SZWEDZKI DEATH METAL - ANKIETA

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ

SZWEDZKI DEATH METAL

DISMEMBER
29
16%
ENTOMBED
80
43%
GRAVE
48
26%
UNLEASHED
27
15%

Liczba głosów: 184
Awatar użytkownika
Re-animator
rozkręca się

Re: SZWEDZKI DEATH METAL - ANKIETA

17-10-2015, 01:23

Deathrasher pisze:Mój głoS padł na Entombed.
Czy Wasza przygoda z owym bandem też zaczynała sięnod erekcji przy Left Hand PAth?
Dopiero zauważyłem wpis, ale pozwolę sobie odpisać. Debiut ENTOMBED miałem okazję poznać równocześnie z jedynką PUNGENT STENCH. Osławiony i legendarny "left hand path" nie robi na mnie wrażenia, natomiast Austriacy nie biorą jeńców. Lubię garstkę albumów z północy ale generalnie nie po drodze mi ze szwedzkim dm.

Żeby sypnąć wam więcej soli do oka posłużę się nierównością chłopcy: OF DARKNESS>>>>>LEFT HAND PATH
DEATH IS FUN

Rap i hiphop jest dobry dla pedałów.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

17-10-2015, 06:30

Mój głos na GRAVE. Nie ma się nad czym zastanawiać. Najrówniejsza kapela, kilka świetnych albumów, najmocniej i najciężej grali, nadal istnieją. Żeby być uczciwym muszę zaznaczyć, że zaliczyli chyba najboleśniejsze potknięcie ze wszystkich czterech w postaci "Hating life", ale trzy pierwsze, "Back from the grave" czy "Fiendish regression" załatwiają sprawę. Nie słyszałem jeszcze dwóch ostatnich, a przepraszam - trzech (z tego co widzę "Out of Respect for the Dead" miało premierę wczoraj), ale trochę się niepokoję, bo kilka razy próbowałem podejść do "Endless Procession of Souls" i nie zaiskrzyło. Na chwilę obecną ta płyta jawi mi się jako najsłabsza w dyskografii, zaraz za nieszczęsnym albumem numer 4.
Muszę dodać jeszcze jedno, w pełni świadomy, ważąc słowa - na "Dominion VIII" znajduje się jeden z najlepszych utworów w historii gatunku, czyli "Fallen (Angel Son)". Słuchając go przeżywam to samo co jako nastoletni szczyl w pierwszej połowie lat 90. poznając legendarne klasyki. Gdyby wcisnąć ten kawałek na przykład na "You'll never see..." nie odstawałby poziomem ani na jotę, ba! - byłby jednym z mocniejszych punktów. Jest to więc ekipa, która wciąż potrafi (no dobra, co najmniej jeszcze całkiem niedawno potrafiła) wznieść się na wyżyny i z pełnym sukcesem nawiązywać do swoich najchlubniejszych początków. O której z pozostałych trzech nazw można coś takiego napisać? Nie widzę. Kolejny punkt dla GRAVE.

Na drugim miejscu stawiam UNLEASHED. Oprócz pierwszych trzech albumów, również za wspaniałe, jedyne w swoim rodzaju, a lekceważone od zawsze na tym forum "Victory". W sumie to chyba moja ulubiona ich płyta. Uwielbiam tę poszarpaną, jedyną w swoim rodzaju kroczącą rytmikę "Victims of war", dostojność "Hail the New Age", CIANIDE w "The Defender", niesamowitą, porywającą przebojowość "In the Name of God" i "Scream Forth Aggression", "Berserk", którego już dawno temu powinien skowerować NUNSLAUGHTER, niepokojący "Against the World", czy najczystszą furię "Revenge". Dla mnie to ostatnia klasyczna płyta w historii szwedzkiego death metalu i jeden z najintensywniej maglowanych przeze mnie albumów w ogóle.
Zbierają też punkty za "Hell's Unleashed" i "Sworn Allegiance".

