Duchowość, religia etc.

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Jesteś ateuszem?

TAK
68
52%
NIE
62
48%

Liczba głosów: 130
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

Re: Duchowość, religia etc.

03-04-2025, 18:53

Przecież napisałem, że bardzo spoko, że nie pójdziesz na ślub czy pogrzeb. Ciesz się swoim bohaterstwem i nieugiętą postawą.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 19:02

Hatefire pisze:
Przecież napisałem, że bardzo spoko, że nie pójdziesz na ślub czy pogrzeb. Ciesz się swoim bohaterstwem i nieugiętą postawą.
Dzięki za życzenia i wzajemnie życzę miłych pobytów i uczestnictwa w wielu nabożeństwach! :pray:
Dobra, możemy chyba wracać do jakichś bardziej wartościowych zajęć
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 19:17

Hatefire pisze:
ta nieugięta postawa pęknie prędzej czy później w takich czy innych okolicznościach ale o tym już się raczej nie dowiemy :youcan:
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 19:21

Najlepsze jest to, że jest mi wypominane siedzenie w aucie a nie uczestniczenie w mszy na forum metalowym, a nikt nie zakwestionował tego w otwarty sposób z mojej rodziny tylko każdy skumał, że mam poglądy jakie mam i ok :lol:
Nie lękajcie się - nie musicie wchodzić w koszulce Archgoat i wysrać się na hostię, wystarczy odrobina asertywności i ewentualnie krótka chwila dyskomfortu podczas rozmowy z kimś. Ludzie kiedyś umierali za poglądy.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 19:24

Hatefire pisze:
03-04-2025, 18:07
ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 18:01
Ustalmy, co jest tanie. Tanie jest to, co kosztuje nic albo niewiele.
Tanie jest krytykowanie kościoła na forum metalowym, bo wiadomo, że jeśli ktoś się postawi, to i tak będzie w mniejszości, bo wszyscy mają mniej więcej podobne poglądy.
Tanie jest pójście do kościoła uczestniczyć w obrządku, bo wszyscy tak robią i żeby nikomu nie było przykro, bo niczym się wtedy nie ryzykuje.
Tanie jest pójście zagłosować, bo każdy może po kryjomu zagłosować, na kogo zechce, a i tak nikt tego nie zobaczy, więc można zagłosować na Lewicę, a babci powiedzieć, że na PiS, żeby jej przykro nie było.
Nic z tego nie wymaga żadnej odwagi. Pamiętaj o tym, idąc po raz kolejny do kościoła z kieszeniami pełnymi wymówek.

Zwiedzając kościół, tak samo jak zwiedzając meczet, świątynię w Kambodży czy inną piramidę, nie uczestniczysz w obrządku religijnym.
Ślub jest obrządkiem religijnym. Dokonujesz wyboru uczestniczenia w nim.
Spoko jesteś bohaterem, bo przesiedziałeś pogrzeb wujka w samochodzie. Purpurowe serce się należy. Natomiast wróćmy do tego co istotne. Czy zagłosowałeś kiedyś tak, żeby wpływ kościoła był mniejszy? Jak nie to te twoje siedzenie w samochodzie jest chuja warte. Po prostu masz lepsze samopoczucie, nic poza tym.
Ej, czy nie mieszasz teraz sfery prywatnej z publiczną?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 19:37

już zostawmy to auto czy spacery wokół kościoła. znam radykalnych ateuszy, którzy ogarniali katolickie pogrzeby najblizszym i uczestniczyli w nich ponieważ te zmarłe osoby były wierzące, takie było ich zyczenie. nie mieli z tym problemu, nie wysrali się na to ze względu na własny stosunek do religii ,bo ktoś kiedyś coś tam zrobił czy powiedział. nie sądzę by ktoś robiąc to łamał swój kręgosłup w jakikolwiek sposób. a już teksty o umieraniu za poglądy, nigga plis
śluby jednostronne, kolejna ciekawa kwestia, kompromis czy sprzeniewierzenie się zasadom forum metalowego xd
a jak już jesteście tacy radykalni to może „nie ide wcale i chuj” a nie „idę ale tylko trochę”
Ostatnio zmieniony 03-04-2025, 20:07 przez nagrobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-04-2025, 20:07

