Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

Re: Now playing / Czego teraz słuchacie v.5

06-02-2026, 12:15

Żwirek i Muchomorek pisze:
06-02-2026, 11:45
nicram pisze:
06-02-2026, 11:29
Żwirek i Muchomorek pisze:
06-02-2026, 09:44
Obrazek

Fajne. Nie takie złe te nowe darkfrony jak je malują.
Tak, to jest naprawdę dobra płyta. Tak jak zresztą następna Eternal Hails.
Eternal Hails jest super, bardzo lubię. Generalnie tak sobie robię przelot przez całość ich dyskografii, dzisiaj skończę, no i wrażenia mam nawet z tych późnych płyt bardzo pozytywne. To, że ludzie wylewają na nie wiadra pomyj, to jest zwykła histeria. Nie są to żadne arcydzieła, bardzo im daleko do tego, ale nie są wcale złe. Skoro chcą takie rzeczy grać, to ich wybór i nic nikomu do tego - a najmniej jakimś piwnicznym grzybom, dla których tylko "Under a Funeral Moon" ist krieg. To jest właśnie prawdziwy black metal - środkowy palec pokazany całemu światu.

Szanuję ten zespół maksymalnie, oni naprawdę jako jedyni ze starej Norwegii nie poddali się presji środowiska i nie dali się skurwić. A wyobrażam sobie, że presja musi być ogromna. Zresztą, Nocturno Culto wspominał w jakimś niedawnym wywiadzie że regularnie dostają propozycje żeby zagrać jakiś koncert itp. - i na pewno nie są to propozycje za małe pieniądze.

NP. Astral Fortress
Ja kocham te wszystkie nowe, średnie i stare albumy. Pewnie to autosugestia, ale mam niesamowitą satysfakcję, gdy słucham tych nowych. To jest świadomie zagrana muzyka dojrzałych ludzi dla innych dojrzałych ludzi :D Obiektywnie nie ma w tych heavy doomach nic pociągającego, ale w moim odczuciu tam się WSZYSTKO zgadza (ja pierdolę np Key inside the wall to jest taki banger, że szok!!!!).
Powiedziałbym nawet, że te ostatnie albumy są w pewien sposób... Nudne? Może bardziej monotonne, ale ja w tym odnajduję swoiste piękno, takie cieszenie się chwilą, docenienie, że jestem tu i teraz i nie mam jakichś większych zmartwień czy problemów. Nic nie muszę, nigdzie nie pędzę. Piję kawę, herbatę czy piwko, patrzę na okolicę kiwam głową, wiem co będzie i jutro i za miesiąc i za rok. Ja coś takiego słyszę w ostatnich albumach Darkthrone.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
tabaluga
weteran forumowych bitew

06-02-2026, 12:22

Obrazek
MAGA // FAFO
olgims
weteran forumowych bitew

06-02-2026, 12:24

Ale, że monotonia i nuda to ma być niby plus muzyki zespołu, który nagrał zajebiste, epokowe albumy? Ja rozumiem, że można sobie różne bzdury wmawiać, no ale nie popadajmy w jakieś idiotyzmy i skrajności. Zaraz się okaże, że ta dojrzała muzyka dla dojrzałych odbiorców robiona przez dojrzałych twórców to płyty na miarę a może i lepsze niż ich klasyki. Nigga plizz.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

06-02-2026, 12:28

olgims pisze:
Ale, że monotonia i nuda to ma być niby plus muzyki zespołu, który nagrał zajebiste, epokowe albumy? Ja rozumiem, że można sobie różne bzdury wmawiać, no ale nie popadajmy w jakieś idiotyzmy i skrajności. Zaraz się okaże, że ta dojrzała muzyka dla dojrzałych odbiorców robiona przez dojrzałych twórców to płyty na miarę a może i lepsze niż ich klasyki. Nigga plizz.
A nie, tego to nie powiedziałem i nie powiem. Ich dokonania z przeszłości są pomnikiem, to inne czasy, inny świat. Nie mam też wątpliwości, że raczej nikt nowych albumów Darkthrone nie potrzebuje. Nie wnoszą one też wiele do muzyki. Nie są przełomowe w żadnym stopniu. Ich istnienie nic nie zmienia.
Mi jednak słuchanie ich sprawia dużą przyjemność :)
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

06-02-2026, 12:34

Obrazek
Obrazek

Od rana miałem nieodpartą ochotę na te dwie płyty.

Pamiętam jak w czasach studenckich, tzw. Teki we Wrocq trzeszczały gdy na imprezach wybrzmiał taki Blod og minne, Procreating Satan, czy Will to Power. A potem jeszcze sławetny koncert w grodzie Kraka. Ech te beztroskie czasy...
support music, not rumors
est
mistrz forumowej ceremonii

06-02-2026, 12:43

Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

06-02-2026, 13:06

Dragazes pisze:
06-02-2026, 12:28
olgims pisze:
A nie, tego to nie powiedziałem i nie powiem. Ich dokonania z przeszłości są pomnikiem, to inne czasy, inny świat. Nie mam też wątpliwości, że raczej nikt nowych albumów Darkthrone nie potrzebuje. Nie wnoszą one też wiele do muzyki. Nie są przełomowe w żadnym stopniu. Ich istnienie nic nie zmienia.
Mi jednak słuchanie ich sprawia dużą przyjemność :)
Podobne to widzę. To są tak naprawdę płyty nagrane wyłącznie dla siebie, które mogę trafić do wąskiego grona fanów przychylnych kapeli - bo tylko do nich są kierowane w myśl stwierdzenia "jak ci się nie podoba, to wypierdalaj". Obiektywnie są średnie, z przebłyskami. Posłuchać można, złe wcale nie są, ale świat doskonale poradziłby sobie - i radzi sobie - bez nich. Ot i wszystko.

NP: Dobra, czas sprawdzić to guwno;
Obrazek
Przygody Batona na czarnym lądzie
ODPOWIEDZ