POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: POlitykowanie
Jeśli chodzi o siostry zakonne to sensowna literatura to jedynie przepisy siostry Anastazji 

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Medard
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Żeby aspirować do miana posiadacza własnej opinii na temat Gombrowicza to trzeba przeczytać przynajmniej "Dzienniki", nie śmiem nawet sugerować kilku dramatów i debiutanckiego tomu opowiadań. Faktem jest, że dla większości licealistów nawet "Ferdydurke" jest zbyt dużym wyzwaniem.
Kerosene keeps me warm.
- Hatefire
Słowacki wielkim poetą był 

Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- moonfire
- zahartowany metalizator
A ja bym zostawił ku przestrodze. III część "Dziadów" to choroba, więc trzeba robić z niej szczepionkę i dawkować tak, aby uczeń wytworzył przeciwciała.

Za Gombrowiczem nie przepadam, bo drażni mnie nagromadzenie groteski, której w tak dużych dawkach nie trawię, za to na wakacjach przeczytałem trzy tomy opowiadań Iwaszkiewicza. Był pedałem, zresztą jak Gombrowicz (i Białoszewski, którego bardzo lubię), ale pisał rewelacyjnie. Po Prusie drugi nasz autor z takim słuchem i wyczuciem stylu.
Ostatnio zmieniony 08-02-2021, 22:13 przez moonfire, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lord Gorloj
- w mackach Zła
^jak moonfire pisze
Te bzdury, będące wykwitem wielu chorób toczących naszą kulturę, uformowały polską mentalność na kolejnych 200 lat. Chcesz z nimi walczyć, to musisz je znać, proste, inaczej nie skumasz źródeł problemu i będziesz grzebał nie tam gdzie trzeba.
I fell into the pit of language
and couldn't put myself
out
and couldn't put myself
out
- moonfire
- Drone
O, tu się nie zgodzę. Weźmy "Ferdydurke" - przecież to literatura, która jasno pokazywała, jakimi mitami po romantykach i Sienkiewiczu żyli Polacy. Nieważne, że w codziennym życiu zachowywali się albo śmiesznie, albo banalnie, albo sztywno czy groteskowo, ważne, że żyli ideami! Gombrowicz pokazał, że prawdziwe życie jest tu i teraz, te męki uczniów w szkole wynikały m.in. z tego, że nie mogli wytrzymać tych pozorów i sztywnych postaw. A już poza "Ferdydurke", to za samą analizę szkodliwości Sienkiewicza należy mu się pomnik.Hatefire pisze: ↑08-02-2021, 19:51W sumie ja też Gombrowicza nie trawiłem. Musiałbym odświeżyć żeby coś więcej napisać bo ostatni raz miałem z nim do czynienia pewnie 15 lat temu. Dla mnie to było takie błazeństwo dla błazeństwa. Był względem tego co wyśmiewa, trochę jak ten krotochwilny synek z bogatej rodziny co mu się wiele wybacza, ale jest krew z krwi kość z kości z tych z których się śmieje. Zawsze u niego to przebijało.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Ferdydurke rządzi, jedna z moich ulubionych lektur, mimo że nie jest to trudny wyczyn zważywszy na poziom większości.
- hcpig
No ok ale niech zmieni się narracja a nie - wychodzi pani od 'polaja' i z grobową miną dyktuje do kajetów jedyną słuszną interpretację tego nonsensu.
No i to kolejna ciegiełka po lekcjach tzw 'historii' do budowania w Polakach wyobrażenia o Królestwie Polskim jako o upokarzającym piekle na Ziemii.
Yare Yare Daze
- Medard
O Iwaszkiewiczu krążą słuchy, że wykorzystywał nieletniego syna ogrodnika na Stawisku.moonfire pisze: ↑08-02-2021, 22:09A ja bym zostawił ku przestrodze. III część "Dziadów" to choroba, więc trzeba robić z niej szczepionkę i dawkować tak, aby uczeń wytworzył przeciwciała.
Za Gombrowiczem nie przepadam, bo drażni mnie nagromadzenie groteski, której w tak dużych dawkach nie trawię, za to na wakacjach przeczytałem trzy tomy opowiadań Iwaszkiewicza. Był pedałem, zresztą jak Gombrowicz (i Białoszewski, którego bardzo lubię), ale pisał rewelacyjnie. Po Prusie drugi nasz autor z takim słuchem i wyczuciem stylu.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Medard
Narracja jest taka jak książki, to tak jakby o doom metalu opowiadać na wesoło, a black metal był o wakacjach na Malediwach.hcpig pisze: ↑09-02-2021, 05:57No ok ale niech zmieni się narracja a nie - wychodzi pani od 'polaja' i z grobową miną dyktuje do kajetów jedyną słuszną interpretację tego nonsensu.
No i to kolejna ciegiełka po lekcjach tzw 'historii' do budowania w Polakach wyobrażenia o Królestwie Polskim jako o upokarzającym piekle na Ziemii.
Jedyną opcją jest przesunięcie ciężaru z męczeństwa i mesjanizmu w lekturach na inne tematy, a najlepiej skrócenie programu i zastąpienie np. lekcjami ekonomii. Nasi politycy wychowani na romantycznym etosie prezentują postawę daleką od pragmatyzmu, co zawsze się kończy kolejnymi upokorzeniami. Romantyczny to może być zwykły Kowalski, a nie całe państwo, które powinno być skuteczne.
- moonfire
Takie nawiedzone panie polonistki, fakt, zdarzają się. Ja zawsze powtarzam młodym, że Sybir podczas zaborów to wakacje w porównaniu z łagrami sowieckimi, bo niektórzy z nich mają jakieś apokaliptyczne wyobrażenia. Poza tym Królestwo Polskie to pod wieloma względami odpowiednik PRL, nie zaś niemieckiej okupacji. Poza tym stwierdzam, w czym oczywiście nie muszą się ze mną zgadzać, bo obowiązku nie ma, że Konrad to maniak. No i Filomaci oraz Filareci jako legenda stworzona przez Mickiewicza, jakoby miałby to być bardzo ważny epizod naszej historii.
Kiedyś na zastępstwie prowadziłem zajęcia z "Ludzi bezdomnych" (to jest dopiero ściek), bo w swoich klasach tego nie robię (nie jest to obowiązkowa lektura) i próbowałem dowieść, że Judym to psychopata i socjopata, co czyniłem na podstawie książki . Nie znalazłem pełnego zrozumienia.

