METALLICA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii

Re: METALLICA

15-07-2014, 16:34

Panie Cyfra, najlepsza i tak jest muzyka pochodząca z Chin (a po piętach depcze jej przemysł fonograficzny Indii) - nakłady (i sprzedaż) płyt, jakie tak są notowane, są bezprzykładne w historii muzyki popularnej, a i samej muzyki w ogóle. Ja już poważnie myślę nad konwersją i planuję zapoznać się z co bardziej popularnymi artystami Państwa Środka. Przecież nie stracę niczego, prawda? A tyle jest do zyskania!
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
535

15-07-2014, 16:38

W przeciwnym kierunku już to działa.
[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Sybir

15-07-2014, 16:44

Oni pierwsi wyczuli zmianę kierunku wiatru. Czemu dopiero teraz my, forumowicze Masterfula, zauważamy tak oczywiste fakty? Nie wiem, jak Koledzy, ale ja posypuję głowę popiołem - albo lepiej, rozkruszoną zawartością opakowania z chińską zupką.
Z innej beczki, chętnie posłuchałbym jakiejś "chińskiej Metalliki" (wyobrażacie sobie, ile to by było głosów w audiotele?). Jakieś typy?
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

15-07-2014, 17:00

Sybir pisze:Oni pierwsi wyczuli zmianę kierunku wiatru. Czemu dopiero teraz my, forumowicze Masterfula, zauważamy tak oczywiste fakty? Nie wiem, jak Koledzy, ale ja posypuję głowę popiołem - albo lepiej, rozkruszoną zawartością opakowania z chińską zupką.
Z innej beczki, chętnie posłuchałbym jakiejś "chińskiej Metalliki" (wyobrażacie sobie, ile to by było głosów w audiotele?). Jakieś typy?
Chińska Metallica? To pewnie bez szału. Góra 200 milionów słuchaczy.
The madness and the damage done.
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-07-2014, 17:39

Nie wiem czy ktoś tu już o tym pisał ale gdzieś tam powstaje nowa wersja Through The Never przeznaczona dla Chińczyków.
http://overkill-pl.forwhom.net/So-What- ... ,5548.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

Re: Re:

15-07-2014, 18:34

byrgh pisze:umiejętności gustu (...) ich percepcja jest jednocześnie błogosławieństwem i karą za to błogosławieństwo
Sensoryczna sraczka, ilość określeń typu genialne, fenomenalne, wybitne używanych na wyrost i niezdrowa podnieta nowościami to na tym forum norma. Połowa płyt mających być objawianiem nie ląduje nawet w corocznych podsumowaniach osób, które je "lansowały". Także daruj se ten bełkot.
statystycznie dobrych (doskonałych) albumów rocznie wychodzi co najmniej kilka, Ty/Wy natomiast siedzicie w swojej ciepłej, wygodnej i bezpiecznej klitce.
Chętnie poznam te kilka statystycznie doskonałych albumów z zeszłego roku. Mam tylko nadzieję że rozumiesz, co pojęcie DOSKONAŁE znaczy...
Sybir pisze:najlepsza i tak jest muzyka pochodząca z Chin (a po piętach depcze jej przemysł fonograficzny Indii) - nakłady (i sprzedaż) płyt, jakie tak są notowane, są bezprzykładne w historii muzyki popularnej
Przynajmniej to coś nowego i autentycznego, a nie trzecie życie kurczaka serwowane przez metalowych grafomanów z przerośniętym ego.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

15-07-2014, 18:46

statystycznie dobrych (doskonałych) albumów rocznie wychodzi co najmniej kilka, Ty/Wy natomiast siedzicie w swojej ciepłej, wygodnej i bezpiecznej klitce.
Może "doskonałych" to niekoniecznie. To już nie te czasy, kiedy wychodziło po kilka doskonałych albumów rocznie. Ale wychodzi przynajmniej kilka bardzo dobrych i sporo dobrych. Najwięcej jest niestety przeciętniactwa.
Kraft pisze:Przynajmniej to coś nowego i autentycznego, a nie trzecie życie kurczaka serwowane przez metalowych grafomanów z przerośniętym ego.
A Metallica współcześnie, to nie jest "trzecie życie kurczaka"?
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
byrgh
zahartowany metalizator

15-07-2014, 18:50

Kraft pisze:
byrgh pisze:umiejętności gustu (...) ich percepcja jest jednocześnie błogosławieństwem i karą za to błogosławieństwo
Sensoryczna sraczka, ilość określeń typu genialne, fenomenalne, wybitne używanych na wyrost i niezdrowa podnieta nowościami to na tym forum norma. Połowa płyt mających być objawianiem nie ląduje nawet w corocznych podsumowaniach osób, które je "lansowały". Także daruj se ten bełkot.
Chętnie poznam te kilka statystycznie doskonałych albumów z zeszłego roku. Mam tylko nadzieję że rozumiesz, co pojęcie DOSKONAŁE znaczy...
właściwie to zabawne są te wszystkie semantyczne wyrosty: genialne, wybitne, doskonałe, bo każdy rozumie to jak chce i nie tworzy to żadnego pola do dyskusji, za to tworzy jakiś poziom ekspresji. dlatego "doskonałe" wziąłem w nawias, coby potem nie było podobnej temu tendencji. ale widać bezskutecznie. tak że wpierw zdefiniuj, potem podam płyty jeśli nie - według Twoich norm - doskonałe, to dobre - czyli te spoza nawiasu. ale prosiłbym bez ułaństwa, bo to, co wymienię, z astronomiczną abstrakcją imać się będzie ostatnich płyt Metaliki. raz możemy być poważni :))
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

15-07-2014, 19:02

longinus696 pisze:A Metallica współcześnie, to nie jest "trzecie życie kurczaka"?
Ciągle słyszę zarzuty, że niepotrzebnie eksperymentują i w dodatku zlewają opinie starych fanów. Wypadałoby się zdecydować... Niewątpliwie każdy ich album jest inny i wnosi coś świeżego.
Awatar użytkownika
Sybir

Re: Odp: METALLICA

15-07-2014, 19:11

Przepraszam za dosadny język, ale czy świeżo wypuszczony bąk rzeczywiście niesie ze sobą coś nowego? Pytam czysto teoretycznie.
byrgh
zahartowany metalizator

15-07-2014, 19:16

ja z kolei przekształcę pytanie na: oczywiście ów bąk niesie nowość, ale czy nowość zawsze jest cechą dodatnią?

nowość pierwotnie jest niczym azot, to słuchacze nadają mu znaczenia i wartości.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

15-07-2014, 19:20

byrgh pisze:każdy rozumie to jak chce i nie tworzy to żadnego pola do dyskusji, za to tworzy jakiś poziom ekspresji
Tia. Poziom ekspresji hipstera z emejzingowym ajfonem w jednej i genialną latte w drugiej łapie. Louis CK (http://www.youtube.com/watch?v=3li_aZWt-r0) chyba wyczerpał temat :)
dlatego "doskonałe" wziąłem w nawias, coby potem nie było podobnej temu tendencji. ale widać bezskutecznie. tak że wpierw zdefiniuj, potem podam płyty jeśli nie - według Twoich norm - doskonałe. raz możemy być poważni :))
Tworzenie norm dawno ustalonych byłoby mało poważne, więc podaję definicję za PWN:
1. «odznaczający się najwyższą jakością, mający wszelkie zalety»
2. «zupełny, absolutny»
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

15-07-2014, 19:30

Sybir pisze:Przepraszam za dosadny język, ale czy świeżo wypuszczony bąk rzeczywiście niesie ze sobą coś nowego? Pytam czysto teoretycznie.
Nawet jeśli nie, to jest to ich oryginalny, pachnący sukcesem BĄK. Pretensje i zażalenia kieruj do głupców z wytwórni, którzy na bazie tego BĄKA puścili w eter tysiące śmierdzących małych bączków, licząc na podobny efekt finansowy.
Awatar użytkownika
Kurt
rasowy masterfulowicz

