Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Hatefire
- mistrz forumowej ceremonii
Re: Wybitnie mnie wkurwia v. 2
Podejrzewam, że wysoko rozwinięta cywilizacja co opanowała podróże międzygwiezdne, brzydziła by się ludzkością i ją eksterminowała, względnie unikała by kontaktu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Wszystko wskazywałoby na mistyfikację, bo znaczenie tej królowej jest żadne, a kosmici wiedzą o tym najlepiej.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Triceratops
Czekaj, niech sie zastanowie......tak, w zasadzie caly bity dzien sie wyleguje w warsztacie. Ani razu nie widzialem zeby polowal, nigdy nie przyniosl nawet ubitej muchy. Jak pisalem - wpuscilem go nawet do zamyszonej chalupy zeby wyczyscil - lezal pod drzwiami i czekal az go wypuszcze. No ale wiem, naukowcy w bialych kitlach wiedza lepiej. No i ty oczywiscie, bo ty wszystko wiesz lepiej. Powiem mojemu kotu, bedzie mu wstyd.
Och, vice versa +100
woodpecker from space
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ty serio nie wiesz, ze kotki tez sie sterylizuje?Bloodcult pisze: ↑03-08-2020, 01:08No przecież jeden niewykastrowany samiec bez problemu zapłodni 10 niewysterylizowanych samic więc cały misterny plan ograniczenia ich populacji kotu w dupe
Skoro problem dotyczy kotów na wsi to przecież nikt ich tam nie rejestruje czy czipuje. Łażą se i tyle. Jak chcecie to kontrolować ?
W dniu wejścia w życie ustawy o karaniu jakimiś drastycznymi karami za kota poza domem, liczebność bezpańskich kotów wzrośnie o jakieś milion procent xD
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
- Rumburak
- weteran forumowych bitew
No nie. Kastracja i sterylizacja to różne zabiegi. Kastracja polega na wycięciu tego i owego, sterylizacja na podwiązaniu tego i owego. Wykonuje się je w przypadku samic i samców
- Bloodcult
On nie ma elementarnej wiedzy o niczym przecież.
@Karkassone
Wiem, ale to już chyba nie jest taki prosty zabieg jak u samca.
@Karkassone
Wiem, ale to już chyba nie jest taki prosty zabieg jak u samca.
- Drone
A propos jeszcze ptaków: dziś złożono propozycję ustawy, która ogłasza 5-letnie moratorium na polowanie na ptaki. Okazało się bowiem, że żadne stowarzyszenie łowieckie nie jest w stanie oszacować ani podać liczby ptaków, które ustrzelili i jaka była trafność strzałów. 4 gatunki z 15 gatunków łownych są mocno zagrożone wyginięciem na terenie Polski. Oczywiście celem ostatecznym jest wprowadzenie całkowitego zakazu polowań na ptaki, co popieram w 100%.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
No tak, u kocura to cyk i jaj nie ma, a u kotki potrzebna jest operacja, co nie znaczy, że nie da się tego zrobić, gdyby się faktycznie chciało. Są kraje, jak Japonia, którym się to udało zarówno z kotami, jak i psami.
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Jestem za głupi żeby zrozumieć sens posiadania jakichkolwiek zwierzątek większych niż chomik w mieście, bo z miłością do owych zwierzątek nie ma to nic wspólnego. No chyba, że cały sens zawiera się w potrzebie posiadania żywego pluszaka.
Kerosene keeps me warm.
- Ascetic
zarówno sterylizacja jak i kastracja są dość prostymi zabiegami. z moich obserwacji wynika ni mniej ni więcej, że w praktyce koty się kastruje a kotki sterylizuje. tak w praktyce. ten co wie, czym się zajmuje zawodowo, to też wie skąd taka wiedza. rozumiem, że była to próba złapania mnie "na czymś". moim zdaniem nieskuteczna. i pewnie też po to, aby dać pożywkę do toczenia beki. tak się akurat składa, że zawodowo temat jest mi bliski i mogę tylko zbyć takie zaczepki. a formalnie oczywiście jest jak piszesz, a praktycznie jakby inaczej.
lys på slutten av lys
- Ascetic
znów do Ciebie chłopcze. nie rozumiem Twojego bezczelnego zachowania. jak rozumiem chcesz mi uprzykrzyć tutaj życie się wyzłośliwiając. pewnie też zdenerwować. pierwsze źle o Tobie świadczy, drugie zbyteczne. powtórzę. masz ochotę to zawsze możesz wpaść pod klub w łodzi. nic nie stoi na przeszkodzie. masz ochotę tutaj się kotłować. mi to nie pasuje. stąd prośba abyś sobie odpuścił.
