POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

16-10-2019, 09:55

Hatefire pisze:
535 pisze:Obrazek
Hatefire pisze:Najwyższy czas rzucić linkiem do najlepszego forumowego wątku w historii polskich forów internetowych. Przed Państwem "100 lat planowania w Polsce, czyli polski wkład w światową przestrzeń miejską". Ponad 2 000 stron śmiechu przez łzy.

https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1660101" onclick="window.open(this.href);return false;
Próbka.

Obrazek

Pomnik Polaka Nieznanego - Polska to wyjątkowo piękny kraj, w którym jest wyjątkowo brzydko. Dużą rolę w tym odegrały rzecz jasna obce siły, które nieustannie czyhają (patrz znak na Terespol), choć swoją cegiełkę, niekoniecznie wyciągniętą z katedry we Wrocławiu, dołożyli Polacy. Niemniej jednak skoro już jest jak jest warto tych wyjątkowych Polaków z tej wyjątkowo brzydkiej krainy wyjątkowo brzydko uczcić przy pomocy wyjątkowo brzydkich pomników.

Obrazek

Jakiś facet, rysy słowiańskie, chyba Polak, bliżej nieznany, w Sieradzu ma swój pomnik. Z twarzy podobny zupełnie do nikogo. Tubylcy otaczają posąg pogańskim kultem - palą ogień i znoszą płody rolne oraz kwiaty.

Problem z tym pomnikami jest taki, że celują one w swoim realizmie do realistycznego przedstawiania nikomu Nieznanych Polaków, najczęściej podpisując je Jan Paweł II, lub Karol Wojtyła. Nie do końca wiadomo kim jest ten grubawy łysy Pan, który straszy z różnych pomników, ale wyciąga ręce lub głaszcze dzieci.

Na szczęście zachowały się zdjęcia tych ludzi, dla zmyłki podpisanych, że to niby oni, a to nie oni, tylko bliżej Nieznani Polacy.

Obrazek

Pomniki te są najczęściej z gipsu i żywicy udającej brąz. Bo brąz drogi jest, można udawać, że się dało dużo na Wielkiego Nieznanego Polaka i jest fajnie. Twórcami tych rzeźb są zazwyczaj słynni a zarazem nikomu nie znani polscy rzeźbiarze mieszkający w USA i Koluszkach. Ludzie ci są strasznie obładowani pracą, produkując seryjnie paskudne oblicza nieznanych nikomu ludzi, nic dziwnego, że ci nieznani ludzie się im mylą w natłoku spraw. Jak to ujął poeta:

Nie, nie, nie, nie wiem nic, dzwonią do mnie
Nie, nie, nie wiem, nie wiem nic, co dziś zrobię
Nie wiem, nie wiem nic, nie wiem, nie wiem nic, dzwonią do mnie
Nie, nie, nie wiem, nie wiem nic,
halo

Obrazek

Nie wiadomo czy Wielcy Nieznani Polacy życzyliby sobie tych obrzydliwych pomników. Na przykład Jan Paweł II nie życzył sobie żadnych pomników. Mówił, że wolałby zamiast tego coś konkretnego zrobiono dla potrzebujących, np. dla uboższych rodzin, młodzieży, chorych, w formie szpitali, szkół i przedszkoli z tych pieniędzy przeznaczonych na obrzydliwe pomniki. No ale skoro to on mówił, a na cokole stoi kto inny, no to jest gites. Problemem może być na przykład córka Rubinsteina, która pamiętała jak wygląda tata i domagała się usunięcia karykatury ojca z ul. Piotrkowskiej w Łodzi. Ale wtedy mówimy, że to przecież nie karykatura, tylko zupełnie kto inny, po prostu facet z pianinem i wszyscy są szczęśliwi.

Brzydota to wynik kompleksu mniejszości. Kompleks ten nakazuje większości robienie czegoś innego niż wszyscy ale, że niedobór intelektualny nie pozwala kompleksowi rozwinąć się w prawdziwy indywidualizm, to nie ma się odwagi ani wystarczająco otwartego umysłu, aby zrobić coś własnego. No i stoi 30 identycznych pomników Telly Savalasa jako Kojaka udającego Jana Pawła II.

Co jak co. Serial był dobry.

Phila Collinsa też zawsze lubiłem.

Obrazek

Obrazek

A to kto to?

Obrazek

Obrazek

Mimo wszystko wzrusza mnie to. Na jednym z pomników jest mój dziadek, który bardzo mnie kochał i nosił na barana jak byłem mały.
Powinniśmy doceniać to co mamy. Wolałbyś żeby pryszli muzułmany i postawili na to miejsce pomniki Mahometa? Oh wait...
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii

16-10-2019, 10:01

A widziałeś gdziekolwiek pomniki Mahometa?
Były tylko karykaturalne obrazki i wiadomo jak to się skończyło.