Na koniec nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja - GRAVE na demówkach pozostawił na zawsze takie perły jak "Reborned Miscarriage", które byłyby największą ozdobą i punktem kulminacyjnym każdej współcześnie ukazującej się płyty ze szwedzkim metalem śmierci. To jest ta różnica poziomów, między tym co było, a tym co jest...
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

17-10-2015, 07:31

Re-animator pisze:
Deathrasher pisze:Mój głoS padł na Entombed.
Czy Wasza przygoda z owym bandem też zaczynała sięnod erekcji przy Left Hand PAth?
Dopiero zauważyłem wpis, ale pozwolę sobie odpisać. Debiut ENTOMBED miałem okazję poznać równocześnie z jedynką PUNGENT STENCH. Osławiony i legendarny "left hand path" nie robi na mnie wrażenia, natomiast Austriacy nie biorą jeńców. Lubię garstkę albumów z północy ale generalnie nie po drodze mi ze szwedzkim dm.

Żeby sypnąć wam więcej soli do oka posłużę się nierównością chłopcy: OF DARKNESS>>>>>LEFT HAND PATH
Przeczytałem z dużym zainteresowaniem, oczywiście sie nie zgadzam
Poro
Awatar użytkownika
Ascetic

17-10-2015, 07:34

Gore_Obsessed pisze:Mój głos na GRAVE. Nie ma się nad czym zastanawiać. Najrówniejsza kapela, kilka świetnych albumów, najmocniej i najciężej grali, nadal istnieją. Żeby być uczciwym muszę zaznaczyć, że zaliczyli chyba najboleśniejsze potknięcie ze wszystkich czterech w postaci "Hating life", ale trzy pierwsze, "Back from the grave" czy "Fiendish regression" załatwiają sprawę. Nie słyszałem jeszcze dwóch ostatnich, a przepraszam - trzech (z tego co widzę "Out of Respect for the Dead" miało premierę wczoraj), ale trochę się niepokoję, bo kilka razy próbowałem podejść do "Endless Procession of Souls" i nie zaiskrzyło. Na chwilę obecną ta płyta jawi mi się jako najsłabsza w dyskografii, zaraz za nieszczęsnym albumem numer 4.
Muszę dodać jeszcze jedno, w pełni świadomy, ważąc słowa - na "Dominion VIII" znajduje się jeden z najlepszych utworów w historii gatunku, czyli "Fallen (Angel Son)". Słuchając go przeżywam to samo co jako nastoletni szczyl w pierwszej połowie lat 90. poznając legendarne klasyki. Gdyby wcisnąć ten kawałek na przykład na "You'll never see..." nie odstawałby poziomem ani na jotę, ba! - byłby jednym z mocniejszych punktów. Jest to więc ekipa, która wciąż potrafi (no dobra, co najmniej jeszcze całkiem niedawno potrafiła) wznieść się na wyżyny i z pełnym sukcesem nawiązywać do swoich najchlubniejszych początków. O której z pozostałych trzech nazw można coś takiego napisać? Nie widzę. Kolejny punkt dla GRAVE.

Na drugim miejscu stawiam UNLEASHED. Oprócz pierwszych trzech albumów, również za wspaniałe, jedyne w swoim rodzaju, a lekceważone od zawsze na tym forum "Victory". W sumie to chyba moja ulubiona ich płyta. Uwielbiam tę poszarpaną, jedyną w swoim rodzaju kroczącą rytmikę "Victims of war", dostojność "Hail the New Age", CIANIDE w "The Defender", niesamowitą, porywającą przebojowość "In the Name of God" i "Scream Forth Aggression", "Berserk", którego już dawno temu powinien skowerować NUNSLAUGHTER, niepokojący "Against the World", czy najczystszą furię "Revenge". Dla mnie to ostatnia klasyczna płyta w historii szwedzkiego death metalu i jeden z najintensywniej maglowanych przeze mnie albumów w ogóle.
Zbierają też punkty za "Hell's Unleashed" i "Sworn Allegiance".

