BÖLZER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Gall
- weteran forumowych bitew
Re: BÖLZER
A to teraz muzyka musi być w chuj przełomowa żeby coś znaczyć?
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
-
- mistrz forumowej ceremonii
Dokladnie, też nie rozumiem tego zarzutu. 99,9 % rzeczy które wychodzą na ryku muzycznym to powielanie utartych schematów ewentualnie łączenie różnej gatunkowo muzyki na wielu płaszczyznach. Rzeczy całkowicie innowacyjnych praktycznie nie ma.
Widzę, że trzymacie panowie napięcie. Bdb! Padło już kilka nazw, a co powiecie na coś z ekstraklasy, bo przecież Bathory ewidentnie do niej należy przypisać? Chociaż, cholera wie. W czasach w których DsO wymyślili i opatentowali dysonans w muzyce, a wzorcem awangardowego black metalu jest Furia, całkiem możliwe, że Bathory to nic nieznaczące żałosne popierdywanie, nagrywane w fatalnej jakości w zagraconym kiblu przez nietrzeźwego nastolatka.
- Gall
Nie zapominajmy o Fear Factory w Chorophyllia, ale ta klasa nie jest aż tak ekstra.
For there is no folly of the beasts of the earth which is not infinitely outdone by the madness of men.
- Godplayer
- w mackach Zła
No właśnie chodzi o to, że jest podobnie stylistycznie, pierwszy numer to właściwie autocytat, ale imo jest to jednak poziom niżej niż na Aura. Tam ( Aura ) wszystko się zgadzało - muzyka, klimat, brzmienie, Soma jedynie powiela pomysły poprzedniej EP , ale nie robi to już takiego piorunującego wrażenia. Może gdyby to lepiej brzmiało...kenediusze pisze:Jeślli się nie podoba, no to spoko, ale trochę nie czaję tego zarzutu, bo zupełnie nie słyszę żeby coś tam na Somie było bardzo inaczej niż wcześniej. Muzyka na Aura i Soma jest dośc podobna i stylistycznie i jeśli chodzi o poziom, Steppes to świetny numer a gdyby wymieszać tracklisty to by wyszedł dość jednorodny album (zresztą chyba lepszy niż Hero, ale nie jestem pewien jeszcze). Więc niezupełnie rozumiem.Godplayer pisze:dwa, że Somę przeskoczyli spokojnie, formuła wypracowana na demo i dopieszczona na Aura, na Soma już się nie sprawdziła. Materiał męczy, słabe brzmienie...
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Ależ skurwiale słodki torcik, nadziewany fałszującymi wokalizami niczym wygrzebanymi z dupy rodzynami, polany pretensjonalnym eklektyzmem niczym czekoladopodobną sraką. .
Kerosene keeps me warm.
- TheDude
^ To co byś chciał usłyszeć ?
Niedługo nowy AOSOTH. Może oni dadzą radę ? Czy też za słodko ?
Niedługo nowy AOSOTH. Może oni dadzą radę ? Czy też za słodko ?
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Choć raz - przeprosiny od wszystkich obwąchanych w temacie, czterdziestoletnich chłopów, którzy przespali taki np. ostatni album Sammath, ale od dwóch lat piorą na tę śmieszną wydmuszkę - i zmarnowali mi w końcu 50 minut z mojego wieczornego relaksu po ciężko przepracowanym dniu.
Kerosene keeps me warm.
- TheDude
^ Ja Sammath odsłuchałem i nie było wzwodu grzywki. Konkretny metal ale bez tego 'cóś'. Do BOLZER to nawet podejścia nie ma.
- Gunman
Potrzebuje Soma na CD, najlepiej nowa, w folii. Ktoś coś?
- Drone
Nie doceniłem ostatniego BOLZER. Czyste wokale doskonałe!
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Pewnie, świetnie się komponują z tym uduchowionym klimatem tej płyty. Nie jest to płyta do samochodu, nie jest do spuszczenia samowpierdolu i nadwyreżenia mięśni szyjnych ale już pod ciepłą kołdra z słuchawki na uszach w ramach wieczornej modlitwy jest diabli dobra.
- Self
- rasowy masterfulowicz
Ciekawe są, ale mam nieodparte wrażenie, że wokale z samej końcówki płyty (końcówka Chlorophylia i outro) brzmią tak, że mogłyby równie dobrze znaleźć w jakimś popowym gównie rodem z radia RMZet. Strasznie w złym guście jest ten fragment. Choć ogółem nie mam za wiele do zarzucenia wokalom. Dodają albumowi kolorytu z pewnością i tej "uduchowionej" atmosfery idealnie pasującej do trybalnego charakteru całości, jak wspomina pan mecenas.
Nie jestem oryginalny i też uważam, że jednak ich formuła bardziej sprawdza się przy krótszych formach, bo płyta jako całość mnie trochę męczy i wolę dwa razy puścić sobie Aurę niż raz Hero. Obrócę tę płytę jeszcze parę razy pewnie i zobaczę, czy coś się zmieni w tej kwestii, ale jaskółki zmian nie dostrzegam.
Nie jestem oryginalny i też uważam, że jednak ich formuła bardziej sprawdza się przy krótszych formach, bo płyta jako całość mnie trochę męczy i wolę dwa razy puścić sobie Aurę niż raz Hero. Obrócę tę płytę jeszcze parę razy pewnie i zobaczę, czy coś się zmieni w tej kwestii, ale jaskółki zmian nie dostrzegam.
-
Całkiem możliwe - casus Cobalt. Rozbudowane kompozycyjnie płyty mają to do siebie, że szybko popadają w zwyczajne znudzenie po odkryciu wszystkich smaczków. Powrót do nich wymaga już szczerych chęci. Disembowelement czy Tool to są pozycje które pomimo rozmachu dalej potrafią mnie zaskoczyć.
No właśnie co z Toolem? Będzie, nie będzie?
No właśnie co z Toolem? Będzie, nie będzie?
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
czyli co?
grono się powiększa?
no, tych, tych, no … co uważają, że jednak … jest dobrze, bardzo dobrze, elegancko* …
na ten przykład, tutaj: http://www.violence-online.pl/recenzje/ ... head-prod/" onclick="window.open(this.href);return false; Pan redaktor przechodzi publiczną "metamorfozę" (ze sceptyka do … ).
* niepotrzebne skreślić
grono się powiększa?
no, tych, tych, no … co uważają, że jednak … jest dobrze, bardzo dobrze, elegancko* …
na ten przykład, tutaj: http://www.violence-online.pl/recenzje/ ... head-prod/" onclick="window.open(this.href);return false; Pan redaktor przechodzi publiczną "metamorfozę" (ze sceptyka do … ).
* niepotrzebne skreślić
lys på slutten av lys
- Gall
http://allegro.pl/bolzer-soma-cd-i6718742237.html" onclick="window.open(this.href);return false;Gunman pisze:Potrzebuje Soma na CD, najlepiej nowa, w folii. Ktoś coś?
Wygląda na to, że rare się z tego chwilowo zrobił.
- Gunman
Między czasie już zdobyłem i mam :)
- Drone
Przecież cały czas leży w Invictus za 45 zł (łącznie z kosztami wysyłki do Polski).
- Gunman
Poczęstuj linkiem, bo nie widzę.
- Drone
https://invictusproductions666.bandcamp.com/album/soma" onclick="window.open(this.href);return false;