Motoryzacja ogółem

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

Re: Motoryzacja ogółem

10-01-2016, 17:05

tomaszm pisze:
Only_True_Believers pisze:
tomaszm pisze:
Nie mam wyjścia, polityka firmy której prezesuję i zarazem jestem właścicielem:) a 2 lata mijają bo w tej sekwencji zmieniamy samochody. Do tego będę ojcem. Z matką dziecka się obecnie nienawidzę ale muszę mieć większy gabaryt co by dzieciak komfort przewozu miał jak najlepszy:) Dlatego sportowe maserati muszę na bok odstawić:)
w zależnośći od stanu kasy brałbym jak bieda Infinity qx70, a jak bogactwo to porshe :D
A Panamerkę taką do 3 lat w chociaż 3 litowym silniku da się wyhaczyć w tym budżecie? Fajne autko i dzieciątko przy starym nie zginie bo gabarytowo spore:)
ostatnio czytałem na innym forum ,że właśnie za 250k można sie juz rozgladać za 2-3 letnim porsche, osobiście jeszcze nie sprawdzałem.
Co do automatu to raz słyszę pozytywną opinię raz negatywnę, wynika z tego ,że automat tak, ale tylko w najdroższych samochodach. Osobiście próbowałem na jazdach próbnych jak sie przymierzałem do Mazdy i mi sie nie podoba.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

10-01-2016, 17:07

pewnie ze mozna
http://otomoto.pl/oferta/porsche-paname ... 4211541888" onclick="window.open(this.href);return false;

bardzo udande auto, ale ja bym wolal jaguara:)
niech to miejsce niebawem zniknie
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii

10-01-2016, 17:13

Wizualnie te porsche jest piękne. Najważniejszy komfort jazdy- pójdę do salonu w Katowicach Porsche i pozrgywam bogacza który chce kupić nówkę i sprawdzę co to jest warte:) Nówki to tak z pewnie 400 tysi....
Awatar użytkownika
Drone

10-01-2016, 17:17

Only_True_Believers pisze: Osobiście próbowałem na jazdach próbnych jak sie przymierzałem do Mazdy i mi sie nie podoba.
Powtarzam: automat w chińszczyźnie to nieporozumienie, są do tyłu z technologią. Inaczej działa w BWM, Audi/VW czy nawet w Fordzie (bardzo dobry automat), a inaczej w tych azjatyckich wynalazkach. I nie chodzi tu o cenę.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
tomaszm

10-01-2016, 17:19

Takie jeszcze info dla tych co chcą odliczyć pełen VAT od zakupu samochodu na firmę. Rozszerzenie PKD o działalnośc handlową samochodami i kupno samochodu jako towar handlowy i możecie sie z Państwa polskiego pośmiać bo ich właśnie wyruchaliście:)
Awatar użytkownika
Drone

10-01-2016, 17:19

A jak to się ma do leasingu?
tomaszm

10-01-2016, 17:24

Drone pisze:A jak to się ma do leasingu?
A samochód wrzucony do środków trwałych?
Awatar użytkownika
Drone

10-01-2016, 17:27

Myślę w perspektywie nowego samochodu - mogę zrobić to dowolnie.
tomaszm

10-01-2016, 17:36

Drone pisze:Myślę w perspektywie nowego samochodu - mogę zrobić to dowolnie.
Panie Maćku jutro Panu odpisze bo nie chciałbym jakieś gafy z tym leasingiem popełnić. Przedstawie wszystkie opcje tylko upewnić się muszę u Pana mecenasa Marcina bo on jest na bieżąco zawsze:)
Awatar użytkownika
Drone

10-01-2016, 17:40

Ok, dzięki, zawsze parę złotych więcej można wydać na szczytniejsze cele niż VAT :)

Edit. Rozmawiałem ze znajomym, który zajmuje się sprawami prawno-księgowymi i twierdzi, że to nie jest takie proste i oczywiste jak kiedyś montaż kratki, i w związku z tym odradza podejmowanie takiego ryzyka, ale szczegóły ma też sprawdzić :)
tomaszm

10-01-2016, 18:12

Drone pisze:Ok, dzięki, zawsze parę złotych więcej można wydać na szczytniejsze cele niż VAT :)

Edit. Rozmawiałem ze znajomym, który zajmuje się sprawami prawno-księgowymi i twierdzi, że to nie jest takie proste i oczywiste jak kiedyś montaż kratki, i w związku z tym odradza podejmowanie takiego ryzyka, ale szczegóły ma też sprawdzić :)
Panie Maćku byle zachować spokój:) Mój księgowy przykłada ręce do wielu ustaw w obowiązującym porządku prawnym i mocno mu ufam:) Do tego to mądry mecenas:) Jutro będę go męczyć i rozczulać:)
Awatar użytkownika
Drone

