PIERWSZY BLACKMETALOWY RIFF
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
PIERWSZY BLACKMETALOWY RIFF
Tak mnie naszło na niepoważną zabawę pseudoakademicką. Jak myślicie, który riff z zespołów przedblackmetalowych (i mam tu na myśli 2 falę, nie Venom, chyba że oni też coś takiego mają), brzmi właśnie tak, jak potem brzmiały typowe kapele z Norwegii i okolic?
Naszło mnie jakiś czas temu, gdy odświeżałem sobie Running Wild i poleciało "War in the Gutter" i pamięć była chyba zatarta, bo pomyślałem w pierwszym momencie, że to właśnie jakiś bm kawałek się wkręcił w płytkę przypadkiem. No, ale to dopiero 1987, więc pewnie coś było wcześniej.
Naszło mnie jakiś czas temu, gdy odświeżałem sobie Running Wild i poleciało "War in the Gutter" i pamięć była chyba zatarta, bo pomyślałem w pierwszym momencie, że to właśnie jakiś bm kawałek się wkręcił w płytkę przypadkiem. No, ale to dopiero 1987, więc pewnie coś było wcześniej.
Re: PIERWSZY BLACKMETALOWY RIFF
Nie obraź się, ale z kolegami betoniarzami próbujemy sobie rozrysować zagadnienie na worku po cemencie. Władziu ze studenciakiem prawie się pobili. Mógłbyś nieco rozjaśnić o który okres chodzi?Karkasonne pisze:Tak mnie naszło na niepoważną zabawę pseudoakademicką. Jak myślicie, który riff z zespołów przedblackmetalowych (i mam tu na myśli 2 falę, nie Venom, chyba że oni też coś takiego mają), brzmi właśnie tak, jak potem brzmiały typowe kapele z Norwegii i okolic?
Nawet się zaśmiałem :D
Mam na myśli takie klasyczne riffy kojarzone z Burzum, Mayhem, Darkthone itd. ale w kawałkach kapel je poprzedzających. I tak, wiem że w Darkthone są riffy Celtic Frost (w sumie to pewnie u nich się to poznajduje, ale słabo tak naprawdę znam CF).
Mam na myśli takie klasyczne riffy kojarzone z Burzum, Mayhem, Darkthone itd. ale w kawałkach kapel je poprzedzających. I tak, wiem że w Darkthone są riffy Celtic Frost (w sumie to pewnie u nich się to poznajduje, ale słabo tak naprawdę znam CF).
- Plastek
- zahartowany metalizator
- Kontakt:
Bez wątpienia Mgła. Mikołaj wykorzystując wehikuł czasu cofnął się w przeszłość, zasiał ziarno black metalu, a następnie zainspirował rzesze kapel, by powróciwszy w swoje czasy udawać odtwórstwo. Nazw konkretnych kapel nie podaje, bo wszyscy wiemy o jakie chodzi.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
- Lucek
- weteran forumowych bitew
ale głupi "temat" az poszedłem sie kurwa odlać
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
O ile pamiętam, doszukiwano się kiedyś takich patentów w twórczości zespołou Jacula, płytach rzekomo z lat 1969 i 1972, ale potem okazało się, że ich datowania to ściema.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Czemu nie, dobrze że siusiaczek ci jeszcze do czegoś służy:)Lucek pisze:ale głupi "temat" az poszedłem sie kurwa odlać
To byłby czad, ale wydaje mi się to równie prawdopodobne jak wpływ upadku ZSRR na rozwój black metalu w Norwegii.WaszJudasz pisze:O ile pamiętam, doszukiwano się kiedyś takich patentów w twórczości zespołou Jacula, płytach rzekomo z lat 1969 i 1972, ale potem okazało się, że ich datowania to ściema.
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
To sie dzieje naprawde?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Co, dygnął Ci?manieczki pisze:To sie dzieje naprawde?
- manieczki
Nawet jesli to nic z tym nie zrobie, bo naleze do Animalsow i szanuje prawa zwierzat ok
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Dobry temat, lubię taką archeologię.Karkasonne pisze:Nawet się zaśmiałem :D
Mam na myśli takie klasyczne riffy kojarzone z Burzum, Mayhem, Darkthrone itd. ale w kawałkach kapel je poprzedzających. I tak, wiem że w Darkthone są riffy Celtic Frost (w sumie to pewnie u nich się to poznajduje, ale słabo tak naprawdę znam CF).
Jeżeli nie chodzi o riffy bathorowe ani hellhammerowe tylko typową norweską melodyjkę to obczaj 'Engulfed in Unspeakable Horrors' Incubus, sam będ jest deathowy ale pewien riff w tym kawałku to czysty Immortal i to w 1987!
Yare Yare Daze
Boże, zajęło mi dłuższą chwilę, zanim zrozumiałem że chodzi o bicie konia...manieczki pisze:Nawet jesli to nic z tym nie zrobie, bo naleze do Animalsow i szanuje prawa zwierzat ok
Słucham tego Incubus, chodzi o riff zaczynający się ok. 0:55?
- manieczki
Nie bez kozery mawiaja, ze mam umysl kobiety ;)
- hcpig
Tak. Chyba że tylko ja to słyszę ale Immortal to natychmiastowe skojarzenie jakie miałem kiedy po raz pierwszy usłyszałem to demo z 10 czy 11 lat temu.Karkasonne pisze:
Słucham tego Incubus, chodzi o riff zaczynający się ok. 0:55?
Yare Yare Daze
- Mental
- weteran forumowych bitew
" onclick="window.open(this.href);return false;
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
And salute the leech that you are
- hcpig
Audycja to Kvlt ale ta piosenka to BULLSHIT, na co ma wyróść Kulfon skoro jest już stary, siwy i wyłysiały? Frapowało mnie to od dziecka.
Yare Yare Daze
-
- zaczyna szaleć
Blue cheer riff w polowie summertime blues 1968r.:)
I jeszcze In a gadda da vida Iron Butterfly. No weźcie bądźcie chociaż troszkę poważniejsi, bo na razie w temacie się same trolle bolcują i cieszą.markiz666 pisze:Blue cheer riff w polowie summertime blues 1968r.:)
Posłuchaj bez uprzedzeń tego, może coś usłyszysz.
-
- rozkręca się
Bathory - Under the Sign of the Black Mark