DST pisze:
No nie mieszam. Cały czas konsekwentnie piszę, że czym innym jest wejście do kościoła na pogrzebie babci, a czym innym głosowanie na partię, która popiera sojusz tronu z ołtarzem. Natomiast widzę, że niektórzy traktują nie wejście do kościoła jak funfela bierze ślub jako własne Westerplatte i obnoszą się z tym jakby co najmniej rozjebał i Watykan. Mimo, że ten ich gest jest pozbawiony znaczenia.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 20:30

Hatefire pisze:
03-04-2025, 20:07
DST pisze:
No nie mieszam. Cały czas konsekwentnie piszę, że czym innym jest wejście do kościoła na pogrzebie babci, a czym innym głosowanie na partię, która popiera sojusz tronu z ołtarzem. Natomiast widzę, że niektórzy traktują nie wejście do kościoła jak funfela bierze ślub jako własne Westerplatte i obnoszą się z tym jakby co najmniej rozjebał i Watykan. Mimo, że ten ich gest jest pozbawiony znaczenia.
Tylko że ja:

1) nie głosuję na Konfederację ani na PiS więc nie jestem dobrym targetem Twoich wywodów na temat odpowiedzialności politycznej i w ogóle nie rozumiem tych argumentów. Wymyśliłeś sobie jakiegoś mitycznego kuca, który głosuje na Mentzena, ale nie wchodzi do kościoła. To ja miałem być?
2) napisałem to, że nie wchodzę do kościoła jako wstęp do tego co pisałem później o chrześcijaństwie. To u Ciebie wywołało to oburzenie na które odpowiedziałem, więc nie sugeruj mi zgrywania bohatera. Nawet Was specjalnie nie krytykowałem i umoralniałem. To Wy pisaliście, że to gówniarskie, co jest niesamowicie komiczne biorąc pod uwagę jakiej słuchacie muzyki
3) to, że ten gest jest pozbawiony znaczenia to Twoje zdanie.

EOT z mojej strony, bo nie chce mi się już o tym gadać. Każdy żyje jak chce i w taki sposób jaki uważa za wiarygodny.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 20:33

nagrobek pisze:
Hatefire pisze:
ta nieugięta postawa pęknie prędzej czy później w takich czy innych okolicznościach ale o tym już się raczej nie dowiemy :youcan:
Obrazek
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 20:39

komiczny raczej jest radykalizm na pół gwizdka i nieumiejętność wyważenia pewnych kwestii
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 20:43

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
03-04-2025, 20:33
nagrobek pisze:
Hatefire pisze:
Obrazek
tak, Majdan, pamiętamy :hopium:
no i co z tymi pogrzebami najbliższych? wolno uczestniczyć czy to wbrew zasadom? co na to dekalog metalowca?
Ostatnio zmieniony 03-04-2025, 20:50 przez nagrobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 20:48

nagrobek pisze:
03-04-2025, 20:39
komiczny raczej jest radykalizm na pół gwizdka i nieumiejętność wyważenia pewnych kwestii
Klękasz w kościelnej ławie i masz czelność zarzucać mi radykalizm na pół gwizdka? :lol: Nie wiem jakie salto trzeba w bani zrobić, żeby swój konformizm uznać za siłę :lol:
Ziomek, gdybyś jeszcze zakończył temat, a Ty właśnie próbujesz mnie zachęcić do chodzenia do kościoła.
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 20:53

ziomek, to chyba byliśmy razem skoro widziałeś że gdzieś klękam xd
idę albo nie idę, skumaj
Awatar użytkownika
DST
rasowy masterfulowicz

03-04-2025, 20:56

nagrobek pisze:
idę albo nie idę, skumaj
Tzn jesteś tam, ale nie klękasz. Jak Bill Clinton co palił trawkę, ale się nie zaciągał.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-04-2025, 21:00

Jak rzadko kiedy, tu w pełni zgadam się z kolegą Nienawiść Łogień. Może poza wątkiem politycznym, bo rządy SLD pokazały skutecznie, że nie ma w Polsce siły politycznej, która stawia realnie na usunięcie powiązań państwo-KK. Nie ma i nie będzie, interes musi się kręcić.

