Tłuste bity i chędogie zajawki spuściportów

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

Re: Tłuste bity i chędogie zajawki spuściportów

08-05-2013, 10:57

Nie. Wystarczyłoby wysilić mózgownice i napisać więcej rymów, żeby zamiast 3 minutowych popierdółek wyszły rapowe, 5-6 minutowe kolosy ;)
Ja rozumiem że historia, że koncept i takie najpewniej było założenie autora płyty. Nie zmienia to jednak faktu, że czas trwania tej płyty jest dla mnie za krótki żeby przyjemność płynąca z jej słuchania była w pełni zadowalająca.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

08-05-2013, 11:00

Wszystko według podręcznika ma być w tym Sosnowcu, 65 minutowe płyty rapowe, za to metalowe krótkie, 20 stopni i słońce przeplatane chmurami, kobiety 90-60-90 albo do gazu, jak schabowy to tylko z kapustą, jak ryba to z frytkami, jak samochód to Passat zzazachodniej granicy.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

08-05-2013, 11:03

i koniecznie w TDI
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-05-2013, 11:10

Ale pierdolenie. Według jakiego podręcznika? WTF? Wspomniałem o długości trwania albumu w kontekście rapu, bo większość płyt jakie lubię, a które mieszczą się w tym gatunku trwa spokojnie ponad 60 minut. Nie znaczy to jednak że każda rapowa płyta powinna zaczynać sie od godziny z hakiem. W TYM KONKRETNYM PRZYPADKU wyszłoby to temu albumowi na dobre, bo po prostu się czuje że można by z tego więcej wycisnąć. Słyszę tutaj masę potencjału, który najnormalniej w świecie jest niewykorzystany.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

08-05-2013, 11:12

Widzisz, to jak z restauracją, w jednej dostaniesz dobrą, soczystą polędwicę wieprzową ze świeżymi warzywami, w innej schabowego wysmażonego jakjajebę z toną ziemniaków i smażonej kapusty.

Pewnie że możnaby tą polędwicę wysmażyć na wiór i dojebać pół kilo kaszy, ale jednak popsułoby to wrażenie ;]
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

08-05-2013, 11:14

Pomyliłem linki chyba bo widzę posty niczym z forum kucharzy w zółtych kaskach ;)
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

08-05-2013, 15:40

Puść sobie dodatkowo instrumentala, będziesz miał ponad godzinę muzyki. ;) A ja polecę starociem i chyba sobie zaraz puszcze 6 Feet Deep czyli prawdopodobnie top 10 rapu w ogóle.
Hollowman
w mackach Zła

22-05-2013, 00:54

Dwa nowe numery od KW na żywo w SNL. Brzmią fajnie, chętnie sprawdzę płytę (premiera już za miesiąc) bo lubię rzeczy od niego.
Awatar użytkownika
dr Kill
postuje jak opętany!

22-05-2013, 07:48

Ja od Kenye Westa lubię to:

Co prawda numer jest też z Jay-Z, ale ogólnie świetna rzecz. No i teledysk.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

13-06-2013, 13:19

Dezerter w wersji hip hop, moc. :D Numer z Kodymem też fajny.

Obrazek
Awatar użytkownika
Harlequin

02-07-2013, 11:15

wombat pisze:początek zespół tego kalibru, co MA - A Tribe Called Quest. W zasadzie każda płyta rozpierdala, warto znać wszystkie (przy czym dwójka i trójka najlepsze), całkowicie zmieniają spojrzenie na rap. Mogę powiedzieć, że to właśnie ich utwory wyrobiły mój gust i osobiscie uważam ATCQ za jeden z najważniejszych zespołów lat 90 i ogólnie w historii rapu. Zero wsi, błyskotek i innych bajerów, czysta moc i zajebisty klimat.
W sume kapela znam relatywnie od niedawna, ale "Midnight Marauders" to po prostu pierdolone mistrzostwo świata. Niby troche bardziej stonowana w stosunku do "The Low End Theory", ale ten chillou jest jakis taki niepokojący, z dziwnym nerwem. No i przede wszystkim podkłady - zdecydowanie gwóźdź programu na obydwu wspomnianych krązkach. Sporo w tym jazzowo-soulowych naleciałości, ale czarnuszki idą z pomysłami również w inne rejony. Numer "Clap Your Hands" z "Midnight Marauders" to arcydziło, ta klawiszona melodyjka w tle doskonale burzy sielankowy nastrój.
Mort
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 19:10

Bardzo zajebista jest ostatnia płyta Kendricka Lamara. To rap z zachodniego wybrzeża, ale jakoś mi przypomina Illmatic Nasa, są cytaty.
I AM MORBID
blasfimer
rozkręca się

