Totalnie mi ta płyta nie podeszła. Ojebałem chyba za 12 zł na allegro :)byrgh pisze:po pierwszym zdaniu miałem wyśmiać, ale doczytałem do końca drugie i się zniesmaczyłem. zero Kredek, mimo Kredek? no, thanks.hcpig pisze:
December Moon 'Source of Origin'
Obok Anal Wiatrak i The Meads of Asphodel najlepsza blackowa rzecz z Anglii. Personalnie projekt skoligacony z Kredkami ale muzycznie nie ma nic wspólnego. Bardzo oryginalny krążek, niepodrabialny styl oparty na specyficznej melodyce, są też oszczędne parapety ale dalekie od banału i do tego strasznie frapujące... No i TEN unikalny klimat, bardzo ciężko jest mi ten będ do czegokolwiek porównać, mam sentyment kurewski bo to pierwszy album z BM jaki poznałem ale stuff broni się sam.
płytę "znam", bo słuchałem przed laty i postawiłbym to obok Forest of Silence (tak to się zwało?) i reszty niemieckiego synth-bullshitu ;)
Jednostrzałowcy
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- gelO
- rasowy masterfulowicz
Re: Jednostrzałowcy
- gelO
- rasowy masterfulowicz
Harlequin pisze:Słucham sobie tego francuskiego Disgust i bardzo spoko płyta.
No jest bardzo ok. Mam to gdzies na cd.
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
A ja dopiero poznałem.gelO pisze:Harlequin pisze:Słucham sobie tego francuskiego Disgust i bardzo spoko płyta.
No jest bardzo ok. Mam to gdzies na cd.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Co jest wystarczającym dowodem na to, że warto takie tematy zakładać.
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Nasum, dobry strzał z tą PYAEMIĄ. Z trzewi mi to wyjąłeś :) Na tę okoliczność przypomniałem sobie o ich ziomalach z BLASTCORPS:

Death metal, ale mniej brutalny, za to bardziej osadzony w holenderskim graniu.

Death metal, ale mniej brutalny, za to bardziej osadzony w holenderskim graniu.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Henbane
- starszy świeżak
W ramach sentymentalnych podróży muzycznych warto odkurzyć szwedzkiego melodyjno-blackowego jednostrzałowca Vinterland "Welcome My Last Chapter" (1996). Ten debiut skupia się głównie wokół tematyki poświęconej naturze, zimie i nocy, czyli typowo skandynawsko i ściółkowo. Albumowi chłopaków z centralnej Szwecji najbliżej do muzycznych dokonań ich rodaków: Dissection (The Somberlain, Storm of the Light's Bane) i wczesne Sacramentum przychodzą na myśl jako pierwsze, kolejne skojarzenie to Mörk Gryning. Zespół rozpadł się tuż po wydaniu "My Last Chapter", jednak po kilku latach panowie się aktywowali. W 2010 została wydana reedycja zawierająca cover Freezing Moon "Welcome My Last Chapter - 15 Year Old Blood" na CD, cztery lata później pojawiła się na LP. W 2011 roku zagrali koncert na Wave Gotik Treffen. Podobno trwają prace nad nowym materiałem, zobaczymy. Na razie ten sprzed 20 lat jest niewątpliwe wart częstych powrotów.

- Plagueis
- rasowy masterfulowicz
Miałem wspomnieć o Vinterland, ale Kolega powyżej mnie wyprzedził, więc zamiast nich (ale wciąż w zbliżonym klimacie):

Melodyjny BM z klawiszami na szwedzką modłę. Płyta długa, ale słucha się jej bardzo przyjemnie.

Melodyjny BM z klawiszami na szwedzką modłę. Płyta długa, ale słucha się jej bardzo przyjemnie.
"Argument stoi pierwszy, wykręt na szarym końcu."
- COFFIN
- mistrz forumowej ceremonii
Jeśli dobrze pamiętam to raczej nie ma szans na dwójkę. Ale typ dobry, tyle że i tak Dissection rules w tym temacie.Henbane pisze:W ramach sentymentalnych podróży muzycznych warto odkurzyć szwedzkiego melodyjno-blackowego jednostrzałowca Vinterland "Welcome My Last Chapter" (1996). Ten debiut skupia się głównie wokół tematyki poświęconej naturze, zimie i nocy, czyli typowo skandynawsko i ściółkowo. Albumowi chłopaków z centralnej Szwecji najbliżej do muzycznych dokonań ich rodaków: Dissection (The Somberlain, Storm of the Light's Bane) i wczesne Sacramentum przychodzą na myśl jako pierwsze, kolejne skojarzenie to Mörk Gryning. Zespół rozpadł się tuż po wydaniu "My Last Chapter", jednak po kilku latach panowie się aktywowali. W 2010 została wydana reedycja zawierająca cover Freezing Moon "Welcome My Last Chapter - 15 Year Old Blood" na CD, cztery lata później pojawiła się na LP. W 2011 roku zagrali koncert na Wave Gotik Treffen. Podobno trwają prace nad nowym materiałem, zobaczymy. Na razie ten sprzed 20 lat jest niewątpliwe wart częstych powrotów.
'Come the Blessed Madness'
- knaar
- rasowy masterfulowicz

122 Stab Wounds (Norwegia) - The Deity of Perversion (Head Not Found 1996)
Muzyka polana dużą ilością sosu ze szwedzkiego DM. W składzie muzycy udzielający się również w Gehenna, Forlorn, The Deviant.
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Amon (Szwajcaria) - Shemhamforash (Witchhunt 1995)
cała płyta: " onclick="window.open(this.href);return false;
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Teraz Polska i porządny Death Metal
Askalon - Armageddon (Moonbow Empire 1997 kaseta, 1999 cd)
próbka: " onclick="window.open(this.href);return false;
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Bluuurgh... (Holandia) - In My Embrace (Witchhunt Records 1992)
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Cogency - The Cogency Revenge (D&S Recording 1993)
Niemiecki thrash metal z polewą groove.
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Crimson Relic - Purgatory's Reign (Radiation Records 1996)
Wspaniały death z usa ---> cała płyta: " onclick="window.open(this.href);return false;
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Death Sea - Imagination World
Polska i techniczny death metal. Na perkusji Gerard Niemczyk - niegdyś Holy Death, Mordor, Schismatic, Symbolic Immortality
Kaseta z Barona 1995, płyta 2009
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Decrepit (USA) - Acrimonium (Dismal Records 1997) - death metal z polewką black metalu
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Desekrator (Norwegia) - Metal for Demons (Hammerheart Records 1998)
Old School Thrash nagrany z przymrużeniem oka przez śmietankę sceny black metal
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Eternal Tear - ...Inside (Apocalypse Productions 2002) - polski doom/death - dla mnie płyta wyjątkowa
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Eviction (USA) - The World Is Hours Away (1990) - zapomniany zespół grający Thrash
- knaar
- rasowy masterfulowicz

Excidium (Szwajcaria) - Innocent River (Adipocere Records 1996)
Eksperymentalny death/thrash