kwestie związane z kastracją i sterylizacją w praktyce wyjaśniłem powyżej.
lys på slutten av lys
-
Zgadza się. Najbardziej kochają zwierzęta ci, którzy trzymają je w klatkach.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Ascetic
jest to traktowane jako zabieg przez weterynarzy.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-08-2020, 13:04No tak, u kocura to cyk i jaj nie ma, a u kotki potrzebna jest operacja, co nie znaczy, że nie da się tego zrobić, gdyby się faktycznie chciało. Są kraje, jak Japonia, którym się to udało zarówno z kotami, jak i psami.
lys på slutten av lys
- Ascetic
w klatkach w sensie w np mieszkaniu w bloku?
lys på slutten av lys
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Czym się różni zabieg od operacji? Bo gdy ostatnio pytałem o to lekarza, to powiedziano mi, że to to dwa różne słowa na to samo, tylko zabieg brzmi mniej poważnie.
- Triceratops
- Hatefire
Ustalmy pewne fakty. Zwierzęta mają różne potrzeby. Ja na przykład mam akwarium typu "czarne wody" , a w nich zwinniki. Naprawdę krzywda się im dzieje. Pływają w wodzie, maja biotop zbliżony do naturalnego itp. Co do psów to jest tak, że człowiek przez tysiące lat wytworzył mnóstwo ras i są wśród nich kanapowce typowe. Zresztą nawet pies z aktywnej rasy może być trzymany w domu. Pies większość doby przesypia, taka ich natura, ważne, żeby mu zapewnić solidne wybieganie codziennie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
-
Jeśli pies Husky siedzi w kawalerce to faktycznie jest to dla niego klatka.
- Ascetic
mój odbiór jest następujący: kwestia nakładu pracy ze strony lekarza a tym samym kosztów jakie ponosi Klient. też ze względu na pewną mechaniczność zabiegu, kastracja i streylizacja są to podstawowe zabiegi, które może wykonać nawet mało doświadczony lekarz. zabiegi typu operacja wykonuje specjalista. bo w tej branży są też specjalizacje. są np. chirurdzy od tkanek miękkich. oczywiście w małych lecznicach, często wszystko wykonuje jeden lekarz. w dużych, zatrudniających nawet kilkunastu lekarz, jest dedykowana osoba ze specjalizacją. zabieg jest krótki a operacja potrafi trwać godzinami pod monitorem pacjenta.ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑03-08-2020, 14:28Czym się różni zabieg od operacji? Bo gdy ostatnio pytałem o to lekarza, to powiedziano mi, że to to dwa różne słowa na to samo, tylko zabieg brzmi mniej poważnie.
jeżeli lekarz o którego byłeś operuje dwoma pojęciami wymiennie to może sam je wykonuje. mała, 2-3 osobowa lecznica bez wyspecjalizowanych lekarzy. jak poważniejsza sprawa u kota to by poszukał gdzie indziej. w Krakowie jest sporo dobrych lekarzy. przynajmniej są takie opinie o kilku.
o ryzyku bym nie pisał. w przypadku sterylizacji poddaje się kota narkozie. wcześniej trzeba wykonać badania serca. czasem chcą robić krew. to dotyczy starszych zwierząt. bo istnieje ryzyko, że się nie obudzi. oczywiście zabiegi sterylizacji i kastracji wykonuje się u młodych kotów, więc ta narkoza generalnie jest bezpieczna, chyba, że ma jakieś wady np. serca.
tak na przykładzie ekstrakcji zęba u kotów. wyrwanie zęba jest zabiegiem, ale już złamana szczęka operacją. mimo, że oba zabiegi pod narkozą i obarczone jakimś ryzykiem przy starszym kocie. te zabiegi pierwsze czasem wykona "zwykły wet", choć mało który ma unit ze skalerem (choć on bardziej pod kątem czyszczenia zębów jest niż samej ekstrakcji), czy bez. operacji nie podejmie się rozumny "zwykły lekarz".
podsumowując. nie jest to to samo. jedno proste i mechaniczne. co najmniej powtarzalne i umiarkowanie kosztowne. drugie na odrót.
Ostatnio zmieniony 03-08-2020, 15:04 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
lys på slutten av lys
- Ascetic
dość skrajny i brzegowy przykład. ale tak. zgadzam się. nieodpowiedzialne i egoistyczne podejście właściela malamuta na trzymanie go w 70m2 w bloku. chciałbym nieśmiało przypomnieć, że rozmowa dotyczy kotów. dla takiego od małego to też klatka i fanaberia człowieka trzymanie go w mieszkaniu?
Ostatnio zmieniony 03-08-2020, 15:04 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys