MORBID ANGEL

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: MORBID ANGEL

17-12-2014, 08:48

535, dobrze wiesz jaki jest mój stosunek do voivod, ale nie jest tak, że obecność nawiązań do tego zespołu to konieczność. Na nowym Satyricon raczej nie ma już bezpośrednich nawiązań do voivod, ale to w niczym nie przeszkadza.

Jeśli chodzi o płyty :

Rebel extravaganza = volcano > now, diabolical = the age of nero

Mam pewne wątpliwości co do miejsca dla taon, ale jeśli chodzi o czołówkę to jest to dla mnie jasne jak słońce.
this is a land of wolves now
535

17-12-2014, 08:53

Riven pisze: Na nowym Satyricon raczej nie ma już bezpośrednich nawiązań do voivod...
Pal sześć nawiązania do Kanadyjczyków, pytanie zasdnicze brzmi. Co tam tak naprawdę jest? Tu wzorem starego kabaretu, Satyr mógłby udzielić odpowiedzi: Ja jestem. No właśnie. Kabaret mi się przypomniał. To musi być znak. Enter Sandman znaleziony, czy dalej tego nie słyszysz?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 08:56

Kurwa, w którym miejscu tam słyszysz enter sandman? ;D bo to juz serio każe mi sądzić ze słuchamy innych albumów

Co tam jest? Tam jest esencja stylu jaki wypracował Satyricon na płytach od volcano wzwyż + nieco więcej średnich temp i melodii + nawiązania do ich wcześniejszych albumów

Taki album rekapitulacyjny, po którym mogą albo zawiesić działalność, albo przypierdolic z przewrotem na miarę Rebel extravaganza. Nie wiem tego na pewno, ale wydaje mi się, że formula opracowana na volcano została na tej płycie w piękny sposób wyczerpana i zamknięta.
535

17-12-2014, 09:03

Riven pisze:Kurwa, w którym miejscu tam słyszysz enter sandman? ;D bo to juz serio każe mi sądzić ze słuchamy innych albumów
No jeżeli ten krzywy riff to nie jest Enter Sandman to proszę Szefa o natychmiastowe usunięcie konta. Nawiasem mówiąc to nie jest pierwszy raz. Na dwójce Darkthrone też nie słyszysz Mental Funeral. Jak mogę Ci pomóc?

Może chociaż To The Death kojarzysz z pewnym bardzo znanym numerem Mayhem?
Riven pisze: Jeśli chodzi o płyty :

Rebel extravaganza = volcano > now, diabolical = the age of nero
No a gdzie nowe "cudo". Jak się ma do tamtych czterech. Parzymy herbatkę w wiaderku, czy idziemy na całość, lejąc wrzątek wprost do wanny?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:05

Ale KTÓRY krzywy riff? ;D

Nowe cudo stawiam niedaleko za volcano. Nie chciałem go umieszczać, żeby nie prowokować, ale widzę, że bez bójki się nie obedzie.

Czekaj, załącze niedługo Omnio i dopiero się rozliczymy ze zniesławienia Satyricon. Bo coś czuje, ze do tego doszło.
535

17-12-2014, 09:11

Riven pisze:Ale KTÓRY krzywy riff? ;D

Nowe cudo stawiam niedaleko za volcano. Nie chciałem go umieszczać, żeby nie prowokować, ale widzę, że bez bójki się nie obedzie.

Czekaj, załącze niedługo Omnio i dopiero się rozliczymy ze zniesławienia Satyricon. Bo coś czuje, ze do tego doszło.
Krzywy riff w Nekrohaven - przecież to oczywiste.

