Gry planszowe / karciane/ RPG
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- weteran forumowych bitew
Re: Gry planszowe / karciane/ RPG
Grał ktoś w planszową Cywilizację? Dobre? Kumpel mnie próbuje na to namówić, ale mam trochę opory.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- postuje jak opętany!
CD Projekt Red uparcie próbuje zajeździć Wiedźmina na śmierć. Czekam na wiedźmińskie puzzle, kubki i napoje energetyzujące.manieczki pisze:http://blog.cdp.pl/2014/01/08/cdp-pl-po ... a-prasowa/
- Caligula
- rozkręca się
Puzzle i kubki już są.
-
- postuje jak opętany!
No proszę. Zaraz Geralt zacznie po Krupówkach chodzić.
W temacie: grał kto w "Wiedźmina: Grę Wyobraźni"? Naiwnie liczyłem na powstanie drugiej edycji na fali popularności tytułu, ale póki CDPRed trzyma łapska na wszelkich kopirajtach jest to chyba niemożliwe.
W temacie: grał kto w "Wiedźmina: Grę Wyobraźni"? Naiwnie liczyłem na powstanie drugiej edycji na fali popularności tytułu, ale póki CDPRed trzyma łapska na wszelkich kopirajtach jest to chyba niemożliwe.
- Sybir
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Odp: Gry planszowe / karciane/ RPG
Ja kiedyś próbowałem, ale nie miałem solidnej ekipy. Generalnie, nigdy nie miałem solidnej ekipy do takich gierek, czy to do Wiedźmina, czy do Monastyru, czy też do Neuroshimy.
Co do W:GW, to wydaje się być dobrym systemem, aczkolwiek pod kątem mechaniki (którą autorzy traktują drugorzędnie) nie miałem szans w pełni sprawdzić.
Co do W:GW, to wydaje się być dobrym systemem, aczkolwiek pod kątem mechaniki (którą autorzy traktują drugorzędnie) nie miałem szans w pełni sprawdzić.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
A to w końcu nie zrobili drugiej edycji? Jedynkę miałem i nawet zagrałem. Problem ten sam co Sybir, też nie było towarzystwa. Co do mechaniki, jeśli dobrze pamiętam koncepcję mechaniki, to była ona w znaczny sposób uproszczona (rzuty K6).
- Sybir
Druga edycja teoretycznie jest (?) gotowa od kilku lat, ale nie ma komu jej wydać, a autorzy nie chcą puścić tego w obieg jako freeware. Mechanika była taka, żeby była - faktycznie, zwykłe k6 sztuk kilka, proste przeliczniki. Ogólnie, zasady dość rachityczne, system bardziej miał jechać na zdrowym rozsądku MG i graczy.
Co do Monastyru i Neuroshimy (a nawet W:GW) - gra ktoś z Warszawy? Nie, żebym miał czas na sesje - pytam z ciekawości :D
Co do Monastyru i Neuroshimy (a nawet W:GW) - gra ktoś z Warszawy? Nie, żebym miał czas na sesje - pytam z ciekawości :D
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
-
No tak - kasa, misiu, kasa.
W Wawie nie miałeś z kim grać? Bo nawet u mnie na wiosce zabitej dechami, te parę osób było w pewnym czasie. Tylko, że jechali, te których ja nie lubię;] Czy słoik jesteś?;]
W Wawie nie miałeś z kim grać? Bo nawet u mnie na wiosce zabitej dechami, te parę osób było w pewnym czasie. Tylko, że jechali, te których ja nie lubię;] Czy słoik jesteś?;]
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Zgadzam sie. Straszne z nich kutwy i zdrajcy black metalu, ze tak chca wynagrodzenia za swoja prace. Jakim prawem, kurwa? Komercjalizacja na calego :DEfowski pisze:No tak - kasa, misiu, kasa.
Z drugiej strony tworcy Eclipse Phase sobie chyba calkiem niezle radza, tyle ze watpie aby taki model przeszedl u nas, gdzie wszystko sie kazdemu nalezy za darmo, a gdzie tworca ma zyc z samej satysfakcji z puszczenia swojego dziela w swiat :)
-
@0ms Chciałbyś, żeby to było takie proste;] Skoro nikt tego nie wydaje, zakładać można parę możliwości. Nikt nie widzi sensu - dziwne przy hajpie na Wiedźmina. Panowie sobie za dużo życzą, nie mogą się dogadać, nie chcą się dogadać. Nie chce im się itd. Zależy im na wydaniu? Co za problem zebrać kasę wśród fanów? Fakt, wtedy coś tam darczyńcom trzeba obiecać itd.
A, jestem ostatnim, który będzie komuś odmawiał kasy za włożony wysiłek ;]
A, jestem ostatnim, który będzie komuś odmawiał kasy za włożony wysiłek ;]
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Nie kazdemu widzi sie zebranie u fanow i nie dziwi mnie to. Najlepiej to po prostu wydac klasycznie. Ja jestem ciekawy skad to info, ze druga edycja jest gotowa, bo o tym pierwsze slysze po latach szumow tu i owdzie, ze na druga edycje lepiej nie czekac.
