VON THRONSTAHL

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Jaghut
zaczyna szaleć

Re: VON THRONSTAHL

14-05-2009, 01:02

Ponoć żelazny klasyk martialu. Ale nie ruszaj ich bo to obmierzłe chrześcijany i jeszcze się tym chwalą! :lol:

Weź lepiej porządnych, szatańskich szwedów z Arditi posłuchaj.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-05-2009, 01:53

Maria Konopnicka pisze:Wygrzebałem ostatnio sobie tą kapelę i jakoś nie mogę się od nich opędzić :) Nie mam pojęcia czy to kapela znana, kultowa w swoim gatunku, czy to jakaś VI liga, ale mi odpowiada. Znacie?
Bardzo znana. W niektórych kręgach kultowa (również ze względu na warstwę ideologiczną). Polecam "Bellum Sacrum Bellum?", która właściwie jest swego rodzaju klasykiem martial-industrial. Bardzo eklektyczna rzecz, ale trzyma fason. Mini "Mutter der Schmerzen" też godne uwagi.

I jeszcze małe trzy grosze od Josefa Klumba:
W ostateczności wydaje się, że typem religii, który najbardziej pasuje do dobrej whisky, rękawiczek z czarnej skóry i zapachu doskonałych papierosów – jest stary, twardy rzymski katolicyzm. To nie tylko kwestia wiary i prawdy, to także kwestia stylu i klasy.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
DCI Hunt

14-05-2009, 06:53

Maria Konopnicka pisze:Wygrzebałem ostatnio sobie tą kapelę i jakoś nie mogę się od nich opędzić :) Nie mam pojęcia czy to kapela znana, kultowa w swoim gatunku, czy to jakaś VI liga, ale mi odpowiada. Znacie?
Znamy. Przynajmniej dobrą jedynkę i bardzo dobrą 'Bellum, Sacrum Bellum'. Później straciłem kontakt z ich muzyką. Pewnie szkoda, bo moda i wyprysk tworów martial industrial (którym wydawało się, że kilka sampli + marszowy rytm wystarczy i jest super) sprawiła, że olałem kilka, jak mniemam, ciekawych pozycji. No, ale nadrobię przy okazji.
Jaghut pisze:nie ruszaj ich bo to obmierzłe chrześcijany i jeszcze się tym chwalą! :lol:
.
Lepsze takie 'chrześcijany' niż 'satanisty' śpiewające o diable, bo tak wypada grając metal :lol: :lol: :lol:
Jaghut
zaczyna szaleć

14-05-2009, 16:49

Warcrimer pisze:
Jaghut pisze:nie ruszaj ich bo to obmierzłe chrześcijany i jeszcze się tym chwalą! :lol:
.
Lepsze takie 'chrześcijany' niż 'satanisty' śpiewające o diable, bo tak wypada grając metal :lol: :lol: :lol:

Ale i tak słuchanie płyty która ideologicznie niebezpiecznie zbliża się do arki noego po prostu mi nie leży.

Muzycznie na pewno lepsze. Ideologicznie porównywalnie biedne :wink:
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-05-2009, 17:55

Jaghut pisze:Ale i tak słuchanie płyty która ideologicznie niebezpiecznie zbliża się do arki noego po prostu mi nie leży.

Jezu... ale żeś teraz porównanie wymyślił.
Dandysa zapatrzonego w przedwojenną Europę i konserwatywne państwo "silnej ręki" chcesz zestawiać z Arką Noego?
To tak jakbyś krzyżowców broniących Ziemi Świętej porównał do środowisk oazowych. Nie ten kaliber i nie ta ideologia w ogóle.
Chyba trudno o gorsze nieporozumienie.

Baton
weteran forumowych bitew

14-05-2009, 18:45

Znam "Bellum, Sacrum Bellum?!" i lubię. Długie to, ale nie nudzi, z jednej strony spore zróznicowanie materiału, a z drugiej wszystko się ładnie trzyma kupy, Warto posłuchac.

Nawiasem mówiąc, 20 czerwca Von Thronstahl będzie grał w Warszawie, razem z Krepulcem. Bilet chyba za 40 złotych, czy tam 50.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Jaghut
zaczyna szaleć

Re:

14-05-2009, 19:04

longinus696 pisze:
Jaghut pisze:Ale i tak słuchanie płyty która ideologicznie niebezpiecznie zbliża się do arki noego po prostu mi nie leży.

Jezu... ale żeś teraz porównanie wymyślił.
Dandysa zapatrzonego w przedwojenną Europę i konserwatywne państwo "silnej ręki" chcesz zestawiać z Arką Noego?
To tak jakbyś krzyżowców broniących Ziemi Świętej porównał do środowisk oazowych. Nie ten kaliber i nie ta ideologia w ogóle.
Chyba trudno o gorsze nieporozumienie.
Kaliber może nie ten ale ideologia ta sama.
Maria Konopnicka pisze:
Jaghut pisze: Ale i tak słuchanie płyty która ideologicznie niebezpiecznie zbliża się do arki noego po prostu mi nie leży.
a ja mam to głęboko w dupie ! Jak byłem mały i słyszałem w refrenie "Satan! Satan!" to robiło to na mnie wrażenie. Teraz równie dobrze mogą śpiewać "dżem truskawkowy! dżem truskawkowy!". Wolę dobry tekst o dżemie truskawkowym niż kiepski o szatanie :) Poza tym mało jest kapel, którym poświęcałbym aż tyle czasu, żeby głębiej wnikać w ich warstwę liryczną - mam duży dystans do tego i na pewno same tematyka tekstów ani mnie nie zniechęci, ani nie zachęci do kapeli.
Stary, nie unoś się tak. Szanuje twoje podejście i rozumiem. Muzycznie kapela jest dobra a nawet bardzo. Część jej konceptu związana z byciem dandysem i felietony o modzie Klumba są nawet ciekawe, ale chrześcijaństwo lidera i koncept kapeli (czy oni przypadkiem nie dedykowali płyty Maryi?) mnie odrzuca. Po prostu uważam, że nie da się odbierać muzyki bez otoczki ideologicznej.
A Horde przypadkiem nie lubicie? :wink:
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

