Masa mode ON ;)

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
HAL_9000
zaczyna szaleć

Re: Masa mode ON ;)

18-07-2013, 11:24

Ciekawe te 3 ostatnie strony, choć w znacznej mierze problemy żywieniowe aż tak mnie nie zajmują. Mniej więcej wiem, co mam już jeść, a te bardziej skomplikowane kwestie traktuję na razie jako spory o wyższości świąt Bożego Narodzenia, nad świętami Wielkiej Nocy. Taki natłok informacji nie od razu mieści mi się w tym starym procesorze.
Słabe plecy i mocna klata, to niewątpliwie lipa koszmarna, dlatego zmodyfikowałem już dość mocno rozpiskę i na dniach drążek instaluję, bo samym wiosłem za wiele nie osiągnę raczej. Dwie książki Caculina już mam, czekam na tą o rozciąganiu.
Zatem do boju.
I dziękuję za rady.
Sarenka na mrozie nie może

Czeka na ciepły oddech

Leśniczy ją głaszcze po udzie

Niech się naje do syta
abstract
postuje jak opętany!

18-07-2013, 11:33

Heretyk pisze:nie żaden kolumb, tylko sporo osób o tym nie wie.
mysle, ze wszyscy zainteresowani wiedza. ja chcialbym sie natomiast dowiedziec jak zneutralizowac katabolizm potreningowy tluszczami, ktore organizm wprawdzie moze sie nauczyc trawic szybko i przetrwarzac na energie, ale nie na tyle szybko, by w sposob efektywny zatrzymac spalanie bialka
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

18-07-2013, 11:38

Heretyk pisze:Triceps, czemu nie napiszesz zainteresowanym, wprost i prostym językiem, o co tu tak naprawdę chodzi? :) na razie to tak jakbyś ich uświadamiał, ale nie do końca i chuj z tego wynika. później jakieś nieporozumienia wynikają i niektórzy się zaczynają wkurwiać, bo najwidoczniej nie potrafią skumać, że węgle można praktycznie całkiem wykluczyć z diety. ewentualnie przyjmować w minimalnych ilościach :)
Przeciez wklejalem ze 2 strony temu link o diecie ketogenicznej :) Myslisz, ze ktos przeczytal? Watpie czy wiekszosc chce kumac takie rzeczy, wydaje mi sie ze wszyscy wola powtarzac utarte mity i legendy i obracac sie w podobnych, jesc owsianki, weglowodany, ciac kalorie i myslec, ze to jest ok. Jezeli ktos drazy temat to z nim rozmawiam i tlumacze, sam wiesz :)

To jest tak jak kiedys powiedzial Noam Chomsky w 10 styrategiach manipulacji -
7 – UTRZYMAJ SPOŁECZEŃSTWO W IGNORANCJI I PRZECIĘTNOŚCI

Spraw, aby społeczeństwo było niezdolne do zrozumienia technik oraz metod kontroli i zniewolenia. “Edukacja oferowana niższym klasom musi być na tyle uboga i przeciętna, na ile to możliwe, aby przepaść ignorancji pomiędzy niższymi a wyższymi klasami była dla niższych klas niezrozumiała” (zob. Silent Weapons for Quiet War).
Wiekszosc pakerow funkcjonuje wlasnie w ten sposob z punktu 7. Mity i przekonania.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

18-07-2013, 11:42

Triceps a teraz zmiana o 180 stopni zostawiając redukcję, co powiesz na temat budowania masy mięśniowej? Przy ciężkim treningu z obciążeniem powyżej 100% masy ciała, gdzie powszechnie przyjęto, że powinno się spożywać 2,5g białka na kilogram masy ciała + oczywiście nadwyżka kaloryczna. Tutaj też liczenie kalorii odchodzi do lamusa? gdzie jednak makroskładniki mają znaczenie, no bo musisz dostarczyć tego budulca w postaci białka, no bo chyba kanapeczki z papryczką nie załatwią tutaj sprawy.
Awatar użytkownika
Triceratops

18-07-2013, 11:47

abstract pisze:ja nie proponuje, tylko naswietlam mozliwosc :)
no ok, nie powiedzialem, ze nie dziala, powiedzialem, ze to bardzo glupia mozliwosc :) ale jak ktos lubi ciepiec to czemu nie? :)
abstract pisze:a ty znowu hiperbolizujesz - twoj kolega robi glupie rzeczy, no i co. u mnie jest mniejsza skala i zdecydowanie mniejsze wahania.
skala mniejsza ale problem ciagle ten sam.
abstract pisze:wycienczanie sie fizycznie nie jest dla mnie torturowaniem tylko czysta zajebistoscia
co tam kto chce, chuj
oczywiscie racja, sa na swiecie masochisci, sa sadysci, sa cyklisci, jest veronica moser, ktore lubi sranie na ryj i jedzenie gowna, i wszyscy maja z tego przyjemnosc :)
woodpecker from space
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

18-07-2013, 11:48

abstract pisze:
mysle, ze wszyscy zainteresowani wiedza. ja chcialbym sie natomiast dowiedziec jak zneutralizowac katabolizm potreningowy tluszczami, ktore organizm wprawdzie moze sie nauczyc trawic szybko i przetrwarzac na energie, ale nie na tyle szybko, by w sposob efektywny zatrzymac spalanie bialka
jeśli dostarczę organizmowi odpowiednią ilość najlepszego tłuszczu (w tym przypadku przed treningiem), który długo zalega w przewodzie pokarmowym i (w razie potrzeby uzupełnię go jeszcze po zakończeniu cwiczeń), to nie ma mowy o żadnym spalaniu białek... a nawet jeśli, to w stopniu minimalnym. później zjadasz jakiś zajebisty kotlet, stek czy co tam lubisz, najlepiej jajka i wszystko jest w jak najlepszym porządku.
abstract
postuje jak opętany!

18-07-2013, 13:31

a to tak z autopsji? cwiczysz czy tylko tak teoretyzujesz? bo dla mnie cwiczenie po tym jak opcham sie sadlem (samo opychanie sie sadlem lubie) nie jest zbyt komfortowe
Awatar użytkownika
Triceratops

18-07-2013, 14:15

Heretyk pisze:
abstract pisze:
jeśli dostarczę organizmowi odpowiednią ilość najlepszego tłuszczu (w tym przypadku przed treningiem), który długo zalega w przewodzie pokarmowym i (w razie potrzeby uzupełnię go jeszcze po zakończeniu cwiczeń), to nie ma mowy o żadnym spalaniu białek... a nawet jeśli, to w stopniu minimalnym. później zjadasz jakiś zajebisty kotlet, stek czy co tam lubisz, najlepiej jajka i wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Jakie tam spalanie bialek, to dobra gadka dla czarnuchow, ktorym sie wciska odzywki bialkowe. Trening skonczylem ok 11, teraz sie zabieram do sniadania. Powinienem sie bac tego strasznego katabolizmu? No ale jakos sie nie boje.

Moze dlatego, ze chociazbym chodzil dolina ciemna
"herezji" sie nie ulekne
bo TY Biochemio "Harpera" jesteś ze mna!

hehe
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

18-07-2013, 14:51

Biały pisze:Triceps a teraz zmiana o 180 stopni zostawiając redukcję, co powiesz na temat budowania masy mięśniowej? Przy ciężkim treningu z obciążeniem powyżej 100% masy ciała, gdzie powszechnie przyjęto, że powinno się spożywać 2,5g białka na kilogram masy ciała + oczywiście nadwyżka kaloryczna. Tutaj też liczenie kalorii odchodzi do lamusa? gdzie jednak makroskładniki mają znaczenie, no bo musisz dostarczyć tego budulca w postaci białka, no bo chyba kanapeczki z papryczką nie załatwią tutaj sprawy.
Troche nie do mnie pytanie, jestem troche over it ;) bo miesnie jako element ekspozycji juz dawno mnie nie interesuja ale dziwne, ze nikomu nie daje nic do myslenia, ze miesnie skladaja sie w bodaj 80% z wody a nie z 80% bialka. Ile masz bialka w kilo miesa? Moze trzeba wode pic np 7g na kilogram masy? Gdzies niedawno czytalem art na ten temat nawet sensowny, nie pamietam czy to nie Poliquin byl...jak znajde wlepie, mam to na koncu paluszkow gdzies...

Mam znajomego, bylego kadrowicza, ktory latami wpierdalal od lat 2,5-3 g/kg bialka robiac trening czysto silowy i nie rosl, utrzymywal wage w rejonie +/- 5kg . Potem w ramach eksperymentu schodzil z bialkem az do pl 0,6 g i nie chudl i nie gubil masy. Cos tam na poczatku aspekty silowe bylo czuc. Teraz jedzie gdzies tak w okolicach max 1g mi sie zdaje a koles jest z typu "wielkich chlopow", taka kanciasta, zwarta sylwetka, w siadzie i martwym ciagnie jakies kwoty rzedu 250kg czy wiecej. Teraz sie czesto smieje z siebie i z pakerow z tym bialkiem. Oczywiscie takie rzeczy jak skora, cera, wlosy, samopoczucie bez porownania. Dla niektorych moze to nie jest wazne ale dla niektorych jest.

