KAT

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Necropunk
w mackach Zła

Re: KAT

02-03-2019, 18:48

Kat ma swoich psychofanów. Na pewnej grupie na buniu działał mój dobry znajomek, co mieszka dosłownie 3 ulice dalej. Spikiwaliśmy się w ciepłe dni na piwko na moim tarasie, słuchaliśmy wspólnie płyt i nic nie zapowiadało kryzysu znajomości. Nie raz ja coś kupiłem od niego, on ode mnie, na koncerty nie raz jechaliśmy moim autem, no wiecie, full cooperation. Wszystko do momentu hucpy dookoła tego rozłamu w Kacie, nowej płyty i wpierdalania 34876876837 razy dziennie fot kolekcji opatrzonych 86768667 komentarzami "WYMIENISZ SIĘ PRIV". Doszło, kurwa, do tego, że wstawiając na grupie sprzedażowej "Oddechu..." dostałem (NIE KŁAMIĘ!) 16 wiadomości prywatnych pt. "WYMIENISZ SIĘ?". Jeden gość to był taki perfidny, że jak po odczytaniu wiadomości mu nie odpisałem (bo i kurwa, po co?) to mnie zwyzywał od ujów, UBeków i zdrajców metalu. He he he. Myślałem, że ochujam, albo fani KATa mają w słownikach zła definicję słowa "sprzedaż". Stwierdziłem, że miarka się przebrała i czas potrollować. Więc przy każdej nowej focie kolekcji KATa zacząłem jątrzyć "WYMIENISZ SIĘ PRIV PROSZĘ, ODDAM NERKĘ, PIWNICĘ ALBO ROMETA ROCZNIK 1992 JEŹDZI JAK STRZAŁA". Do tego doszło, że jak ten znajomek miał urodziny to z czystej życzliwości, znając jego gusta, wkleiłem mu Romka tańczącego do ślunskiej pieśniczki i napisałem "No stary, wszystkiego naj i oby Ci Roman tak tańczył do końca Twoich dni". I tu bęc. Blokadę na buniu z początku uznałem za żarcik albo po powrocie od Alojza z szynku palcami zamiast lajka za kolejny post o niczym dał mi bloka, co byłoby w jego stylu. Złudzeń mnie jednak pozbawiło dzisiejsze, przypadkowe spotkanie w Kerfurze. Wiecie, sobota, to i w końcu można zostać królem promocji, tym bardziej, że już od tygodnia mi baner przed domem przypomina, że jak nie kupię tam kefiru za 1.15 to prawdopodobnie zeszczam się z żalu. No i tak wkładając zgrzewę tego kefiru do koszyka, paczę, zbliża się Adaś (tak go nazwijmy):
- No cześć Adasiu, kope lat, jak tam leci?
- Nie znam Cię.
- Ale z Ciebie wiśnia! Zapomniałeś już kto Cię po ostatnim koncercie niósł na 4 piętro, kiedy z prawa grawitacji zrobiłeś sobie półkę z ograniczoną odpowiedzialnością?
- Za Romana.
- Jakiego Ro...?
Wnet pojąłem. Ci fani Kata z Romanem (ale już bez Irka) to musi być jakiś pierdolony zakon hehefuhrerów, którzy za najmniejszą obrazę nieskazitelnego majestatu Wodza są gotowi własną starą utopić w łyżce wody.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

02-03-2019, 18:49

Dla niefejsbukowych - głos Wyroczni:
Obrazek
Co by nie powiedzieć - ma rację!
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

02-03-2019, 18:51

Zobaczymy jak szybko zrobią przecenę. Chyba, że to ja się nie znam i płyty schodzą jak świeże bułeczki. Na koncertach pewnie sporo osób się skusi, ale później za 81,50zł to już niekoniecznie. Na koncert się wybiorę, a płytę kupię jak zejdzie do poziomu 30 - 40zł.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

02-03-2019, 18:59

Drone pisze:Jeszcze nie odfoliowałem. Dziś wieczorem się za nią zabiorę ;)
Maria oceniał nieodfoliowane. Także bez problemu możesz ocenić :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Drone

02-03-2019, 19:27

maciek z klanu pisze:
Drone pisze:Jeszcze nie odfoliowałem. Dziś wieczorem się za nią zabiorę ;)
Maria oceniał nieodfoliowane. Także bez problemu możesz ocenić :)
Kupowaliśmy razem z Marianem te płyty i z tego, co widziałem, to na 10 osób przed nami nikt płyty nie kupił, więc przeceny są możliwe. Choć raczej podejrzewam, że wytłoczyli na początek z 2000 sztuk i będą robić dotłoki.

