u mnie jeden Voivod do top 3 się nawet załapuje. Phobos stawiam w jednym rzędzie z Grin i Transfixion.Harlequin pisze:Pewno gdybym miał wymienic swoich 10 ulubionych płyt metalowych to moze jeden Voivod by sie załapał.
METALLICA vs SLAYER vs VOIVOD - OSTATECZNE ROZSTRZYGNIĘCIE
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- HSVV
- w mackach Zła
Re: METALLICA vs SLAYER vs VOIVOD - OSTATECZNE ROZSTRZYGNIĘC
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
-
- postuje jak opętany!
Głos jednak na Metallikę.
Mam wrażenie, że pomniejszanie Mety bierze się z pewnego nieporozumienia. Ich płyty są jakby zamknięte, skończone, skonstruowane bardzo klasycznymi technikami, przejrzyste. Oddziałują całością, nie budulcem, który jest dobrej jakości, ale mocno zwyczajny. Muzyk nie znajdzie tam pewnie zaskakujących rozwiązań rytmicznych, intrygujących brzmień etc, etc. Stąd Metallica oddziaływała właśnie całościowo, odpalając thrash na debiucie i ciągnąć naśladowców, a później przechodząc do bawienia się bardziej rozbudowanymi, łagodniejszymi formami. Ale chyba „tak jak Metallica”, wyciągając jakieś konkretne motywy czy rozwiązania, grał mało kto, bo po prostu ten zespół nic szczególnego w tym aspekcie nie stworzył. Slayer - wiadomo, stanowił bardzo wyrazistą formalnie ekstremę, którą lekko podrasowując można było zrobić death czy też zlewać ją z innymi historiami. Voivod to w ogóle kopalnia eksperymentu i wszelkich cudów. No ale czy to jakoś świadczy przeciwko Mecie? Żadną miarą. Zestawmy, ułomnie jak w przypadku takich zestawień, np. z kinem — mamy np. Coppolę z lat świetności (Metallica), poetę brutalności Peckinpaha (Slayer) i eksperymentatora Herzoga. W takim „Ojcu chrzestnym” wszystko jest klasyczne, nie ma eksperymentu formalnego — ale czy to nie jest doskonały film? Z pozostałych dwu filmowiec może dla siebie zaczerpnąć więcej, ale to po prostu inna historia.
Mam wrażenie, że pomniejszanie Mety bierze się z pewnego nieporozumienia. Ich płyty są jakby zamknięte, skończone, skonstruowane bardzo klasycznymi technikami, przejrzyste. Oddziałują całością, nie budulcem, który jest dobrej jakości, ale mocno zwyczajny. Muzyk nie znajdzie tam pewnie zaskakujących rozwiązań rytmicznych, intrygujących brzmień etc, etc. Stąd Metallica oddziaływała właśnie całościowo, odpalając thrash na debiucie i ciągnąć naśladowców, a później przechodząc do bawienia się bardziej rozbudowanymi, łagodniejszymi formami. Ale chyba „tak jak Metallica”, wyciągając jakieś konkretne motywy czy rozwiązania, grał mało kto, bo po prostu ten zespół nic szczególnego w tym aspekcie nie stworzył. Slayer - wiadomo, stanowił bardzo wyrazistą formalnie ekstremę, którą lekko podrasowując można było zrobić death czy też zlewać ją z innymi historiami. Voivod to w ogóle kopalnia eksperymentu i wszelkich cudów. No ale czy to jakoś świadczy przeciwko Mecie? Żadną miarą. Zestawmy, ułomnie jak w przypadku takich zestawień, np. z kinem — mamy np. Coppolę z lat świetności (Metallica), poetę brutalności Peckinpaha (Slayer) i eksperymentatora Herzoga. W takim „Ojcu chrzestnym” wszystko jest klasyczne, nie ma eksperymentu formalnego — ale czy to nie jest doskonały film? Z pozostałych dwu filmowiec może dla siebie zaczerpnąć więcej, ale to po prostu inna historia.
- flow
- postuje jak opętany!
Muzycznej biedy i nudy, oto oferta tej przereklamowanej kapeli. Wiem , wiem będą kolejne głosowania aby dowieść, że to jednak oni są najzacniejsi :)535 pisze:Voivod zdecydowanie oferuje najwięcej
535 zrozum, jesteś nudny jak flaki z olejem. Jak Voivod :)
- Kraft
- weteran forumowych bitew
https://www.youtube.com/watch?v=1OPu-vt6G6UHSVV pisze:Transfixion.
Że koleś pyka na Flying V to od razu do topu traszowego zaliczasz? Psze cię...
- SOWIX666
- postuje jak opętany!
Jest srogo.flow pisze:Voivod zdecydowanie oferuje najwięcej
Muzycznej biedy i nudy, oto oferta tej przereklamowanej kapeli.
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
oczywiscie ze slayer rzadzi. nawet nie bede sie silic na obiektywizm. slayer mam cala dyskografie na polce,metallica zadnej plyty , ale za gowniarza zdarlem wiele kaset ,voivod mam phobos i negatron i wracam do tego raz na rok. reszta voivod mnie nudzi i tyle.
