HSVV pisze:z niedawnych fot astronomicznych, to ta jest wyjątkowa, zważywszy na fakt ile zjawisk się na tej jednej fotografii znalazło
Co to za miejsce? Zajebisty klimat.
google powiedzialo ze:
Obserwatorium La Silla jest ulokowane na obrzeżach pustyni Atakama w Chile, na wysokości 2400 metrów nad poziomem morza. Taka odludna lokalizacja sprawia, że nocne niebo nie jest zanieczyszczone sztucznym światłem i stanowi doskonałe miejsce do obserwacji kosmosu.
Poniższe zdjęcie zostało wykonane na początku stycznia 2015 roku przez Petra Horalka. Górna część zdjęcia została uchwycona przy pomocy serii długich ekspozycji, dolna natomiast jest efektem zastosowania jednej ekspozycji.
Co widzimy na zdjęciu? W centrum nurkuje lekko niebieskawa Kometa Lovejoy. Kolejny raz będzie widoczna z Ziemi za… 8000 lat. Tuż nad nią i lekko na prawo mamy Plejady, a ta czerwona plama kształtem przypominająca stan Kalifornia, na wysokości komety po prawe stronie to Mgławica Kalifornia. Po lewej stronie Lovejoy widzimy spadający meteoryt.
kenediusze pisze:Kwestia spożycia, najbliższe zaćmienie księżyca we wrześniu. Po prostu wczoraj było dzień po nowiu, więc księżyc wygląda jak taki cienki sierp, a że nisko nad horyzontem to się syćko takie rude robi.
Btw obok Księżyca można teraz obserwować zbliżone do siebie Wenus i Marsa (Wenus duże jasne, Mars zaraz nad nią, bledszy). Fajny widok
Bardzo widowiskowe, tylko trzeba łapać odpowiednio wcześnie, tak 17.30 - 18 najlepiej.
A z drugiej strony nieba, znaczy bardziej na wschodzie, hasa sobie radośnie Jowisz - wielkie, złote, niemrugające i najjaśniejsze na niebie, więc niebo jest obecnie mocno planetarne. Tym bardziej że gdzieś w pobliżu Wenus i Marsa (ale nie na tyle blisko by się to dało złapać lornetą, nie mówiąc o gołym oku) pląsa sobie jeszcze Uran.
Ano, wczoraj się z Wenus dojrzeliśmy. Ale wzruszeń zabrakło, gdyż dopiero dziś dowiedziałem się, co widziałem. Ale widok nieledwie czarowny.
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Jesteśmy Fisted Sister i lubimy się jebać!!!! Wyjebiemy nawet owcę!!!!
Wszyscy ręce w górę! Wszyscy ręce w górę!
Wolę kakaową dziurę!!
Co kutaski nikt zaćmienia nie obserwuje? Bardzo ładnie wygląda.
Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Ufoludku ufoludku zerżnij mnie. Zerżnij, zerżnij u-f-o-l-u-d-k-u mnie.
Wolę kakaową dziurę!!
Plastek pisze:Co kutaski nikt zaćmienia nie obserwuje? Bardzo ładnie wygląda.
Za późno się zorientowałem, że nie mam żadnego fachowego sprzętu do oglądania, więc zmontowałem sobie prymitywny filtr na oko z podwójnej folii ze starej dyskietki.
Doskonale odcina całe spektrum powyżej czerwieni. W rezultacie po pięciu minutach gapienia się na czerwony półksiężyc (półsłońcnik?) i jarania się tym widokiem jak dziecko, przez kolejną godzinę napierdalał mnie łeb i miałem w polu widzenia wielką, sierpokształtną, zieloną plamę :D
ALE WARTO BYŁO!!!:-)))
ja znalazłem kilka starych fotek rtg klatki piersiowej - złożyłem trzy do kupy i miałem świetny ogląd sytuacji dzięki temu. No ale nie wlepiałem się w to zaćmienie dłużej niż po parę sekund co kilkanaście minut.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Ale fakt faktem, ze widok niesamowity, jak z jakiejs Melancholii. Pozazdroscic krajom, w ktorych procent zacmienia przekraczal 90% - to musial byc widok na zywo.
Olo pisze:ja znalazłem kilka starych fotek rtg klatki piersiowej - złożyłem trzy do kupy i miałem świetny ogląd sytuacji dzięki temu. No ale nie wlepiałem się w to zaćmienie dłużej niż po parę sekund co kilkanaście minut.
Prowadziłem obserwację w taki sam sposób, Czuję się dobrze, sporo widziałem, jest w porządku.
Wolę kakaową dziurę!!