Masa mode ON ;)

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

Re: Masa mode ON ;)

12-04-2010, 21:22

ile wyciskasz sensej?
Triceratops pisze:
zekke pisze:chcesz miec figure ala bruce lee? ; )
ja chce i do tego daze :lol:
ja nie chce, przesada w 2 strone z redukcja jest do dupy imo
Triceratops pisze:
zekke pisze: ja przy ~100kg i 183cm nawet nie mysle o aerobach jeszcze.
Hmm, ostatnio jak [V] pisal o swoich 112 to pisales ze masz ok 38 kilo mniej od niego co daje 74.
niemozliwe. albo pomyliles mnie z kims innym, albo nie czegos nie zrozumiales albo sam cos nie tak napisalem ;)
Ostatnio zmieniony 12-04-2010, 21:30 przez zekke, łącznie zmieniany 1 raz.
Mort
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 21:27

zekke pisze:no to nie jest zaden trening redukcyjny w takim razie, ot, do silowego dorzuciles aeroby.

co do twojej wagi i tego ze redukujesz to pozostawie bez komentarza ;) chcesz miec figure ala bruce lee? ; ) no chyba ze masz z 170cm to moze wtedy to jakos wyglada przy takiej wadze. ja przy ~100kg i 183cm nawet nie mysle o aerobach jeszcze.
mam 180 wzrostu, jeszcze na poczatku stycznia wazylem 87 kg i byłem prawie zadowolony, ot 43 w lapie, miesnie brzucha troche widac jak napne, myslalem, nie bedzie zle, zrzuce z 7 kg i forma bedzie, a tu zrzucilem 11, w lapie zeszlo 2 cm a sprawa jeszcze nie skoczona, jak juz bede widzial zyly na brzuchu, to znowu troche przypakuje, ale powoli, 1 - 1,5 kg miesiecznie

jezeli na bardzo dobrej rzezbie bede wazyl 75 kg, to wiecej mi nie trzeba, jezeli pojdzie dobrze, to w przyszlym roku ten cel osiagne

co do plaskiej, to maksa nie sprawdzam, ale 6 razy 100 kg dam rade
I AM MORBID
Mort
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 21:33

a ile razy podciagniecie sie na drazku, tutaj waga mi pomaga :+), nie mam za bardzo porownania, ale na pewno dam rade 30 razy i mysle, ze to niezly wynik
I AM MORBID
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

12-04-2010, 21:41

Triceratops pisze://ups, pojebalo mi sie z lykantropem :D 100kg przy 183cm to sroga spaslizna imho :D
czy ja wiem? na masie to nic szczegolnego imo, docelowo przed redukcja chce i tak nabic jeszcze wiecej. redukowac trzeba miec z czego (mowie zarowno o wadze jak i samych wymiarach)
Mort pisze:co do plaskiej, to maksa nie sprawdzam, ale 6 razy 100 kg dam rade
no, ja dla porownania zaczynam od 1 serii 12x100kg (+ wczesniej machanie gryfem i 60kg na rozgrzewke), oczywiscie nie traktuj tego osobiscie.
Mort pisze:a ile razy podciagniecie sie na drazku, tutaj waga mi pomaga :+), nie mam za bardzo porownania, ale na pewno dam rade 30 razy i mysle, ze to niezly wynik
stary, jest x rodzajow podciagniec
Ostatnio zmieniony 12-04-2010, 21:43 przez zekke, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

