na szczeście ktoś się połapał w tym wszystkim i jego kariera została zakończonaAnzhelmoo pisze: ↑27-04-2026, 18:55Przecież okładkę Revelations robił Jacek Wiśniewski, ten sam co Litany. Obie reprezentują ten sam (niski) poziom, choć mają swój urok - urok czasów minionych. Wiadomo, kultowe i trudno wyobrazić sobie te albumy z innymi, ale pod kątem artystycznym bardzo źle się zestarzały. BTTB też jego i masa innych:
https://www.metal-archives.com/artists/ ... wski/37921
Nie wiedziałem, że działał też z Grave, Mardukiem, czy Incantation. Dowiedziałem się właśnie, że te dzieło też jego:
![]()
VADER
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Żułek
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: VADER
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
-
Nasum
Anzhelmoo pisze: ↑27-04-2026, 18:55Przecież okładkę Revelations robił Jacek Wiśniewski, ten sam co Litany. Obie reprezentują ten sam (niski) poziom, choć mają swój urok - urok czasów minionych. Wiadomo, kultowe i trudno wyobrazić sobie te albumy z innymi, ale pod kątem artystycznym bardzo źle się zestarzały. BTTB też jego i masa innych:
https://www.metal-archives.com/artists/ ... wski/37921
Nie wiedziałem, że działał też z Grave, Mardukiem, czy Incantation. Dowiedziałem się właśnie, że te dzieło też jego:
![]()
Okładka Belfegora zawsze była szajsem i nic już tego nie zmieni. Racja, ma to swój urok czasów minionych, kiedyś się to mogło podobać, ale Wiśniewski bardzo szybko wypstrzykał sie z pomysłów i niestety, nawet taki Krisiun też miał przeważnie słabe okładki a Wiśniewski do ich katalogu też wtrącił swoje trzy grosze.
Co do okładki Litany. Jak się przyjrzeć to ta siedząca postać umiejscowiona jest w takim nie wiem jak to opisać - kwadracie - podobne tło, albo może raczej baza na której tworzyły sie te okładki widać wyraźnie na okładce Contempt. Która była już słaba i zapowiadała spadek formy.
- zekke
- rasowy masterfulowicz
okladka litany jest conajmniej oczko wyzej niz wysryw na revelations (juz nie mowiac o art of war), tam doslownie jest wszystko chujowo i na odwal zrobione, wyglada jak randomowy zlepek mrocznego gimba 3 tygodnie klikajacego cos w photoshopie czy jakims 3dsmaxie, ktory wlasnie odkryl jak blendowac ze soba warstwy. kto to robil, czy byla to ta sama czy 50 innych osob nie ma najmniejszego znaczenia, podobnie jak to jakie okladki wtedy wychodzily - na kazdą chujoze wychodzilo drugie tyle zajebistych. moze to byl jakis kryzys tworczy, zmeczenie materialu, lub za bardzo mial dosc juz klepania tego masowo w tamtym okresie, ale np takie firefrost arcanum vesani z podobnych lat jest imo dalej calkiem estetyczna (gdyby wyrzucic morde z boku i poprawic typografie) czy chaostream LOST SOUL na pewno nie trącą AŻ tak tanią chujozą jak przyklad wyzej czy te tragiczne bohomazy vadera. zawsze mozna zwalic to na kmiołka, tak profilaktycznie
przejrzalem jego wypociny, kilka kwiatkow jest nie da sie ukryc

tu jakby waćpanna sie bardziej pochylila a tytul zmienic na "backdoor miracle" to byloby przynajmniej zabawnie
a to drodzy panstwo jest np 2003 - kurwa przeciez to nie 1975 czy ki chuj, nie wiem jak komus A - nie bylo wstyd brac za to kase, i B - jak ktokolwiek mogl zaakceptowac i wrzucic taki szajs na cover swojej muzyki, jakiejkolwiek.

przejrzalem jego wypociny, kilka kwiatkow jest nie da sie ukryc

tu jakby waćpanna sie bardziej pochylila a tytul zmienic na "backdoor miracle" to byloby przynajmniej zabawnie
a to drodzy panstwo jest np 2003 - kurwa przeciez to nie 1975 czy ki chuj, nie wiem jak komus A - nie bylo wstyd brac za to kase, i B - jak ktokolwiek mogl zaakceptowac i wrzucic taki szajs na cover swojej muzyki, jakiejkolwiek.

