51

no moze racja ze NIE jest, i dlatego u mnie zalapalo:)
natkanlem sie pare razy na wymienianie ich jednym tchem z jakimis irkallian oracle itp i uleglem sugestii.
Awatar użytkownika
Sybir

29-01-2017, 21:03

Może dlatego, że repertuar środków w obu przypadkach jest w pewnej części zbieżny, choć ich zastosowanie daje odmienny efekt finalny: tutaj więcej jest gruzu i napierdolu, a w przypadku IO - transowości.
Awatar użytkownika
Sybir

13-02-2017, 11:32

Altarage podpisało cyrograf z Season of Mist. Drugi album podobno jeszcze w tym roku.
tomaszm

13-02-2017, 12:11

GLORIA IN EXCELSIS DEO!

[youtube][/youtube]
Czas zintensyfikowanej pracy do 8.05. Poza zasięgiem. Only hard work is real.
Awatar użytkownika
Gumiak
weteran forumowych bitew

19-07-2017, 16:55

Nowy wyziew

[youtube][/youtube]

Albume 13 piździernika
Awatar użytkownika
Sybir

19-07-2017, 16:57

Nowe wideo.

http://www.terrorizer.com/news/altarage ... rheaderon/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pacjent

19-07-2017, 17:19

Szykuje się niezła rozpierducha. Dobrze, bo w tym roku takiego grania jak na lekarstwo.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Gumiak
weteran forumowych bitew

19-07-2017, 17:25

A mnie jakoś ten kawałek wynudził, nic tu się nie dzieje i końcówka mi się z jakimś djentem srentem kojarzy.
Awatar użytkownika
Ascetic

19-07-2017, 17:40

coś się tu zjebało. delikatnie mówiąc.
Awatar użytkownika
Sybir

23-07-2017, 12:10

Jest i okładka. Nie chce mi się tego sprawdzać, ale wygląda, że to ten sam koleś (czyli bodajże Bielak Zbigniew, afair), który stworzył obrazek na front pełniaka ZOM.Obrazek
tomaszm

30-07-2017, 13:49

Podoba mi sie ten kawałek. Co prawda nie ma takiego nieokiełznanego rozpierdolu prosto z przepony Cthulu jak na debiucie ale i tak jest nieźle. Czekam mocno.
Czas zintensyfikowanej pracy do 8.05. Poza zasięgiem. Only hard work is real.
Awatar użytkownika
Gumiak
weteran forumowych bitew

17-08-2017, 11:04

Nastepny dzingiel

[youtube][/youtube]
ODPOWIEDZ