EQUINOX

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Sineater
postuje jak opętany!

EQUINOX

14-09-2008, 22:36

Taki temat, żeby odtruć Masterful, bo złe rzeczy się tutaj ostatnio dzieją.

Amerykański zespół powstały z inicjatywy Pete'a Slate (który wcześniej grał m.in w Abhorrent Existance z Kamem Lee, w Incubus z braćmi Howard i w Acheron z Vincentem Crowleyem) na początku lat 90-tych. Już wtedy koncepcja była taka, żeby hołdować starej szkole grania, być niezbyt technicznymi, niezbyt szybkimi, niezbyt brutalnymi, ale za to z klimatem.

Dema i epki, ponoć, miały świetne przyjęcie, jednak zespołowi nie było dane zrobić zawrotnej kariery. Każdy album wychodził z niebywałym opóźnieniem, oszukiwały ich wytwórnie, członkowie szli do więzienia. Ludzie najpierw woleli brutalne granie, teraz dla jednych są za mało brutalni, dla innych za mało oldschoolowy ten ich oldschool, inni to w ogóle wolą Ulver i ich nie obchodzą takie kapele. Pomimo tego wszystkiego, dzięki oddaniu, zaangażowaniu i determinacji pana Slate zespół gra dalej i chyba jeszcze trochę pogra.
"Return to Mystery" (nagrany w 1995, wydany w 1997 przez Unisound) to arcydzieło drugiej połowy lat 90-tych. Szkoda, że nie wyszło wcześniej. Death metal z wyraźnymi ciągotkami w stronę starej szkoły black metalu, okazyjnym klawiszem, thrashowym zagraniem i heavy metalową melodią to w ich wykonaniu mikstura zabójcza. Mają własny styl, niemożliwy do pomylenia z innymi zespołami. No i oczywiście zabójczy image.
Kolejna płyta wychodzi dopiero w 2003 (na półce u Juliusza ze Still Dead leży bodaj 3 lub 4 lata) i jest to "Journey Into Oblivion", prawie godzina świetnych riffów i melodii z coverem Possessed na deser.
Następnie Juliusz twierdzi, ze wyda kompilacje z demami, starymi live i epkami, bierze taśmy matki i gdzieś znika.
Trzecią płytę (trwającą niespełna 27 minut - w tym solo na perkusji i nagrany na nowo klasyk "until the dawn's mist") wydaje malutka Metalbolic records. Jest to kolejna mordercza pozycja w ich dyskografii. Z tego co mi się wydaje, w Polsce pojawiła się dopiero w 2008 roku i to bynajmniej nie na samym początku. A przynajmniej ja potrzebowałem półtora roku, żeby ją dorwać.

W obecny składzie, Equinox to niemal supergrupa: na perkusji Gabe Lewandowski, grający w reaktywowanym Killing Addiction, a kiedyś w Hellwitch i Naphobia, na basie Tony Blakk (2ka i 3ka Acheron, obecnie również Diabolic) a na gitarze znany wszystkim dobrze Evil Kelly, który jest obecnie chyba najbardziej zapracowanym gitarzystą death metalowym, gdyż gra w Equinox, Pessimist, Diabolic i Angelcorpse naraz!
Brakuje tylko wokalisty - Darkness'a i jest to brak dość dotkliwy, gdyż jego wokale były bardzo charakterystyczne. Jako zastępcę typuję sesyjnie Roberta Kline z Pessimist, ale to tylko moje podejrzenia.
O ile chłopaki (zapracowane) znajdą na ten zespół trochę czasu, to myślę, że wysmażą BARDZO smakowitą płytę.

Jacyś fani Equinox na forum?
http://www.metal-archives.com/band.php?id=3846
http://www.myspace.com/equinoxmetal
http://www.voicesfromthedarkside.de/int ... quinox.htm
vulture

Re: EQUINOX

14-09-2008, 22:41

Miałem Journey Into Oblivion i sprzedałem bo tak nudne i nijake to było.mam ich w dupie.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

15-09-2008, 10:56

Wole ten norweski, traszowy.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

15-09-2008, 11:00

Sineater pisze:Taki temat, żeby odtruć Masterful, bo złe rzeczy się tutaj ostatnio dzieją.

Trzecią płytę (trwającą niespełna 27 minut - w tym solo na perkusji i nagrany na nowo klasyk "until the dawn's mist") wydaje malutka Metalbolic records. Jest to kolejna mordercza pozycja w ich dyskografii. Z tego co mi się wydaje, w Polsce pojawiła się dopiero w 2008 roku i to bynajmniej nie na samym początku. A przynajmniej ja potrzebowałem półtora roku, żeby ją dorwać.
no właśnie jeszcze jej nie słuchałem, bo.... dopiero ostatnio przypadkiem zauważyłem, że ja wydali - ale ale, juz za chwileczke, juz za momencik - bedzie sie kreciło w odtwarzaczu - troszke cierpliwości :lol: :lol: :lol:
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Atreju
postuje jak opętany!

15-09-2008, 17:25

Equinox był i jest tylko jeden - ten z Norwegii
Sineater
postuje jak opętany!

15-09-2008, 18:17

Maria Konopnicka pisze:Mam nawet dwa wydania - jedno w digi, wyrwane gdzieś na allegro, a drugie w zwykłym pudełeczku - kupione już za normalne pieniądze (które z nich to pierwsze wydanie?)
Zawsze myślałem, że istnieje tylko digi-pack, wszyscy ludzie, których znałem i mieli ten album, mieli w digi. Ostatnio w HHB pojawiło się w pudełku, widziałem na allegro w pudełku i w jeszcze jednym distro, mam podejrzenie, że to bootleg, ale nie jestem w 100% pewny. "The Immortal Kind" to podobne granie jak "Journey", ale ma o wiele lepsze, mocniejsze brzmienie. Szkoda, że hrabia Juliusz gdzieś się ukrywa z niepublikowanym materiałem, gdyż ta zapowiadana kompilacja - "when moon swallows the sun" to byłaby mocna pozycja.
DCI Hunt

23-10-2008, 13:50

To jeden z zespołów, który muszę poznać lepiej. Nazwa i wywiady zawsze gdzieś tam sie przewijały, muzyka po usłyszeniu jak najbardziej sie podobała, a jednak do tej pory żadnej całej płyty nie słyszałem. W sumie chyba trochę wstyd tego nie znać.

EDIT: Wziąłem na warsztat ostatnią płytę, "The Immortal Kind", i słucha się nawet dobrze, ale czegoś brakuje.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-06-2013, 12:48

Triceratops pisze:Wole ten norweski, traszowy.
Slusznie kolego, ja rowniez
woodpecker from space
Awatar użytkownika
aginsiak
w mackach Zła

21-06-2013, 13:04

Labyrinth to płyta lepsza niż miód.Tu na forum jest cały zastęp pazi jarających sie VoiVod ,a nie wiedzą ,że w Norwegii powstała płyta śmiało trzymająca poziom kanadyjski. heheh Pamietasz Rupert te płyte??
Awatar użytkownika
Triceratops

21-06-2013, 13:10

no kurwa, wiesz ze pamiec mam jak brzytwa kurwa
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

21-06-2013, 13:14

Dajcie spokój, ten norweski EQUINOX to przecież trzecia liga. Nie mogli się zdecydować, czy grać bardziej jak WATCHTOWER czy bardziej jak VOIVOD z "Angel Rat". No i wokal słaby. Gdzie im do amerykańskiego deathowego EQUINOX.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Triceratops

21-06-2013, 13:18

cos goraco dzis profesorze, nie?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii