sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
^^^
Oczywiście, masz rację - wymiana kabli głośnikowych i kabli połączeniowych przynosi słyszalną poprawę, jednak my (Drone i ja) kwestionowaliśmy zasadność wymiany kabla ZASILAJĄCEGO. Gdyby źródło prądu było we wtyczce, wówczas wymiana pewno przyniosłaby słyszalną różnicę, jednak źródło prądu jest w elektrowni i biegnie do nas kilometrami byle jakimi kablami.
Ja uważam, że techniczne możliwości wzmacniacza, takie, jak moc przy różnych obciążeniach, poziom szumów, współczynnik tłumienia, spadek mocy wyjściowej po obciążeniu drugiego kanału, rozkład zniekształceń harmonicznych, poziom zniekształceń i in., są bardzo istotne. Nie wiem dlaczego Wam, humanistom, trzeba tłumaczyć takie proste rzeczy, ale mimo wszystko spróbuję wytłumaczyć:
otóż to, jak wzmacniacz brzmi, jest bezpośrednią konsekwencją jego fizycznych, jak najbardziej mierzalnych parametrów oraz jego fizycznej budowy, w tym jakości zasilacza, pojemności kondensatorów, itp.
Z jednym zastrzeżeniem: nie chodzi o dane podawane przez producenta sprzętu, ale o parametry zmierzone w niezależnym laboratorium. Labolatoryjne pomiary możliwości technicznych urządzeń audio prowadzą niektóre czasopisma branżowe lub hobbiści dysponujący odpowiednią aparaturą pomiarową.
Wzmacniacz tranzystorowy o mocy 20 W na kanał i o odstępie sygnał/szum -69 dB nie osiągnie wysokiej dynamiki i nie zabrzmi dobrze. Wzmacniacz o wsp. tłumienia równym 15 nie wysteruje trudnych kolumn. W fizycznym świecie cuda się nie zdarzają. Naprawdę.
Oczywiście, masz rację - wymiana kabli głośnikowych i kabli połączeniowych przynosi słyszalną poprawę, jednak my (Drone i ja) kwestionowaliśmy zasadność wymiany kabla ZASILAJĄCEGO. Gdyby źródło prądu było we wtyczce, wówczas wymiana pewno przyniosłaby słyszalną różnicę, jednak źródło prądu jest w elektrowni i biegnie do nas kilometrami byle jakimi kablami.
Ja uważam, że techniczne możliwości wzmacniacza, takie, jak moc przy różnych obciążeniach, poziom szumów, współczynnik tłumienia, spadek mocy wyjściowej po obciążeniu drugiego kanału, rozkład zniekształceń harmonicznych, poziom zniekształceń i in., są bardzo istotne. Nie wiem dlaczego Wam, humanistom, trzeba tłumaczyć takie proste rzeczy, ale mimo wszystko spróbuję wytłumaczyć:
otóż to, jak wzmacniacz brzmi, jest bezpośrednią konsekwencją jego fizycznych, jak najbardziej mierzalnych parametrów oraz jego fizycznej budowy, w tym jakości zasilacza, pojemności kondensatorów, itp.
Z jednym zastrzeżeniem: nie chodzi o dane podawane przez producenta sprzętu, ale o parametry zmierzone w niezależnym laboratorium. Labolatoryjne pomiary możliwości technicznych urządzeń audio prowadzą niektóre czasopisma branżowe lub hobbiści dysponujący odpowiednią aparaturą pomiarową.
Wzmacniacz tranzystorowy o mocy 20 W na kanał i o odstępie sygnał/szum -69 dB nie osiągnie wysokiej dynamiki i nie zabrzmi dobrze. Wzmacniacz o wsp. tłumienia równym 15 nie wysteruje trudnych kolumn. W fizycznym świecie cuda się nie zdarzają. Naprawdę.
In God We Trust
- Godplayer
- w mackach Zła
Jasne , masz rację , oczywiście trochę żartowałem , ale z drugiej strony podałeś skrajny przykład wzmacniacza , który nie ma prawa dobrze zagrać . Ja miałem raczej na myśli grupę wzmacniaczy z podobnej półki cenowej , z podobnymi parametrami i tutaj wybór sprzętu tylko po sprawdzeniu parametrów byłby co najmniej dziwny . Uważam , że jeśli jest tylko taka możliwość , to najlepiej posłuchać kilku i wybrać ten , który nam najlepiej odpowiada .