-
Nasum
Z tych dwóch to Houwitser wygrywa. Dalej to nic specjalnego, ale przynajmniej nie trzeba aż tak mrużyć oczu. Natomiast Revelation to kompletna porażka, okładka robiona chyba na szybko, byle tylko udało się zdążyć przed terminem.
- Anzhelmoo
- weteran forumowych bitew
Absolutnie nie chcę bronić Jacka Wiśniewskiego, bo to totalnie nie moja estetyka. Ale znam trochę realia pracy grafików i jak klient się uprze na jakiś "genialny" pomysł, to nie ma zmiłuj. Cóż, kasa jest za poświęcony czas, a zrobienie potworka zajmuje często tyle samo co czegoś jakościowego. No chyba, że takie propozycje wychodzą od grafika, wtedy zmienia to postać rzeczy, ale nawet wtedy muzyk może zawetować. Nadmienię, że klientami Jacka nie byli najczęściej wielcy myśliciele i wybitni filozofowie, tylko raczej prości ludzie - często tacy, którzy w głowie mieli tego typu "radykalne" pomysły jak te wklejone powyżej.
Tę okładkę poniżej robił ceniony ilustrator, który pracował z Mayhem, Darkthrone i wieloma innymi, Maciej Kamuda. Z tego co pamiętam sam podświechiwał się kiedyś w wywiadzie z motywu "baby na beczce". No ale co, klient płaci i wymaga, a rachunki opłacić trzeba. Oczywiście technicznie jest poprawna, ale raczej nie jest to pozycja, która powinna otwierać portfolio.

Tę okładkę poniżej robił ceniony ilustrator, który pracował z Mayhem, Darkthrone i wieloma innymi, Maciej Kamuda. Z tego co pamiętam sam podświechiwał się kiedyś w wywiadzie z motywu "baby na beczce". No ale co, klient płaci i wymaga, a rachunki opłacić trzeba. Oczywiście technicznie jest poprawna, ale raczej nie jest to pozycja, która powinna otwierać portfolio.

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
-
Nasum
O bezguściu metalowych muzyków którzy zdecydowali się na okładki swoich albumów umieścić ilustracje, które wołają o pomstę do piekła, napisaliśmy już sporo. Generalnie, każdy przypadek trzeba byłoby rozpatrywać osobno, bo każda taka praca powstawała w innych okolicznościach, inne były pomysły, mozliwości, budżet, presja czasu, wytwórni, drukarni, pani z mięsnego czy Włodka spod monopolowego. W każdym razie najlepsze okładki Vader miał na początku kariery, potem to już tylko kilka wyjatków.
- zekke
- rasowy masterfulowicz
chcialem cos wiecej napisac odnosnie jego okladek tego jacka, popierdolilo mi sie i myslalem ze WCZESNIEJSZE rzeczy dla vader tez wyszly spod jego reki a pozniej zaliczyl jakis regres, ale nie - przeklikalem wszystkie jego prace z linku na MA i jest to totalna chujoza 2/10 w porywach do 3.5/10, ze sporadycznymi wyjatkami mniej chujowymi jak ta wspomniana vesania. totalny wyrobnik bez gustu, szajs klepany masowo pod te wysrywy ktore rownie masowo klepal kmiołek w tamtych latach.
- Hellion
- weteran forumowych bitew
Akurat okładka Corruption koresponduję z okładami, które zdobiły Pussyworld, Orgasmusica czy Virgin's Milk. Tu zespół chciał być konsekwentny raczej.Anzhelmoo pisze: ↑27-04-2026, 20:10Absolutnie nie chcę bronić Jacka Wiśniewskiego, bo to totalnie nie moja estetyka. Ale znam trochę realia pracy grafików i jak klient się uprze na jakiś "genialny" pomysł, to nie ma zmiłuj. Cóż, kasa jest za poświęcony czas, a zrobienie potworka zajmuje często tyle samo co czegoś jakościowego. No chyba, że takie propozycje wychodzą od grafika, wtedy zmienia to postać rzeczy, ale nawet wtedy muzyk może zawetować. Nadmienię, że klientami Jacka nie byli najczęściej wielcy myśliciele i wybitni filozofowie, tylko raczej prości ludzie - często tacy, którzy w głowie mieli tego typu "radykalne" pomysły jak te wklejone powyżej.
![]()
-
Nasum
A to by było ciekawe pytanie do Petera podczas wywiadu, jak ocenia teraz prace Jacka, czy nadal mu się podobają czy raczej wybrałby jakiegoś innego grafika. Choć nie wiem, czy byłby szczery w odpowiedzi.zekke pisze: ↑27-04-2026, 20:27chcialem cos wiecej napisac odnosnie jego okladek tego jacka, popierdolilo mi sie i myslalem ze WCZESNIEJSZE rzeczy dla vader tez wyszly spod jego reki a pozniej zaliczyl jakis regres, ale nie - przeklikalem wszystkie jego prace z linku na MA i jest to totalna chujoza 2/10 w porywach do 3.5/10, ze sporadycznymi wyjatkami mniej chujowymi jak ta wspomniana vesania. totalny wyrobnik bez gustu, szajs klepany masowo pod te wysrywy ktore rownie masowo klepal kmiołek w tamtych latach.