POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

Re: POlitykowanie

24-10-2025, 20:00

Obrazek

Obrazek

Mocno faszyzujące prognozy wyborcze ale jest na to recepta - tylko zjednczona lewica zapewni normalność.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

24-10-2025, 20:08

hcpig pisze:
24-10-2025, 20:00
Obrazek

Obrazek

Mocno faszyzujące prognozy wyborcze ale jest na to recepta - tylko zjednczona lewica zapewni normalność.
Jak nawet "mocno faszyzujące prognozy", jeden z lepszych kleików, wabików, nie są w stanie skonsolidować lewicy, to co miało by to zrobić? Tylko poważne odpowiedzi.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
hcpig

24-10-2025, 20:11

Sytuacja to wymusi oraz odpowiedzialność na Polskę.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
Ascetic

24-10-2025, 20:12

Czekam z wypiekami na twarzy.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
trup

24-10-2025, 20:21

PeeZeL idzie jak burza po samodzielne rządy....

:youcan:
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Sybir

24-10-2025, 20:48

Tow. Jester, proszę pójść do kuchni - tam zobaczycie jedyny ZLew w tej dekadzie.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

24-10-2025, 21:14

W piątek (12 września 2025) w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (gmina Komorniki), pojawił się jednooki gaśnitzowy....Pod hasłem pikniku rodzinnego.
Był spory artykułę o tej wizycie, na e-poznan, ale był zniknął.....Ludzie stali w godzinnej kolejce, by zdobyć podpis na gaśnicy samochodowej. Istny piknik wolności. Krematoria z piernika były?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

komentarry, różne po tym najściu...
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

24-10-2025, 21:52

Lukass pisze:
23-10-2025, 19:56
A nawet jeśli młody Brejza ma coś na sumieniu (w co akurat wątpię), to i tak w żaden sposób nie usprawiedliwiałoby to tak inwazyjnej metody inwigilacji. Nie do obrony, nie w tym przypadku.
Nie przesądzam, czy miał coś na sumieniu, czy nie. Wg Ciebie dobrze mu z oczu patrzy, a wg mnie nie. Obaj nie możemy decydować o jego winie, jak i oceniać metod inwigilacji.
A co powiesz o stosowaniu metod zbliżonych do tortur wobec urzędniczek zatrzymanych do aresztu wydobywczego za czasów Bodnara? Otrzymały status więźniów szczególnie niebezpiecznych, miały podwójne kajdanki, a gdy były w toalecie, podglądali je strażnicy - faceci. Tak Ci żal "biednych" Brejzów, a za zwykłymi apolitycznymi kobietami prześladowanymi przez reżim Tuska ująłbyś się? O ks. Olszewskim nie będę pisał, bo to większa sprawa działania tuskowych zwyrodnialców.
electricwizard pisze:
24-10-2025, 08:58
Katastrofa na Odrze, Afera SKOKu, maseczki z Antonova za 5,5 mln, dotacje NCBIR w kwocie prawie 180 mln dla swoich koleżków, Solvere i Szydło z Morawieckim,i XD. (...)
Hm, a ty jesteś nadal taki uparty, zacietrzewiony i walisz te swoje głupoty. Wybrałem 5 pierwszych "afer". No to po kolei:
- Katastrofa na Odrze - o co ci chodzi? O rzekomą rtęć? PO i wasze media kłamały na ten temat. A może chodzi ci o regulację Odry? No tak, to afera, tu się zgadzam: jak to możliwe, żeby Polacy sprzeciwiali się Niemcom. Kundle głosujące na PO już to wyprostowały.
- Afera SKOKu - twierdzisz, że to jest afera PiSu? Nie mam czasu i ochoty, żeby szczegółowo zajmować się tym, więc zapytałem AI, czy to jest wyłącznie afera PiSu. Oto początek odpowiedzi:
"Afera SKOK-ów to złożony problem, który nie obciąża wyłącznie jednej partii politycznej, w tym przypadku Prawa i Sprawiedliwości (PiS). Oto kilka faktów, które warto wziąć pod uwagę: (...)"
W sumie toczyło się i toczy ponad 1000 spraw. Sprawa jest na pewno złożona.
- maseczki - tutaj platformerski wymiar sprawiedliwości chyba umorzył sprawę
- dotacje NCBIR w kwocie prawie 180 mln dla swoich koleżków - niestety każda władza dotuje swoich. Zobacz dotacje dla firm z KPO, grube miliony dla LGBT w Warszawie. Wiedziałeś, że lewacki grafoman Jaś Kapela dostaje stypendium na napisanie tekstów do przedstawienia muzycznego opowiadającego historię prześladowania ruchu proaborcyjnego? Kasę od PO dostawały eko-świry i inna lewacka hołota. Tutaj nie zaprotestujesz?
- Solvere i Szydło z Morawieckim - prokuratura olała sprawę, nie wgłębiałem się. Sprawa niejasna, ale i tak na drobną kwotę choćby w stosunku do tego, co odpierdalają platfusy.

