Grzybobranie

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

markiz666
zaczyna szaleć

Re: Grzybobranie

05-10-2017, 19:44

WaszJudasz pisze:
nagrobek pisze:zbiera się szlachetne gatunki, śmieci zostawiam śmieciarzom
Coś w tym jest

to moje ulubione:)
Obrazek

:)
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

05-10-2017, 19:45

Sgt. Barnes pisze:Jak ktoś zbiera opieńki, już są, Ja lubię bardzo, chociaż mało szlachetne - do octu i jajecznicy w sam raz.
Opieniek nie zbieram, natomiast teść od brata dostarcza mi regularnie marynaty. Uważam, że nie ma lepszego grzyba do marynowania, genialna faktura i wyrazisty smak.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Drone

05-10-2017, 20:30

Harlequin pisze:Świetny temat! Jak jesienią jeżdze w rodzinne strony to wypad do lasu obowiązkowy. Ceglastorozporowe są tu bardzo popularne, rodzinka najczęściej na suszenie je daje.
To właśnie w Twoich rejonach je zbieram. W lasach bukowych jest ich teraz masa.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
macko76
zaczyna szaleć

05-10-2017, 20:43

Odkąd przestałem pić straciło swój urok.
[V]

05-10-2017, 21:18

Ja w ogóle nie kumam grzybiarzy piwoszy, walą mocne browary o 6rano a później las zajebany puszkami gdzie nie spojrzeć
.zabijalbym.
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Hatefire

05-10-2017, 21:34

bielskobiala.wyborcza.pl pisze:Grzybiarze odkryli jednak nowy raj: Słowację. W Polsce zbieranie grzybów to niemalże sport narodowy, Słowaków aż tak bardzo to znowu nie kręci. Wystarczy przejechać granicę w Glince, zaczynają się tam ciągnące się kilometrami lasy pełne grzybów. Większość odwiedzających je grzybiarzy to Polacy. W ostatnią sobotę rano na każdym parkingu i w każdej zatoczce nadającej się do parkowania stały samochody na polskich numerach rejestracyjnych. Były ich dziesiątki.

Od kilku już lat o tej porze roku pojawia się ten sam problem: Słowacy skarżą się na grzybiarzy z Polski. Wcale nie chodzi o to, że jest ich tak wielu. Pretensje Słowacy mają nie o masowy najazd, lecz o to, że wjeżdżamy samochodami do lasów, hałasujemy, niszczymy niejadalne grzyby i rośliny, zostawiamy po sobie stosy śmieci. Zbieramy też grzyby w prywatnych lasach. Nie przestrzegamy przepisów, zbierając grzyby chronione bądź wyprawiając się po nie do rezerwatów czy parków narodowych. Trudno nam się bronić, bo nikt nie uwierzy, że jakiś Słowak specjalnie pojechał do Polski, by kupić tam w sklepie piwo Tyskie albo Żywiec i pustą puszkę wyrzucić dopiero u siebie w lesie.

Leśni wandale dali Słowakom w kość
Oczywiście, nie wszyscy grzybiarze z Polski tak się zachowują. Ale niestety, leśni wandale tak dali Słowakom w kość, że niektórzy najwyraźniej postanowili się zemścić. W ostatnich latach zdarzało się, że ktoś na leśnych parkingach przecinał opony w samochodach na polskich numerach rejestracyjnych. Grzyboznawca Ryszard Rutkowski zauważył tam ostatnio, że samochody z Polski mają uszkodzone wycieraczki.

Zaprzyjaźniony z nim inny grzyboznawca, Justyn Kołek, który także zbiera czasem grzyby na Słowacji, mówi, że to już niemalże polsko-słowacka bitwa o lasy. Nikt oczywiście nie pochwala działania wandali, ale sami sobie jesteśmy winni. Kołek mówi, że jeśli komuś inne argumenty nie przemawiają do rozsądku, to może przemówi do niego taki, że zostawiając puszki po piwie czy papierki po słodyczach, przyczynia się do zanikania grzybów. To organizmy bardzo wrażliwe na różne zanieczyszczenia, farba schodząca z puszki czy papierka zabija grzybnię. Jeśli więc naprawdę nie zaczniemy szanować lasów, także na Słowację nie będziemy mieli po co jeździć. Poza tym kto wie, czy nasi południowy sąsiedzi nie zdecydują się na wprowadzenie jakichś ograniczeń. Nie zdziwię się, jeśli zupełnie stracą do nas cierpliwość.l
Tak w temacie. Poza tym po co pić piwo jak można zabrać ćwiartkę Luksusowej ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
macko76
zaczyna szaleć

05-10-2017, 21:36

[V] pisze:Ja w ogóle nie kumam grzybiarzy piwoszy, walą mocne browary o 6rano a później las zajebany puszkami gdzie nie spojrzeć
.zabijalbym.
Nie lubie piwa, zresztą musiałbym zabierać ze sobą cysternę. :D
BOLEK
weteran forumowych bitew

06-10-2017, 09:10

gdy na grzybobraniu natkniemy się
[youtube][/youtube]
"Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. Po prostu. No... To... Poprzez... No reminiscencję. No jakże może podobać mi się piosenka, którą pierwszy raz słyszę."
Awatar użytkownika
December
postuje jak opętany!

06-10-2017, 11:23

Takie se różności. 3 tygodnie temu w kieleckich lasach. Zbiory 4 osób w 2 godziny, tzn trzech bo ja tylko chodziłem po drogach leśnych.O kulach ciężko po lesie się chodzi :P

Obrazek
[V]

06-10-2017, 11:48

December pisze:Takie se różności. 3 tygodnie temu w kieleckich lasach. Zbiory 4 osób w 2 godziny, tzn trzech bo ja tylko chodziłem po drogach leśnych.O kulach ciężko po lesie się chodzi :P

Obrazek
Fantastycznie,życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Ja wczoraj zebrałem ok 30 sztuk ,same kozaki i prawdziwki,np takie okazy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
December
postuje jak opętany!

06-10-2017, 11:59

[V] pisze:

Fantastycznie,życzę szybkiego powrotu do zdrowia.Ja wczoraj zebrałem ok 30 sztuk ,same kozaki i prawdziwki,np takie okazy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dzięki :) Zawsze lubiłem zbierać czerwone kozaki :) Pięknie na tych fotkach się prezentują :) Aż żal czasem zrywać :P
tomaszm

08-10-2017, 11:46

Obrazek
Wspaniałe zbiory Nagrobku. Iście wspaniałe.

Ja ostatnio kulinarnie jestem całkowicie rozkochany w betkach.....przepraszam gołąbkach. Jak jadę na prawdziwki na wieś do wujka z którym plądrujemy lasy zbierając dosłownie wszystko ,bo niczym nie gardzimy począwszy(oczywiście każdy grzyb ma inne kulinarne przeznaczenie) od Kani, Borowików,Podgrzybków, Maślaków, Hubików
tak gołabki z blaszy z szczypta soli to najlepsze kulinarne spotkanie bliskiego stopnia. Jak ktoś się nie zna- ni chuja nie próbujcie zbierać tym bardziej młodych zarodników zielonki ,bo może wam się pomylić z sromotnikiem i nieszczęście gotowe. Już prędzej na wyborny polujcie. W kategoriach kulinarnych nic lepszego Was nie spotka.

Tu gołąbek wyborny
Obrazek

Tu gołąbek zielony ale odpuście go sobie, jeśli nie macie pewności

Obrazek

Do wódeczki po grzybobraniu u nas nas na wsi to dalece zakorzeniona tradycja.
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.

https://www.kancelaria-pionier.pl/

https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm

Lucio Fulci forever.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

08-10-2017, 12:56

Śmigam na grzyby "od zawsze". Zamglony las, góry i doliny poprzecinane strumieniami plus jakiś grzybal to najlepszy detoks na miejskie życie. Wczoraj 6h w lesie i zakończenie sezonu, niestety.
Jebać żuli.
tomaszm

08-10-2017, 12:59

Dlaczego Wolfie zakończenie sezonu?
Kupię Nunslaughter Goat ale nie ten w czerwonym digipacku.

https://www.kancelaria-pionier.pl/

https://www.forbes.pl/diamenty/wizytowk ... er/q5mg1dm

Lucio Fulci forever.
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

08-10-2017, 14:14

życie dzienne, życie nocne, masa pracy a żelaziwem też trza pomachać lub kilka długości basenu dorzucić. W tym roku zaliczyłem sześć wypadów na grzyby i chyba na tym poprzestanę. Oczywiście, może jakaś sobota się napatoczy (choć wątpię) tyle, że najlepsze wypady są w tygodniu.
Jebać żuli.
[V]

08-10-2017, 14:16

Tak,najlepiej chodzić w tygodniu.W weekendy zastępy januszy i grażyn z siatkami biedronki opanowują lasy.
[V]

08-10-2017, 14:17

tomaszm pisze:
Obrazek
Wspaniałe zbiory Nagrobku. Iście wspaniałe.

Ja ostatnio kulinarnie jestem całkowicie rozkochany w betkach.....przepraszam gołąbkach. Jak jadę na prawdziwki na wieś do wujka z którym plądrujemy lasy zbierając dosłownie wszystko ,bo niczym nie gardzimy począwszy(oczywiście każdy grzyb ma inne kulinarne przeznaczenie) od Kani, Borowików,Podgrzybków, Maślaków, Hubików
tak gołabki z blaszy z szczypta soli to najlepsze kulinarne spotkanie bliskiego stopnia. Jak ktoś się nie zna- ni chuja nie próbujcie zbierać tym bardziej młodych zarodników zielonki ,bo może wam się pomylić z sromotnikiem i nieszczęście gotowe. Już prędzej na wyborny polujcie. W kategoriach kulinarnych nic lepszego Was nie spotka.

Tu gołąbek wyborny
Obrazek

Tu gołąbek zielony ale odpuście go sobie, jeśli nie macie pewności

Obrazek

Do wódeczki po grzybobraniu u nas nas na wsi to dalece zakorzeniona tradycja.
Klasa.A zbiera ktoś kurki albo rydze?
Immanis
postuje jak opętany!

08-10-2017, 14:24

Tydzień temu 5 kg rydzy naciąłem. Zamarynowane.
[V]

08-10-2017, 14:25

Immanis pisze:Tydzień temu 5 kg rydzy naciąłem. Zamarynowane.
Pięknie,jakieś zdjęcia? Gdzie zbierasz,jaki teren ,rodzaj lasu? Ja rydzy nie widziałem od dawna;(
Ostatnio zmieniony 08-10-2017, 14:26 przez [V], łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

08-10-2017, 14:26

[V] pisze:Klasa.A zbiera ktoś kurki albo rydze?
Kurki rzadko celowo, ale jak się trafią, to czemu nie? Rydze zawsze, nawet mam miejsca specjalnie na nie (piaski nad morzem), ale problemem jest trafienie w czas. Ostatnio nie trafiłem - sporo starych śladów sprzed paru tygodni, nieliczne młode sztuki. W najlepszym roku z bratem zebrałem dobre sto kilkadziesiąt sztuk, drugie tyle robaczywych zostało w lesie. Smażone albo marynowane, cudo.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