Mnie odstrasza burka czy inny hidżab, starczy tego.
Ostatnio zmieniony 16-10-2019, 10:04 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

16-10-2019, 10:02

...
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Pelson
rasowy masterfulowicz

16-10-2019, 11:28

Pacjent pisze:
Pelson pisze: Z ciekawości Pacjencie, jak oceniasz jakość polskiej, nowoczesnej architektury i urbanistyki?
Oceniam na 2+, ale wolnoć, Tomku, w swoim domku.
Czyli pomimo tego, że wolnorynkowe i zderegulowane podejście nie zdaje egzaminu, i to tak od 30 lat bez mała, receptą jest uznanie tej bylejakości jako normy w imię pojęcia złotej wolności? :)
Nie, że mnie to dziwi, w końcu to jest arcypolska cecha, która w pełni zmaterializowała się choćby w 1795, więc jakas arabistyka czy inna arhitektóra to przy tym bułka z masłem. Ale ocenić cos w skali szkolnej na mierniaka, miec świadomość teraźniejszej chujowatości, pisać o wzburzonym obserwatorze i tylko wzruszyć ramionami? :)
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 11:34

No bo oni myślą, że święte prawo własności jest jedno i niezmienne. Zapisane na kamiennej tablicy, ukryte w grocie na szczycie góry i strzeżone przez siedem smoków. Tymczasem to zwykła konstrukcja prawna. Po prostu najszersze prawo rzeczowe, czyli spis praw i obowiązków związanych z posiadaniem rzeczy. W każdym kraju jest czym innym. Inaczej też w Polsce wygląda prawo własności samochodu, a nieruchomości i tyle.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 11:36

Chujowość życia to wyczekiwana przez wszystkich norma w tym kraju.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 11:37

Esteci się znaleźli...
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 11:39

Bloodcult pisze:Esteci się znaleźli...
Zobaczymy co wypisujesz, może jakiś cygański pałac?
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 11:46

Nie, nie buduje pałacu, ale nie uważam aby estety miała stać ponad prawem własności.

Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 11:47

Jedź się napawać pięknem świątyni licheńskiej.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 11:51

Bloodcult pisze:Nie, nie buduje pałacu, ale nie uważam aby estety miała stać ponad prawem własności.
Ale prawa własności nikt nie łamie,
a estetyka to rzecz względna, ja się przyzwyczaiłem do urbanistycznego bajzlu, chociaż wolałbym porządek.
Awatar użytkownika
Bloodcult

16-10-2019, 11:52

@Hatefire
Sam się niedawno chwaliłeś że oszczędzasz na ubraniach i zakładasz cokolwiek byle tanie, ale jeśli chodzi o czyjeś budynki to nie ma być tanie tylko ma być ładne bo tak Ci się podoba ? No i gdzie w tym logika i konsekwencja ?

Awatar użytkownika
Drone

16-10-2019, 11:54

Hatefire pisze:No bo oni myślą, że święte prawo własności jest jedno i niezmienne. Zapisane na kamiennej tablicy, ukryte w grocie na szczycie góry i strzeżone przez siedem smoków. Tymczasem to zwykła konstrukcja prawna. Po prostu najszersze prawo rzeczowe, czyli spis praw i obowiązków związanych z posiadaniem rzeczy. W każdym kraju jest czym innym. Inaczej też w Polsce wygląda prawo własności samochodu, a nieruchomości i tyle.
O to, to. Śmieszny postulat tzw. środowisk konserwatywnych, które wywodzą to w ogóle z jakichś pozycji praw naturalnych czy innych hipostazowanych abstraktów. Oczywiście trzeba uzgodnić jakąś podstawę prawną, ale upieranie się, że to jedyne i słuszne rozwiązanie od zarania dziejów aż po kres wieczności i bez wyjątków to nieuzasadniona uzurpacja. Podobnie zresztą jak uzurpacja katolicka, która uznaje tylko swój światopogląd za obiektywnie prawdziwy i obiektywnie absolutny.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 11:54

Hatefire pisze:
Jedź się napawać pięknem świątyni licheńskiej.
Dobra, meczet warszawski to też jakiś potworek.
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 11:58