Jeszcze co do parametrów , to sprawdziłem jakie ma mój piecyk i ciekawym co o tym sądzisz :) Mierzone w laboratorium miesięcznika Audio .
2 x 128 W przy 8 omach i niemal 200 W przy 4 omach . Moc nie zmienia się po podłączeniu drugiego zestawu obciążeń .
Czułość ( dla maks. mocy ) [ V ] 0,17
S/N [dB] 88
Dynamika [dB] 109
Zniekształcenia THD+N [%] 0,08
Współczynnik tłumienia ( w odniesieniu do 4 omów ) 220
Wkładka MM / MC
Plus całkiem zgrabny zasilacz z dwoma dużymi transformatorami . Skurwiel waży chyba 15 kg .
Jeszcze co do parametrów , to sprawdziłem jakie ma mój piecyk i ciekawym co o tym sądzisz :) Mierzone w laboratorium miesięcznika Audio .
2 x 128 W przy 8 omach i niemal 200 W przy 4 omach . Moc nie zmienia się po podłączeniu drugiego zestawu obciążeń .
S/N [dB] 88
Dynamika [dB] 109
Wkładka MM / MC
Plus całkiem zgrabny zasilacz z dwoma dużymi transformatorami . Skurwiel waży chyba 15 kg .
-
- postuje jak opętany!
Parametry miażdżące. Zwłaszcza współczynnik tłumienia wskazuje na to, że wzmacniacz piekielnie dobrze kontroluje bas. Moc bardzo wysoka, na pewno poradzi sobie z każdymi kolumnami. Podejrzewam, że tak mocny wzmacniacz musi mieć naprawdę głęboki bas. Fakt, że moc nie zmienia się po podłączeniu drugiego kanału oraz obecność dwóch transformatorów świadczy o tym, że jest to konstrukcja dual-mono, ewentualnie quasi dual-mono. Konstrukcje typu dual-mono sporo kosztują, nawet jeśli w rzeczywistości jest to quasi dual-mono (tzn. jedynie sekcja zasilająca stanowi konstrukcję dual-mono). Szumy także są bardzo niskie. Połączenie niskich szumów z wysoką mocą wyjściową zaprocentowało wysoką dynamiką. Co do zniekształceń THD + N - podana wartość prawdopodobnie dotyczy zniekształceń przy 1W mocy i przy częstotliwości 1 kHz? Mnie bardziej interesowałby wykres przebiegu zniekształceń w całym zakresie mocy, w szczególności to, przy jakiej mocy wyjściowej wzmacniacz osiąga granicę 0,1 % THD+N (słucham dużo na niskich głośnościach, dlatego lubię wzmacniacze, które przy niskich mocach generują niskie zniekształcenia).Godplayer pisze: Jeszcze co do parametrów , to sprawdziłem jakie ma mój piecyk i ciekawym co o tym sądzisz :) Mierzone w laboratorium miesięcznika Audio .
S/N [dB] 88
Dynamika [dB] 109
Wkładka MM / MC
Czułość jest bardzo wysoka, wyższa nawet od standardowej czułości 0,21 V. Tak wysoka czułość przy bardzo wysokiej mocy przekłada się na wysoki współczynnik wzmocnienia - tzn. wzmacniacz wysteruje do wysokich poziomów głośności każde źródło, nawet te źródła, które na wyjściu oddają niskie napięcie (np. tańsze przenośne odtwarzacze plików mp3 zasilane z baterii oddaja niskie napięcia na wyjściu). Z drugiej strony - im wyższa czułość, tym łatwiej przesterować wzmacniacz. Ja myślę, że przy takiej mocy wyjściowej wystarczająca byłaby czułość rzędu 0,30-0,36 V. To sprawiłoby, ze wzmacniacz byłby mniej podatny na przesterowanie, ale aż nadto wystarczyłoby do wysterowania źródeł zasilanych z sieci, takich jak odtwarzacz CD. Poza tym, nieco niższa czułość zaowocowałaby jeszcze niższymi szumami, a to wywindowałoby dynamikę na jeszcze wyższy poziom - poza 110 dB. To jednak drobny szczegół, bowiem dynamika wzmacniacza jest i tak bardzo dobra.