Teoria kaloryczna jest ogolnie przestarzala i bezsensowna. Co to znaczy zrobic nadwyzke? Sztucznie zwiekszyc kalorie. Ile? Na oko. Po co? No bo budulec. A jak oszacowac ile? Z wzorow, ktore sa oparte io kalorie wytliczane z kalorymetru? (wklejalem cytat z pracy zbiorowej gdzies 2 strony temu) No jakby to tak dzialalo to wystarczy wpierdalac bialko i masa sama przyjdzie, nie? Budulec zbuduje. A po co w takim razie sa hormony, po co jest np cAMP czyli sygnal glodu?

O teoriach kalorycznych i ich lamusowatosci mozna poczytac u Gary'ego Taubesa, w "Good Calories, Bad Calories", to chyba ponad 600 stronicowe tomiszcze naszpikowane badaniami i biochemia. Mozna tyc bedac niedozywionym, mozna chudnac jedzac jak krol. Chyba na chomiku jest ta kniga ale nie jestem pewien,

Oczywiscie to tylko moje zdanie a nie zadna rada czy cos.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

18-07-2013, 19:22

ok dzięki za odpowiedź, sam ćwiczę raczej rekreacyjnie ale zawsze warto poznać nowe teorie
Awatar użytkownika
Lykantrop

18-07-2013, 19:31

Poczytaj "Mein Kampf". Ponoć po przeczytaniu tej pozycji parę osób poczuło w sobie takie zdolności trenerskie i koordynatorskie, że potrafili zdziałać cuda co do utraty masy pensjonariuszy obozu dla kwadransowych grubasów.
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

18-07-2013, 19:36

czytałem, ale jak już tutaj stwierdzono takie głodzenie się to prehistoria i dziadostwo :(
Awatar użytkownika
Triceratops

18-07-2013, 23:32

przypomnialem sobie, ta pozycja to Paul Wade - Skazany na trening 2, rzecz z kregow dragondoor, moge ewentualnie przytoczyc pare cytatow
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2013, 09:17

Lykantrop pisze:Poczytaj "Mein Kampf". Ponoć po przeczytaniu tej pozycji parę osób poczuło w sobie takie zdolności trenerskie i koordynatorskie, że potrafili zdziałać cuda co do utraty masy pensjonariuszy obozu dla kwadransowych grubasów.
Tak, glowne przeslanie tej pracy to "Wszyscy jestesmy ektomorfikami".
woodpecker from space
Heretyk

19-07-2013, 10:09

abstract pisze:a to tak z autopsji? cwiczysz czy tylko tak teoretyzujesz? bo dla mnie cwiczenie po tym jak opcham sie sadlem (samo opychanie sie sadlem lubie) nie jest zbyt komfortowe
autopsja. i wolę się "opchać" sadłem (200 g boczku na przykład), niż jakimś ryżem czy płatkami. czuję się 100 razy lepiej i mam więcej energii
Heretyk

19-07-2013, 10:12

Triceratops pisze:
Moze dlatego, ze chociazbym chodzil dolina ciemna
"herezji" sie nie ulekne
bo TY Biochemio "Harpera" jesteś ze mna!

hehe
;)
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2013, 10:22

Chociaz nie wiem czy teraz ta sentencja ma sens, bo jak powiedzial uczony nicram i co cieszy komiwojazera drona choc nie wiadomo dlaczego, "Biochemia Harpera jest tak mniej więcej 15 lat opóźniony w stosunku do tego co obecnie wiadomo na temat biochemii" :( A jak wiadomo czlowiek mutuje szybciej niz muszka owocowka, doslownie z roku na rok i teraz nie bylbym juz taki pewny tej biochemii :(
Ostatnio zmieniony 19-07-2013, 10:35 przez Triceratops, łącznie zmieniany 1 raz.
woodpecker from space
Heretyk

19-07-2013, 10:27

hahahaha, o kurwa :D
Awatar użytkownika
Triceratops

19-07-2013, 10:31

och widze, ze ominales pewna ciekawa dyspute :)
woodpecker from space
Heretyk

19-07-2013, 10:32

tzn. kojarze coś tam, ale nie czytałem tego zbyt uważnie :)
ODPOWIEDZ