Sam digi wydany b. ładnie i profesjonalnie, ale są błędy interpunkcyjne, w pisowni itp. Np. wg książeczki Roman nagrywał (nagra?) wokale we wrześniu 2019 (czyli za pół roku). Warto taki materiał dać do korekty i przejrzenia paru osobom albo profesjonaliście, bo tak to wychodzą takie kiksy.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

03-03-2019, 07:40

O co właściwie chodzi z tą dyskusją na temat ceny tej płyty? Czy zespół powinien się was najpierw pytać za ile może sprzedawać swój produkt? Albo czy wolno mu wydać w digipacku, czy musi w normalnym pudełku?

Nikt chyba nie wyciąga nikomu siłą tej kasy z portfela, a bez płyty, biletu na koncert czy koszulki da się żyć, jeśli dla kogoś są za drogie. Czy to źle, że zespół chce zarobić hajs, a nie sprzedawać po kosztach?
Awatar użytkownika
Medard

03-03-2019, 09:28

Necropunk pisze:Kat ma swoich psychofanów. Na pewnej grupie na buniu działał mój dobry znajomek, co mieszka dosłownie 3 ulice dalej. Spikiwaliśmy się w ciepłe dni na piwko na moim tarasie, słuchaliśmy wspólnie płyt i nic nie zapowiadało kryzysu znajomości. Nie raz ja coś kupiłem od niego, on ode mnie, na koncerty nie raz jechaliśmy moim autem, no wiecie, full cooperation. Wszystko do momentu hucpy dookoła tego rozłamu w Kacie, nowej płyty i wpierdalania 34876876837 razy dziennie fot kolekcji opatrzonych 86768667 komentarzami "WYMIENISZ SIĘ PRIV". Doszło, kurwa, do tego, że wstawiając na grupie sprzedażowej "Oddechu..." dostałem (NIE KŁAMIĘ!) 16 wiadomości prywatnych pt. "WYMIENISZ SIĘ?". Jeden gość to był taki perfidny, że jak po odczytaniu wiadomości mu nie odpisałem (bo i kurwa, po co?) to mnie zwyzywał od ujów, UBeków i zdrajców metalu. He he he. Myślałem, że ochujam, albo fani KATa mają w słownikach zła definicję słowa "sprzedaż". Stwierdziłem, że miarka się przebrała i czas potrollować. Więc przy każdej nowej focie kolekcji KATa zacząłem jątrzyć "WYMIENISZ SIĘ PRIV PROSZĘ, ODDAM NERKĘ, PIWNICĘ ALBO ROMETA ROCZNIK 1992 JEŹDZI JAK STRZAŁA". Do tego doszło, że jak ten znajomek miał urodziny to z czystej życzliwości, znając jego gusta, wkleiłem mu Romka tańczącego do ślunskiej pieśniczki i napisałem "No stary, wszystkiego naj i oby Ci Roman tak tańczył do końca Twoich dni". I tu bęc. Blokadę na buniu z początku uznałem za żarcik albo po powrocie od Alojza z szynku palcami zamiast lajka za kolejny post o niczym dał mi bloka, co byłoby w jego stylu. Złudzeń mnie jednak pozbawiło dzisiejsze, przypadkowe spotkanie w Kerfurze. Wiecie, sobota, to i w końcu można zostać królem promocji, tym bardziej, że już od tygodnia mi baner przed domem przypomina, że jak nie kupię tam kefiru za 1.15 to prawdopodobnie zeszczam się z żalu. No i tak wkładając zgrzewę tego kefiru do koszyka, paczę, zbliża się Adaś (tak go nazwijmy):
- No cześć Adasiu, kope lat, jak tam leci?
- Nie znam Cię.
- Ale z Ciebie wiśnia! Zapomniałeś już kto Cię po ostatnim koncercie niósł na 4 piętro, kiedy z prawa grawitacji zrobiłeś sobie półkę z ograniczoną odpowiedzialnością?
- Za Romana.
- Jakiego Ro...?
Wnet pojąłem. Ci fani Kata z Romanem (ale już bez Irka) to musi być jakiś pierdolony zakon hehefuhrerów, którzy za najmniejszą obrazę nieskazitelnego majestatu Wodza są gotowi własną starą utopić w łyżce wody.

