Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 206
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

15-09-2021, 12:49

Sgt. Barnes pisze:
15-09-2021, 09:39
Obrazek
Będzie wieczorem. polecam jako dodatek marynowane grzybki, nawet bez towarzystwa ogóra.
Ale bez kielicha czystej z zamrażalnika się nie obejdzie :D
Wstawianie takich fotek pomiędzy 13.00 a 15.00 powinno być zakazane...
Tu ludzie w pracy, przed obiadem...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11725
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

15-09-2021, 12:55

Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator
Posty: 4587
Rejestracja: 04-09-2016, 10:26

Re: Kącik Kulinarny v.2

25-09-2021, 16:29

Obrazek

Ostatnia szczawiowa w tym roku!
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

28-09-2021, 19:35

Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz
Posty: 2515
Rejestracja: 21-12-2010, 21:06

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 07:52

maciek z klanu pisze:
15-09-2021, 12:55
Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?
Zrób taką jak do korniszonów, ew. dowal więcej octu i jest git
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 5851
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 08:36

COFFIN pisze:
28-09-2021, 19:35
Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.
Dobrze to wygląda. Jednakze jak krewetki, to tylko w pomidorach.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 08:59

To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16292
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 09:09

Dobrze. Krewetki. Tj.

Z

Zupa curry

Obrazek

Ze szpinakiem

Obrazek

W tempurze

Obrazek

Powiedzmy, że sauté

Obrazek

W białym winie

Obrazek

W razie wyjścia na bazie, dysponuję przepisami.

Co do samych krewetek. Te kupione w Polsce nie umywają się do takich dopiero co wyłowionych. W kilku krajach można delektować się tymi małymi i dużymi. Mniodzio. Na całe szczęście świeże, albo takie względnie świeże, przynajmniej nie mrożone, są już dostępne w PL. Są firmy które się specjalizują w sprowadzaniu. Frac ma w czwartki też taką promkę. Swoją drogą jutro będą robione na szwedzko. Postaramy się odtworzyć pewien smak. Produkty ichnie, przywiezione.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7039
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 09:31

Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 6142
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 11:12

TheDude pisze:
29-09-2021, 09:31
Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek
Ale żeś mi chłopie smaka narobił, dziś będzie opierdalane. Ja jeszcze odrobinę drobno posiekanego czosnku dodaje i sól ziołową. Pięknie to się smakowo komponuje. :)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7039
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 11:36

^ Byłem tak głodny, że tylko skoczyłem do sklepu, wróciłem i dokonałem pożarcia :)
Jak będzie czasu więcej to przetestuję Twoją metodę. Hailsa & Skarpeta Babki!
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:48

Obrazek

Jest SMAK?
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11725
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:53

I to jak. Robisz w sosie?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:59

Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:06

Faza druga:

Obrazek
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 5851
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:23

COFFIN pisze:
29-09-2021, 08:59
To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.
Spaghetti albo linguini, czosnek, chilli, krewetki, bazylia i dobre pomodore i jest klasyczne włoskie danie. Polecam. Pomodoro można oczywiście zrobić samemu jeżeli ma się chęć i czas.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10021
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:39

COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10388
Rejestracja: 22-04-2017, 19:15
Lokalizacja: Prag

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:15

COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:34

uglak pisze:
30-09-2021, 19:39

Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.
Same też git, w zależności od chęci.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7964
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:36

Medard pisze:
30-09-2021, 20:15


Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.
Każdy Sos pomidorowy robię na przetartych pomidorach, inna opcja nie wchodzi w rachubę.
'Come the Blessed Madness'
ODPOWIEDZ