Podsumowujac: slayer po dzis dzien wytwarza u mnie poklady adrenaliny, do metallica mam stosunek sentymentalny, do voivod raczej obojetny.
o nawet ta durna sonde slayer wygral:)
Podsumowujac: slayer po dzis dzien wytwarza u mnie poklady adrenaliny, do metallica mam stosunek sentymentalny, do voivod raczej obojetny.
o nawet ta durna sonde slayer wygral:)
niech to miejsce niebawem zniknie
- Kraft
- weteran forumowych bitew
To plus przynęta na pogrobowe riffy Jeffa każe zachować optymizm, że jednak trochę nowych płyt zejdzie.pr0metheus pisze:o nawet ta durna sonde slayer wygral:)
- flow
- postuje jak opętany!
Powinieneś się jednak określić bo cytujesz równie zacnie jak Lars gra na werblu.SOWIX666 pisze:Jest srogo.flow pisze:Voivod zdecydowanie oferuje najwięcej
Muzycznej biedy i nudy, oto oferta tej przereklamowanej kapeli.
Gdzie Sepultura tak przy okazji w ankiecie?
- Lobas
- zaczyna szaleć
Re: Odp: METALLICA vs SLAYER vs VOIVOD - OSTATECZNE ROZSTRZY
HSVV pisze:Phobos stawiam w jednym rzędzie z Grin i Transfixion.
Sonic Violence? Naprawdę to jest twoje top 3?
Chelsea Bus Company
- pr0metheus
nie obchodzi mnie ile nowych plyt zejdzieKraft pisze:To plus przynęta na pogrobowe riffy Jeffa każe zachować optymizm, że jednak trochę nowych płyt zejdzie.pr0metheus pisze:o nawet ta durna sonde slayer wygral:)
niech to miejsce niebawem zniknie
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Panowie. Teraz wychodzę i wracam po 23. Do tego czasu proszę wszystkich, którzy zagłosowali na METALLIKĘ, o przemyślenie swojego wyboru. Czy wynikał z chęci tupnięcia nogą, z frustracji czy może ze zwykłego nieosłuchania? Jest trochę czasu, można sobie włączyć którąś płytę VOIVOD, przekonać się na własne uszy, jak to jest naprawdę. Głos w ankiecie można zmienić w każdej chwili, nie trzeba się też z tego nikomu spowiadać. Odwagi!
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Rattlehead
Najłatwiejsza w wyborze ankieta spośród wszystkich wystawionych na forum, a dotychczasowy wynik mimo wszystko zaskakuje.
support music, not rumors
- HSVV
- w mackach Zła
ano. ciężko mi opisać jak wyjątkowy i perfekcyjny jest dla mnie ten album. osobiście cenię wyżej niż Streetcleaner nawet.Lobas pisze:HSVV pisze:Phobos stawiam w jednym rzędzie z Grin i Transfixion.
Sonic Violence? Naprawdę to jest twoje top 3?
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- Lobas
- zaczyna szaleć
Muszę się w takim razie bliżej przyjrzeć tej płycie. Słuchałem jej tylko raz, a było to dość dawno temu.
Chelsea Bus Company
- HSVV
- w mackach Zła
ja z początku bardziej ceniłem niż lubiłem, chyba z 4-5 lat zajęło zanim siadło do porządku, ale jak już siadło to gwałciłem replay. pomijając fakt, że ten album jest potężny i odrealniony (tak jak rzeczony Phobos np) to zajebiście mi się w nim podoba jego naturalność i stonowanie wręcz - bez napinania i udawania, bez pokazywania na siłę jakiejś nadętej agresji, ten album po prostu dewastuje tak jakby to był jego chleb powszedni (jakkolwiek to nie zabrzmi). no kurwa kocham, aż odpalę nawet.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
- REINHARD IRRUMATOR
- postuje jak opętany!
głos na Behemoth
Norma to głupota, degeneracja to geniusz
- SOWIX666
- postuje jak opętany!
Megalomania?REINHARD IRRUMATOR pisze:głos na Behemoth
Zabawne, jak mimo tego, że fani Voivod gadają najwięcej na tym forum, to wynik jest jaki jest. Istnieje tylko jedyna tak monumentalna płyta w metalu w ogóle, i jest nią Reign in Blood. Nie usłyszałem już chyba nigdy wcześniej ni później czegoś tak zbitego, kompletnego i wyciskającego esencję. Fakt, wychowywałem się na Metallice, ale żeby postawić ją wyżej tego, nie, tego zrobić nie mogę:) A Voivod, tak, hm, no istnieją.
To znaczy co jest nie tak z tym wynikiem?Karkasonne pisze:Zabawne, jak mimo tego, że fani Voivod gadają najwięcej na tym forum, to wynik jest jaki jest.
- ramonoth
- rasowy masterfulowicz
Dawno tak prostej ankiety nie było. Slayer - kult, Metallica - emerytura, Voivod - Sroivod.