14-05-2009, 19:25

Lubisz Current 93?
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

14-05-2009, 19:32

Albo 16HP?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Jaghut
zaczyna szaleć

14-05-2009, 19:32

Riven pisze:Lubisz Current 93?
Tak lubię, przynajmniej te płyty które znam. Wiem o co Ci chodzi, że Tibet też się nawrócił. Tylko, że na płytach które znam nie ma tekstów chrześcijańskich. Nie przestaje słuchać kapel dlatego, że ich członkowie wyznają ideologię która mi nie pasuje (chyba, że gryzie się to z ideą gatunku, w którym tworzą). Nie przestałem słuchać Misfits (nadal ich uwielbiam) mimo iż Jerry jest mocno religijnym katolem - ale nie piszę o tym tekstów. Liryki Misfits nadal są o starych horrorach, zombie itp. ale gdyby nagrał płytę o tym, że Jezus go kocha to najprawdopodobniej byłaby to ostatnia płyta tej kapeli którą bym posłuchał (do starych płyt mam wiekli sentyment).
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-05-2009, 19:46

straszna kupa
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

14-05-2009, 19:49

Maria Konopnicka pisze: Poza tym mało jest kapel, którym poświęcałbym aż tyle czasu, żeby głębiej wnikać w ich warstwę liryczną - mam duży dystans do tego i na pewno same tematyka tekstów ani mnie nie zniechęci, ani nie zachęci do kapeli.
Brak mi słów. Mam nadzieję, że nigdy nie będę miał tylu płyt, żeby tak bezrefleksyjnie i bezceremonialnie podchodzić do muzyki.
Jaghut pisze:Kaliber może nie ten ale ideologia ta sama.
Nie. To skrajnie różne założenia odnośnie urządzenia rzeczywistości, całkowicie inna postawa życiowa i polityczna.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-05-2009, 21:55

Tak lubię, przynajmniej te płyty które znam. Wiem o co Ci chodzi, że Tibet też się nawrócił. Tylko, że na płytach które znam nie ma tekstów chrześcijańskich.
to ktore plyty znasz?? prosze cie... polecam tez pare wywiadow. chyba nie jestes z tych, dla ktorych 'liczy sie tylko muzyka'?
masz jakies strasznie szablonowe podejscie do sprawy prawde mowiac
Jaghut
zaczyna szaleć

14-05-2009, 22:30

Riven pisze:
Tak lubię, przynajmniej te płyty które znam. Wiem o co Ci chodzi, że Tibet też się nawrócił. Tylko, że na płytach które znam nie ma tekstów chrześcijańskich.
to ktore plyty znasz?? prosze cie... polecam tez pare wywiadow. chyba nie jestes z tych, dla ktorych 'liczy sie tylko muzyka'?
Może nie jestem jakimś wielkim fanem Current 93. Znam: All The Pretty Little Horses, Lucifer Over London, Swastikas For Goddy, Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow, Imperium i na żadnej z tych płyt nie znalazłem nic chrześcijańskiego. Wywiadów zbyt wielu nie czytałem, możesz mnie oświecić przesyłając mi jakieś linki :wink: I o co chodzi z tą szablonowością?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-05-2009, 22:34

nie wiem co Ci odpisac prawde mowiac
Jaghut
zaczyna szaleć

14-05-2009, 22:37

Riven pisze:nie wiem co Ci odpisac prawde mowiac
To podaj chociaż te linki do wywiadów.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-05-2009, 22:41

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-05-2009, 22:49

Jaghut pisze:
Riven pisze:
Może nie jestem jakimś wielkim fanem Current 93. Znam: All The Pretty Little Horses, Lucifer Over London, Swastikas For Goddy, Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow, Imperium i na żadnej z tych płyt nie znalazłem nic chrześcijańskiego. Wywiadów zbyt wielu nie czytałem, możesz mnie oświecić przesyłając mi jakieś linki :wink: I o co chodzi z tą szablonowością?
Może nie jestem jakimś wielkim fanem Venom. Znam: Welcome To Hell, Black Metal, At War With Satan, Possessed, Prime Evil i na żadnej z tych płyt nie znalazłem nic satanistycznego. Wywiadów zbyt wielu nie czytałem, możesz mnie oświecić przesyłając mi jakieś linki :wink: I o co chodzi z tą szablonowością?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-05-2009, 22:51

:lol: :lol:
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

14-05-2009, 23:01

Maria Konopnicka pisze::mrgreen: nie wiem czemu, ale właśnie przyszła mi do głowy niedorzeczna myśl, że oto wszyscy siedzący dziś na masterfulu spotykają się za 50 lat w domu starców. Podejrzewam, że cynizm i zgorzkniałe poczucie humoru wciąż byłoby takie same :))
masz rację, nadal byśmy z ciebie lali non stop :lol: :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