Żeby było jasne: nie podobają mi się żadne przewałki i PiS nie był od nich wolny. Ale kwestią podstawową są proporcje.
PiS czasami zaliczył wtopę, a dla PO dojenie państwa, pragnienie doprowadzenia go do ruiny - to cel działania. Podałem przykłady bardziej zasadnicze niż konkretne błędy, z punktu widzenia całego budżetu jednak drobne. Nie obronisz PO przed oskarżeniem wspierania mafii i karuzeli watowskich, paliwowych, środowisk przestępczych. Dlaczego PO jest popularne w więzieniach? Kilka razy o tym pisałem i cisza... PO za czasów poprzednich swoich nie-rządów zubożyło budżet państwa o ok. 250 mld zł. A ty wytykasz maseczki czy dotację dla Ziemkiewicza. A zjeby z Krytyki Politycznej, różnego rodzaju lewackie aktywiszcza za czasów PO mogły i mogą dostawać kasę?
electricwizard pisze:
24-10-2025, 08:58
Nie będę już nawet dobijał tego prawackiego pastucha sytuacją ze Spółkami skarbu państwa i tym co pisowskie ścierwa odpierdalały w tychże spółkach za swoich rządów.
Akurat spółki z udziałem skarbu państwa za czasów PISu w ogólnym ujęciu miały zdecydowanie lepsze wyniki.
olgims pisze:
24-10-2025, 10:02
Takie kurwy kosciolkowe z wypranymi łbami jak Madzia żyją w odwróconej rzeczywistości - zawsze usprawiedliwi swoich ludzkich panów, dlatego szkoda na takie bezmózgie badziewia jak ten ruski śmieć strzepic ryja.
Jesteś debilem - ot, po prostu. Podaj chociaż mój 1 post, z którego wynikałoby, że mam bliskie związki z kościółkiem. Kto jest naprawdę ruskim śmieciem? Czy przypadkiem nie ci, którzy ponad 20 lat robili dobrze putinowi?
SODOMOUSE pisze:
24-10-2025, 10:22
Dziaders wieszczy zniszczenie Polski, przez Francję, Niemcy, Brukselę.... aż mi się Polsat zagrzał.... XD
Przedewszytkjem Polska ! a piniendzy nima i nie bendzie....
Obrazek
Jacy naiwni jesteście. Sądzicie, że Niemcom zależy na tym, aby Polska była silna? Od wieków Rosja i Niemcy to nasi wrogowie a wam się wydaje, że zrobimy "czary-mary" i z wroga będzie przyjaciel? Z Francją było oczywiście lepiej - no, ale nie z taką obecną Francją, która dała się zdominować Niemcom. Jesteście kundlami i trudno liczyć na jakiekolwiek wasze argumenty.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

24-10-2025, 22:38

mad pisze:
24-10-2025, 21:52

Nie przesądzam, czy miał coś na sumieniu, czy nie. Wg Ciebie dobrze mu z oczu patrzy, a wg mnie nie. Obaj nie możemy decydować o jego winie, jak i oceniać metod inwigilacji.
A co powiesz o stosowaniu metod zbliżonych do tortur wobec urzędniczek zatrzymanych do aresztu wydobywczego za czasów Bodnara? Otrzymały status więźniów szczególnie niebezpiecznych, miały podwójne kajdanki, a gdy były w toalecie, podglądali je strażnicy - faceci. Tak Ci żal "biednych" Brejzów, a za zwykłymi apolitycznymi kobietami prześladowanymi przez reżim Tuska ująłbyś się? O ks. Olszewskim nie będę pisał, bo to większa sprawa działania tuskowych zwyrodnialców.
Dlaczego nie nam oceniać metody inwigilacji? Polskie prawo niezbyt dopuszcza tak inwazyjne metody. Zastosowanie ich wobec szefa kampanii opozycji jest - powtórzę - nie do obrony. Byłoby (może) do obrony w odniesieniu do kartelu narkotykowego albo gangu porywaczy. Może. Ale nie do tego stosowano to narzędzie.

A co powiem o urzędniczkach? Nic, co Cię zaskoczy - uważam, że to poważne nadużycie władzy. Nie ma żadnego sensu tak traktować podejrzanych o przestępstwa urzędnicze. Nie przesądzam przy tym o winie - to zadanie sądu. Ale tak traktuje się przestępców skrajnie niebezpiecznych, tu nie ma to żadnego sensu. Ale jak już pisałem, nie mam szczególnie dobrego zdania o Bodnarze i jego pracy. To trochę mnie dziwi, bo jako RPO wydawał się w miarę sensownym człowiekiem. Polityka niestety niszczy, albo raczej ujawnia prawdziwe cechy charakteru.

Możesz nie śledzić, ale ja się tu celowo pozycjonuję jako "symetrysta". Nie jest to szczególnie mile widziane wśród zwolenników PO, choć gdyby spojrzeć na me wybory polityczne, to do nich mi było (bo już chyba nie jest) najbliżej. A pozycjonuję się tak, bo mnie nie obchodzą ładne hasła. Mnie obchodzi to, że jeśli spojrzysz na fakty, to PO i PiS wykazują zbliżony (i bardzo niski) szacunek do prawa. Różnica polega po prostu na tym, że PO ładniej to opakowuje. Obecnie do obu tych partii czuję zbliżony poziom odrazy - jest dość wysoki. Poziom Konfederacji dowolnego typu (bo chyba są teraz dwie) jest jeszcze niższy.

Z innych spraw poruszonych nie chce mi się gadać o większości, ale akurat sprawa Odry, bliska memu sercu, to po prostu efekt lat zaniedbań wszystkich rządów. Brak realnej kontroli, głodzenie służb odpowiedzialnych za monitoring, radosne zezwalanie na zrzuty ścieków przemysłowych bez uwzględnienia zmieniających się warunków hydrologicznych. To są lata zaniedbań. Zgadzam się, że to nie jest tylko wina PiS. To jest wina wszystkich, od SLD, przez AWS, PO, aż po PiS. My nie mamy żadnej długofalowej polityki w żadnym strategicznie istotnym obszarze działania. Działamy tylko w horyzoncie wyborczym, czteroletnim.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