Na koniec nasuwa mi się jeszcze jedna refleksja - GRAVE na demówkach pozostawił na zawsze takie perły jak "Reborned Miscarriage", które byłyby największą ozdobą i punktem kulminacyjnym każdej współcześnie ukazującej się płyty ze szwedzkim metalem śmierci. To jest ta różnica poziomów, między tym co było, a tym co jest...
Analogicznie. Z dużym zainteresowaniem przeczytałem. Warte przemyslenia. Na tą chwilę się nie zgadzam. U głos bezapelacyjnie i nieodwołalnie na Etjumb.
Co do kwestii tego, że Grejw trzyma poziom z nielicznymi wyjątkami i tego, że materiał z dem kasuje wiele innych produkcji szwedzkopodobnych - nie sposób dyskutować. Jest to artykułowana wielokrotnie tutaj teza z która też sie zgadzam.
Poro
Awatar użytkownika
Deathhammer66
w mackach Zła

17-10-2015, 09:17

Zagłosowałem na ENTOMBED. "Left Hand Path" to moja ulubiona płyta jeśli chodzi o Szwecję i raczej nic tego nie zmieni. Już sam tytułowy sprawia, że po prostu nie mam wątpliwości, na kogo oddać głos ;) Potem mamy prawie równie wyśmienite "Clandestine" i "Wolverine Blues" - i mimo że dalsze płyty to już nie do końca moja bajka, to te 3 wystarczą aby przesądzić o zwycięzcy.

GRAVE może i trzyma równiejszy poziom jeśli chodzi o dyskografię, ale żadna z ich płyt nie wywołuje u mnie takich emocji jak samo LHP.

UNLEASHED i DISMEMBER raczej nie brałem nawet pod uwagę, mimo że to oczywiście bardzo dobre zespoły.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

17-10-2015, 20:47

Gore_Obsessed pisze:Muszę dodać jeszcze jedno, w pełni świadomy, ważąc słowa - na "Dominion VIII" znajduje się jeden z najlepszych utworów w historii gatunku, czyli "Fallen (Angel Son)". Słuchając go przeżywam to samo co jako nastoletni szczyl w pierwszej połowie lat 90. poznając legendarne klasyki. Gdyby wcisnąć ten kawałek na przykład na "You'll never see..." nie odstawałby poziomem ani na jotę, ba! - byłby jednym z mocniejszych punktów. Jest to więc ekipa, która wciąż potrafi (no dobra, co najmniej jeszcze całkiem niedawno potrafiła) wznieść się na wyżyny i z pełnym sukcesem nawiązywać do swoich najchlubniejszych początków. O której z pozostałych trzech nazw można coś takiego napisać? Nie widzę. Kolejny punkt dla GRAVE.
Szanuję twoje zdanie, ale nie do końca się zgadzam i z uporem maniaka będę bronił Dismember.

Nie jest to zespół bez skazy (takową można nazwać np. nielubiane przeze mnie Hate Campaign czy mocno przeciętne The God That Never Was), ale jednocześnie jest to zespół, który do samego końca nie schodził poniżej pewnego poziomu. I absolutnie nie zgodzę się, że nie mieli takich "highlightów" jak Fallen (Angel Son). Dla mnie takowym jest Europa Burns z ostatniej i chyba mojej ulubionej ich płyty nagranej w latach 2000-2008 - cudowny walec z niszczącym riffem przewodnim, ascetyczną solówką pod koniec i tym nieznacznym przyspieszeniem na czas refrenu, który sprawia, że nadchodząca reszta utworu przygniata jeszcze mocniej. Uwielbiam i stawiam niemal równie wysoko co chociażby DIsmembered, Skin Her Alive czy Skinfather.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

18-10-2015, 12:44

Re-animator pisze: Żeby sypnąć wam więcej soli do oka posłużę się nierównością chłopcy: OF DARKNESS>>>>>LEFT HAND PATH
Nasyp se soli do dupy ;D

WOLVERINE BLUES >>>>> cokolwiek ze Szwecji

i co teras ?
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

18-10-2015, 13:01

Nerwowy pisze: WOLVERINE BLUES >>>>> cokolwiek ze Szwecji
To oczywiste.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Ascetic