Obrazek
Świetnie napisane.
Też zauważyłem, że ortodoksyjni fani Kata to jakieś januszowe, grażynowe i sebowe odpowiedniki fanbojów Slayera, tylko klasa zespołów nie ta. Na naszym podwórku to sekta metalowa, jedna z ostatnich, a może nawet ostatnia.

Druga to Behemoth, ale to raczej młodsze kuce.
Ostatnio zmieniony 03-03-2019, 09:53 przez Medard, łącznie zmieniany 1 raz.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Medard

03-03-2019, 09:32

Anzhelmoo pisze:Dla niefejsbukowych - głos Wyroczni:
Obrazek
Jprd, jaka laurka dla zespołu, a przecież go nie lubi zbytnio, no trochę lubi, nawet bardziej niż trochę, nieprawda to wspaniała płyta :)
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

03-03-2019, 13:18

I ten styl wyegzaltowanej nastolatki. Na wskroś metalowa płyta...
Awatar użytkownika
Drone

03-03-2019, 14:38

Ale to akurat prawda. Jestem po premierowym odsłuchu. Jest to bardziej metalowa płyta od "Biało-Czarnej", masa na niej nowoczesnego thrashowego riffowania. Inna sprawa, że nic z tej płyty jak dotąd mnie nie uderzyło i po jednym odsłuchu niczego nie pamiętam. Trudno więc wydawać jakikolwiek werdykt. Inna sprawa, że mam teraz wielką fazę na nowy OVERKILL i ich płyta przesłania mi obecnie wszystko z takiego grania.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

03-03-2019, 15:09

Bardziej thrash metalowa, możliwe.
Mi zaś chodziło o to "na wskroś" i innych przykładów epickiego stylu pisania kolegi Kamila.
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

03-03-2019, 15:50

ultravox pisze:O co właściwie chodzi z tą dyskusją na temat ceny tej płyty? Czy zespół powinien się was najpierw pytać za ile może sprzedawać swój produkt? Albo czy wolno mu wydać w digipacku, czy musi w normalnym pudełku?

Nikt chyba nie wyciąga nikomu siłą tej kasy z portfela, a bez płyty, biletu na koncert czy koszulki da się żyć, jeśli dla kogoś są za drogie. Czy to źle, że zespół chce zarobić hajs, a nie sprzedawać po kosztach?
Niech robią jak im się podoba. Z niczego nie muszą się tłumaczyć. Z tego co się orientuję to zdecydowana większość udzielających się forumowiczów kupuje regularnie płyty i wie ile średnio trzeba zapłacić za coś nowego wraz z kosztem transportu. Nie dziwię się, że wielu osobom zapaliła się lampka, że coś nie do końca jest tu robione uczciwie.
PENIS METAL
Awatar użytkownika
Drone

03-03-2019, 16:31

Krótko mówiąc nie ma żadnego uzasadnienia, by ta płyta kosztowała 61,5zł, podczas gdy pięknie wydane dwupłytowe albumy potrafią kosztować mniej. Jedynym uzasadnieniem jest widzimisię sprzedawcy, ale w sytuacji gdy wychyla się przed szereg, a nie oferuje nic w zamian, żadnej wartości dodanej, oczywiste jest pojawienie się mniej lub bardziej krytycznych głosów.
Awatar użytkownika
Medard

03-03-2019, 16:35

Drone pisze:Krótko mówiąc nie ma żadnego uzasadnienia, by ta płyta kosztowała 61,5zł, podczas gdy pięknie wydane dwupłytowe albumy potrafią kosztować mniej. Uzasadnieniem jest oczywiście widzimisię sprzedawcy, ale w sytuacji gdy wychyla się przed szereg, a nie oferuje nic w zamian, żadnej wartości dodanej, oczywiste jest pojawienie się mniej lub bardziej krytycznych głosów.
Niby tak, ale członkowie sekty Romana i tak kupią. Tak jak, członkowie wspólnoty Tadeusza z Torunia zrobią przelew.

