VADER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Lucek
- weteran forumowych bitew
Re: VADER
wcale nie takie zabawne, kwestia proporcji, infantylne mniej lub bardziej, albo w ogóle nie infantylneultravox pisze:Rozumiem, że może się nie podobać, ale zarzucanie okładce płyty (death) metalowej, że jest infantylna jest z mojego punktu widzenia zabawne.nicram pisze:Okładka tej Epki jest paskudna. Dziecinna i infantylna.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Lucek ma rację. Bywają rzeczy infantylne, ale nie wszystkie takie są. Nie każda specyficzna estetyka jest od razu infantylna. "Acts Of The Unspeakable" jest infantylne? "Unquestionable Presence" jest infantylne?
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Drone
Mogę podejrzewać, że chodzi mu o stylistykę, która jest przerysowana do ekstremum. Ale to nie świadczy o tym, że coś jest infantylne. Na tej samej zasadzie możemy powiedzieć, że sztuka turpistów była infantylna albo poezja Baudelaire'a, bo napisał wiersz o ścierwie.
- ultravox
- zahartowany metalizator
Weźmy wspomniane "Acts...". Zapytałbym raczej co jest w tej płycie dojrzałego? Może w skali tego zespołu czy nawet podgatunku jest to płyta na swój sposób dojrzała, ale generalnie mamy do czynienia z kupą hałasu, wokalistą drącym się jak ranny niedźwiedź i tekstami o rozrywaniu pochwy itp. Dojrzały to może być Leonard Cohen, ale Autopsy? Daj pan spokój. I dla jasności, wcale nie oznacza to, że muzyka Cohena musi być z definicji lepsza. Po prostu nigdy nie pomyślałbym o Autopsy w kontekście dojrzałości i byłbym bardzo zaskoczony, gdyby sami muzycy tego zespołu tak o swojej twórczości myśleli.Drone pisze: Co jest takiego niedojrzałego w tych płytach?
Tak, to też było na swój sposób infantylne.Drone pisze:Na tej samej zasadzie możemy powiedzieć, że sztuka turpistów była infantylna albo poezja Baudelaire'a, bo napisał wiersz o ścierwie.
- Lucek
myslisz w sposób bardzo stereotypowy Ultravoxie, tego rodzaju tok myślenia jest właściwy dla Justyny Pochanke albo Kamila Durczoka jak wolisz, jesteś jak Varg Vikernes który naśmiewa sie z metalowców bo nagle postanowił przebierać sie za aryjczyka.
- Drone
Mam wrażenie, że kolega ultravox stawia znak równości między akceptacją społeczną sztuki a jej dojrzałością. To są rozłączne kategorie i to, że tekst jest o rozrywaniu pochwy nie ma NIC do rzeczy. Mogą być dwa różne teksty o rozrywaniu pochwy i jeden będzie dojrzały, a drugi infantylny. Tak samo jak piosenka o miłości może być infantylna albo nie.
- ultravox
- zahartowany metalizator
Prawdę mówiąc mało mnie obchodzi punkt widzenia jakiegoś Durczoka czy innego Vickernesa. Mówię raczej o własnych odczuciach, choć faktem jest, że zdecydowana większość mieszkańców tej planety będzie pewnie odbierać te rzeczy jako niedojrzałe ;) Ciekawi mnie jednak w czym według Was przejawia się dojrzałość tekstów i muzyki Autopsy ;)
- hcpig
Dojrzałość jest na innym poziomie, rozumiana jako świadomość korzeni, bogactwo aranżacji, mnogość wpywów, świadomość brzmienia. Akurat, nawet jeżeli poreaktywne Autopsy w znacznej części mnie nudzi to nie można im zarzucać braków na tym polu.ultravox pisze:Ciekawi mnie jednak w czym według Was przejawia się dojrzałość tekstów i muzyki Autopsy ;)
Infantylna jest np. Batuszka, muzyka raczej dosyć pusta, cekiniarska, jadąca na otoczce, stosujące przestarzałe patenty i kicz w złym styl. Pretensjonalna, pozująca na SZTÓKIE.
Yare Yare Daze
-
Panowie pozwolą, że im przerwę i wyrażę swoje zdanie o tej okładce:
Otóż jest ona dość żałosna. Dziękuję.
-
Bardzo lubię rzeczy pretensjonalne ,infantylne i niedojrzałe. Wielu ludzi je lubi ale gdzieś tam z tyłu głowy uwiera ich ta dorosłość, włączają się mechanizmy obronne i potrzba zachowania status quo. Jeff Koons jest samo (nie)dojrzały jak Rembrandt. Nikt nie jest tak naprawdę dojrzały,wszyscy jesteśmy dzieciakami .

If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
- Drone
Ale to też nie tak. Świadome stosowanie elementów świata dziecięcego w dziele sztuki to nie infantylizm, tylko oznaka dojrzałości właśnie. Infantylizm mamy wtedy, gdy dzieło chce uchodzić za dojrzałe, a takie nie jest. Czyli gdy zamysł rozmija się z efektem końcowym.