12-04-2010, 21:42

zekke pisze:no to nie jest zaden trening redukcyjny w takim razie, ot, do silowego dorzuciles aeroby.
no w sumie racja, redukcja to wieksza iulosc powtorzen od 12 do 17 i mniejsze ciezary, wazniejsza intensywnosc i technika niz sila
woodpecker from space
Mort
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 21:59

zekke pisze:
Triceratops pisze://ups, pojebalo mi sie z lykantropem :D 100kg przy 183cm to sroga spaslizna imho :D
czy ja wiem? na masie to nic szczegolnego imo, docelowo przed redukcja chce i tak nabic jeszcze wiecej. redukowac trzeba miec z czego (mowie zarowno o wadze jak i samych wymiarach)
Mort pisze:co do plaskiej, to maksa nie sprawdzam, ale 6 razy 100 kg dam rade
no, ja dla porownania zaczynam od 1 serii 12x100kg (+ wczesniej machanie gryfem i 60kg na rozgrzewke), oczywiscie nie traktuj tego osobiscie.
dziwne by bylo, gdyby bylo inaczej skoro wazysz 24 kg wiecej niz ja :+)

zekke pisze:
Mort pisze:a ile razy podciagniecie sie na drazku, tutaj waga mi pomaga :+), nie mam za bardzo porownania, ale na pewno dam rade 30 razy i mysle, ze to niezly wynik
stary, jest x rodzajow podciagniec
dam rade tyle zrobic(wszystko do klaty i do prawie pelnego wyprostu rak w lokciach): podchwytem wasko, nachwytem szeroko i wasko, chwytem neutralnym, innych nie probowalem,
Triceratops pisze:
no w sumie racja, redukcja to wieksza iulosc powtorzen od 12 do 17 i mniejsze ciezary, wazniejsza intensywnosc i technika niz sila
tyle ze przy wiekszej ilosci powtorzen jest wieksze ryzyko, ze stracisz miesnie, bo nagle nie tylko mniej jesz, ale dajesz im mniejszego kopa na treningu

w zeszlym roku z powodu naderwania miesnia piersiowego mialem ponad dwumiesieczna przewe w treningach, po tej przerwie postanowilem, ze zrzuce kilka kilogramow ale jako, ze nie moglem robic duzymi ciezarami, to machalem tak po 15 w serii, na gorne partie ciala i zrzucajac wtedy 8 kg stracilem wiecej miesni niz teraz zrzucajac 11
I AM MORBID
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

12-04-2010, 22:21

Mort pisze: dam rade tyle zrobic(wszystko do klaty i do prawie pelnego wyprostu rak w lokciach): podchwytem wasko, nachwytem szeroko i wasko, chwytem neutralnym, innych nie probowalem
dziwne, podchwytem wasko ("na bica") powinienes dac rade zrobic wiecej niz w podciaganiach na szerokich chwytach.

sam sie nie pochwale bo odkad nie mam drazka w domu to nie ma czym sie chwalic ;) na silowni dlugo robilem sam wyciag, teraz w seriach normalnie robie nachwytem szeroko
Mort
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 22:26

bo zrobie co najmniej 30 kazdego z wymienionych rodzajow, nie wiem jak teraz, ale w zeszlym roku zrobilem 34 na szerokim nachwycie
I AM MORBID
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

12-04-2010, 22:33

e to jebac, w zeszlym roku to ja mialem problemy z 60kg ;)
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

12-04-2010, 22:33

Panowie jak sądzicie, taki trening będzie w miare sensowny po zrobieniu 3-4 tygodniowej obiegówki? Nie mówię, że kropka w kropke taki sa, niektóre partie robił bym w inny sposób, ale chodzi mi o ogólny zamysł.

http://forum-kulturystyka.pl/treningi/3 ... acych.html
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

12-04-2010, 22:41

zamienilbym klatke-tric na klatke-bic, tric dorzucil do plecow. w tricach zamiast prostowania przedramion dalbym albo wyciskanie na wasko albo pompki na poreczach (chociaz moze bardziej wyciskanie). z plecow wyjebal podnoszenie w opadzie i zastapil martwym. przedramiona wypieprzylbym w ogole. lydki albo bym wypieprzyl albo zmniejszyl do 4x12. ale ja sie generalnie nie znam ;)
Awatar użytkownika
Mental
weteran forumowych bitew

12-04-2010, 23:03

selfdestrakszyn kurwa, a nie siłownia ;)
You may raise your chalice of nothing
And salute the leech that you are
wolf

