Alien - najlepsza seria wszech czasów?

Wszystkie chwyty dozwolone - od "Begotten" po "Wejście smoka".

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Alien

Alien
62
57%
Alien 2
35
32%
Alien 3
8
7%
Alien 4
3
3%

Liczba głosów: 108
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

Re: Alien - najlepsza seria wszech czasów?

23-01-2017, 18:09

Poważnie stawiasz Terminatora I nad ?. II to jeden z najwspanialszych filmów kina akcji sc-fi a to za sprawą w moim odczuciu tego złego skurwysyna który na pozór wydaje się nieśmiertelny. Chociaż niewątpliwe I również jest wspaniała.
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

23-01-2017, 18:20

Po kilkunastu latach życia w przekonaniu, że 2 lepsza uzmysłowilem sobie, że to jednak obskurny ponury klimat jedynki trafia do mnie o wiele mocniej. Ale nie tylko o to chodzi. A o co jeszcze? Nie interesujcie sie bo kociej mordy dostaniecie :-)
Ostatnio zmieniony 23-01-2017, 18:21 przez yossarian84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybir

23-01-2017, 18:20

tomaszm pisze:Poważnie stawiasz Terminatora I nad II?
Tomasz, przecież to oczywiste ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
tomaszm

23-01-2017, 18:35

Faktycznie klimat obu produkcji jest różny, I to zdecydowanie bardziej gęsta i duszna atmosfera. Z kolei II to popis możliwości ówczesnych specjalistów od efektów specjalnych ale bez epatowania tanim przesadyzmem z tempem akcji momentami bez wytchnienia. W sumie ciężka sprawa.
Bambi
rasowy masterfulowicz

23-01-2017, 19:17

terminator 1>>>terminator 2
alien 2>alien 1

i proszę się nie sprzeczać, to proste rzeczy są
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
hcpig

23-01-2017, 19:20

Równia pochyła i Xenomorph przez rozjechanie w massmediach już nie jest straszny, btw ciekawe jak te filmy z serii Aliens vs Predator (nawet nie wiem ile ich jest).
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

23-01-2017, 19:25

hcpig pisze:Równia pochyła i Xenomorph przez rozjechanie w massmediach już nie jest straszny, btw ciekawe jak te filmy z serii Aliens vs Predator (nawet nie wiem ile ich jest).
AvP 1 ma taki lekko Lovecraftowski klimat, ale koniec końców jest denny
AvP 2 jest dośc mroczny i nie taki bardzo zły w sumie

ale nie sugerujmy się, bo oglądałem te filmy kilka razy i za każdym razem byłem w innym stanie, przez co różnie je odbierałem
Bambi
rasowy masterfulowicz

23-01-2017, 19:54

Avp trochę chujnia ale ogląda się miło
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

23-01-2017, 20:19

tomaszm pisze:Faktycznie klimat obu produkcji jest różny, I to zdecydowanie bardziej gęsta i duszna atmosfera. Z kolei II to popis możliwości ówczesnych specjalistów od efektów specjalnych ale bez epatowania tanim przesadyzmem z tempem akcji momentami bez wytchnienia. W sumie ciężka sprawa.
parę lat temu udało mi się I i II zobaczyć w kinie, konkretne doświadczenie. Przy jedynce rozjebało mnie na kawałki, zwłaszcza jak powoli docierało do mnie co mógł czuc ktoś kto widział to w czasie premiery w 1979, przy dwójcie - rozjebał mnie dźwięk. Przy scenie zrzutu z Sulaco ( "We're on an express elevator to hell - going down!") dosłownie zgniotło mi płuca, jeden wielki GRZMOT, adrenalina oczami mi się wylewała i tak do końca. Seans trójeczki w latach premiery, to też było doświadczenie, zwłaszcza że poszedłem sam a na sali oprócz mnie były tylko dwie osoby, zimna sala i od pierwszej sceny zero nadziei na happy end. Miazga.
Nostromo
w mackach Zła

23-01-2017, 20:25

Bambi pisze:Avp trochę chujnia ale ogląda się miło
Jaka by chujnia nie była, jeżeli jest tam Xenomorph i w dodatku w towarzystwie Predatora - wchodzę w to.
tomaszm