Zamiast włączać Omnio Ty sobie lepiej odśwież po kolei wszystkie płyty od Rebel Extravaganaza, bo coś mi się wydaje, że zapomniałeś co tam było nagrane. Słodki głos Siverta musiał Ci przytkać aparat słuchowy. Wierzę, że dasz sobie z tym radę.

edit
Co kurwa!!!? Chciałeś umieścić tę papaję wyżej niż Now, Diabolical i The Age Of Nero? Widzę, że nierówności Inżyniera zaczynaja zbierać krwawe żniwo....
Awatar użytkownika
Triceratops

17-12-2014, 09:19

535 pisze:
Riven pisze:Kurwa, w którym miejscu tam słyszysz enter sandman? ;D bo to juz serio każe mi sądzić ze słuchamy innych albumów
No jeżeli ten krzywy riff to nie jest Enter Sandman
Ooooo to w takim razie musze sprawdzic te plyte, Enter Sandman zajebisty kawalek. Dzieki za rekomendacje! :pozdro:
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:19

Nie ma potrzeby żebym słuchał teraz Rebel, ponieważ znam ten album niemal na pamięć, i jest to jedna z moich ulubionych płyt metalowych w ogóle. Posłucham omnio. Krzywy riff w nekrohaven jest krzywy, ale jednocześnie bardzo fajny, i w ogóle nie kojarzy mi się z bluesowym przecież enter sandman.
535

17-12-2014, 09:29

Riven pisze: Krzywy riff w nekrohaven jest krzywy, ale jednocześnie bardzo fajny, i w ogóle nie kojarzy mi się z bluesowym przecież enter sandman.
Nie wiem jak Ty słuchasz tych płyt. No i co do tego ma, czy jest bluesowy, czy jakikolwiek inny. Rzuca sie w ucho od pierwszego kopa.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:33

Nie mam takich skojarzeń, przykro mi. Słucham uszami, głównie za pomocą słuchawek akg
535

17-12-2014, 09:39

Trudno. Widocznie mam źle opisane pliki.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:41

Tez mnie dziwi taka rozbieżność w odbiorze tego albumu, bo mamy z tego co widzę bardzo zbliżone zdanie na temat wszystkich pozostałych albumów Satyricon, jak i ogólnie wielu innych kwestii muzycznych - voivod, Slayer, autopsy... No ale trudno.
535

17-12-2014, 09:47

Riven pisze:Tez mnie dziwi taka rozbieżność w odbiorze tego albumu, bo mamy z tego co widzę bardzo zbliżone zdanie nie tylko na temat wszystkich pozostałych albumów Satyricon, jak i ogólnie wielu innych kwestii muzycznych - voivod, Slayer, autopsy... No ale trudno.
Bardzo łatwo to wyjaśnić. Nie trzeba nawet wytaczać ciężkich armat. Już przy The Age Of Nero, najnowsza płyta jest jak drapanie się po plecach. Problem w tym, że trzeba to otwarcie napisać. Ja rozumiem, że to może się podobać, ale usprawiedliwianie ewidentnego spadku formy? Komu to jest potrzebne? Satyr i tak sprzeda swoje. To zdolny biznesmen.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:50

Ja nie będę pisał czegoś z czym się nie zgadzam, sorry ;)
535

17-12-2014, 09:54

Ja też nie będę robił klaki, jak słyszę kakę.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

17-12-2014, 09:56

no i luz, grunt to umieć się nie zgodzić ;). Zaraz Ci napisze o wrażeniach z omnio
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

10-03-2015, 17:37

Sorry za offtop, ale jak tak sobie dzisiaj cały dzień w sumie słuchałem (samo wyszło) Morbid Angel, to takie urodziło mi się w uszach nierównanie:

A>B>F>G>C>D>H=I

Dziwne.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

10-03-2015, 17:40

Ja to może jakiś nienormalny jestem, ale moja ulubiona to G ;)
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

10-03-2015, 19:28

zdecydowanie F potem A
Awatar użytkownika
nicram

10-03-2015, 19:39

Deathhammer66 pisze:Ja to może jakiś nienormalny jestem, ale moja ulubiona to G ;)
Moja też. Zresztą jest to jedna z moich najbardziej ulubionych płyt z death metalem.
all the monsters will break your heart
ODPOWIEDZ