Bloodcult pisze:@Hatefire
Sam się niedawno chwaliłeś że oszczędzasz na ubraniach i zakładasz cokolwiek byle tanie, ale jeśli chodzi o czyjeś budynki to nie ma być tanie tylko ma być ładne bo tak Ci się podoba ? No i gdzie w tym logika i konsekwencja ?
Ma być przede wszystkim rozsądnie pod względem urbanistycznym i głównie o tym temat, chociażby, żeby nie było suburbanizacji, urban sprawlu czy po prostu wpierdalania obiektów mających się nijak do całości. Nigdzie nie pisałem, że ma być drogie. Po drugie jeśli już mówimy o estetyce jest różnica między krajobrazem, który jest na zawsze, a kolesiem takim jak ja ubranym jak menel, którego nawet nie zauważysz jak się miniemy. Porównujesz nieporównywalne.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-10-2019, 11:59

Pelson pisze:
Pacjent pisze:
Pelson pisze: Z ciekawości Pacjencie, jak oceniasz jakość polskiej, nowoczesnej architektury i urbanistyki?
Oceniam na 2+, ale wolnoć, Tomku, w swoim domku.
Czyli pomimo tego, że wolnorynkowe i zderegulowane podejście nie zdaje egzaminu, i to tak od 30 lat bez mała, receptą jest uznanie tej bylejakości jako normy w imię pojęcia złotej wolności? :)
Nie, że mnie to dziwi, w końcu to jest arcypolska cecha, która w pełni zmaterializowała się choćby w 1795, więc jakas arabistyka czy inna arhitektóra to przy tym bułka z masłem. Ale ocenić cos w skali szkolnej na mierniaka, miec świadomość teraźniejszej chujowatości, pisać o wzburzonym obserwatorze i tylko wzruszyć ramionami? :)
Nie podoba mi się nowoczesność w architekturze, ale rzygam tym co pozostawił po sobie w tej dziedzinie PRL. Jakościowo jest to na pewno lepsze. Natomiast nie wyobrażam sobie, żeby jakiś urządnik nakazał deweloperom budowanie pałaców i zamków, co ucieszyłoby moje oczy.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 11:59

Drone pisze:
Hatefire pisze:No bo oni myślą, że święte prawo własności jest jedno i niezmienne. Zapisane na kamiennej tablicy, ukryte w grocie na szczycie góry i strzeżone przez siedem smoków. Tymczasem to zwykła konstrukcja prawna. Po prostu najszersze prawo rzeczowe, czyli spis praw i obowiązków związanych z posiadaniem rzeczy. W każdym kraju jest czym innym. Inaczej też w Polsce wygląda prawo własności samochodu, a nieruchomości i tyle.
O to, to. Śmieszny postulat tzw. środowisk konserwatywnych, które wywodzą to w ogóle z jakichś pozycji praw naturalnych czy innych hipostazowanych abstraktów. Oczywiście trzeba uzgodnić jakąś podstawę prawną, ale upieranie się, że to jedyne i słuszne rozwiązanie od zarania dziejów aż po kres wieczności i bez wyjątków to nieuzasadniona uzurpacja. Podobnie zresztą jak uzurpacja katolicka, która uznaje tylko swój światopogląd za obiektywnie prawdziwy i obiektywnie absolutny.
Proszę nie żartować, jeżeli własność nieruchomości dotyczy narodu wybranego, to wszystkie prawa są dziedziczone przez obecne społeczeństwo aż od czasów Abrahama.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

16-10-2019, 12:02

Medard pisze:Chujowość życia to wyczekiwana przez wszystkich norma w tym kraju.
Zestrachani, wiecznie zgorzkniali ludzie, narzekanci i malkontenci. Wszystko zle, wszystko chujowo.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard

16-10-2019, 12:04

Triceratops pisze:
Medard pisze:Chujowość życia to wyczekiwana przez wszystkich norma w tym kraju.
Zestrachani, wiecznie zgorzkniali ludzie, narzekanci i malkontenci. Wszystko zle, wszystko chujowo.
Korwinizujesz, ja pojechałem blackmetalem mentalnym.
Awatar użytkownika
Hatefire

16-10-2019, 12:07

Drone pisze:O to, to. Śmieszny postulat tzw. środowisk konserwatywnych, które wywodzą to w ogóle z jakichś pozycji praw naturalnych czy innych hipostazowanych abstraktów. Oczywiście trzeba uzgodnić jakąś podstawę prawną, ale upieranie się, że to jedyne i słuszne rozwiązanie od zarania dziejów aż po kres wieczności i bez wyjątków to nieuzasadniona uzurpacja. Podobnie zresztą jak uzurpacja katolicka, która uznaje tylko swój światopogląd za obiektywnie prawdziwy i obiektywnie absolutny.
Prawo naturalne to w ogóle taki koncept, którym można uzasadnić dosłownie wszystko. Trzeba pamiętać, że jednym z kamieni milowych dla nowoczesnego modelu prawa naturalnego jest praca Grocjusza "Wolność mórz", w której za pomocą prawa naturalnego udowadniał prawa do handlu morskiego dla Holendrów.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