23-01-2017, 20:31

booshee pisze:
tomaszm pisze:Faktycznie klimat obu produkcji jest różny, I to zdecydowanie bardziej gęsta i duszna atmosfera. Z kolei II to popis możliwości ówczesnych specjalistów od efektów specjalnych ale bez epatowania tanim przesadyzmem z tempem akcji momentami bez wytchnienia. W sumie ciężka sprawa.
parę lat temu udało mi się I i II zobaczyć w kinie, konkretne doświadczenie. Przy jedynce rozjebało mnie na kawałki, zwłaszcza jak powoli docierało do mnie co mógł czuc ktoś kto widział to w czasie premiery w 1979, przy dwójcie - rozjebał mnie dźwięk. Przy scenie zrzutu z Sulaco ( "We're on an express elevator to hell - going down!") dosłownie zgniotło mi płuca, jeden wielki GRZMOT, adrenalina oczami mi się wylewała i tak do końca. Seans trójeczki w latach premiery, to też było doświadczenie, zwłaszcza że poszedłem sam a na sali oprócz mnie były tylko dwie osoby, zimna sala i od pierwszej sceny zero nadziei na happy end. Miazga.
Moja wypowiedź dotyczyla Terminatora bo trochę zboczylismy z tematu:) zrobilo sie małe zamieszanko
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

23-01-2017, 20:32

Z chwilą zawahania, ale jednak głos na jedynkę. Dwójka i trójka też dobre, ale klimat jedynki jest nie do pobicia. Czwórka jedynie poprawna. Przy okazji: ja też wolę Terminatora I niż II, zawsze miałem lekki problem z dwójką i tym kultem, którym obrosła. Jest to oczywiście bardzo dobry film, ale to już nie to samo.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

23-01-2017, 20:43

tomaszm pisze:
booshee pisze:
Moja wypowiedź dotyczyla Terminatora bo trochę zboczylismy z tematu:) zrobilo sie małe zamieszanko
pasuje jak ulał do Aliensów;)
Awatar użytkownika
uglak

23-01-2017, 21:03

w sumie maraton aliensow w kinie nie bylby zlym pomyslem - musze sie zainteresowac w okolicach premiery nowej czesci, bo na pewno ktores kino na to wpadnie
Guilty of being right
Bambi
rasowy masterfulowicz

23-01-2017, 22:35

uglak pisze:w sumie maraton aliensow w kinie nie bylby zlym pomyslem - musze sie zainteresowac w okolicach premiery nowej czesci, bo na pewno ktores kino na to wpadnie
Myślę że będzie z tym jednak ciężko.
HAILSA!!!!!
Awatar użytkownika
uglak

24-01-2017, 00:11

przy okazji prometeusza bylo (chociaz brakuje trzeciej czesci)

Obrazek
Guilty of being right
Bambi
rasowy masterfulowicz

24-01-2017, 00:31

No toć właśnie o 3 się rozchodzi najbardziej. Proszę nie przywolywac nazwy prometeusz w tym temacie, bo głupio wygląda.
HAILSA!!!!!
PureHate
weteran forumowych bitew

24-01-2017, 01:29

tomaszm pisze:Poważnie stawiasz Terminatora I nad ?. II to jeden z najwspanialszych filmów kina akcji sc-fi a to za sprawą w moim odczuciu tego złego skurwysyna który na pozór wydaje się nieśmiertelny. Chociaż niewątpliwe I również jest wspaniała.
Dwójka jest po stokroć lepsza od jedynki obiektywnie.
Awatar użytkownika
Sybir

24-01-2017, 01:37

Powyższe zdanie nie zawiera prawdy.
Jedynka to geniusz, dwójka to efektowny blockbuster - klasyczny, zawsze dobrze się ogląda (jeden z filmów, którego staram się nie przegapić, kiedy są emitowane w tv), ale to nie ten poziom. Kiedyś uważałem podobnie, że do Dzień sądu jest lepszy, ale zmienił mi się osąd serii kilka lat temu, i na razie się trzyma.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-01-2017, 03:44

1>3>2>4

T1 lepszy od T2 ?
Obrazek
ni kuta :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
ODPOWIEDZ