05-07-2013, 19:50

mAAd city to rapowy album roku 2012, właściwie cała płyta (no może oprócz bitch don't kill my vibe) rozpierdala, wspaniałe flow, zróżnicowanie tekstowe i oczywiście piękne bity, jak dla mnie to już klasyk chociaż troche dziwię tym porównaniom z Illmaticiem, jedyne co jest podobne w tych płytach to to, że są swego rodzaju głosem pokolenia wychowanego w murzyńskich gettach. Z tegorocznych płyt polecam Run the Jewels (R.A.P music też), 12 reasons to die, Magna Carta Holy Grail, Long.Live.A$ap. Bardzo silny rok się szykuje bo w drodze nowy Wu-Tang i oXymoron. Wierze, że ScHoolboy rozpierdoli 2013 jak Kendrick 2012.
W Polsce oprócz Elliminati słabo raczej, nadzieje robi powrót K44.
A tak w ogóle to ostatnio najczęściej męczę Liquid Swords, piękny klasyk, oprócz 36th Chamber moja ulubiona płyta związana z Wu.
Mort
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 20:46

Poprzednia płyta Lamara Section.80 też jest bardzo elegancka a do tego surowa. Nie wykluczone, że lepsza od dwójki.

Asflat, czy już się zapoznałeś z kawałkami Lamara i debiutem NASa?
I AM MORBID
Hollowman
w mackach Zła

05-07-2013, 20:56

Dwa dni temu oglądałem występ Kendricka na Heinekenie, bardzo fajne wyszło, był live band, podkłady były fajnie przearanżowane.
Mort
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 21:05

O kurwa, gdybym wiedział, że będzie tam występował to bym poszedł. Byłem w tym czasie na Pomorzu.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 21:17

Mort pisze: Asflat, czy już się zapoznałeś z kawałkami Lamara i debiutem NASa?
Tego Lamara sprawdzę, skoro tak polecasz.
Co do "Illimatic"...no cholera, nie porwało mnie. Nie umiem sie przekonać do tych old-schoolowych i klasycznych hi hopowych rzeczy. Tak samo jak nie bierze mnie 2Pac czy Ice Cube, tak i nie bardzo mogę załapać klimatu na NASa. Pisałem o tym już w "NP:..." jakis czas temu. Kurwa, gdyby wszystkie kawałki na tej płycie były w takim klimacie jak "N.Y State of Mind" to by było zajebiście. Niepokojący bit, agresywne flow, słychac w tym to co najbardziej mi się w rapie podoba. Ale potem pojawia się np. takie lajtowe (mówię o bicie, bo tekstów nie przeglądałem) "Life's a Bitch" z chiloutowym podkładem czy "The World is Yours" które utrzymane jest w podobnym stylu i cały klimat zrobiony przez ten pierwszy, naprawde świetny utwór, upada.
blasfimer
rozkręca się

05-07-2013, 21:32

Najlepszy track Kendricka.
Co do Illmatic, naprawdę nie rusza cię piękne One Love, Represent czy Memory Lane ? Polecam słuchać tego albumu wieczorem wczytując się w teksty, mi też na początku ten album nie podszedł, ale później uznałem że to jeden z najlepszych i najbardziej klimatycznych albumów jakie słyszałem.
Skoro lubisz agresywne flow to polecam Gravediggaz, masz próbke
Mort
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 22:11

blasfimer pisze: Co do Illmatic, naprawdę nie rusza cię piękne One Love, Represent czy Memory Lane ? Polecam słuchać tego albumu wieczorem wczytując się w teksty, mi też na początku ten album nie podszedł, ale później uznałem że to jeden z najlepszych i najbardziej klimatycznych albumów jakie słyszałem.
Miałem tak samo.
I AM MORBID
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

05-07-2013, 22:36

blasfimer pisze:
Co do Illmatic, naprawdę nie rusza cię piękne One Love, Represent czy Memory Lane ? Polecam słuchać tego albumu wieczorem wczytując się w teksty, mi też na początku ten album nie podszedł, ale później uznałem że to jeden z najlepszych i najbardziej klimatycznych albumów jakie słyszałem.
Bedę jeszcze słuchał. Z tekstami, zobaczymy co z tego wyjdzie.
blasfimer pisze: Skoro lubisz agresywne flow to polecam Gravediggaz, masz próbke
To jest TO. TEN rap, TAKI rap. Ciemny, mroczny, prosto z dymiącego z kanałów getta i czarnuchów mogących wsadzić kose pod żebrem z uśmiechem na ustach. Lubię to.
ODPOWIEDZ