Więc bierze kasy ile tylko się da.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Drone

03-03-2019, 16:37

To prawda. Ja też kupiłem (choć fanatykiem nie jestem). jak wyjdzie płyta luczykowego Kata, to też kupię (przy czym założę się, że będzie tańsza).
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

03-03-2019, 16:46

Nie wszyscy zainteresowani kupią, na oficjalnym forum K&RK nawet Ci najbardziej wytrwali fani się buntują i są zdziwieni brakiem szacunku ze strony zespołu. W szczególności, że płyta skierowana jest domyślnie dla nich, a nie dla Januszy, przypadkowych osób i nowych słuchaczy. Na forum pojawił się głos - powiedzmy ze strony zespołu - że taka a nie inna cena jest koniecznością, by jej wydanie było w ogóle rentowne (wysokie koszty wytworzenia płyty). A czemu przesyłka droga? "Bo zespół woli skupić się na muzyce, dlatego pakowanie i wysyłki zleca komu innemu".

W odpowiedzi jeden z użytkowników przygotował analizę pi-razy oko, by sprawdzić czy rzeczywiście możliwe jest, by koszt produkcji był tak duży:
Po kolei:
* studio - wszystko poza bębnami muzycy nagrali u siebie. Koszt nagrania tych bębnów w Krakowie to pewnie nie więcej niż 2000zł.
* realizatorzy - realizatorem był Jacek Hiro
* miks, mastering - robiony po znajomości w Poznaniu. Za 1000zł można mieć mastering na wysokim poziomie, ten pewnie był tańszy
* wypalanie CD + okładka - opakowanie to 6-kartonowe digi z okładką bez zadruku wewnątrz. Wszystko góra 5zł/sztuka, pewnie taniej
* tłoczenie winyli - jakieś 25zł/sztuka, ale to pomijamy, bo winyl zarobi na siebie osobno
* projekt okładki - trudno powiedzieć, ile wziął malarz za obraz Popióra. Zapewne nie jest to cena obrazów Van Gogha. Skład graficzny okładki to niewielki koszt
* promocja - nie żartujmy
* wyposażenie sklepiku - nie wiem o co chodzi

Odpadają koszty kolportażu, dystrybucji, "pozycjonowania" w sklepach, odpada producent, pośrednicy, wytwórnia.

Powiedzmy sobie szczerze, ta płyta została nagrana po taniości. Koszt zapewne nie przekroczył 10000zł. Do tego dochodzą koszty fizycznych nośników liczone "od sztuki", czyli z 5 złotych. Nie wiem, jaki był nakład - strzelmy że 6666 sztuk. Wychodzi na to, że całkowity koszt produkcji wszystkiego zamknął się w 45000zł. Wyprzedanie nakładu da ponad 400000zł przychodu brutto, odliczając VAT przyniesie to prawie 300000 złotych na czysto.
A Ty to Mleczaju przedstawiasz jakby to była desperacka próba wiązania końca z końcem...
Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
535

03-03-2019, 19:05

Rozumiem że można zwrócić uwagę na wysoką cenę płyty, choc pomijając przesyłkę, sześć dych mieści się w granicach tolerancji. Natomiast tego typu rozliczenie pachnie onkologią najwyższych lotów. 61,5 to nie jest poziom znanej i powszechnie szanowanej agencji koncertowej.
Awatar użytkownika
Hatefire

03-03-2019, 19:38

Anzhelmoo pisze: A czemu przesyłka droga? "Bo zespół woli skupić się na muzyce, dlatego pakowanie i wysyłki zleca komu innemu".
To ile bierze ta firma za włożenie płytki do koperty? Mam kumpla, który handluje na necie, ma podpisane umowy z firmą kurierską i inpostem, no i kurwa wychodzi mi, że ten katowski operator logistyczny, to robi złoty interes.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

03-03-2019, 20:06

Skoro jest to firma, to dlaczego czas realizacji wynosi aż 5 dni? Jakiś emerytowany szwagier pewnie jedzie z koksem. Jak to leciało? "Muzycy idąc z duchem czasu..."
PENIS METAL
Awatar użytkownika
jesusatan
rasowy masterfulowicz

03-03-2019, 20:19

Jestem wielkim fanem Kata, niemal bezkrytycznym. Jednak ostatnie dokonania typu "666 remake" to dla mnie zenada. Plyty za 80 zl tym bardziej po takim zabiegu nie zakupie, bo smierdzi mi to wylacznie checia zarobienia zlociszy. Uwazam, ze jest to robienie fanów w chuja.
ODPOWIEDZ