18-10-2015, 13:14

Drone pisze:
Nerwowy pisze: WOLVERINE BLUES >>>>> cokolwiek ze Szwecji
To oczywiste.
ta..
i zostaniemy mistrzami europy w piłce nożnej w 2016 roku … ;-)
Poro
Awatar użytkownika
Drone

18-10-2015, 13:18

Kwestia osłuchania. Trudno wymagać od ucznia gimnazjum znajomości rachunku różniczkowego.
Heretyk

18-10-2015, 13:56

Wolverine to świetna płyta, ale żeby była lepsza (i to wyraźnie) niż cokolwiek ze Szwecji? delikatnie mówiąc, dość kontrowersyjna teza, zwłaszcza, że samo Entombed ma dwie płyty na bardzo zbliżonym poziomie i w zasadzie tylko kwestią gustu jest wybór pomiędzy nimi
Awatar użytkownika
Ascetic

18-10-2015, 14:04

Drone pisze:Kwestia osłuchania. Trudno wymagać od ucznia gimnazjum znajomości rachunku różniczkowego.

opiniuj swoje osłuchanie,
o moim wiesz niewiele,

Poza tym drugie podejście wystarczy
Poro
Awatar użytkownika
Re-animator
rozkręca się

18-10-2015, 15:38

Nerwowy pisze:
Re-animator pisze: Żeby sypnąć wam więcej soli do oka posłużę się nierównością chłopcy: OF DARKNESS>>>>>LEFT HAND PATH
Nasyp se soli do dupy ;D

i co teras ?
Wolę posłuchać chociażby "into the grave", "the awakening", czy "in the embrace of evil". Jak mam ochotę na bardziej luzacki death to zapodaję "soulless" bądź "been caught buttering". ENTOMBED mnie nie przekonuje, chociaż staram się to weryfikować raz na jakiś czas.
Gore_Obsessed pisze:Mój głos na GRAVE. Nie ma się nad czym zastanawiać. (...) najmocniej i najciężej grali
Dokładnie z tego powodu najbardziej ich lubię.
DEATH IS FUN

Rap i hiphop jest dobry dla pedałów.
Awatar użytkownika
Drone

18-10-2015, 21:50

Ascetic pisze:
Drone pisze:Kwestia osłuchania. Trudno wymagać od ucznia gimnazjum znajomości rachunku różniczkowego.

o moim wiesz niewiele,
Może i niewiele, ale wystarczy, by się zorientować, że nie bardzo mamy o czym rozmawiać :)
Awatar użytkownika
Ascetic

18-10-2015, 21:55

Drone pisze:
Ascetic pisze:

o moim wiesz niewiele,
Może i niewiele, ale wystarczy, by się zorientować, że nie bardzo mamy o czym rozmawiać :)
Mięciutki ;-) To da się wyczuć. Sprawdzić pewnie też.

poza tym wybierz się na masaż, opcjonalnie mogę polecić jakiegoś terapeutę. nerwowy jesteś z natury. i taki pierwszy do opiniowania. to się najczęściej skądś bierze. ale jak już ustaliliśmy nie mamy o czym gadać.
Poro
Awatar użytkownika
manieczki

24-10-2015, 20:12

Pacjent pisze:Lik debiutuje albumem "Mass Funeral Evocation", który może być chlubą szwedzkiej sceny. Utworki:
https://soundcloud.com/lik-official" onclick="window.open(this.href);return false;
juz u karola
http://selfmadegod.com/pl/shop/item/11368" onclick="window.open(this.href);return false;
http://selfmadegod.com/pl/shop/item/11369" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hcpig

24-10-2015, 20:14

Nerwowy pisze:
Nasyp se soli do dupy ;D

i co teras ?
Z tych rock'n'rollowych 'To Ride...' jest lepsza od Rosomaka więc błądzisz.
Yare Yare Daze
Pacjent