Na pogrzeb idzie się nie po to, żeby manifestować swoje poglądy, ale po to, by pożegnać zmarłego, wesprzeć jego bliskich, itp. To jest chyba dość jasne. Gdy pewien czas temu w przeciągu kilku miesięcy zmarła dwójka moich najlepszych (mimo różnych problemów, globalnie patrząc) przyjaciół, uczestniczyłem także w części religijnej. W przypadku jednej osoby był to wybór denatki, w drugim przypadku - nie. Rodzice wbrew woli syna taki pogrzeb mu wyprawili. Ale przecież widziałem, w jakim byli stanie, widać uznali, że tak będzie dobrze. Nie mi oceniać, naprawdę. Nie podobało mi się to, i nie tylko mi, ale dla mnie to w ogóle nie miało znaczenia religijnego. Kurwa, rodzice żegnają syna. Przyjaźniłem się z nim od lat. Choćby dlatego powinienem tam być. Co tam ksiądz mówił w trakcie, było mi absolutnie wszystko jedno. W przypadku osób, które nie były mi bardzo bliskie, zwykle omijam część religijną i idę tylko na cmentarz.

Śluby - spoko. Jeśli to ktoś ważny, mogę iść. Ponownie, nie ma to dla mnie znaczenia. Jestem tam dla nowych małżonków i tylko po to. Własny ślub to już inna historia i tu jest miejsce do dbania o swoje poglądy. I tu się Sebastianowi chwali, że postawił tę granicę, ale tylko tyle. Udział w cudzym ślubie i własny ślub to (jak już było cytowane w innym kontekście) dwie odmienne kurwa sprawy. Nie ma co porównywać. Odpowiadamy tylko za własny, nie za cudzy. Jeśli ktoś inny chce mieć kościelny, ma do tego prawo, a ja ponownie nie widzę powodu, by wykorzystywać okazję do manifestowania swoich poglądów. Mój (jeśli jakimś cudem do tego dojdzie) na pewno kościelny nie będzie.

Chrzty i komunie - nie. Ani mój udział nie jest konieczny, ani sama uroczystość nie ma dla mnie większego sensu. Ktoś się obrazi, trudno. Tym bardziej oczywiście nie wchodzi w grę bycie chrzestnym, gdyby ktoś na taki szalony pomysł wpadł. Nie jest to zgodne z moimi przekonaniami i z całą pewnością nie jestem odpowiednią osobą do tego zadania. Ewentualne własne dzieciaki (co staje się coraz mniej prawdopodobne wraz z upływem czasu) - nie ma kurwa opcji.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

03-04-2025, 21:03

DST pisze:
03-04-2025, 20:56
nagrobek pisze:
idę albo nie idę, skumaj
Tzn jesteś tam, ale nie klękasz. Jak Bill Clinton co palił trawkę, ale się nie zaciągał.
jestem tam tylko i wyłącznie z szacunku do osoby bliskiej, która wybrała sobie taką formę uroczystości. nie rozumiesz tego, luz. ja trochę nie rozumiem tego, że zamiast zostać w domu lub cokolwiek siedzisz pod kościołem heh
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-04-2025, 21:09

Karkas muj bochater, dziadek mi choruje, powiedziec mu, ze w razie pogrzebu nie pojde do kosciola tylko bede bochatersko siedzial w aucie? Chyba zrozumie, w koncu stary jest.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

03-04-2025, 21:21

Wszystko uj. Kto co robi w aucie, gdzie klęczy, przed, czy w kościele.
Na końcu, wpadnie Tomasz, napisze, że szcza na sukienkowców, ale biznesik ukręcić ...:
Poro
backslifer
zaczyna szaleć

03-04-2025, 21:23

Ja mam wrazenie, ze tu jest pomieszanie dwoch spraw.
1. Uleglosc wobec kosciola, bo ksiadz nakazal chodzic do kosciola i uczestniczyc.
2. Byc zaproszonym przez czlowieka, dla ktorego wazne jest, zebys razem z nim tam uczestniczyl i towarzyszyl mu, bo jestes dla niego wazna osoba. A tak sie sklada, ze jest innego wyznania.

I mam wrazenie, ze nieraz w odpowiedzi na to, ze ktos powiedzial, ze nie ma problemu z punktem drugim, polecialy argumenty jakby mowil o p. 1.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

03-04-2025, 21:29

Triceratops pisze:
03-04-2025, 21:09
Karkas muj bochater, dziadek mi choruje, powiedziec mu, ze w razie pogrzebu nie pojde do kosciola tylko bede bochatersko siedzial w aucie? Chyba zrozumie, w koncu stary jest.
Myślę że warto jednak myśleć za siebie a nie pytać mnie co o tym myślę.
ODPOWIEDZ