15-07-2014, 21:38

Kraft pisze:
Sybir pisze:Przepraszam za dosadny język, ale czy świeżo wypuszczony bąk rzeczywiście niesie ze sobą coś nowego? Pytam czysto teoretycznie.
Nawet jeśli nie, to jest to ich oryginalny, pachnący sukcesem BĄK. Pretensje i zażalenia kieruj do głupców z wytwórni, którzy na bazie tego BĄKA puścili w eter tysiące śmierdzących małych bączków, licząc na podobny efekt finansowy.
Skoro lubisz wąchać bąki... Jak to szło? Żryjmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić.
The madness and the damage done.
535

15-07-2014, 21:44

Kraft pisze:
Tworzenie norm dawno ustalonych byłoby mało poważne, więc podaję definicję za PWN:
1. «odznaczający się najwyższą jakością, mający wszelkie zalety»
2. «zupełny, absolutny»
Świetnie, że przytoczyłeś te definicje. Wszyscy mogą sobie teraz odpowiedzieć na pytanie, czy o którymkolwiek z czterech najlepszych albumów bohaterów tematu można powiedzieć, że jest doskonały. Moim zdaniem. Nie. To po prostu bardzo dobre lub dobre płyty. Nic ponadto.
Awatar użytkownika
Skaut

15-07-2014, 21:50

Kraft pisze:
Najlepiej właśnie dorzucić gadkę o sentymentach, powrotach do korzeni i tak jak wcześniej 535 napisał podpromować to wyświechtanym "kult" słowem i mamy produkt sklejony na miarę statycznego Kowalskiego, któremu kopać głębiej w muzyce się nie chce, bo przecież GWIAZDA sprzedaje miliony, a to z założenia musi być dobre.
Polecam lekturę Mądrości Tłumu Surowieckiego. Dowiesz się, dlaczego opinia większości jako owoc niezgody i walki ma znaczenie, a paru chłystków z forum, jako rezultat konsensusu czy kompromisu - żadnego.
Trzeba było od razu mówić, że zamiast myśleć samemu łykasz knigę bez zastanowienia, wtedy bym nawet nie strzępił klawiatury niepotrzebnie. A sam potrafisz wyjaśnić jak jest z tą inteligencją? 30% głosuje na PIS, prawie drugie tyle głosuje na PO. Która grupa jest bardziej inteligentna i czy jest inteligentna w ogóle? W końcu idzie to w miliony ludzi.
Kraft pisze:Niewątpliwie każdy ich album jest inny i wnosi coś świeżego.
no prośba, co wniósł świeżego Death Magnetic, oprócz Loudness War :D:D
Coś tam było! Człowiek!
535

15-07-2014, 22:14

He,he. Ja wiem, że ta kapela to od dłuższego czasu PRZEDE WSZYSTKIM zjawisko, ale nie sądziłem, że Metallica stanie się dla niektórych stanem umysłu.
Awatar użytkownika
Skaut

15-07-2014, 22:23

Z nudów przejrzałem sobie statystyki w najpopularniejszym serwisie scrobblująceym muzykę (last.fm) i proszę co wyszło. Pierwsza dziesiątka numerów z ostatnich 6 miesięcy słuchania (w nawiasach liczba odsłuchów):

1 Enter Sandman (111 734)
2 Nothing Else Matters (97 861)
3 Master of Puppets (83 508)
4 The Unforgiven (75 918)
5 One (74 050)
6 Sad But True (63 711)
7 Fade to Black (63 499)
8 For Whom the Bell Tolls (61 975)
9 Battery (53 647)
10 Wherever I May Roam (50 622)

http://www.lastfm.pl/music/Metallica/+c ... ype=tracks" onclick="window.open(this.href);return false;

Jestem wręcz zawiedziony, że nikt nie docenił kunsztu St. Anger, nikt nie chce słuchać kawałków z Death Magnetic. A przecież tyle wniosły nowego do muzyki :( Jednak miliony się pomyliły. I co terassss?
Coś tam było! Człowiek!
535

15-07-2014, 22:25

Dodatkowo bardzo to balladowo wygląda. Czyżby słuchały głównie dziewczęta?
byrgh
zahartowany metalizator

15-07-2014, 22:26

i co teraz? "sad but true" :D
ODPOWIEDZ