Poza tym pominales jedna mozliwosc: stan tzw. rynku RPG u nas. A ten jest... nienajlepszy, przynajmniej jesli mowa o papierowym. Przeciez chociazby wznowienie pierwszej edycji na fali popularnosci gier, nowej ksiazki, puzzli, kubkow itd wydawaloby sie swietnym posunieciem (do tego mniej kosztownym niz druga edycja, nawet jesli w gre mialaby wchodzic renegocjacja umowy, licencji czy tam inne cyrki), ale w MAG sie na RPG wypieli juz dawno i ryzykowac pewnie nie zamierzaja. Moze licencja jest uwiazana, moze wchodza w to inne czynniki, ale przeciez $$$ dla wszystkich przy minimum wysilku (vs nic dla wszystkich gdyby sie strony zainteresowane nie dogadaly) to niezla motywacja. Nie takie umowy byly zawierane. W GOG.com sie dogadali z Hasbro i Atari w kwestii dystrybucji tytulow na licencji D&D kiedy powszechny poglad byl taki, iz jest to niemozliwe do wykonania na ludzkich warunkach.
Poza tym pominales jedna mozliwosc: stan tzw. rynku RPG u nas. A ten jest... nienajlepszy, przynajmniej jesli mowa o papierowym. Przeciez chociazby wznowienie pierwszej edycji na fali popularnosci gier, nowej ksiazki, puzzli, kubkow itd wydawaloby sie swietnym posunieciem (do tego mniej kosztownym niz druga edycja, nawet jesli w gre mialaby wchodzic renegocjacja umowy, licencji czy tam inne cyrki), ale w MAG sie na RPG wypieli juz dawno i ryzykowac pewnie nie zamierzaja. Moze licencja jest uwiazana, moze wchodza w to inne czynniki, ale przeciez $$$ dla wszystkich przy minimum wysilku (vs nic dla wszystkich gdyby sie strony zainteresowane nie dogadaly) to niezla motywacja. Nie takie umowy byly zawierane. W GOG.com sie dogadali z Hasbro i Atari w kwestii dystrybucji tytulow na licencji D&D kiedy powszechny poglad byl taki, iz jest to niemozliwe do wykonania na ludzkich warunkach.
- Sybir
Właśnie słoik ;) Nigdy nie będę prawdziwym warszawiakiem ;(Efowski pisze:Czy słoik jesteś?;]
W każdym razie, w moich stronach problemem było zebranie ekipy do rpg, która kumałaby taką rozrywkę. Z drugiej strony, może to i dobrze? ;-)
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Nie, ale grałem, nawet ostatnio, w Wiedźmina: Przygodową Grę Karcianą :DAntychróst pisze:grał kto w "Wiedźmina: Grę Wyobraźni"?
No i ostatnio odświeżyłem sobie Magię i Miecz! Fajnie do tego było wrócić po latach.
The fate of all mankind I see Is in the hands of fools.
-
@0ms w żadnym wypadku nie pominąłem, a pozwolę sobie wyciągnąć:
"do tego mniej kosztownym niz druga edycja, nawet jesli w gre mialaby wchodzic renegocjacja umowy, licencji czy tam inne cyrki" - kasa, misiu, kasa;]
A poważniej, zdaje sobie sprawę, jak wygląda rynek mniej więcej. Nie siedzę już tak jak dawniej, ale domyślnym. Obstawiam, że samego Wiedzmina jako rpg można by skutecznie wypromować na grze komputerowej. Dziwię się, że macherzy od marketingu, jeszcze tego nie obczaili. Z drugiej strony, jeśli dobrze pamiętam wydanie 1, to przydałby się refresz dizajnu. Inna rzecz, że pewnie mogłoby się to odbić na samej grze, bo "to wypieprzymy, bo nie potrzebne, tu uprościmy, a tu wrzucimy gołom babem.
@Sybir, to chyba raczej powinieneś się cieszyć, że przyjezdny;]
"do tego mniej kosztownym niz druga edycja, nawet jesli w gre mialaby wchodzic renegocjacja umowy, licencji czy tam inne cyrki" - kasa, misiu, kasa;]
A poważniej, zdaje sobie sprawę, jak wygląda rynek mniej więcej. Nie siedzę już tak jak dawniej, ale domyślnym. Obstawiam, że samego Wiedzmina jako rpg można by skutecznie wypromować na grze komputerowej. Dziwię się, że macherzy od marketingu, jeszcze tego nie obczaili. Z drugiej strony, jeśli dobrze pamiętam wydanie 1, to przydałby się refresz dizajnu. Inna rzecz, że pewnie mogłoby się to odbić na samej grze, bo "to wypieprzymy, bo nie potrzebne, tu uprościmy, a tu wrzucimy gołom babem.
@Sybir, to chyba raczej powinieneś się cieszyć, że przyjezdny;]
-
- postuje jak opętany!
Dizajn był właśnie bdb, nie licząc wstawionych tu i ówdzie kadrów z niesławnego filmu. Obawiam się, że gdyby nastąpił refresz, podręcznik w najlepszym wypadku zmieniłby się w kolorowe cuksy pokroju 3 edycji D&D, a w najgorszym - zawierałby grafiki z gry komputerowej.Efowski pisze:jeśli dobrze pamiętam wydanie 1, to przydałby się refresz dizajnu
-
No, ale ja właśnie pod tym kątem mówię. Jakby PR chciał to sprzedać na masę
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
-
- rasowy masterfulowicz
- maciek z klanu
ja nie lubie tych japonskich mang sorry :)
a mam pytako czy w NEUROSHIME HEX ktos pykał? Bo się napaliłem i chce kupić...
a mam pytako czy w NEUROSHIME HEX ktos pykał? Bo się napaliłem i chce kupić...
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo