Czym się różni wróbel od zwłaszczy ? - pytania o I wydania
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: Czym się różni wróbel od zwłaszczy ? - pytania o I wydan
na aukcji zakonnice faktyczni sa bardziej blade, dzieki za podpowiedz. i dopiero teraz zauwazylem - grafika boota z discogs pokrywa cala powierzchnie dysku, na aukcji pierscien jest transparentny
- pogodancer
- weteran forumowych bitew
też to teraz zauważyłem, wygląda że na allegro masz oryginałabstract pisze:i dopiero teraz zauwazylem - grafika boota z discogs pokrywa cala powierzchnie dysku, na aukcji pierscien jest transparentny
-
- starszy świeżak
Na Discogs na stronie oryginału jest zdjęcie dysku (obecnie zablokowane, ale dodane przez pierwotnego dodawacza), i też ma przezroczysty pierścień. Czy to to samo, trudno powiedzieć.
-

Mój grand leveler ma taki matrix mam oryginał ?
Dziwne mam Transcend the rubicon
otoczka dysku nie jest srebrna

-

Więcej zdjęc Grand Leveller
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Śpij spokojnie, jest ok :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Cieszy mnie to :) dzięki za info
- Drone
Są dwie proste zasady:
- pierścień w piratach jest albo zadrukowany farbą albo wygląda podle,
- matrix starych wydań ma charakterystyczną, pixelową czcionkę (NIMBUS, MOSH itd.).
- pierścień w piratach jest albo zadrukowany farbą albo wygląda podle,
- matrix starych wydań ma charakterystyczną, pixelową czcionkę (NIMBUS, MOSH itd.).
- Gunman
Bez problemu mogą podrobić i pierścień i matrix, ciekawe dlaczego tego nie robią i zawsze zostawiają coś co świadczy o piracie.
-
zadrukowany farbą ? możesz wrzucić jakieś foto do edukacji ?
- Drone
Nie mogą, są ograniczenia technologiczne. Przynajmniej przy środkach, jakie mają na piratowanie.Gunman pisze:Bez problemu mogą podrobić i pierścień i matrix, ciekawe dlaczego tego nie robią i zawsze zostawiają coś co świadczy o piracie.
-
No właśnie mi się wydaje,że to nie jest takie proste.Jeszcze nie widziałem perfekcyjnego pirata.Gunman pisze:Bez problemu mogą podrobić i pierścień i matrix, ciekawe dlaczego tego nie robią i zawsze zostawiają coś co świadczy o piracie.
- Drone
Chodzi o coś takiego:PureHate pisze:zadrukowany farbą ? możesz wrzucić jakieś foto do edukacji ?

Środek powinien być czysty.
-

Tutaj pierwsze wydania z zamalowanym środkiem i w sumie sporo takich wydać jest.pierwszych.
- Drone
Tak, ale w takim wypadku pirat różni się dalej od oryginału. Najczęściej pokrycie nie jest jednolite, inne jest na płycie, inne na pierścieniu. Pooglądaj sobie wydania oryginałów i piratów z Nuclear Blast czy Noise z przełomu 80/90 na discogs, a zobaczysz różnicę.
Gorzej, że ostatnio piratują całkiem nowe wydania płyt, które wyszły w małych nakładach. Mam wrażenie, że niedługo pewne nowe płyty będą większymi rarytasami niż te wydane w latach 90. Tamte płyty miały nakłady po kilkanaście, klikadziesiąt, a nawet czasami kilkaset tysięcy. Dziś nakład 5000 sztuk to jest dużo. Z tego powodu np. za jedynkę DEAD CONGREGATION trzeba płacić dziś duże pieniądze, choć 10 lat temu kosztowała 5$, a dolar był po 2zł :)
Gorzej, że ostatnio piratują całkiem nowe wydania płyt, które wyszły w małych nakładach. Mam wrażenie, że niedługo pewne nowe płyty będą większymi rarytasami niż te wydane w latach 90. Tamte płyty miały nakłady po kilkanaście, klikadziesiąt, a nawet czasami kilkaset tysięcy. Dziś nakład 5000 sztuk to jest dużo. Z tego powodu np. za jedynkę DEAD CONGREGATION trzeba płacić dziś duże pieniądze, choć 10 lat temu kosztowała 5$, a dolar był po 2zł :)
-
Dlatego cieszę się,że to co chciałem mieć z death metalowych rarytasów z lat 80/90 już mam.Bo tak jak piszesz zaczynają piracić wszystko.Drone pisze:Tak, ale w takim wypadku pirat różni się dalej od oryginału. Najczęściej pokrycie nie jest jednolite, inne jest na płycie, inne na pierścieniu. Pooglądaj sobie wydania oryginałów i piratów z Nuclear Blast czy Noise z przełomu 80/90 na discogs, a zobaczysz różnicę.
- Najprzewielebniejszy
- zahartowany metalizator
Mogą :) , bez problemu, tylko to patałachy. Zarówno Ruscy, Ukraińcy czy Grecy.Drone pisze:Nie mogą, są ograniczenia technologiczne. Przynajmniej przy środkach, jakie mają na piratowanie.Gunman pisze:Bez problemu mogą podrobić i pierścień i matrix, ciekawe dlaczego tego nie robią i zawsze zostawiają coś co świadczy o piracie.
W Polsce koszt wytłoczenia 1000 sztuk cds z wkładką itp, kompletnego wydawnictwa to koszt 2-3 tysięcy. Dostarczasz do tłoczni płytę master i projekt graficzny poligrafii i nadruku na cd. Jesli chcesz własny matrix - informujesz o tym, robią wszystko. I tu najciekawsze, NIKT nie pyta o zaiksy, prawa autorskie, krusy i inne prawne bzdety. Oczywiście w umowie jest info, gdzie oświadczasz, że masz prawa autorskie do wydawanego materiału. Ale co z tego :)
Tłoczni cedeków w Polsce jest kilka, niejedna robi dla dużych z zachodu - np Nuclear Blast - tłoczy i drukuje u nas. W tych większych typu takt czy technicolor jest szansa, że gdybyś przyniósł do tłoczenia Leprosy to ktos by się skapnął, ale nie sądzę, żeby był problem z np replikowaniem jedynki Dead Congregation czy Necrophobic "No more life".
A na Ukrainie jak dodasz 100 $ panu, który siedzi w nadzorze tłoczenia, to zrobią Ci toczka w toczkę jak oryginał. Gwarantuje.
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
- Drone
Jasne, że się da, tylko pytanie, za ile i jak długo trzeba się nachodzić za tym.
Mówiąc o ograniczeniach technologicznych miałem na myśli to, że jakoś dotąd nikt perfekcyjnie nie podrobił kształtów pierścienia w środku płyty ani nadruków na pierścieniu od strony z nagraniem. Jest jeszcze kwestia IFPI, które identyfikuje tłocznię. Nie wiem, czy tłocznia w normalnym kraju pozwoli sobie na tłoczenie płyt bez IFPI albo na podrabianie IFPI. A drukowanie ze swoim IFPI to prosta ścieżka do spraw sądowych.
Mówiąc o ograniczeniach technologicznych miałem na myśli to, że jakoś dotąd nikt perfekcyjnie nie podrobił kształtów pierścienia w środku płyty ani nadruków na pierścieniu od strony z nagraniem. Jest jeszcze kwestia IFPI, które identyfikuje tłocznię. Nie wiem, czy tłocznia w normalnym kraju pozwoli sobie na tłoczenie płyt bez IFPI albo na podrabianie IFPI. A drukowanie ze swoim IFPI to prosta ścieżka do spraw sądowych.
-
Co to za wydanie ?

Matrix
MASTERED BY NIMBUS 88561-8146-2 (V)

Matrix
MASTERED BY NIMBUS 88561-8146-2 (V)
-
Według mnie jest to reedycja,ale nie mam pewności.