24-10-2015, 22:00

manieczki pisze:
Pacjent pisze:Lik debiutuje albumem "Mass Funeral Evocation", który może być chlubą szwedzkiej sceny. Utworki:
https://soundcloud.com/lik-official" onclick="window.open(this.href);return false;
juz u karola
http://selfmadegod.com/pl/shop/item/11368" onclick="window.open(this.href);return false;
http://selfmadegod.com/pl/shop/item/11369" onclick="window.open(this.href);return false;
W UE można zakazać wszystkiego. Dlaczego nikt nie zakaże digipacka?!
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
Gore_Obsessed
zahartowany metalizator

25-10-2015, 11:08

HSVV pisze:rozleniwienie i zmęczenie, za które właśnie nie cierpię Motorhead m.in., bo to brzmi jak "niby możemy przypierdolić, ale w sumie to nam się nie chce i wyjebane"
Złote wary dekady.
Nie znasz waść takich kawałków jak: "Damage Case", "(We Are) The Road Crew", "Iron Fist", "Deaf Forever", "Built for Speed", "Rock'n'roll", "Killed by Death", "No Voices in the Sky", "Make My Day", "Hellraiser", "Burner", "Born to Raise Hell", "Sacrifice", "See Me Burning", "Rock Out", "Heartbreaker"?!? O takiej dawce energii w swoich utworach Panowie z Entombed mogą tylko pomarzyć.
Pacjent pisze:Temat trochę opadł. W ramach wakacyjnego rozruchu przeprowadziłem remanent pierwszej fali szwedzkiego death metalu, którą ograniczyłem przedziałem 1990-95. Wykluczyłem melodyjny death metal. Moje top 30:
1. CARBONIZED „For the Security”
2. AFFLICTED „Prodigal Sun”
3. ENTOMBED “Clandestine”
4. THERION “Of Darkness…”
5. ENTOMBED “Left Hand Path”
6. DISMEMBER “Indecent and Obscene”
7. GRAVE “Into the Grave”
8. DISMEMBER “Like an Ever Flowing Stream”
9. THERION “Beyond Sanctorum”
10. CEMETARY “An Evil Shade of Grey”
11. UNLEASHED “Where No Life Dwells”
12. EDGE OF SANITY “The Spectral Sorrows”
13. CARNAGE “Dark Recollections”
14. ENTOMBED “Wolverine Blues”
15. SORCERY “Bloodchilling Tales”
16. UNLEASHED “Shadows in the Deep”
17. GRAVE “You’ll Never See…”
18. EDGE OF SANITY “Nothing but Death Remains”
19. WOMBBATH “Internal Caustic Torments”
20. UNCANNY “Splenium for Nyktophobia”
21. EXCRUCIATE “Passage of Life”
22. AUTHORIZE “The Source of Dominion”
23. GOD MACABRE ”The Winterlong…”
24. SUFFER “Structures”
25. GOREMENT “The Ending Quest”
26. SEANCE “Fornever Laid to Rest”
27. FURBOWL “Those Shredded Dreams”
28. HYPOCRISY “Penetralia”
29. LEUKEMIA “Suck My Heaven”
30. MORPHEUS “Son of Hypnos”
Bardzo kłuje w oczy brak debiutu TIAMAT. To tak obiektywnie. Subiektywnie nie mogę patrzeć na listę na której nie ma "Soulless" i "Victory".
Only SŁUCHANIE płyt is real!
Awatar użytkownika
hcpig

25-10-2015, 12:14

Gore_Obsessed pisze: Nie znasz waść takich kawałków jak: "Damage Case", "(We Are) The Road Crew", "Iron Fist", "Deaf Forever", "Built for Speed", "Rock'n'roll", "Killed by Death", "No Voices in the Sky", "Make My Day", "Hellraiser", "Burner", "Born to Raise Hell", "Sacrifice", "See Me Burning", "Rock Out", "Heartbreaker"?!? O takiej dawce energii w swoich utworach Panowie z Entombed mogą tylko pomarzyć.
Phi, wystarczy jeden 'Like this with the devil'.
Yare Yare Daze
ODPOWIEDZ