Nie zdziwiłbym się.Medard pisze:O Iwaszkiewiczu krążą słuchy, że wykorzystywał nieletniego syna ogrodnika na Stawisku.
- Medard
Niestety tzw. bohaterowie literaccy jak Konrad, Kordian, czy Judym to przynajmniej ludzie zaburzeni, a być może nawet chorzy psychicznie.
Budowanie świadomości społecznej na takich osobnikach jest ryzykowne.
To, że nie znalazłeś zrozumienia na lekcji wcale mnie nie dziwi, my wolimy zasypywać problemy, a nie je rozwiązywać. Oczywiście te truchła potem gdzieś wychodzą.
Budowanie świadomości społecznej na takich osobnikach jest ryzykowne.
To, że nie znalazłeś zrozumienia na lekcji wcale mnie nie dziwi, my wolimy zasypywać problemy, a nie je rozwiązywać. Oczywiście te truchła potem gdzieś wychodzą.
Ostatnio zmieniony 09-02-2021, 09:22 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Przecież jesteśmy świadkami efektów tego procederu. Jeżeli chodzi o lektury. Z perspektywy czasu jasno widzę, że nie ma większego szkodnika niż Sienkiewicz. Wzmocniony sztuką filmową siłą rażenia znacznie przebija czterech pancernych.
- Medard
Bo Sienkiewicz czy Prus mimo, że to "pozytywiści" w opozycji do romantyzmu, to dla mnie są oni właśnie przedłużeniem tegoż romantyzmu, tylko dla niepoznaki odrzucili tematy nadprzyrodzone, ale ich bohaterowie zachowują się jak niezrównoważeni romantycy, mają jakieś dziwne zmiany zachowań jak u osób dwubiegunowych, weźmy takiego Wokulskiego czy nagle im się odmienia jak u Kmicica.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Jebać Sienkiewicza. Acz z szacunkiem i miłością.
Jebać Gombrowicza. Acz z zachwytem i lubością.
Czas na:

Jebać Gombrowicza. Acz z zachwytem i lubością.
Czas na:

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- Medard
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Zupełnie nie o to mi chodziło, że trzeba chwalić. Większość ludzi z pokolenia dzisiejszych trzydziesto-czterdziestolatków pewnie miało przelotny kontakt z "Ferdydurke" w szkole średniej. Wydawanie na tej podstawie kategorycznych opinii mija się z celem.
Kerosene keeps me warm.
- Drone
Nie no, Medard, błagam, nie wrzucaj Prusa i Sienkiewicza do jednej szuflady. Przecież taka "Lalka" to jest kompletnie co innego niż "Trylogia" Sienkiewicza. Przyznaj się, że na polskim spałeś.Medard pisze: ↑09-02-2021, 09:42Bo Sienkiewicz czy Prus mimo, że to "pozytywiści" w opozycji do romantyzmu, to dla mnie są oni właśnie przedłużeniem tegoż romantyzmu, tylko dla niepoznaki odrzucili tematy nadprzyrodzone, ale ich bohaterowie zachowują się jak niezrównoważeni romantycy, mają jakieś dziwne zmiany zachowań jak u osób dwubiegunowych, weźmy takiego Wokulskiego czy nagle im się odmienia jak u Kmicica.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.