MM vs NiN
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Re: MM vs NiN
Co jest warto uwagi obie te hordy miały wpływ na użytkownika Mdłości, nawet na takim starym forum gdzie nawoływał do sabotowania koncertów Dimmu pod koniec lat 90-ych równoległe zakładał tematy o fascynacji NiN/MM także gdyby nie bohaterowie tematu, prawdopodobnie nie mielibyśmy Mgły ani KSM, przynajmniej w obecnej formie.
Yare Yare Daze
- ozob
- zahartowany metalizator
Obie do zaorania.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- hcpig
- Stoigniew
- hcpig
Nie znam większości tych nazw natomiast scena bez Mgły i KSM to byłby cios.
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Stawiasz znak rownosci miedzy tym, ze ktos sie jara dabym zespolem a tym, ze sie nim inspiruje, a to blad. To ma sens tylko jesli jestes w stanie wskazac miejsce w ktorym mgla wyraznie nawiazuje do MM (powodzenia).
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- hcpig
Tamtego forum (czy bardziej grupy dyskusyjnej) już nie ma, część postów z naszego forume również zniknęło ale nie mam wątpliwości, że negatywne emocje z muzyki NiN/MM miały tutaj znaczenie, zwłaszcza biorąc pod uwagę ile razy (chociażby na forume) M. punktował 'pusty' black metal (chociażby temat o Urgehal ale oberwało się też o dziwo Mardukowi za 'Wormwood' z analogicznego powodu).
Chyba, że przez inspiracje rozumiesz samą formę ale nie miałeś tego raczej na myśli.
Chyba, że przez inspiracje rozumiesz samą formę ale nie miałeś tego raczej na myśli.
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Muzyka jest muzyka ostatecznie, to sa dzwieki, i jesli autor sam nie powie wyraznie "X bylo moja inspiracją do stworzenia Y" albo nawiazania nie jest wyraznie slyszalne, to nalezy byc powsciagliwym. Muzycy bardzo czesto w ogole nie znaja zespolow co do ktorych sluchacze sa pewni, ze slysza w ich muzyce. Rozni ludzie wpadaja na te same pomysly. Brzytwa Ockhama zdecydowanie zalecana.
- hcpig
Myśle, że gdyby te wypowiedzi były wciąż dostępne to nie miałbyś wątpliwości.
BTW znowu mi szkoda, że tyle fajnych treści w necie przepadło, nie tylko ta grupa ale mHouse, Vox Malignum, żałuję że nie czytałem nigdy Cold Winter. Boomerzy zaraz będą się nadymać, że chuj z tym, że to nie ziny ale ten wczesnointernetowy black metal móvment miał też swój klimat, zwłaszcza, że widać było jak hartowała się stal, abstrahując od śmiesznych czy w inny sposób zjebanych treści.
BTW znowu mi szkoda, że tyle fajnych treści w necie przepadło, nie tylko ta grupa ale mHouse, Vox Malignum, żałuję że nie czytałem nigdy Cold Winter. Boomerzy zaraz będą się nadymać, że chuj z tym, że to nie ziny ale ten wczesnointernetowy black metal móvment miał też swój klimat, zwłaszcza, że widać było jak hartowała się stal, abstrahując od śmiesznych czy w inny sposób zjebanych treści.
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Dobrze ze Cold Winter nie da sie czytac, nie chcialbym czytac co tam pisalem w wieku 15 lat. Pamietam z niego niewiele, ale bylo tam subforum o seksie, i byl temat o tym czy pocalowalbys/calunesz kobiete po tym jak zrobi ci gale, jako jedyny odpowiedzialem ze nie i za to mnie zbanowano z tego subforum;) ja pierdole, nie wierze ze to w ogole pisze. Strach otwierac te puszke pandory bo ozob moze mieć mase pomyslow na nowe ankiety.seksualne.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
A jeszcze dodam ze to bylo o tyle ciekawe ze wowczas 20parolatkowie to byli najstarsi uzytkownicy ktorzy robili za wyrocznie, dzisiaj dla nas to sa jakies mlode siusiaki ktore nie maja pojecia o niczym bo srednia wieku wzrosla rownomiernie. Znak tego jak metal sie geriatryzuje.
- hcpig
A ja cały czas nie wiem, czy Warcrimer jako moderator na mHouse naprawdę banował za słuchanie Emperor.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 20:16jako jedyny odpowiedzialem ze nie i za to mnie zbanowano z tego subforum;)
Yare Yare Daze
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Raczej nie;)hcpig pisze: ↑17-10-2022, 21:07A ja cały czas nie wiem, czy Warcrimer jako moderator na mHouse naprawdę banował za słuchanie Emperor.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 20:16jako jedyny odpowiedzialem ze nie i za to mnie zbanowano z tego subforum;)
- hcpig
Odnośnie wpływu MM oprócz Mikołaja czytałem wywiad-rzekę z Emilem z Dödfödd/Ofermod/Malacht i tam też ta nazwa się pojawia, brak zainteresowania zupełnie tzw. klasycznym metalem tylko wjazd z Mansona prosto do BM także kolego Kalesonne, kolejna teza się wali.
Yare Yare Daze
- WaszJudasz
Na której płycie MM jest zawarty jakikolwiek satanizm?Sgt. Barnes pisze: ↑31-07-2022, 14:00a Manson dorzucił plastikowy amerykański "satanizm" i puścił dalej w obieg. Tak to widzę.
Niby tak. Ale potem mamy nagle takie twory jak ponoć popularny w US Dope:ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑17-10-2022, 20:09Muzyka jest muzyka ostatecznie, to sa dzwieki, i jesli autor sam nie powie wyraznie "X bylo moja inspiracją do stworzenia Y" albo nawiazania nie jest wyraznie slyszalne, to nalezy byc powsciagliwym. Muzycy bardzo czesto w ogole nie znaja zespolow co do ktorych sluchacze sa pewni, ze slysza w ich muzyce. Rozni ludzie wpadaja na te same pomysly. Brzytwa Ockhama zdecydowanie zalecana.
Na tym albumie można palcem wskazywać, który riff z którego kawałka MM zajebany

Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
W sensie ze oni sie wypieraja inspiracji Mansonem, tak?
- WaszJudasz
Nie wiem, trudno tu zresztą mówić o inspiracji, to jest rżnięcie po całości 
Najzabawniejsze, że jeden z wykonywanych przez nich coverów w erze źle podpisanych mp3 krążył szeroko jako nagrany niby właśnie przez MM

Najzabawniejsze, że jeden z wykonywanych przez nich coverów w erze źle podpisanych mp3 krążył szeroko jako nagrany niby właśnie przez MM

Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Nie no, wiadomo ze skrajne przypadki sie zdarzaja, jak Uada czy Groza, gdzie chocby skaly robily kupy to sprawa bedzie jasna. Mowilem raczej o przypadkach, gdzie nie jest to az tak oczywiste.WaszJudasz pisze: ↑29-11-2024, 11:06Nie wiem, trudno tu zresztą mówić o inspiracji, to jest rżnięcie po całości
Najzabawniejsze, że jeden z wykonywanych przez nich coverów w erze źle podpisanych mp3 krążył szeroko jako nagrany niby właśnie przez MM![]()
- WaszJudasz
A, to jasne, że bywa różnie. Ludzie często nie zdają sobie sprawy, jak poniekąd ścisłą dyscypliną jest muzyka, i w jak oczywisty sposób przyjęta forma narzuca często pewne rozwiązania melodyczne i harmoniczne, na które różne zespoły mogą wpaść niezależnie, albo że pewne charakterystyczne brzmienia to nie są wcale patenty danego bandu, tylko wyraziste brzmienie jakiegoś instrumentu czy efektu, który każdy może sobie kupić.