Parametry wskazują, że jest to bardzo dobry wzmacniacz z dość wysokiej półki cenowej. Zgaduję, że jest to CAMBRIDGE AUDIO 840? Ewentualnie YAMAHA A-S 2000? To wzmacniacze lepsze i droższe, niż będący obecnie moim marzeniem Marantz PM KI Pearl Lite i bez porównania lepsze od posiadanego przeze mnie Marantza PM 6003. Czyli należą Ci się słowa uznania.
Proszę, napisz coś więcej o brzmieniu tego wzmaka. Jaki to wzmacniacz (czy dobrze zgaduję)? Z jakim odtwarzaczem CD go używasz? Z jakimi kolumnami? Jak sprawdza się przy płytach z muzyką: rockową, metalową, klasyczną, jazzową, elektroniczną? Czy dobrze gra przy cichym słuchaniu? Pytam, gdyż nie wykluczam, że zamiast Marantza zdecyduję się ostatecznie na Cambridge Audio 851 lub Yamahę A-S 1000.
In God We Trust
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
He, rozumiem, że to taki żart :) Kabel zasilający nie ma żadnego znaczenia, ale - tak jak Agony napisał - kable głośnikowe i sygnałowe akurat mają duży wpływ. Osobiście uważam, że dobór kabli głośnikowych jest tak samo ważny jak dobór głośników i wzmacniacza. Źle dobrany kabel potrafi zamulić brzmienie totalnie. Choć czasami - a byłem świadkiem czegoś takiego - jakiś przypadkowy kabel sygnałowy za 10 zł potrafi zagrać zajebiście. Rzecz leży w spasowaniu całego zestawu.Godplayer pisze: Oczywiście Drone pierdoli . Agony też brnie nie tam gdzie trzeba . Nie ma co za bardzo sie przejmować danymi technicznymi typu pojemność kondensatorów czy współczynnik tłumienia ( choć mój wzmacniacz ma całkiem niezły , zasilacz też ma bdb he he he ) . Najważniejszym kryterium jest odsłuch i chuj . No i oczywiście wymiana kabli działa , wymianę najprostszego kabelka głośnikowego ze szpuli , na jakiś konkretniejszy model słychać natychmiast . No może nie ? :D :D :D
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Goregirl
- rozkręca się
Chyba jednak zdecyduje sie na zlozenie zestawu media server + dac. Poradzi ktoś jak się za to zabrać, jaki sprzęt najlepiej zakupić itp?Morph pisze:No i wydasz x tysięcy na coś, co będzie upośledzonym komputerem za połowe tej kwoty, z interfejsem dającym 0.00000001% możliwości media center i w zasadzie nieupgrade'owalnym.Goregirl pisze:Chcialbym, żeby sprzęt mógł być niezależny od komputera i żeby odtwarzał z dysku podpiętego przez usb anie tylko poprzez wifi.Morph pisze:Luźna myśl - nie lepiej sobie media server złożyć i do niego podpiąć DACa?
No ale - whatever floats your boat ;). MF M1Clic sobie obadaj.
- Morph
- Kontakt:
No sprawa jest prosta - kompa składasz, tylko komponenty mają inne priorytety ;)
Wersja budżetowa to platforma zintegrowana - nVidia ION lub to od AMD (nie pamiętam nazwy). Opcja trochę droższa to niskopoborowy Core i3 + jakaś niedrogi geForce lub Radeon (na tyle niewyżylony żeby pociągnął bez wiatraków), w końcu to media center a nie konsola, ma odtwarzać filmy i muzykę. Bierz proc który będzie normalnie chodził bez wiatraka, może mieć gigantyczny radiator, radiatory nie hałasują ;)
Wrzucasz ze 4GB RAM, zwykłego, ze średniej półki, raz jeszcze - to nie konsola ;)
Napęd - jak wolisz, ja wrzuciłem BDka, bo i film można wtedy z płyty obejrzeć, i ripować od razu na serwerku płyty.
HDD - bierzesz małego SSDka (32-40GB) tylko i wyłącznie na system i oprogramowanie (playery, kodeki, etc.)
Zasilacz - jak najcichszy, moc łatwo policzyć po komponentach (400W powinno w zupełności wystarczyć).
To tyle bazowo, jak chcesz trzymać pliki na wewnętrznym to dokładasz do środka talerze, jak nie to wpinasz po USB. W zależności od DACa możesz albo go wpinać po USB, albo po S/PDIF. Jak masz wolny ~1k to kupujesz coś w stylu Musical Fidelity V-Link192 i z niego wychodzisz na DACa.
Do muzyki tylko i wyłącznie foobar, bo pluginy ;). Dekodowanie strumienia HDCD, DSD, obsługa DVD-A, upsamplery, etc. Koniecznie zaciągnąć plugin WASAPI. Sterowanie zdalne za pomocą wtyczki foo_httpcontrol, obsłużysz wtedy z każdego kompa w tej samej sieci. Jest także klient do Androida.
Do streamowania na zewnątrz i zarządzania biblioteką (zdalny upload, etc.) zdecydowanie polecam subsonic.
Do filmów standard, odtwarzacz BD dostaniesz przeważnie z napędem, do piratów pakiet K-Lite i MPC.
To tyle ;)
Wersja budżetowa to platforma zintegrowana - nVidia ION lub to od AMD (nie pamiętam nazwy). Opcja trochę droższa to niskopoborowy Core i3 + jakaś niedrogi geForce lub Radeon (na tyle niewyżylony żeby pociągnął bez wiatraków), w końcu to media center a nie konsola, ma odtwarzać filmy i muzykę. Bierz proc który będzie normalnie chodził bez wiatraka, może mieć gigantyczny radiator, radiatory nie hałasują ;)
Wrzucasz ze 4GB RAM, zwykłego, ze średniej półki, raz jeszcze - to nie konsola ;)
Napęd - jak wolisz, ja wrzuciłem BDka, bo i film można wtedy z płyty obejrzeć, i ripować od razu na serwerku płyty.
HDD - bierzesz małego SSDka (32-40GB) tylko i wyłącznie na system i oprogramowanie (playery, kodeki, etc.)
Zasilacz - jak najcichszy, moc łatwo policzyć po komponentach (400W powinno w zupełności wystarczyć).
To tyle bazowo, jak chcesz trzymać pliki na wewnętrznym to dokładasz do środka talerze, jak nie to wpinasz po USB. W zależności od DACa możesz albo go wpinać po USB, albo po S/PDIF. Jak masz wolny ~1k to kupujesz coś w stylu Musical Fidelity V-Link192 i z niego wychodzisz na DACa.
Do muzyki tylko i wyłącznie foobar, bo pluginy ;). Dekodowanie strumienia HDCD, DSD, obsługa DVD-A, upsamplery, etc. Koniecznie zaciągnąć plugin WASAPI. Sterowanie zdalne za pomocą wtyczki foo_httpcontrol, obsłużysz wtedy z każdego kompa w tej samej sieci. Jest także klient do Androida.
Do streamowania na zewnątrz i zarządzania biblioteką (zdalny upload, etc.) zdecydowanie polecam subsonic.
Do filmów standard, odtwarzacz BD dostaniesz przeważnie z napędem, do piratów pakiet K-Lite i MPC.
To tyle ;)
Ostatnio zmieniony 11-05-2013, 22:33 przez Morph, łącznie zmieniany 1 raz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Morph
- Kontakt:
Aha, obudowa jeszcze. Tutaj wolna amerykanka, możesz lecieć w małe rozmiary, wtedy trochę logistyki dochodzi. Ja kupiłem typową obudowę HTPC w tych klimatach:

Dużo miejsca w środku, więc problemy z chłodzeniem odpadają, dosłownie wkładasz jeden cichy wiatrak 12cm (Noctua, Silenx, etc.). Do tego ładnie się wpasowuje w szafkę pod wzmakiem.

Dużo miejsca w środku, więc problemy z chłodzeniem odpadają, dosłownie wkładasz jeden cichy wiatrak 12cm (Noctua, Silenx, etc.). Do tego ładnie się wpasowuje w szafkę pod wzmakiem.