Re: Siłownia

12-04-2010, 23:20

Pelson pisze:
wolf pisze:Zakładam temat bardziej z ciekawości,czy ktoś z forum szacownego Masterfula prócz wlewania w paszcze litrów browarów lub czystej krajowej i słuchania notorycznego napierdolu wpada czasem na siłownię aby doprowadzić do porządku swe zwiotczałe ,liche mięśnie?Są jacyś koksiarze,czy tylko suplementowcy ewentualnie miłośnicy ryżu z twarogiem,dawajcie staż,cykl treningowy,diety ewentualnie suple jesli ktoś spożywa.
No ja wpadam, obecnie 3 x tydzien. Poza tym bieganie, ciągle w wersji dla nawiedzonych, czyli wytrzymałość tempowa, szybkość i zabawy biegowe. Na dobicie pływanie, co sumarycznie daje 7 sesji w tygodniu i sprawia, że nie mam tyle czasu na Masterfula :). I tak wychodzi w miarę łagodnie, bo jeszcze dwa lata temu potrafiłem ćwiczyć 10-14 w tygodniu. Efekt jest przynajmniej taki, że przy trzydziestce na karku i 86 kg potrafię 100m pobiec poniżej 11 sek (oczywiście bez elektronicznego pomiaru i bloków) a 5 km w 17'. Trening na sucho, spalacze tłuszczu w zasadzie mi niepotrzebne, rozważam ewentualną możliwość zainwestowania w jakiś stack kreatynowy na lato. Za większa masą też nie tęsknię, patrząc co spora większość bywalców siłowni sobą prezentuje koordynacyjnie i gibkościowo, że o proporcjach nie wspomnę.
W lecie dorzucę rower, więcej pływania i kajaki.
A w przyszłym roku, jak wszystko się ładnie zazębi, planuję pierwszy triathlon.
Przy silce bieganie i jeszcze plywanie,nie masz problemu z progresem? Basen jak najbardziej ale w formie relaksacyjnej a biegi bym olal,strasznie szybko masa leci .Napisz co cwiczyles 10-14 razy w tygodniu,przy takiej intensywnosci mozna niezle miesnie zjarac.
zekke pisze:z ciekawosci - ile wazycie/wyciskacie, pakiery?
Waga w rozciaglosci miesiecznej 83-85kg rekord w wyciskaniu 106kg rok temu natomiast na ostatnim treningu piramide konczylem ciezarem 95kg 4powt.W sumie zupelnie nie jaraja mnie rekordy w wycisakniu,koncentruje sie nad wygladem ciala.
Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: Siłownia

13-04-2010, 00:22

nie masz problemu z progresem?
biegi bym olal,strasznie szybko masa leci
mozna niezle miesnie zjarac
Zalezy jeszcze jakie bieganie powoduje takie jaranie :). Tak jak napisałem- biegałem bardzo, ale to bardzo specyficznie, metodami, których nie polecałbym nawet dość zaawansowanemu biegaczowi.Tempówki, to np 300m-300m-200m-200m-150m na przerwach 3-4' pomiędzy odcinkami, biegane, w zalezności od okresu, po 38-40" na 300m, 200m- to czas pomiędzy 23-25", 150m-17,5-18,5". Szybkość to w zasadzie odcinki do około 80m- biegane z submaksymalna prędkością na pełnym wypoczynku, jedynym akcentem bardziej tlenowym sa zabawy biegowe. Po takim treningu raczej nie traci się zbytnio masy mięśniowej, dostaje się za to zajebistej rzeźby, bo samo bieganie sprinterskie to w zasadzie trening siłowy, gdzie pokonuje się opory własnego ciała + powietrza (czyli niskie obciążenie) z bardzo wysoka prędkością. Poprzednio napisałem, że nie interesuje mnie tak bardzo masa, stawiam na ogólną sprawność, gibkość, koordynację i szybkość. Te 86 kg, które ważę w zupełności mi wystarcza, to nawet o 2-3 kg za dużo biorąc pod uwagę kryterium szybkości i tego, że chcę wreszcie zabrać się porządnie za triathlon.

wolf pisze: Przy silce bieganie i jeszcze plywanie, Basen jak najbardziej ale w formie relaksacyjnej a .Napisz co cwiczyles 10-14 razy w tygodniu,przy takiej intensywnosci .
Z basenem to zależy-czasem lightowe moczenie dupy, czasem interwały :). A odnośnie trenowania- przez dobrych kilka lat maglowałem lekką atletykę, konkretnie 200/400 m czasami z dobrymi wynikami :lol: Stąd te 14 sesji treningowych w tygodniu, choć na obozach zdarzało się i więcej. Potem zaś ta liczba wynikała z obowiązkow zawodowych.

zekke pisze:z ciekawosci - ile wazycie/wyciskacie, pakiery?
hehe, nawet nie wiem. Ostatni raz próbowałem robić sprawdzian chyba 5 lat temu- przysiad 150 kg przy wadze 82 kg.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Pelson
rasowy masterfulowicz

22-04-2010, 22:42

esq pisze:Potrzebuje małej pomocy, opinii...zbieram się znowu na siłownie, ale ostatni raz chodziłem prawie rok temu, więc ułożyłem sobie na biegu od nowa plan dla początkującego, wiem że są od tego odpowiednie fora, ale nie chce mi sie tylko w tym celu logować i katować ludzi, rzućcie okiem czy może być:

Dzień 1

Wyciskanie sztangielek leżąc12 10 8
Rozpiętki 1210 8
Francuskie wyciskanie sztangielek (unoszenie sztangielek zza głowy)10 8 6
Prostowanie ramienia w opadzie tułowia 10 8 6
triceps – 4 serie na maszynie 16 14 12 10
brzuszki

Dzień 2

Wyciskania sztangielek do góry 12 10 8
przyciąganie drążka na maszynie 14,12,10
Uginanie ramion ze sztangą10 8 6 / modlitewnik
Uginanie ramion w oparciu o kolano10 8 6
Uginanie ramion z uchwytem młotkowym 8 6
uginanie przedramion ze sztangielkami - naprzemian 4 serie 12-14.
zginanie nadgarstków ze sztangietkami 3 serie 20-30.
brzuszki

Dzień 3

Wyciskanie sztangielek zza karku10 8 6
Unoszenie hantli w opadzie siedząc 12 10 8
unoszenie sztangielek bokiem w górę 3 serie 12-14.
Trening na kaptury 12 10 8 6
Uginanie ramion z hantlami nachwytem 10 8 6
prostowanie nóg na maszynie siedząc 3 serie 16,14,12.
wspięcia na palce na maszynie 5 serii 15-25
brzuszki
OK, trochę z opoźnieniem, ale jednak.
Zakładam, że będziesz ćwiczył 3 x tyg. Więcej nie ma (na razie) sensu- potrzeba Ci adaptacji do wysiłku, musisz też zobaczyć jak bedziesz się regenerował pomiedzy sesjami. Później już można myśleć o jakimś bardziej intensywnym wysiłku. Dobrze byłoby, gdybyś uważał na nerki, choć nie sądzę byś jadł +4g białka/kg masy ciała.

1. Obwodówka 4 tygodnie. Pierwsze dwa tygodnie po 2 serie każdego ćwiczenia, potem po 3. Treningi na zmianę, wersja A/B/A itd. Obciażenie dobierasz tak, byś był w stanie wykonać całą serię i po ostatnim powt. miał siłę na teoretyczne dwa-trzy następne. Jeśli robisz 10 powtorzenie i zdychasz-obciażenie w dół, jeśli po 12-15 ciągle masz siłe by machać gryfem jak cepem- obciążenie w górę.
Aha, cały ten plan to tylko podbudowa dla Twojego własnego treningu. Po pewnym czasie powinienieś być w stanie rozpisac własny trening na podstawie obserwacji swojego organizmu. Jak czujesz, że np. twój biceps lepiej reaguje na większe ilości powtórzeń to dajesz mu więcej, jak czujesz, że twoja klatka rośnie gdy robisz 6-8 powtorzeń to zostajesz przy takiej ilości.
Wersja A
przysiady 15-12 powt, przerwy 1.30"
ściaganie drażka wyciągu w szerokim nadchwycie (plecy) 15-12 przerwy jw.
wyciskanie na ławce płaskiej (klatka) 15-12 przerwy jw.
uginanie przedramion ze sztangą stojąc (biceps) 15-12/1'
wyciskanie francuskie ze sztangą leżąc (triceps) 15-12/1'
wyciskanie sztangielek nad głowę siedząc (barki) 15-12/1'
brzuch- unoszenie nóg do poziomu w zwisie (dół brzucha) 2 x do bólu (po 40 możesz przestać) ;)
unoszenie tułowia w leżeniu-nogi zgięte pod kątem 90- gora brzucha- do bólu
unoszenie tułowia do poziomu- (prostownik grzbietu)- 15 powt.
po całości z 15-20 minut cardio, w obojętnie jakiej formie, chodzi o to, bys złapał ogolną wytrzymałość i nabrał mocy przed kolejnym etapem.
Wersja B
wyprosty nóg w siadzie (czworogłowy) 15-12/1'
zgięcia nog w siadzie/leżeniu/stojąc (dwugłowy uda) 15-12/1'
rozpiętki ze sztangielkami na ławce skośnej 15-12/1'
przyciaganie drążka wyciągu w siedzeniu (plecy) 15-12/1'
prostowanie przedramion stojąc na wyciągu (triceps) 15-12/1'
uginanie przedramion na modlitewniku (maszyna lub sztangielka) 15-12/1'
unoszenie ramion bokiem siedząc (barki) 15-12/1'
cała reszta jak z wersji A.

Etap drugi napiszę Ci jutro.

Komentarze mile widzane :D
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
długopisyyyyyyyyyy

25-04-2010, 11:53

zekke pisze: przedramiona wypieprzylbym w ogole. lydki albo bym wypieprzyl albo zmniejszyl do 4x12. ale ja sie generalnie nie znam ;)
no chyba naprawdę się nie znasz ;) skoro wypieprzył byś przedramiona i może łydki... brzuch też byś wypieprzył? sorry ale to brzmi jak wiosenno-sezonowe ćwiczenia 19-letnich samochodziarzy... nigdy nie zrozumię jak można nie ćwiczyć przedramion. "bo przecież pracują przy bicepsie, przy plecach, i nie trzeba itp." Bzdury! trzeba je przerabiać tak samo rzetelnie jak inne partie.

a tak w ogóle to fajny filmik znalazłem:
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-04-2010, 14:18

a na mase pijesz wode z parowek i zjadasz wiadro gowna? ; )
wolf

25-04-2010, 15:09

Przedramiona sa wizualnym uzupelnieniem bica i tricepsa jakos ciezko mi wyobrazic sobie przypakowana gorna czesc reki i "piszczele" na dole .Trening na przedramiona jest dosc krotki czasowo mozna go laczyc np. z klatka piersiowa.
długopisyyyyyyyyyy

25-04-2010, 15:36

Dobrze rozwinięte mięśnie przedramion są tak samo ważne jak mięsnie klatki czy barków. Poza tym, silne i dobrze rozbudowane przedramiona bardzo przydają się w sportach walki. Tak uderzanych jak i chwytanych stylach.
Ciekawe jakie miał Maria... :P
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

25-04-2010, 17:41

wolf pisze:Przedramiona sa wizualnym uzupelnieniem bica i tricepsa jakos ciezko mi wyobrazic sobie przypakowana gorna czesc reki i "piszczele" na dole .Trening na przedramiona jest dosc krotki czasowo mozna go laczyc np. z klatka piersiowa.
ciezko ci sobie wyobrazic bo masa i wielkosc przedramion rosnie rownomiernie wraz z innymi partiami podczas napierdalania x rodzajow innych cwiczen.
ODPOWIEDZ