10-01-2016, 18:16

Spoko. Tak pytam z ciekawości - nie ma pośpiechu, po wakacjach będę się bliżej przymierzał do zmiany pojazdu :)
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

10-01-2016, 20:08

umyc szybki paniczom? :D
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

11-01-2016, 10:07

Drone pisze:
Only_True_Believers pisze: Osobiście próbowałem na jazdach próbnych jak sie przymierzałem do Mazdy i mi sie nie podoba.
Powtarzam: automat w chińszczyźnie to nieporozumienie, są do tyłu z technologią. Inaczej działa w BWM, Audi/VW czy nawet w Fordzie (bardzo dobry automat), a inaczej w tych azjatyckich wynalazkach. I nie chodzi tu o cenę.
ale ja nie pisałem o volvo tylko o japońskiej Mazdzie, a jak wiadomo japońskie auta są najmniej awaryjne wiec troche szacunku :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Drone

11-01-2016, 10:13

Drone pisze:
ale ja nie pisałem o volvo tylko o japońskiej Mazdzie, a jak wiadomo japońskie auta są najmniej awaryjne wiec troche szacunku :)
Ja się parę lat temu napaliłem na Mazdę 6 i bardzo się rozczarowałem na jeździe testowej. W tym tygodniu albo w przyszłym będę jeździł nową wersją szóstki (znajomy się do tego przymierza), więc zdam relację, czy jest już lepiej :)
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

11-01-2016, 11:52

sorry ale powtarzasz utarte do zarzygania slogany, wiec widze ze nie masz pojecia jak jest w rzeczywistosci.

Drone pisze:
Ja się parę lat temu napaliłem na Mazdę 6 i bardzo się rozczarowałem na jeździe testowej. W tym tygodniu albo w przyszłym będę jeździł nową wersją szóstki (znajomy się do tego przymierza), więc zdam relację, czy jest już lepiej :)
ja juz mialem okazje, buda w plastiku az oczy trzeszcza:) co nie zmienia ze z zewnatrz bardzo ladny.
Awatar użytkownika
Drone

11-01-2016, 12:29

Tak samo było wtedy z Mazdą: z zewnątrz ok, w środku plastik-fantastik. Poza tym silnik diesla (chyba wtedy 150KM) był niewiarygodnie słaby. Teraz będziemy próbować 190KM benzynę z automatem.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

11-01-2016, 12:47

pr0metheus pisze:
sorry ale powtarzasz utarte do zarzygania slogany, wiec widze ze nie masz pojecia jak jest w rzeczywistosci.

ale przecież Toyota i Mazda przodują w rankingach niezawodności wiec o co chodzi?
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

11-01-2016, 22:08

pr0metheus pisze:

ale przecież Toyota i Mazda przodują w rankingach niezawodności wiec o co chodzi?

bardziej mi chodzilo o to

jak piszesz o volvo w kontekscie chinskich wynalazkow to nie ma o czym gadac. to ze 51% udzialow volvo wykupila chinska firma nic nie znaczy. wazne gdzie auta sa skladane,a te sa produkowane wylacznie w szwecji i belgii, czyli wg dyrektyw unijnych.
bardziej chinskie juz sa mazdy ktore klepia wlasnie u chinczykow.
co prawda audi i bmw tez skladaja chinczyki ,ale na swoj rynek. kupujac audi z salonu w polsce dostaniesz egzemplarz z niemiec.

http://www.moto.pl/MotoPL/1,88571,77609 ... iora_.html" onclick="window.open(this.href);return false;

co do awaryjnosci japonczykow to kompakty rzeczywiscie wysoko stoja toyota prius i mazda 3. ale jesli chodzi o klase srednia lub wyzsza czy suvy to juz nie sa w czolowce. tutaj jest audi, volvo ,mercedes.pisze to na podst rankingu dekra, ktory jako jeden z nielicznych jest miarodajny wedlug ludzi co siedza w temacie.
http://www.motofakty.pl/artykul/raport- ... leria.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

11-01-2016, 22:28

z tym chińskim volvo to żartowałem oczywiście. Co do tego gdzie samochód jest składany, to każdy człowiek który studiował zarządzanie powie Ci ,że nie ma znaczenia gdzie jest składany, ważna jest kontrola jakości. W chinach też można produkować towary wysokiej klasy o które będą sie zabijali ludzie ( iphone) . A co do mazdy to teraz na rynek europejski dostarcza je fabryka z meksyku. Jeździłem wcześniej produkowanymi w Japonii i jakość materiałów i wykonania jest taka sama.
ODPOWIEDZ