- Goregirl
- rozkręca się
dzieki wielkie, od przyszlego tygodnia zaczynam kompletowanie sprzetu. Troche boje sie problemow natury software'owej, zobaczymy...Morph pisze:Aha, obudowa jeszcze. Tutaj wolna amerykanka, możesz lecieć w małe rozmiary, wtedy trochę logistyki dochodzi. Ja kupiłem typową obudowę HTPC w tych klimatach:
- Morph
- Kontakt:
Nie ma żadnych problemów ;]Goregirl pisze:Troche boje sie problemow natury software'owej, zobaczymy...
-
- zaczyna szaleć
Jednak DAC zostaje, po odsłuchach kilku dużo droższych pozycji - wszystko brzmi tragicznie, teraz myślę, by postawić media server, Morph bardzo ładnie to opisał + zainspirował
- Goregirl
- rozkręca się
Jeszcze a propos media servera to co sądzicie QNAPach? Czy zamiast bawic sie w skladanie nie lepiej zakupic takiego odpowiednio zoptymalizowanego gotowca? np:
http://allegro.pl/qnap-ts-121-serwer-pl ... 70559.html
ewentualnie cos opartego na NASie, np:
http://allegro.pl/synology-ds112j-serwe ... 03687.html
-
- zaczyna szaleć
DIY ! always DIY!Goregirl pisze:Jeszcze a propos media servera to co sądzicie QNAPach? Czy zamiast bawic sie w skladanie nie lepiej zakupic takiego odpowiednio zoptymalizowanego gotowca? np:
- Goregirl
- rozkręca się
ok:)Demonic Swamper pisze:DIY ! always DIY!Goregirl pisze:Jeszcze a propos media servera to co sądzicie QNAPach? Czy zamiast bawic sie w skladanie nie lepiej zakupic takiego odpowiednio zoptymalizowanego gotowca? np:
- Morph
- Kontakt:
QNAP = CRAP
-
- postuje jak opętany!
Czy ktoś z Was miał okazję odsłuchiwać DACa pana Andzreja Stelmacha?
http://www.stelaudio.pl/?page_id=7
Czy wart jest swojej ceny - 2500 PLN ? Jak ma się do DACów z dużych firm (Cambridge Audio, Musical Fidelity itp.) ?
Czy wart jest swojej ceny - 2500 PLN ? Jak ma się do DACów z dużych firm (Cambridge Audio, Musical Fidelity itp.) ?
In God We Trust
-
- zaczyna szaleć
Ja polecić mogę zestaw który sam posiadam i jestem bardzo z niego zadowolony.
Kultowy Radmor +Unitra Tonsil z Membrana Bierna Wersja Exportowa ZG-40 40W 4ohm
Doskonałe kolumny z głosnikami niskotonowymi na zawieszeniu parcianym czyli wiecznym niezniszczalnym.
Doskonały i bardzo brutany bas wydobywa się z tych głośników idealnie pasujący do myzyki extremalnej.
Rok produkcji zestawu wraz z głosnikami dedykowanymi 81r.Zestaw tak satysfakcjonujący że nie muszę się oglądać za
sprzętem HIGH END.

Kultowy Radmor +Unitra Tonsil z Membrana Bierna Wersja Exportowa ZG-40 40W 4ohm
Doskonałe kolumny z głosnikami niskotonowymi na zawieszeniu parcianym czyli wiecznym niezniszczalnym.
Doskonały i bardzo brutany bas wydobywa się z tych głośników idealnie pasujący do myzyki extremalnej.
Rok produkcji zestawu wraz z głosnikami dedykowanymi 81r.Zestaw tak satysfakcjonujący że nie muszę się oglądać za
sprzętem HIGH END.

-
- zaczyna szaleć
Musical Fidelity M1 DAC jest nadal mimo wieku sprzętem najbardziej wychwalanym. Wszystko to kwestia odsłuchu i własnych preferencji.Agony pisze:Czy ktoś z Was miał okazję odsłuchiwać DACa pana Andzreja Stelmacha?
- Morph
- Kontakt:
Jak mimo wieku? Przecież to ledwo ze 3 lata na rynku jest.
-
- zaczyna szaleć
Jeżeli chodzi o rynek przetworników to całe stulecia, przy obecnej technice? :)Morph pisze:Jak mimo wieku? Przecież to ledwo ze 3 lata na rynku jest.
- Morph
- Kontakt:
E, szabelka na rynku jest już chyba ze 4 lata i jakoś się trzyma szczytu ;)